mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.07.2024 : 01:22:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 149687 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #915 : ponedeljek, 17.08.2009 : 13:02:06 »

Hehe, nezzek, si referencni primer, kako bi bilo treba pasmo izbirati. Ne velja samo za otroke, temvec za vse, tudi odrasle. Pa zal vse preveckrat, oz. v vecini primerov srecujemo odlocanje za psa "na horuk" in samo po izgledu. Zal.

Hvala Wink

Hehe nezzek, tudi moje vprašanje je bilo zgolj retorično, čeprav sem si res želela, da odgovoriš Smiley, ker se mi je zdelo, da je kastelecu nekoliko poenostavila zadeve Wink.

Odgovorit je eno (mi ni bilo težko Wink ).. kaj bo pa naprej je pa drugo.. Tongue
Logiran
kastelecu
rad pišem
****
Sporočil: 347


« Odgovor #916 : ponedeljek, 17.08.2009 : 13:09:33 »

oh, frigga...
Krneki si, no. V nekaj si se zapičila, kar sploh ni poanta mojega pisanja.

Nezzek, ne zameri, ker sem te vmešala...nič slabega si nisem mislila s tem. Saj se ne kregamo. Se mi je kar zdelo, da si bila ti glavni povod za tvojo Bello, seveda pod več različnimi pogoji. Vidim, da si s psom zadovoljna tako vizualno, kot tudi karakterno. In to je super. Verjamem, da je tudi Bella srečna in zadovoljna. In prav to poudarjam, kar je v tvojem primeru, da je pes všeč lastniku po obeh plateh, s tem pa bo zadovoljen tudi pes.
Tebi je taka združitev uspela. In ni vrag, da ne bi uspela v večini primerov, samo z malo pameti v glavi.
Jana, nikjer nisem primerjala dine33 in nezzek. Ker ni primerjave. Samo odgovorila sem ti, da obstajajo tudi otroci, mlajši od 14 let, ki so si pametno izbrali pasmo po svojem okusu, pa so vsi zadovoljni. Pa ona ni edina verjetno.

No, Nanook..zaradi tega še noben človek ni bil čudak. Bolje čakati 10 ali več let in potem psu nuditi najboljše, kot pa na vrat na nos vzeti manekena med psi, pa ga zanemarjati in mu ne nuditi tistega, kar potrebuje za normalno in srečno pasje življenje.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #917 : ponedeljek, 17.08.2009 : 13:11:13 »

Na konkretno vprašanje, kaj naj si Dina izbere, samojeda ali borderja je nemogoče odgovoriti drugače, kot: ne enega ne drugega. Izbira med pasmama, ki sta karakterno vsaka na svojem polu. Bolj različnih niti ne bi mogel najti, pa če bi se zanalašč potrudil. Torej bo pravšnje nekaj tretjega nekje vmes. Počakati, se učiti in iskati naprej. Predvsem pa si odgovoriti:kaj od psa pričakujem in kaj bi z njim rada počela.
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #918 : ponedeljek, 17.08.2009 : 13:54:37 »

Se strinjam, da je imela nezzek čisto ta pravi pristop pri izbiri psa. Veliko je faktorjev, ki jih je treba pri izbiri upoštevati. Jaz bi jih razvrstila nekako tako:
 - karakter in fizične potrebe psa
 - velikost in odlakanost
 - razne podrobnosti

Lepo, če se nekdo nameni, da se bo prilagodil karakterju psa. V praksi čisto izvedljivo pa to ni. Če si po naravi šlatek, ne moreš voditi "trdega" psa, ker vodi on tebe. In obratno, če si bolj ostre sorte, nima smisla, da si nabaviš neko mehko dušo, ker potem nimaš psa, ampak ruševino. Ob tem je res, da pasma določa samo osnove, "končni izdelki" se pa lahko znotraj pasme razlikujejo vsaj toliko kot ena pasma od druge. Ampak tu je pa treba že hudo veliko znanja, iskanja in časa, da najdeš karakterno ne-čisto-tipičnega predstavnika pasme.
(Razen, če se ti slučajno posreči. Sama sem bila 10 let ponosna lastnica najmehkejšega bokserja na svetu, in popolnoma zdravega. Ampak še enkrat ne bi šla preizkušat sreče.)

Prav tako lahko imaš ne vem kako voljo in teorijo, pa če nisi kos npr. zahtevam po gibanju, se ne bo izšlo. Tudi z najetim sprehajalcem ne, ker so vendarle sprehodi (in "obsprehodne dejavnosti") ravno tisti ta pravi čas za učenje in utrjevanje vezi. Če ne zmoreš svojih 20 km dnevno, ali zaradi kondicije, ali zaradi časa, se pač ne odločiš za polarca, pa če so še tako lepi in edini lepi, ker se bosta oba mučila.

Ravno pri prejšnjem psu sem se naučila, da je tudi primerna velikost še kako pomembna. Pa ne v tem smislu, da veliki psi niso za v stanovanje, kar je neko splošno razširjeno (napačno!) prepričanje. Meni so všeč ogromni psi. Irski volčji hrt, doga, njuf (ali landseer)… vzamem takoj. Ampak! Kdo bo to spravil v kopalno kad? Kdo bo nesel po stopnicah, če se kaj zgodi? Če nimaš zanesljivega pomočnika vsak trenutek na voljo, je bolje omejiti izbor na manjše ali srednje izvedbe psa.

Nega dlake je zalogaj časovno in finančno. Lahko imaš voljo in veselje, ampak ne moreš npr. kar menjati službe ali zapreti otrok v klet, da najdeš tistih nekaj dodatnih ur za česanje. Vozli pa niso samo grdi, so predvsem škodljivi. Se pravi, išči raje nekaj, po čemer je treba občasno parkrat potegniti s krtačo.

Če se ti gnusi kapljajoča slina in mokra brada, se ti bo to gnusilo od tu do večnosti. Na to ne moreš vplivati z voljo. Lahko pa imaš psa, ki bo sicer strašno lep in ti ga bo pol sveta zavidalo, tebi se bo pa gnusil in ti ne bo smel položiti glave v naročje.

Tako prideš na neki izbor, ki je še vedno zelo širok. Potem so pa tu še podrobnosti, kot pisano ali enobarvno, ušesa gor – ušesa dol itd. In če v takem izboru ne najdeš primerka, ki ti je vizualno všeč… od tristo-pa-toliko pasem in neskončne palete mešancev… hm… potem bo pač treba ali spustiti kriterije ali pa ne imeti psa.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #919 : ponedeljek, 17.08.2009 : 14:03:17 »

Saj v bistvu ni toliko problem v tem, da bi si nekdo predstavljal, kako lahko se bo prilagodil zahtevam in karakterju psa, potem pa ugotovi, da temu ni čisto tako.
Hujši problem je, da si ljudje večinoma predstavljajo, da bodo lahko karakter psa spremenili po svojem okusu, če bodo le dovolj zgodaj začeli in če se bodo dovolj potrudili (če sploh razmišljajo o tem, seveda). saj poznate tiste zgodbice na temo: vsi psi se rodijo prijazni, vse je ovisno od vzgoje, pes je tak, kakršnega naredi lastnik....
Ja pa ja de.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #920 : ponedeljek, 17.08.2009 : 14:38:46 »

Jaz sem pa svojega Bučka izbrala direktno in samo po lepoti, njegovemu izgledu, in na srečo ima tudi karakter več ali manj po mojih željah. Takrat nisem o ničemer drugem razmišljala kot o tem, kako mi je lep in luškan - priznam. Ampak to sem zgleda imela res srečo.  Smiley
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #921 : ponedeljek, 17.08.2009 : 14:51:06 »

@Lanabela:
Tukaj bi rekla, da ljudje mešajo karakter in obnašanje. Pa ne samo pri psih...  Roll Eyes

Upam, da bom napisala razumljivo:
Karakter (značaj) je položen v zibelko. Pri psih in mačkah obstajajo neke pasemsko določene predispozicije, pri tem pa lahko ima 6 mladičev v leglu vsak svoj in čisto različen karakter. Pri izbiri psa je torej pasma okvir, končni izbor je pa znotraj legla (človek s čisto natančnimi usmeritvami lahko čaka tudi nekaj legel, drugi bo po nasvetu vzreditelja vzel najbližji približek).

Obnašanje (vedenje) je pa kombinacija karakterja in zunanjih vplivov (učenje, življenjske razmere...) in je tisto, kar se opazi na prvo oko in kar ljudski rek rad posplošuje v "kakršen gospodar, takšen pes". Ampak če še tako zgodaj začneš in če se še tako potrudiš, enostavno iz vsakega karakterja ne moreš dobiti vsakega obnašanja. Ne gre. Kot ne moreš narediti peči iz papirja ali letala iz svinca.

In ZATO se mi zdi pomembno, da se najprej preveri, kakšne osnove sploh katera pasma nudi. In zato verjetno tudi toliko premlevamo ta "karakter pred videzom".

Lep dalmatinski pregovor za to priliko: Bolje sa grubim papati, nego za lipim plakati. (Bolje z grdim jesti kot za lepim jokati)


@branka:
Jp, seveda lahko imaš srečo. Jaz sem jo že tudi imela.  Smiley In seveda gre lahko tudi pri še tako skrbni izbiri kaj narobe. Ampak posamezni primeri pač niso merodajni.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #922 : ponedeljek, 17.08.2009 : 14:53:08 »




@branka:
Jp, seveda lahko imaš srečo. Jaz sem jo že tudi imela.  Smiley In seveda gre lahko tudi pri še tako skrbni izbiri kaj narobe. Ampak posamezni primeri pač niso merodajni.

Se še kako strinjam.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #923 : ponedeljek, 17.08.2009 : 16:04:12 »

Jaz lahko samo rečem to, da sreča, da si lahko vsaj psa izberem sama in to takšnega, ki meni dejansko ustreza, če si že staršev in familije nisem mogla izbrat  Tongue

Če bi jaz izbirala po samo izgledu, bi imela doma 2 nemški dogi, 1 bernca, 1 pumo, 1 konja, orko in sokola. Pa sem žal omejena na prostorske, finančne in razumske zmožnosti  Cool. Nimam pojma, kako bi združevala konja in pumo  Huh.  Vsega tega res ne morem imeti, imam pa pogoje za bernca Flipa (vse bolj se barva rjavo-mislim, da bo nekoč še bernc), če bom želela videti nemško dogo, bom izlicitirala pico od Mirca in se povabila na obisk k Bali (Boštjan bo pojedel pico Roll Eyes),  imam Murija (miniaturno različico panterja  Tongue) in Mišo (sokola na štirih tacah), namesto konja imam kolo in če bo vse po sreči, bodo orke prišle na vrsto nekoč na potepanju po S Evropi. 

Pa nej še kdo reče, da ne morem imeti tega, kar si želim  Tongue
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #924 : ponedeljek, 17.08.2009 : 17:52:22 »

Moonbeam, to je pa prav originalno napisano.  Wink

No, jaz moram reči, da preden sem kupila kavalirja, sem ful hodila na razstave, brala knjige in gledala različne pasme in moram reči, da je kavalir pasma, ki mi 100% značajsko in vizualno ustreza.

Samojedka pa smo kupili, ker je ta pasma moji mami zelo všeč in je Sacha njen ljubljenček, meni so pa samojedi tudi odlični psi.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #925 : torek, 18.08.2009 : 07:58:49 »

Moonbeam Cheesy Grin Grin
Jaz samo lahko rečem, da sem se enkrat kar dobro zaj*****. Ni bil sicer polom na celi črti, ampak bilo je daleč od idelanega. In kar je najhuje, dobro sem poznala osnovne karakterne lastnosti pasme, pa sem vseeno kupila enega tipičnega predstavnika, ker sem mislila, da sem sposobna več, kot sem dejansko bila. Bila je odločitev na horuk in moji starši mi v tem primeru niso bili sposobni reči ne, čeprav bi bilo zelo koristno, da bi me prizemljili. Verjetno pa sploh niso vedeli, za kakšno pasmo in karakter gre, tako da niti niso mogli odreagirati.
Nisem bila sicer več otrok in sem o pasmi vedela kar nekaj, pa vseeno lahko trdim, da je šlo za nepremišljen nakup. Ne trdim pa, da bi vsi ravnali tako in da bi vsi popušili. Verjetno bi kdo tudi psa, predvsem pa sebe znal spraviti v red, ker poudarjam, s psom ni bilo nič narobe, pravzaprav je imel odličen karakter in velik potencial za delo, samo mi vsi smo bili eni velki loleki Tongue
Imeli smo ga fuuuul radi, samo ˝ljubezen nam je vsem v pogubo˝ Roll Eyes, če je ne spremlja še ena dobra mera znanja in razuma.
Torej klasični nakup iz neumnosti.
Zato tako poudarjam, da je karakter bistven.
Je pa idealno, če se ti poklopita videz in karakter, itak. Tudi to je včasih mogoče.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #926 : torek, 18.08.2009 : 08:11:55 »

Zdaj pa se malo krute ironije na to temo.  Roll Eyes

Dejstvo je, da se popolni nepoznavalci za psa odlocajo na podlagi videza, ki je (kao) znacilna za neko pasmo.
Ironija No.1 je, da ti ljudje se nikoli v zivljenju niso slisali za standard ergo se jim sanja ne kako mora zgledati tipicen predstavnik.
Ironija No. 2 je, da zaradi Ironije No. 1 domov privlecejo nek priblizek, ki ponavadi niti nima rodovnika (jasno, ker je tak pes cenejsi in ker ga itak ne mislijo razstavljat, ker so razstave mucenje).
Ironija No. 3 je, da taksni ljudje, zaradi Ironije No. 1, cisto odpovedo, ko so postavljeni pred dejstvo katerega mladica izbrati v leglu in takrat nastopi Ironija No. 4... ta pa je, da izberejo mladica, ki je najbolj zivahen ali tistega, ki prvi pride do njih ali tistega, ki je najbolj igriv ipd.
Ironija No. 5 je torej ta, da psa v koncni fazi izberejo na podlagi njegovega obnasanja in ne videza.

Zdaj pa se Ironija No. 6 - ce bi te ljudi postavil pred leglo maltezanov (ki jim recimo sploh niso vsec), namesto pred leglo labradorcev (za katerega so se recimo odlocili) bi domov prinesli maltezana, ki je bil najbolj (recimo) zivahen. Ja no, če so pa prav  vsi mladici tako salamensko cortkani ne glede na pasmo. Ane?  Roll Eyes Grin
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #927 : torek, 18.08.2009 : 09:14:14 »

Hhihi, pa še res je vse zgoraj napisano, samo res se ne spomnim, po kakšnem ključu smo mi ˝izbrali˝ mladiča iz legla, pomoje so nam ga kar dodelili Roll Eyes
Kako si potem presenečen, ko najbolj živahen mladič zraste v najbolj živahnega/pogumnega/dominantnega psa Wink
Imel pa je naš vsaj rodovnik, če drugega ne Roll Eyes
Pravzaprav so vsi naši psi do sedaj imeli rodovnik, razen Missy. Če smo ga že drugače kaj posračkali, pa vsaj moji škrtarili niso pri nakupu  KissLips Sealed Wink
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #928 : torek, 18.08.2009 : 09:42:02 »

Zdaj pa se Ironija No. 6 - ce bi te ljudi postavil pred leglo maltezanov (ki jim recimo sploh niso vsec), namesto pred leglo labradorcev (za katerega so se recimo odlocili) bi domov prinesli maltezana, ki je bil najbolj (recimo) zivahen. Ja no, če so pa prav  vsi mladici tako salamensko cortkani ne glede na pasmo. Ane?  Roll Eyes Grin

Grin Grin Grin Ob tejle pasji resnici sem se spomnila dekleta, ki jo s Pego vsakodnevno srečujeva na sprehodih. Ima enoletno... khm, kako naj se izrazim.... pikasto razbacano labi-bul putpuri psico Grin.
Želela si je dalmatinca, ker so rodovniški vse, kar je že Drejči naštela, je šla h enemu gospodu tja proti Krškem, ki je imel leglo po ugodni ceni. Mama je bila "dalmatinka", jo je videla  Smiley. Izbrala je samičko, da bo ja nežna in bolj drobne postave, pa izbrala je tisto z največjo črno šljivo na uču, ker je bila najlepša. Danes ima ta njena psica od dalmatinke samo pike, postava, moč, karakter,... pa je še najbolj podobno kakemu pasjemu vunbacaču.
Žal je izkušnja ni nič izučila in zdaj s fantom razmišljata o nakupu še enega "čistokrvnega psa", tokrat mastifa.
Logiran
Polzek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #929 : torek, 18.08.2009 : 09:55:11 »


   Na "stara leta"  Wink Wink, ko sem recimo prišla k pameti, bi rada izpostavila še en zelo močan kriterij, po katerem bi
   izbirala svojega bodočega psa.
   Pravzaprav bi to moral biti prvi kriterij in prvo vprašanje, ki si ga postaviš in sicer:

   Kaj pričakujem od svojega psa oziroma kaj želim z njim početi?

   Ker sem šele tu na forumih spoznala, kako zelo različni smo ljudje in temu ustrezno različne predstave o "funkciji"
   psov imamo. Od čuvajev do modnih manekenov, od atletov do delavcev...

   Meni so na primer najbolj všeč srednje veliki do veliki, dolgodlaki in zelo brihtni psi. Pa mi v sto letih ne bi prišlo na misel
   vzeti na primer border colija, pa čeprav mi je in vizuelno in po karakterju blazno všeč.
   Ker bi bila nesrečna in jaz in pes.
   
   Pasme so nastale ravno zaradi tega -  da so ljudje psi psih izostrili določeno FUNKCIJO, za katero so želeli, da jo pes
   opravlja. Na to ne bi smeli pri izbiri psa nikoli pozabiti.
Logiran
Strani: 1 ... 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines