mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 30.06.2024 : 23:11:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zasuk želodca  (Prebrano 81011 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #45 : četrtek, 19.08.2004 : 21:16:49 »

   Ojla!

   Mikar ne odkrivajte tople vode Grin Grin Grin Vcasih je kak dejavnik, ki pripomore k zasuku, najveckrat pa pride kar iz ljubega miru. Tako pac je in se ne da kaj dosti pomagat. Enim se zgodi pred jedjo, enim po jedi, enim ko ze spijo sredi noci....
Je sicer dobro, da psi po obroku pocivajo in ne hodijo po stopnicah.... Ampak, ce pa logicno premislis, bi se pa skoraj prej lahko obrnil zelodec, ki je prazen, saj ima v trebusni votlini ful prostora. Ko je poln se pa ze tezko kam premakne ( vsaj pri mojem Jacku, ki po hrani pomije se posode od vseh ostalih) Grin Grin

  Cao-Slavi
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #46 : petek, 20.08.2004 : 12:56:57 »

Po moji logiki se lahko prej razsiri in zasuce, ko je poln. Takrat se namrec zaradi prebave hrane zacnejo proizvajati plini, ki zelodec napihnejo. Ce ima pes sreco ostane le pri tem in pomaga ze praznenje zelodca. Ce pa ima smolo, pa se lahko zelodec tudi zasuce (sploh, ce se s polnim zelodcem dosti giba). Mi smo imeli sreco, da je ostalo le pri prvem delu (menda bi se v kratkem tudi zasukal), ker drugace bi mi pes med voznjo iz Trbovelj v Ljubljano umrl v narocju. Cry Niti pomisliti nocem kaj bo, ce se bo ponovilo!

Sicer pa ne poskusamo odkriti tople vode, ampak delamo na principu: vec glav vec ve. Nihce si ne zeli, da bi se njegovemu psu to (spet) zgodilo. Pa saj sama ves kako je!  Sad lp
Logiran

Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #47 : petek, 20.08.2004 : 13:03:30 »

Citat
Mikar ne odkrivajte tople vode    Vcasih je kak dejavnik, ki pripomore k zasuku, najveckrat pa pride kar iz ljubega miru.

valvasor, ne razumem kaj hočeš s tem povedati?  Huh Huh
A se ti ne zdi, da bi bilo fino in zares koristno, če bi ta pojav nekdo res podrobno raziskal in našel vzrok(e)? Meni se ta stvar zdi naravnost grozna, saj lahko pes v zelo kratkem času umre!
Če bi stvar bolje poznali, bi se ji mogoče lahko izognili, a ne? Ne pa, da rečeš, da se zgodi iz  ljubega miru - lol! Kako se lahko želodec zasuče iz "ljubega miru"?? Nekje je vzrok za to!

Od slovenskih veterinarjev kakšne konstruktivne raziskave ne gre pričakovati, saj bi jim preventiva direktno škodila pri njihovem dobičku.
Koliko pa stane taka operacija s post-operativno nego?
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #48 : petek, 20.08.2004 : 13:45:05 »

Ne vem... jaz vse kar si mogoce lahko ocitam je to, da briketov do sedaj nisem raztaplajala... Ne namakala, ampak raztapljala. Kar bom definitivno pocela v prihodnje, kadar bodo na jedilniku briketi. Z zobnimi oblogami in zobnim kamnom se bomo ocitno spopadli na nek drug nacin (Spela kosti ne dobiva, ker jih pozre Roll Eyes )

Koliko pa stane taka operacija s post-operativno nego?

Mi smo imeli podobno sreco kot Kaja, da se zelodec se ni obrnil, "le" napihnil, oz. je prislo le do delnega zasuka, tako da so ji ga v nedeljo samo spraznili. Je pa to v vecini primerov (95%) le zacasna resitev, saj se vezi, ki zelodec "drzijo" pri tem zasuku (oz. napihovanju) precej raztegnejo, tako d aponavadi v kratkem casu pride do ponovnega zasuka. In takrat je STALA. Midva sva se zato po hitrem postopku odlocila se za operacijo, pri kateri zelodec prisijejo na trebusno steno (?).
Nas je pa ta hec spravil ob precej denarja. V nedeljo sva placala 58 kSIT (dezurna tarifa = faktor 1,5), se par tisoc tolarjev naslednji dan za zdravila, operacija pa je stala 71 kSIT. Naslednji teden pobramo ven sive, mogoce bomo kaj placali se takrat. Skupaj nas je torej ta "hec" stal dobrih 130kSIT. In eno luknjo v vratih od avta (srecali smo nekega nestrpnega pesca, ki mu je ob nasem trobljenu pocil film in nam je primazal eno bocno brco Angry ). O zivcih in sivih laseh pa se itak ne splaca izgubljati besed...
seveda se takrat ne sprasujes za stroske, samo, da ti psa resijo. S tem se ubadas pozneje  (zato pa imam jaz Spelo seboj v sluzbi, da si prisluzi nekaj finac za naslednje toplice  Grin ).m.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #49 : petek, 20.08.2004 : 13:54:05 »

Če bi stvar bolje poznali, bi se ji mogoče lahko izognili, a ne? Ne pa, da rečeš, da se zgodi iz  ljubega miru - lol! Kako se lahko želodec zasuče iz "ljubega miru"?? Nekje je vzrok za to!
ah ja, pa sem pozabila odgovoriti se na to... Dunja, saj vemo katere stvari lahko povecajo moznost za zasuk zelodca. Pogost je pri velikih pasmah psov in pri psih z globokim prsnim kosem. Problemov je vec, vecina jih je v sami "zgradbi" psa.
1. vecji psi imajo krajsi prebavni trakt in hrana prej pade v zelodec.
2. psom z globokim prsnim kosem zelodec lezi "bolj pri dnu" in hrana z visjega (poziralnik) pade noter.
3. vecji pes poje vecjo kolicino hrane naenkrat.
4. najbrz se kaj...

pospesevalci so seveda norenje po obroku (zato naj pes pociva), psi, ki hitro jejo pri hranjenju pozrejo veliko zraka, kar povzroca napenjanje (dvignjena skleda, zoga v skledi, da psa moti, mi vcasih prakticiramo obrok v Kongu), prevelika kolicina v enem obroku (hrano razdelis na vec obrokov), genetska predispozicija (nimas kaj nardit...) - to je verjetno Slavi mislila kot "ljubi mir" in ocitno hrana, ki se po zauzitju napihne (suhi briketi, testenine, kaksno sadje, ki povzroca napihovanje).
saj naceloma pri ljudeh tudi poznamo vzroke za infarkt in se jim skusamo izogniti, v nekaterih primerih pa doleti ljudi, ki niso v nobeni od rizicnih skupin, se vec, imajo najmanj teoreticnih moznosti za to...
m.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #50 : petek, 20.08.2004 : 14:10:58 »

130.000 SIT  Shocked
Citat
Ne vem... jaz vse kar si mogoce lahko ocitam je to, da briketov do sedaj nisem raztaplajala...

maja01, saj tu nisem mislila nobenemu nič očitati - nenazadnje gre za vaše ljubljenčke, katerim tega res niste privoščili.

Tudi jaz vem za vse naštete faktorje, ki lahko pospešijo zasuk, pa vendar to očitno ne drži 100%, saj nekateri pravijo, da se je zasuk zgodil med mirovanjem in tudi pri psih kot so NO, ki nimajo pretirano globokega prsnega koša (v primerjav z dobermani ali bokserji).
Verjetno bi lahko z ultrazvokom ugotovili (seveda na podlagi primerjav osebkov raziskave), če je določen želodec rizičen (da rizično visi na eno stran, npr.) in svetovali preventivno operacijo, ki bi bila manj stresna, planirana, manj boleča in cenejša), ali pa celo razvili tip lahke hrane, ki bi vsaj zmanjšala možnost ponovitve.

V to smer sem jaz razmišljala; da se zmanjša procent pogina psov vsaj tistim lastnikom, ki nočej rizikirati.

Lep dan
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #51 : petek, 20.08.2004 : 14:26:39 »

saj nekateri pravijo, da se je zasuk zgodil med mirovanjem
Spela se je soncila in sencila...  Tongue
cena je pa fina, ja... Ce bi imeli "sreco" in bi se nam zgodil se drugi zasuk (po moznosti spet v dezurnem casu), bi bil racun se krepko visji...
lp in pazite na svoje kuzke.
m.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #52 : petek, 20.08.2004 : 14:53:58 »

Tudi mi smo naleteli na dezurno ekipo (malo pred novim letom) in za vse skupaj (praznenje zelodca, zdravila + obiski veterinarja se naslednjih nekaj dni) dali nekaj cez 60.000. Nam so zagotovili, da operacija ni potrebna, sicer je moznost, da se zadeva v nekaj dneh (ali kadarkoli v zivljenju) ponovi, ampak se na sreco ni.

Kot sem ze nekje napisala, je meni Zaninovic rekel, da imajo najvec psov z zasukom takrat ko je polna luna, zadeva pa se lahko pojavi tudi zaradi stresa (recimo petarde). V nasem primeru se vedno ne morem biti sigurna zakaj je do tega prislo, vendar je se najbolj razumen razlog to, da je pes prejsnji dan imel izredno dolg in utrujajoc sprehod v hribe, na vrhu je dobil "chapi varianta" brikete, da je bolj pridno pocakal na odhod domov.  Lips Sealed Doma pa jasno ni nihce povedal, da je pes ze jedel in je zvecer dobil se svojo porcijo briketov prelitih s toplo juho (bilo je decembra). Zjutraj je cudno izgledal in so pac mislili, da je utrujen. Ko sem ga jaz prisla pogledat okrog poldne je bil ze precej povozen. Ob enih smo bili v Ljubljani.  
Vendar v vecini primerov, ki jih poznam, se je od prvega znaka naprej zadeva kar hitro odvijala. Pri nas pa je vse skupaj trajalo precej dolgo. Se sreca, ker bi bilo drugace prepozno. Nihce namrec ne ve nicesar o zasuku, verjetno bi psa peljali na sprehod, ker bi mislili, da ima prebavne tezave in podobno. Vcasih je kar dobro, da sem tecna in da me tako skrbi za svoje pse, da sem prisla Dona pogledat ze tako zgodaj. Cry

Dunja, ameriska vojska preventivno siva zelodce svojim psom. Imajo pa predvsem nemske ovcarje in malinoise. lp
Logiran

bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #53 : petek, 20.08.2004 : 15:10:34 »

Dunja, ameriska vojska preventivno siva zelodce svojim psom. Imajo pa predvsem nemske ovcarje in malinoise. lp
Meni je veterinar povedal, da sedaj v tujini že preventivno prišivajo želodce psom. In menda je to zelo uspešen proti-ukrep za zasuk. Jaz resno razmišljam o tem, da bi naslednji bernardinki dala preventivno prišiti želodec. Ker Bini je v največje veselje divjanje ravno po večerji oz. zajtrku Lips Sealed

LP jana
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #54 : petek, 20.08.2004 : 19:21:57 »

    Ojla!

   Pa saj nisem mislila nic hudega z "odkrivanjem tople vode". Sem samo napisala, da se lahko drzis vsega kar ste napisali, pa do zasuka vseeno pride.
   Mi smo pa 2 leti nazaj placali 115.000 sit.

  Cao-Slavi
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #55 : sobota, 21.08.2004 : 08:41:13 »

LP vsem!
Ko sem prebrala celotno temo, sem ugotovila, da so nekatere stvari meni nerazumljive. O zasuku želodca iz lastnih izkušenj, hvala Bogu, ne vem nič. Sem pa se veliko pogovarjala z lastniki psov, ki so to že doživeli. In na osnovi tega prišla do nekaterih zaključkov, ki pa so zgolj in samo moje osebno mnenje, zato vas naprošam, da me nikar ne linčajte, če si bom izposodila nekatere vaše citate za lažje razumevanje mojega pisanja.
 Maja01, res mi je žal, da se je to zgodilo tvoji Špeli in želim vama , da bi hudi dnevi bili čimprej za vama, ter, da se nikoli ne ponovijo. Enako velja za vse ostale.

Samo eno razmišljanje: kaj pa jedo vaši psi (tisti, katerim se je zgodil zasuk)?

K pisanju me je vzpodbudilo tvoje vprašanje, Dunja! Mislim, da bi se moralo vprašanje glasiti drugače.

Osebno sem prepričana, da so trije poglavitni dejavniki, ki pripomorejo k temu, da do tega pride. In če eden od teh dejavnikov izostane, potem tudi posledic ni. Na prvem in najbolj važnem mestu se mi zdi, da je najbolj pomembno to, ali je pes nagnjen k temu.( med drugim vem za leglo, kjer so trije mladiči pred dopolnjenim 2. letom starosti imeli zasuk želodca.) Jaz bi temu dala 50% odstotek. Kot drugo, se mi zdi zelo pomemben karakter psa. Pasme, ki so že po naravi okarakterizirane za mile, nežne, celo plašljive. Temu pripisujem naslednjih 40%. In zadnjih 10% dejavnikom, ki ste jih opisali že prej - veliki psi morajo obvezno imeti najmanj dva dovolj velika, redna in kvalitetna obroka dnevno. Dvignejeno posodo za hrano in zelo pomembno, da pes hrane ne golta na brzino. S hlastanjem pes "pogoltne" tudi veliko zraka, za katerega pravijo, da veliko pripomore pri zasuku.
Pri vseh teh dejavnikih se mi zdi najbolj pomemben drugi. Ali vam je poznan občutek v želodcu, kadar vas je strah, imate tremo, ste živčni ali imate takšne ali drugačne skrbi, za katere ste prepričani, da jih ne morete rešiti? Kaj vam takrat pove vaš želodček? Ščemi vas, sili vas na bruhanje, stiska in čutite mravljince. Po moje, se tudi pri psu  dogajajo enake stvari. Pri pasmah, ki imajo mili karakter pa je lahko to še toliko bolj potencirano. Zato sem mnenja, da ima lahko pes tistih 50% nagnjenosti k zasuku, če pa izostaneta ostala dva dejavnika, do njega nikoli ne pride. Vem za nemško dogo, ki je imela takšne in podobne težave, vse dokler je imela lastnico, ki ji je povzročala "skrbi". Pri novih lastnikih so "trebušne" zadeve čudežno izginile. (za podoben primer sem slišala tudi v zvezi z epilepsijo psa).
Psi čutijo naš nemir, skrbi in zaznajo naše notranje strahove in viharje v nas. Na žalost se psi z nami tudi poistovetijo in tako, mi lastniki, svoje fobije nehote prenesemo na njih. Vsaka "živčna" stvar pa se tako ali drugače najprej kaže na želodcu. Ljudje lahko povemo, da nam je slabo imamo "obroč" okrog želodca in lahko temu primerno ukrepamo. Psi nam predznakov ne znajo povedati in mi jih opazimo po navadi šele takrat, ko je to že skoraj prepozno.
Konstitucija psa, vsaj tako mislim jaz, nima pri vsem skupaj nobene prave vloge.(globok prsni koš,kratek prebavni trakt,hrana pade v želodec) Po čem so si podobni NO,rotiji, doge...?
Ne me narobe razumeti, ne demantiram vsega kar ste napisali. Hočem samo povedati, da to niso in ne morejo biti poglavitni vzroki za zasuk želodca. Če bi veterinarji opravili raziskavo med lastniki psov, ki so vse to že doživljali in bi postavljali prava vprašanja, bi po mojem mnenju prišli do zanimivih odkritij.
Zato bi jaz Dunjino vprašanje drugače oblikovala:"Kakšne stresne situacije doživljamo s svojim psom zadnje čase?"
Vsi dejavniki skupaj nas privedejo do nezaželjenega zasuka, vsak zase pa samo napovedujejo bodočo situacijo.
Naj vas še enkrat spomnim, da je to samo moje osebno laično mišljenje, do katerega sem prišla samo na osnovi pogovora z lastniki in poznavanja določenega psa in njhovih življenskih  razmer.K temu je nekaj pripomoglo tudi dejstvo, da imam tudi sama dolga leta nemške doge, za katere velja, da so nagnjene k zasuku.
Včasih je dobro, da bi za pasje obnašanje začeli iskati vzroke pri sebi in zasuk želodca je samo ena od mnogih stvari.
Hvala, ker ste me brali!
Lp,Miša


 

Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #56 : sobota, 21.08.2004 : 11:16:11 »

Živjo!
Missa, s tvojim razmišljanjem se zelo strinjam. Tudi sama sem razmišljala v to smer, vendar, ker nobeden od teh, ki imajo praktične izkušnje z zasukom (sama jih nimam) ni omnil tega aspekta, sem ga paš izločila.
Moj najstarejši in prvi pes (Avik, NB, 8 let) je po naravi zelo občutljiv in je z menoj "dal čez" vse najbolj stresne čase v mojem življenju. Ker psa nisem znala oddaljiti od svoje stiske, je z mano trpel tudi on. Veliko je bruhal prav takrat, ko je bilo meni hudo. Njega bi lahko vzela kot primer psa z občutljivim želodcem (he, he, kot smo nekateri ljudje tudi taki). Odkar malo bolje poznam te pse (in tudi sebe) tudi on, niti nobeden od drugih moji psov, nima več takih težav.
Zato Missa, zelo pozdravljam tvoje razmišljanje!  Cool

LP
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #57 : sobota, 21.08.2004 : 11:24:48 »

Povsem mogoce, da so zivci pripomogli, v zadnjem mesecu smo bili povsem na koncu z njimi. Zakaj le...  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
m.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #58 : sobota, 25.09.2004 : 19:57:20 »

Nekaj o zasuku: http://www.vet.purdue.edu/epi/bloat.htm
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #59 : sobota, 27.11.2004 : 14:01:53 »

Živjo!

V novi številki revije Moj Pes je članek o zasuku želodca. Članek se mi zdi v redu napisan, zmotilo me je le stavek, kjer so napisali, da se za 170% poveča možnost za zasuk želodca pri psih, ki jejo iz posodice, ki je dvingnjena od tal  Huh Kako je zdaj s tem? A ni pri nemških dogah in ostalih velikih pasmah dvignjena posodica ravno priporočena?

lp
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines