mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 29.06.2024 : 15:43:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 148636 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
ninci
gost
« Odgovor #90 : sreda, 10.03.2004 : 21:47:16 »

"lažje" pasme so recimo zlati prinašalec, labradorec, ob primerni vzgoji nemški ovčar, bernski planšarki pes, belgijski ovčar (ki rabi med vsemi, ki sem jih naštela največ gibanja)

To so tako imenovane delavne pasme, vendar ne razmišljaj zdaj, da če se odločiš za katero od teh pasem, boš imel pa manj dela.
Vseeno boš moral vložiti v vzgojo, veliko časa, vendar bo morda lažje kot z kraškim ovčarjem ali howavartem.

Preberi opise pasem na teh straneh, povprašaj lastnike posamezne pasme (oni ti znajo povedati veliko več, kot ja napisano v knjigah in v opisih posamezne pasme)  o njihovih značilnostih, da se boš kar najbolje odločil. Pes te bo namreč spremljal 10 ali več let in bi bilo škoda, da bi z napačno odločitvijo "zagrenil" življenje sebi in psu.





Logiran
ninci
gost
« Odgovor #91 : sreda, 10.03.2004 : 22:07:33 »

spomnila sem se še novofundlanca Cool, glede na to, da si zgleda želiš večjega psa, mislim da bi bil zate kar primeren.
Rad ima otroke, je miren, dokaj ubogljiv, edino malo več dela bi imel z njegovo dlako. Približno tako kot pri kraševcu Wink

Lp nina
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #92 : sreda, 10.03.2004 : 22:39:35 »

Ninci, njufko ni varuh  Grin

Davord: a si razmišljal kaj o švicarju? On zna biti dober varuh, nezahteven glede sprehodov, sposoben je pa tudi velike aktivnosti. Preberi si opis pasme na mojpes.net (pasma veliki švicarski planšarski pes). Je kar težak za vzgojo, vendar če greš z njim v malo šolo, mislim da večjih težav ne boš imel. Pes ni potepuh, zato bo lahko sam spuščen zunaj in ne bo nikamor ššel (vsaj naš je tak, pa ga nismo tega nič posebej učili).

Lp jana
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #93 : četrtek, 11.03.2004 : 08:43:14 »

Ja vidiš tu je pa ta zmešnjava. Meni se naprimer nekater od predlaganih pasem ne zdijo nič dosti bolj primerne kot krašenec in howavart.

Citat
"lažje" pasme so recimo zlati prinašalec, labradorec, ob primerni vzgoji nemški ovčar, bernski planšarki pes, belgijski ovčar (ki rabi med vsemi, ki sem jih naštela največ gibanja)

Predvsem belgijski ovčar - jaz se že precej ukvarjam s šolanjem psov, pa so mi ga na začetku moje poti odsvetovali, ker gre za zelo zahtevno pasmo, ki potrebuje ogromno gibanja in predvsem mentalnega dela. Sicer lahko postane tudi mali terorist.

Nekje se mi zdi da je nemški ovčar od vseh teh pasem še najbolj stabilen, vendar mora biti z rodovnikom, ne kar en od mnogih vaških...

Sicer pa je bila kraševka prva psica s katero smo se več ukvarjali. Prej smo sicer imeli psa ampak z njegovo vzgojo se ni nihče prav dosti ukvarjal. Kraševka pa je šla v šolo, povsod je bila z nami itd. Bila je zelo prijetna psička. Zelo se je navezala na vse člane družine in če je kateri manjkal, ga je zelo pogrešala. Rada se je crkljala, sprehode je oboževala, jo je bilo pa težko šolati, ker je raje kot v klobaso (igračo) zagrizla kar v tvoj rokav, za hrano je pa tudi delala samo nekaj časa (in če hrane ni bilo - pozabi Grin ).   Mi smo pri njej delali predvsem na vzgoji, ne toliko na poslušnosti. Imela je dosti socializacije - hodila je z nami po raznih pasjih in nepasjih prireditvah. Lahko smo jo pripeljali v sobo polno novih ljudi, pa se je tam čisto dobro počutila - samo da je bila z nami.

Mislim, da je kraševec kar primeren za nekoga, ki je pripravljen psu posvetiti veliko nežnosti, pa seveda obvezni sprehod, ne potrebuje pa toliko igre in prav zadovoljen je, če leži nekje v bližini gospodarja in opazuje okolico (tu se kaže njihovo ovčarsko poreklo). Vendar pa mora biti med lastnikom in psom vse razčiščeno. Ne sme biti sile - z nežnostjo smo mi dosegli ogromno.

Nikoli ne pozabijo krivic!! To je zelo pomembno. Naša je ravno zato tako sovražila majhne psice, ker je imela s takimi zelo slabe izkušnje.

Do tujih ljudi se je obnašala zelo hladno. Pustila je da so jo božali, vendar ji ni bilo všeč, raje se je umaknila. Se je pa zelo rada crkljala doma!

Kot pravim, kraševec je za marsikoga lahko kar idealen pes, lahko pa pride zaradi konfliktov pri vzgoji do hudih težav.  Mi smo imeli z našo zelo močno vez in včasih se mi zdi, da mi noben drug pes ne bo segel tako globoko v srce kot ravno ona.

Lp
Mirjam
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #94 : četrtek, 11.03.2004 : 09:16:14 »

Eeeej, MM, daj napisi to se v temo o krasevcu  Wink. Super je, sploh tisto o hrani.  Grin

Samo komentar glede "zajle".
Prijateljicin krasko ima ze celo zivljenje (kakih 11 let) tako potegnjeno "zajlo" cez celotno spodnjo parcelo in....uziva. Najraje lezi na malce visji legi in opazuje vse pod sabo. Zunaj je cel dan, ce pa se mu zazdi, gre lahko tudi notri (izprosjaci hehe). Ampak ko gospodarice ni doma, je pes obvezno! v hisi. Ni vsaka veriga grozna. Tale dobi prav "verigotozje", ce pridejo kdaj za par dni domov in v stanovanje. Pa je prvotno bival v stanovanju in je bil cisto pravi haus-pes. Seveda pa ga peljejo (mo) tudi na sprehod, trikrat na dan, pa nikoli ni zunaj sam, vedno ima druzbo.

Davord, za katerokoli pasmo se bos ze odlocil, jaz na tvojem mestu psa ne bi imela zunaj, spuscenega brez nadzora. Ko te ni, naj bo pesjan v hisi, ko pa si doma, naj bo ob tebi (se pravi-takrat ko bos zunaj, bo zunaj tudi pes-ampak s tabo, ko bos notri, bo notri tudi pes).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #95 : četrtek, 11.03.2004 : 09:22:41 »

Ja, kaj naj recem... zdaj ste me samo se bolj zmedli Smiley Bom se malo prestudiral ostale pasme, poklical par ljudi, potem se spet oglasim.
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #96 : četrtek, 11.03.2004 : 11:01:49 »

Ninci, njufko ni varuh  Grin


heeh vem da ni varuh, samo se mi zdi za začetnika bolj primeren kot kraševc. No ja saj odločitev je na koncu itak njegova Smiley
Ja meni se zdi tvoj predlog (švicarja) tudi kar dober.

mm za belgijca sem napisala da rabi veliko sprehodov, je pač hiperaktiven in se je treba z njim veliko ukvarjati. Mogoče res ni najbolj primeren, pač padel mi je na pamet Grin
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #97 : četrtek, 11.03.2004 : 13:42:29 »

Ja, kaj naj recem... zdaj ste me samo se bolj zmedli Smiley Bom se malo prestudiral ostale pasme, poklical par ljudi, potem se spet oglasim.

Imam alternativo zate. Želiš si kraševca, predvidevam, da zaradi barve in lepega pogleda.
Kaj pa siv nemši ovčar Wink
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #98 : četrtek, 11.03.2004 : 18:32:48 »

simi: ne zelim si krasevca zaradi barve in pogleda, temvec zaradi njegovega znacaja.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #99 : četrtek, 11.03.2004 : 19:06:19 »

Simi  Grin Grin Grin Grin

No, ampak jaz vseeno navijam za kraskota. Katerokoli pasmo pa ze nabavis-obvezno slikice!  Grin

Veliko srece z malckom!  Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #100 : četrtek, 11.03.2004 : 20:18:46 »

Oj iz lastnih izkušenj lahko povem, da ima kraški ovčar izreden karakter in železne živce  Grin posebno z otroci.

Belgijski, ki ga pa imam zdaj (ko imam kakšno leto več) je pa čisto nasprotje, medtem ko je kraški ovčar bolj samostojen  Huh(če lahko tako napišem) je belgic stalno za petami kamorkoli greš, sledi kot senca in se moreš z njim res ful ful ukvarjat.
Kar pa nismo doživeli pri našem kraševcu(ok razen.če si imel eno veliko kost v roki)  Grin, je zelo zvest kuža in po moje primeren za kot družinski pes z majhnimi otroki.  Cheesy
Nikoli pa kužka dajat na verigo Sad. Mi našega nikoli nismo ne zavezovali ne zapirali pa nismo imeli ograjenega dvorišča pa se nikoli ni oddaljil od hiše.
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #101 : četrtek, 11.03.2004 : 20:51:52 »

Moj prvi pes je bil kraški ovčar. Naj povem, da sem imela takrat 13 let in da sem se predvsem učila. Pa ni bilo kakih posebnih problemov. Svojo psičko sem pri 14-tih letih svoje starosti izšolala in z njo tudi opravila isp-A, s tem, da je bilo takrat v ta izpit vključeno tudi pobiranje predmeta-aportiranje. Naj povem, da sva med drugim še kar uspešno delali tudi sledenje Shocked.
Bila je čudovita psička; prisrčna, navihana, nekoliko svojeglava in enkratna čuvajka.
Mislim, da je kraševec ob pravilni vzgoji čudovit pes. Paziti treba le da ima z ljudmi, sploh pa z otroci same dobre izkušnje. po naravi je že tako in tako čuvaj. Tudi s psi se razume če nima slabih izkušenj.
Če bi danes imela kraševca ga prav gotovo ne bi silila v aportiranje in sledenje, zdi se mi brez zveze siliti neko pasmo v nekaj, kar ni v njenem poslanstvu.

Torej nekaj potrpljenja in malo več truda pri vzgoji pa gre. Vendar ga odsvetujem nekomu, ki pričakuje od psa popolno ubogljivost.

Zame je kraševec čudovit pes!

Vso srečo pri odločitvi Davor!
Logiran
jagoda_
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #102 : petek, 12.03.2004 : 16:42:37 »

Mene pa zanima če je koker španijel primern za blok(3sobno stanovanje)Kaksne so posebosti tega psa?Slišala sm za probleme z ušesi...Kaksna je približna cena tega psa z rodovnikom?
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #103 : petek, 12.03.2004 : 17:28:38 »

jagoda ne vem zakaj sploh mnenje da kateri koli pes ne bi bil primeren za blok?! Jaz imam v 4 sobnem stanovanju zlatega prinašalca. Z njim nikoli ni bilo nobenih problemov, ni naredil nobene škode (ok razen spraskanega parketa, kar je itak normalno) tako, da res ne vem zakaj ne bi mogla imeti v stanovaju koker španjela. Pač moraš se z njim ukvarjati, ga voziti ven, ker ga ne moreš samo spustiti čez vrata, da gre na vrt, to je pa tudi vsa razlika  Smiley
Glede cene, ti bo pa kdo drug povedal, ki se bolj spozna Grin
Logiran
jagoda_
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #104 : petek, 12.03.2004 : 17:40:10 »

ja točno tako:)zanima me če te psi radi lajajo,vemm da je odvisno tudi od vzgoje pa vseeno...
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines