mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 17.08.2024 : 22:17:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 151395 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #615 : torek, 28.08.2007 : 16:05:32 »

ZS je zasebno sporocilo, kjer se lahko z ostalimi clani mojpes.neta menite "v zasebnosti" in tam je mogoce dobiti tudi kaksen link in dodatne informacije, ki sicer javno objavljene tukaj ne morejo biti.
Dostop do zasebnih sporocil je mogoc samo clanom s paketi midi, maksi in mega.
Vec o paketih najdes na http://www.mojpes.net/modules/help/index.php?id=3.
Logiran

alexsija
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #616 : torek, 28.08.2007 : 17:03:49 »

Pozdravljeni,
sem nov uporabnik foruma, nekako sem na tem, da presedlam iz mačjega na pasji svet.  Wink

Dolga leta sva s partnerko imela mačka in sva bila povsem zadovoljena s takšno človeško-mačjo navezo. No, po preselitvi v atrijsko stanovanje pa se je zgodila nesreča, mucek je kljub 99% pazjivosti pobegnil čez ograjo in ga že dlje časa pogrešamo.

Tako sva sedaj v procesu razmišljanja o nakupu kužka. PRedstavil bi najino situacijo in želje, nato pa bi vas, strokovnjaka poprosil za nasvet.

Sva bolj umirjena človeka, ki sicer imata rada sveži zrak in sprehode, nimava pa želje s psom dosegati kakih olimpijskih norm ali osvajanj Himalaje ...  Cool Roll Eyes  Glede na velikost stanovanja (dvosobno) in srednje velik atrij, mislim, da bi bila najprimernejša kakšna pasma manjše rasti, tam od velikosti mopsa do kokoršpanijela.

Želiva kužka, ki ga bo mogoče vzgojiti v prijaznega sostanovalca, ki ne bi bil preveč glasen (mnogo mladih družin v okolišu), in ki bi ne bil hiperaktiven. Poznam nekaj ljudi, ki so sicer imeli dobre namene, pa jim je kakšen hiperaktiven mops povsem zasukal življenje in jim sčasoma začel iti na živce... Je pa hkrati res, da so lahko mopsi tudi povsem prijazni in mirni, takšna je denimo izkušnja mojih staršev.

Katero pasmo oz. mešanico med katerimi pasmami bi predlagali, če želiva nekega umirjenega, manjšega kužka, ki bi bil pripravljen večino časa preživeti v stanovanju in v atriju (tisti čas, ko smo doma) in bi ne potreboval kilometrskih sprehodov, temveč krajše in manj intenzivne sprehode?

Če menite, da je bilo na podobno vprašanje že odgovorjeno, prosim, da me napotite na stran ali link tega foruma, kjer bi našel svoje odgovore.

Z lepimi pozdravi!
Logiran
alexsija
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #617 : torek, 28.08.2007 : 17:13:07 »

Hojla!Tole pa je bila velika pomota se zelo opravičujem piscu sram.Sem pač tudi jaz nova uporabnica in trenutno nimam veliko pojma o forumu in tako naprej.tudi jaz rabim pomoč glede kužeka.Imeli bi novega kužega in nimam izkušen glede malega špica.Mi lahko prosim kdo pomaga?Huh  :)Imeli bi belega ,da bi nas spominjal na našo pokojno Mico maco. Cry
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #618 : sreda, 29.08.2007 : 10:39:20 »

fridakoko, glede na to kaj si napisal/a ti predlagam, da pogledaš pasme iz skupine FCI 9, torej družni psi. Preglej karakterje psov in naredi ožji izbor, recimo 3-5 pasem, ki bi za vaju prišle v poštev. Nato pri posamezni temi povprašaj vzreditelje oziroma lastnike za dodatne informacije in se po možnosti oglasi pri kakšnem izmed njih in šele nato opravi izbor.

Glede na tor kar si napisal bi ti jaz odsvetovala terierje, ki so sicer majhni in zelo primerni za stanovanja, saj jim resasta dlaka po večini ne izpada. Vendar pa terierji potrebujejo kar precej gibanja in vzgoje, da postanejo prijetni sostanovalci.
Logiran
DejanM
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #619 : ponedeljek, 03.09.2007 : 22:42:41 »

Sporočilo sem objavil tudi v drugem pasjem forumu in dobil že kar nekaj koristnih napotkov. Kljub temu objavljam še tukaj, da dobim kar največ informacij za končno pravilno odločitev.

Že dolgo časa si s punco želiva kupiti psa, a ker po najinih kriterijih nikoli nisva bila sposobna zadostiti vsem zahtevam, se v to nisva spuščala.
Sedaj pa misliva, da je skrajni čas za kosmatinca, vendar se je zelo zataknilo pri izbiri pasme.

Kakšne pogoje imava na voljo: stanovanje, velikosti 85 kvadratov, zaenkrat brez otrok (v prihodnosti pride tudi to). Žal oba delava, torej bi bil kuža okoli 8 ur sam. Dolgi sprehodi prej in kasneje ne bi bili problem, kljub temu pa pes ne bi smel biti izredno aktiven, ker bi pomoje med časom samote zaradi dolgočasja marsikaj ušpičil. Zato nekako gledam proti majhnim do srednje velikim psom, ki nimajo težav biti sami in takrat tudi ne lajajo (zaradi sosedov). Obema je recimo zelo zelo všeč Beagle (karakterno, kot seveda tudi fizično), vendar je iz izbora (upravičeno?) odpadel ravno zaradi velike navezanosti na ljudi (težko je sam), ter velike želje po lajanju.
Mi lahko kdo, ki je lastnik Beagla ali ga dobro pozna malo razloži in pove, kako se obnese v stanovanju in 8 ur dolgi samoti (predvsem me skrbi glasnost)? In ali se da z ukvarjanjem in učenjem to dobro kontrolirati. kako izgledajo prvi meseci mladička v novem domu? Je potrebno biti z njim 24 ur na dan, se hitro osamosvojijo? Je dovolj, da mu ko je sam pustiš na voljo eno sobo stanovanja ali velik ograjen prostor (popolne svobode mu vsaj na začetku ne bi dajal). je mogoče bolje mu urediti še izhod na balkon, če želi iti ven ali raje ne, saj ga lahko marsikaj zunaj moti in bo lajal?

S psom misliva iti tudi v šolo, kjer bi se naučili vsaj osnovnega uboganja in socializacije. Se lahko človeka menjata pri vzgoji oziroma oba enakovredno sodelujeta ali je bolje, da se s psom ukvarja izključno en sam?

Kup vprašanj torej, vedar le zato, ker želiva res izbrati pravega psa (ali sploh nobenega, če bova videla, da pač ne bo šlo).
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #620 : torek, 04.09.2007 : 09:51:31 »

Kitajski goli pes - je zmožen spati tudi do 12 ur skupaj Grin in zmožen tudi večjih aktivnosti - jogging, dolgi sprehodi....
Če se mene vpraša je to do sedaj najmanj zahteven pes, kar sem ga imela. Brez neke strašne vzgoje je zelo priden pes. Uboga na odpoklic, napram ostalim do sedaj precej nezahteven.
Vse kar si on želi je pozornost ko si doma!!! Ko pa te ni se pesjan mali naspi  Wink
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #621 : sreda, 05.09.2007 : 11:09:59 »

DejanM,

tudi mi smo pred dvemi leti kupili Beagelčka, ker smo se zaljubili v njegovo pojavo, karakter - po opisih v literaturi, ... in glede na to, da živimo tako kot ti, v stanovanju, se nam je zdel najboljša rešitev in da večja pasma ne pride v poštev.
Ker se nismo hoteli zaleteti in kupiti kar na slepo, smo o beaglu veliko prebrali, spraševali ljudi, ... , tako kot delaš ti, kar je pravilno. Vendar ti lahko samo povem, da res, da imajo beagli veliko skupnih lastnosti, vendar imajo tudi kot ljudje, vsak svoj karakter. Zato ti bo lahko vsak od lastnikov beagla povedal svojo zgodbico kakšen je njegov beagel.
Upam pa, da bom odgovorila vsaj na del tvojih vprašanj.
Glede mladička ti samo lahko povem, da se ne razlikuje od mladičkov drugih pasem, o tem si lahko prebereš kjerkoli - obstaja veliko literature, je pa dejstvo, da je izredno veliko lulanja in kakanja, ki pa se z odraščanjem zmanjšuje. Npr. naš beagelček je ponoči nahal lulati pri 9 mesecih (to se pravi je zdržal čez noč). Čimprej ga moraš navaditi, da mora potrebo opravljati zunaj stanovanja  in to pomeni, da mu moraš to tudi omogočati (veliko izhodov ven).  O mladičkih samo to!
Drugače pa je pri nas tako, naš kuža ima čudovit karakter in je izredno srčen pes - imaš občutek, da bi dal življenje zate in se mu vsakič ko se vrneš domov zmeša od veselja. Je izredno pameten in te hitro "ovije okrog prsta", pri čemer pa mu pomaga še njegov nedolžni pogled (sploh ko je majhen!). Je izredno trmast in velikokrat mi prej obupamo, kot pa on, kar pomeni, da mora biti vzgoja prisotna skozi celo življenje in naj se začne čimprej, predvsem pa potrebuješ veliko potrpljenja in časa (zaradi njegove trme).
Obstaja pa, vsaj za nas, pri beaglu, vsaj nekaj minusov, in ker živimo v stanovanju se za ponovni nakup beagla ne bomo več odločili. In sicer prvo je lajanje, naš beagelček izredno veliko laja, za vsako stvar (pa če je samo šum na hodniku ali pa cviljenje zavor na avtomobilu, ...), v glavnem laja za vsak "drek". Čeprav nekateri lastniki beaglov pravijo, da s tem nimajo problemov, mi jih pač imamo, pač odvisno od karakterja. Aja, pa še to moraš vedeti, beagel ima izredno močen in prodoren glas, tako, da pri nas v bloku preglasi vse pse (vključno z pitbuli in večjimi pasmami). Drug velik minus je dlaka, dlaka je po celem stanovanju in se jo je nemogoče znebiti, tudi če se psa neprestano krtači, umiva, trima, ..., pač to je beagel. Dlaka je žimasta in leze povsod in jo je tudi izredno težko odstraniti iz vseh tkanin. Tretji minus, vsaj pri nas, pa je hiperaktivnost (mi imamo pač tako srečo) in neprestano tekanje po stanovanju in neprestana želje po igri z njim, definitivno rabi družbo cel dan. Nekateri lastniki se pritožujejo glede uničevanja opreme in stvari v stanovanju (grizenje omar, daljincev in vsega ostalega kar mu pride pod zobke), najbrž bi se to tudi pri nas dogajalo, vedar ima cel dan nadzor, tako, da ni sam. Mogoče še ena stvar, ki se je moraš zavedati, beagel je lovec po naravi in pri nas spuščanje iz povodca ne pride v poštev, ko da nosek na tla, nima ušesk, ampak samo še misel na zajčka ali lisičko.

In ker nikoli ni prenesel samote (če smo ga zapustili so sledile ure lajanja in pritožbe sosedov), smo se odločili in mu kupili prijatelja. Vendar smo se zavestno odločili za popolnoma drugo pasmo (večjo in, sedaj vemo, veliko bolj primerno za stanovanje - hrta) in tako smo uspeli, tudi našega beagelčka malo umiriti (kar se tiče samote, lajanja in igre).

Vzemi v obzir, da je to samo moje mnenje in moj beagelček, in poskušaj najti odgovore na svoja vprašanja še od drugih.

LP
Logiran
DejanM
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #622 : sreda, 05.09.2007 : 14:42:04 »

Hm, kar negativno presenečen. Je pes dal skozi malo šolo oz. na splošno kakršnokoli šolo? Ste ga poizkušali navajati na to, da je sam in ne laja?
Namreč mnogi lastniki Beaglov pravijo, da se jih da naučiti kdaj je neprimerno lajati, sploh ko so sami. Pri nas, ko bi bil sam namreč ne bo čista tišina...sliši se kakšen hrup s ceste in tudi zgornji sosedi znajo biti pogosto zelo glasni.  Če je tako obnašanje čisto normalno za Beagle (kot je vaš), potem bo neprimerna pasma za nas.

Sicer verjamem v vzgojo in da se da tudi Beagla vzgojiti v "tihega" psa, ampak bi pa rabil kakšno potrditev drugih lastnikov ali še bolje, vzrediteljev, v tej smeri.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #623 : sreda, 05.09.2007 : 15:28:57 »

DejanM., mislim da bi bilo bolje, da ta vprašanja postavljaš v temo beagli, to je bolj tema za tiste, ki kolebajo med pasmami.
Logiran
Barbara Rozman
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 293


« Odgovor #624 : sreda, 05.09.2007 : 18:20:14 »

DejanM: ti bom se jaz kar tukaj odgovorila, ce administratorka zeli pa lahko debato prestavi pod temo o beaglih. Namrec nasa izkusnja je precej drugacna od Ferryjeve.

Nasa beaglica je stara tri leta, hodila je v malo solo (KD Krim), tecaj poslusnosti (Svrk), priprave na izpit b-bh (izpit je opravila z 96 tockami, ostale 4 sva izgubili zaradi moje napake - pozabila sem kombinacijo) in ze drugo sezono uspesno tekmuje v agilityju, septembra pa zacenja še z obediencem (vse troje pri Agility Ilirija). Z njeno vzgojo se ukvarjam zelo veliko, predvsem delam z njo sama, uboga pa tudi druge clane druzine, vendar mene najbolj.

Brez razloga nasa psicka ne laja. Kadar pa laja, je zelo glasna. Ko je sama doma vcasih (ampak res zelo redko) tuli prvih 10 minut, potem pa gre spat in je pridna, dokler ne pridemo domov. Ko je bila mladicek pa je res veliko unicevala in smo jo tega tezko odvadili.

Kar se dlake tice - te je res veliko in mi smo se s tem pac sprijaznili. Ce te dlaka moti, ti beagla odsvetujem.

Sprehajamo jo brez povodca, kadar je to mozno. Za priboljsek pride takoj, ce nimamo nicesar v zepu pa moramo vcasih po njo (rada se po cem povalja).

Velik problem pa je pozresnost. Mi sicer pazimo, kako se Xsara prehranjuje, vendar si vcasih na travniku postreze sama. Tega je kljub trudu se nisem uspela odvaditi. Je pa beagle definitivno pes, ki potrebuje gibanje in ne more biti samo na kavcu. Pri vzgoji je potrebna doslednost in vztrajnost.

Kot pravi Ferry je pa veliko odvisno od vsakega posameznega psa, saj so si med seboj zelo razlicni. Pravijo, da so samicke bolj vodljive - samca se nisem imela, zato tega ne morem komentirati, ampak moja izkusnja je, da je z delom in vzgojo mozno marsikaj.
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #625 : četrtek, 06.09.2007 : 07:02:29 »

DejanM,

res je bolje, da pišemo pri beaglih.

LP
Logiran
*shella
otrok do 14 let
*
Sporočil: 47


« Odgovor #626 : sobota, 08.09.2007 : 16:58:52 »

No bom pa še jaz povedala svojo zgodbo...pa svetujte....
Na mojpesu sem že veliko gledala po forumih katera pasma bi mi ustrezala in v glavnem bi se odločila za:
Mops, Cavalier King charels Spaniel,Višavski in Norfolški terier,Čivava,Šhiczu.
Pogoje v mojem stanovanju in načrt sem že napisala v to temo.
Sem bolj len tip človeka (sicer imam rada sprehode v naravi vendar absolutno niso del mojega vsakdanjika)
Stara sem 13 let,in imam že zelo staro mačko,ki je sicer ljubosumna na vse živali,ampak kar gre.Ker je mačka stara 15 let in so jo dobili že pred mojim rojstvom jo ne hranim jaz(enostavno me ne prosi)ampak se z njo drugače veliko ukvarjam.Trenutno imam pri sebi še eno mlado mucko kateri se posvetim minimalno 1uri dnevno.
Včasih se mi zdi, da nisem človek za psa ker me je v to prepričala moja najboljša prijateljica, ki se je preselila na deželo in bo zagotovo imela psa.
Pri psih me najbolj moti to ,da rabijo veliko sprehodov,kar sicer ni narobe razen zjutraj ko že zdaj težko ustanem.Sploh hudo bo pred šolo.
Zato sem si zadala cilj, da bom vsakič vstala ob 6:15 in šla na kratek sprehod.Le s tem bom prepričala starše da si lahko omislim psa.
Njegov drugi lastnik bo moj brat, ki mi niti slučajno ne verjamo da bom 70% jaz skrbela za psa.On navija za Mopsa ajaz si vseeno želim dolgodlakega psa.

Mogoče je brezveze da sem to pisala (če je neprimerno kar zbriši Jana), a sem res v dilemi če sem pripravljena postati odgovorna in čustveno navezana na tako čudovito žival kakor je pes.
Povejte vaše mnenje!!
lp,
Špela
Logiran
Botticelli
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 494


« Odgovor #627 : sobota, 08.09.2007 : 18:44:15 »

Glede jutranjih sprehodov, jaz moji dve zjutraj nikoli nisem peljala na sprehode, gresta samo ven na wc, 5-10 min največ, in to je to. Kako jih navadiš, tako bo.

Pasme ki jih omenjaš so večinoma zelo različne, tako po karakterju kot po izgledu, edina zared dolgodlaka pasma je shiczu.
Če pa še sama ne veš, ali si pripravljena za psa, potem raje malo počakaj, ko boš ziher. Moraš računati, da če greš ti na počitnice, kam boš dala psa, in podobne zadeve. Kaj bo, če se naveličaš po parih mesecih? Ga boš lahko vozila v pasjo šolo?
Pa da ne omenjam, da so cene kužkov visoke, so ti starši pripravljeni palačti recimo 800 evrov za psa? Kerverjetno že veš, zakaj se popolnoma odsvetuje nakup nerodovniških kužkov podobnih določeni pasmi... Da ne omenjano drugih stroškov.
Logiran
mavrica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 411


« Odgovor #628 : sobota, 08.09.2007 : 19:23:10 »

Tudi jaz ne hodim z Lujem zjutraj na sprehod..samo pred blok na travo, in točno ve, da more takrat lulat, tako da opraviva vse skupaj v manj kot petih minutah...

Špela. Najprej se moreš sama zavedati, da si dovolj zrela in odgovorna. Pa kaj govorim! Če te slučajno zanima, sem mlajša od tebe! Dolgo sem razmišljala o psu, o skrbi, ki me čaka, odgovornosti...tako dolgo sem razmišljala, da sem čisto vse "doštudirala" in nisem imela niti najmanjšega dvoma, da ne bom mogla skrbeti za psa. Predvsem je pomembno, da sama pri sebi rasčistiš, kakšne bodo tvoje dolžnosti naslednjih 15 let... ČE ti povem, po 3 tednih, odkar imam psa, si ne predstavljam več življenja braz njega. Vse dolžnosti v zvezi z njim, so postale moj vsakdanjik in imam občutek, da je tako že leta... Zjutraj ne vstanem nič prej kot ponavadi, tudi spat ne grem nič poznaje zaradi njega.  Psa in svoj "prejšnji" vsakdajnik je pač treba uskladiti... Med vikendom, peljem Louja zjutraj ven šele okoli 9h! Čeprav sem običajno spala kako urico več, sem se pač navadila... In ko imaš takšen razlog, kot je pes se ni težko navaditi! Pa še to, Lou je pasme čivava. Tudi midva ne hodiva na nevemkakšne ture. Zjutraj par minutk, ko pridem iz šole malo več, potem pa popoldan en malo večji sprehod, s prijateljico, ki ima shih-tzuja iste starosti, kot je moj Lou... pa zvečer greva ven nazadnje okioli 9h...

Kar hočem povedati je, da pri odločitvi za psa poslušaj razum, in ne tako čustva. Če je mogoče, "čuvaj" kak dan prijateljičinega ali sosedovega psa.... Prijateljičin shih-tzu Kimi, za katerega sem ji pomagala skrbeti, ko še nisem imela Louja, me je še toliko bolj prepričal v njegov nakup.

Pa veliko srečez, ali braz psa!
Logiran
*shella
otrok do 14 let
*
Sporočil: 47


« Odgovor #629 : sobota, 08.09.2007 : 19:38:53 »

hvala vama za odgovore (pa še kaj napišite...).
Ja vem da so to kar precej različni karakterji a se mi zdi da kar ustrezajo mojemu "planu".
Psa bom kupila šele naslednjo spomlad in zdi se mi da bom takrat že res ziher vedela  če sem pripravljena.
Kupila ga bom sama, za ostale stroške pa bosta dala starša.
Mavrica 10 min. res ni veliko in toliko bi ravno ustrezalo da se še jaz "zbudim".
Pa še eno vpr. a Lou veliko laja??
Sicer pa bom pred nakupom psa res temeljito preimslila o vsem!!
lp,
Špela
Logiran
Strani: 1 ... 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines