mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:49:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Kako komuniciramo
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako komuniciramo  (Prebrano 10505 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : torek, 03.08.2010 : 23:11:39 »

Ze pred casom je potekala debata na to temo v neki drugi temi, pa se mi zdi pomembno, da imamo tole nekje na oceh.
Teksta ne bom dala v citat zato, da bo bolje berljiv, vse pa je napisala Nika2 v
KLIK:
Jana


****************

Samo en predlog:
imela sem moznost sodelovanja s (po mojem) najboljso strokovnjakinjo / ali vsaj eno od najboljsih strokovnjakinj v Evropi za komunikacijo.
Debatirali smo ravno o takih stvareh (komunikacijo med razlicnimi institucijami/posamezniki) na temo zivalovarstva.
Njene ugotovitve (s katerimi se strinjam) so:
Moramo se prilagoditi sogovorniku/naslovniku in jim stvari predstaviti na njim prilagojeni nacin oz. na nacin, ki ga 'zelijo slisati'.
Komunikacija te vrste ne bo uspesna, ce bomo vpletali osebna obcutja in custva.
Komunikacija ne bo uspesna, ce naslovnik ne ve, kaj tocno od njega zelimo. 

Moji dodatni predlogi:
- nikoli ne uporabljajte osebnega sloga pisanja ('Menda mi ni potrebno' + primeri, ki jih navajam pod 4. alinejo)
- ne uporabljajte retoricnih vprasanj ('Kako naj ljudje začnejo skrbeti normalno za mačke, če nimajo nobenega vzgleda od ljudi, ki so za to usposobljeni'?)
- ne uporabljajte velikih tiskanih crk
- ne uporabljajte 'mocnega besedisca': primer besed: 'strahotno', 'sramotno', 'sokantno' ...
- vedno navajajte vire (ta in ta zakon ...)
- uporabljajte pravi register - v tak dopis torej ne sodijo izrazi kot so: 'Menda mi ni potrebno poudariti' ...
- in, kot ze sama strokovnjakinja pravi, nikoli ne vpletajte osebnih custev v tako komunikacijo ('strahotno', 'sokantno', 'ki je vsako leto huje' ...)
- to, kaj se vam zdi prav, ne pisite na nacin, kot da naslovniku solite pamet, kajti tak nacin komunikacije je zelo vsiljiv in na dopise vam ne bodo niti odgovorili ('kastracija je osnovna in prva pot do uspeha in premaganje le te težave')
- vedno imejte jasen cilj komunikacije. Kaj zelite od naslovnika? 'Prosim vas, da storite nekaj v tej zadevi,' ne moremo obravnavati kot cilj, kajti 'storite nekaj' je precej v luftu, po domace povedano. Prosite naslovnika za konkreten ukrep.
- pazite na vezljivost besedila (vezljivost je v zgornjem dopisu slaba, ni jasne strukture)
- poskrbite, da v dopisu ne bo slovnicnih napak 

Bistvo mojega filozofiranja: Go. Cadonic-Spelic niti pod razno ne zanima, kako strahotna, sramotna je dolocena situacija, niti je ne briga, ali se ljudje lahko izucijo, kako normalno skrbeti za zivali. In ne zanima je niti, ali se v Sloveniji s to problematiko ukvarja 5 ali 15 drustev, niti je ne zanima, kako ogorceni/zalostni ipd. ste vi zaradi dolocene zadeve.
Torej: iz dopisov vrzite vse 'osebne note' in svoja custva, pa cetudi ste razkurjeni do amena. Vkljucite cimvec objektivnih podatkov (stevilcnih, dokazov, izsekov iz tega in tega zakona ...) - najbolj uspejo tisti retoriki, ki stvari uspejo predstaviti na najbolj objektiven, nepristranski nacin. Prostora za custva ni. Le na eno struno lahko igrate: pokazete na formalno krsenje zakonov na objektiven nacin. Le za to je namrec ga. Cadonic-Spelic na tem delovnem mestu.

Vem, da sem bila sedaj mogoce celo zlobna, ko sem vam tu solila pamet, vendar mi zadnje case postaja jasno, zakaj je ponekod komunikacija neuspesna. Stvari so me zacele zanimati, a zal trenutno nimam vec casa, da bi se v komunikacijske strategije se bolj poglobila. Zato pa sem bila zgoraj omenjeni strokovnjakinji zelo hvalezna, ker me je 'zbudila' v smislu, da sem dojela vsaj osnovne stvari, na katere moramo biti pozorni.

Prosim, ne zamerite mi, tako soljenje pameti v tej smeri je delno moja poklicna deformacija, hehe. Prosim vzemite dobronamerno, zelela sem pomagati, da bodo dopisi bolj ucinkoviti.

Ja, res je, lahko bi raje sama napisala en dopis za Zonzani kot pa tule solila pamet ... Ampak sama imam morje drugih dopisov za napisati (za zivalce, se ve;)) in presodila sem, da bo bolj koristno, da si moje filozofije kdo prebere, pa bo v prihodnje veliko vec ucinkovitih dopisov.
Hvala za razumevanje.

************

Ni pomembno, za kaksne vrste pisanja gre, naj si bo solski esej, uradni dopis ali pisanje leposlovja, vedno velja naslednje: (drznila si bom citirati sama sebe - izsek iz svojega clanka, opravicujem se, ker je v anglescini):

"... students become aware of the fact that writing is a gradual process and that a piece of writing created ‘on the spot’ is not a final product, but rather a draft, which should be improved all over again by using different strategies. One of them is using different colours in different stages of the process, which makes their steps towards perfection visible."   

Tale strategija z razlicnimi barvami je res uporabna - vase izhodiscno besedilo dopolnite/popravite veckrat, in to vsakic z drugacno barvo. Na koncu boste preseneceni, kako ste tekst uspeli izboljsati.   
Izkusnje te vrste sem si pridobila na strokovnem spopolnjevanju v tujini, kjer sem na sreco imela spet enega najboljsih uciteljev (verjetno na svetu) z mojega podrocja. Zelo zelo sem mu hvalzena.

************

Mislila sem sledece: komunikacija (tako pisna, kot ustna, kot neverbalna) poteka prek 'kanalov' (=channels). Signal, ki poteka po kanalih, mora biti jasen. Vendar pri komunikaciji prihaja do motenj, ki signal (=nas koncen cilj sporocila) ovirajo. To, da sem napisala 'na njim prilagojen nacin' pomeni, da poskusamo odpraviti te motnje. Strokovnjakinja je za to dala lep primer: npr. smo strokovnjak za izgradnjo avtocest in zelimo zgraditi nov odsek, za to pa moramo od lokalnik (tezaskih in staromodnih) kmetov odkupiti zemljo. Pri komunikaciji med vami in kmeti komunikacija oz. pogajanja za odkup zemlje gotovo ne bodo uspesna, ce jim boste predstavili, kar se VAM zdi pomembno: razvoj regije zaradi izgradnje odseka, zmanjsanje prometnih zastojev, nujnost obnove avtocest, boljsi dostop turistov do neke destinacije zaradi novega odseka itd. Treba se je kmetom prilagoditi tako, da se je treba 'vziveti' vanje in jim prednosti predstaviti z njihovega zornega kota. Banalen primer: da mu boste v zameno za tisti odkupljeni kos zemlje dali nadomestno zemljo, kjer je se boljsi travnik z bolj kvalitetno travo za past njegove krave, ipd. Sorry, ker take neumne primere dajem. Treba je torej manipulirati z njimi, ne da bi se tega oni zavedali. In torej ni prav, da jih tudi vi posljete v *%/&**$**˛, ce vas zmerjajo z idioti in se na vas spravijo z vilami).

In ravno tu tici zajec: ljubitelji zivali veckrat zelijo nek problem opisati kot cimbolj resen in potem v uradnih dopisih stresajo fraze kot ' nobeno zivo bitje si ne zasluzi taksnega strahotnega mucenja' - tak nacin pisanja predstavlja le motnjo, ki ovira komunikacijo, ki poteka po kanalu (=pismu v tem primeru). Uradnikov ne briga, niti ni zazeljeno, da jih briga, kako osebno prizadeti ste vi in kako si bogi pes/macka zasluzi za jesti kaj drugega, ne samo kruh in vodo.

Nika2
Logiran

zuza1111
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 04.08.2010 : 11:31:42 »

tole sporočilo mi je zelo všeč, res je komunikacija izjemno pomembna,upam ,da bo še kaj napisano v zvezi s to temo  Cool Cool
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 23.07.2018 : 09:42:51 »

Čas je, da obudimo tole tematiko o učinkoviti komunikaciji ...
... in pogledamo, kako ne pišemo uradnikom.

Kaj se (spet) dogaja?
Nakurjene množice pišejo uradnikom pisma, v katerih se obnašajo, kot da je komunikacija nekaj za na kruh namazat.
Zadnje dni lahko v zvezi z Luxom najdemo na netu:


vir klik


vir klik


vir klik


vir klik

Kaj bo prineslo tole dobrega živalim? Nič, le poglobilo bo dosedanji odnos v uradih in v javnosti, kjer je slovenska živalovarstvena scena na splošno nesprejeta in nanjo mnogi gledajo kot na skupek nekulturnih, nerealnih in s predpisi neseznanjenih posameznikov in skupin.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 23.07.2018 : 15:02:10 »

Čeprav je tematika druga, prilagam tukaj link na Izjavo za javnost UVHVVR v zvezi s primerom psa Luxa - klik, da se bo vedelo, kaj se s takimi pisanji trenutno doseže. Učinke na daljši rok bomo ocenjevali kdaj kasneje.
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Kako komuniciramo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines