mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 17:17:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Strani: 1 ... 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 ... 120   Dol
Natisni
Avtor Tema: Labrador retriever  (Prebrano 209075 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
popo
odvisnež
Spol: Moški
Sporočil: 748

« Odgovor #840 : ponedeljek, 28.08.2006 : 23:39:22 »

Hm...ni tako preprosto. To bom na kratko razlozil od zacetka do koca:
Barva labradorcev je odvisna od dveh 2 genov (vbistvu je tu se vec genov, ki potem dolocajo nijanse barve). Osnovna sta 2 gena za tri barve. Vsak od teh ima dve variaciji. En gen je B in drugi je E. Variacije pa so B ali b in E ali e. Skopaj te variacije tvorijo zigoto. Da bi pes bil temne barve more bit heterozigoten na E gen, ali podomace more imet vsaj en taki gen ki se oznacuje z E - npr. Ee.
No od tega E gena je odvisno tudi ce bo pes rumene barve. Da bi bil rumene barve more bit homozigoten na gen v obliki ee. Od gena E je odvisno ali bo pes temne ali svetle barve.
Ko je v genetskem zapisu gen E to pomeni da ima pes tak gen ki omogoca proizvodnjo melanina in bla bla, ta melanin gre v dlako in posledica je pes temne barve. Smiley
Torej v kombinaciji Ee vedno veliki E premaga mali e. E je dominanten kar pomeni da bo pes temne barve. Ko ima pes gen ki je homozigoten na E, ki omogoca proizvodnjo melanina, to pomeni da pes ne nosi rumenega gena in sam ni rumen (mali je je oznaka za rumeno barvo).
Da bi pes bil cokoladne barve mora bit homozigoten na gen b(torej da sta oba b v prvem genu mali b-t.j bb) Ce je samo en B prisoten to pomeni da je pes crne barve, ker je to dominanten gen in prevlada nad malim b, t.j cokoladno barvo. Bo pa pes vseeno imel cokoladni gen ki ga bo prenasal na potomce.
Da bi pes bil rumene barve more bit homozigoten na mali e, ker bo samo takrat zaustavljena proizvodnja melanina in dlaka nebo imela temne barve, ampak bo ravno nasprotno - svetle barve.

Malo sem zakompliciral, upam da si vseeno kolko tolko razumela Smiley

CRNI PSI:
BBEE - dominantno crn, ne nosi nobeno drugo barve in vsi mladici bodo crne barve.
BbEE- crn, nosi cokoladni gen (ampak ne tudi rumeni)
BbEe- crn, nosi i zuti i coko gen
BBEe- crn, nosi gen za rumeno barvo (ne pa za coko)

RUMENI PSI:
BBee- rumeni, nose crni gen ( ne nose cokoladni)
Bbee-rumeni, nosijo tako crni kot tudi coko gen, ampak ker je crna dominantna barva imajo normalno pigmentacijo, t.j  crn smrcek, itd.
bbee, rumeni, ki NE NOSIJO CRNI GEN IN IMAJO PIGMENTACIJO COKOLADNEGA

COKOLADNI PSI:
bbEE- cokoladni, ne nosijo gen za rumeno barvo
bbEe cokoladni, nosijo gen za rumeno barvo.

Ti rumeni so problematicni z samo razstavljaskega vidika. Ker standard govori o psi ki imajo pomankanje pigmenta. Rumeni pes s cokoladnim genom nima pomanjkanje pigmenta, ima samo drugacnega. Jaz osebno v tem ne vidim nic slabega, nekateri pa (sodniki) pa znajo delat probleme zaradi tega.

No nekaj sem ze tu razjasnil, drugo pa sledi ko bo cas Cheesy

Lep pozdrav, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem
Sporočil: 127

« Odgovor #841 : torek, 29.08.2006 : 15:10:11 »

To sem nekako že uspela naštudirat. Vem da se labija z genom eebb (rumen s čokoladno pigmentacijo) izloča iz vzreje, ker naj ne bi imel gena za črno barvo.
In verjetno so tisti rumeni z dobro črno pigmentacijo tisti z genotipom eeBB, tisti ki imajo pa slabšo pigmentacijo pa eeBb.
Ampak kako pa potem nastanejo t.i. Dudley, ki pa so brez pigmentacije? Nekateri to zamenjujejo z rumenimi labiji s čokoladno pigmentacijo, ampak to ni isto.
Recimo ena stran o pigmentaciji pri rumenih labijih http://www.woodhavenlabs.com/yellow-pigment.html
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #842 : torek, 29.08.2006 : 16:22:39 »

Nevem zakaj bi ga izlocili iz vzreje. Pac je treba bit bolj previden. Se dajo take stvari tudi popravit. Potem npr. paris s crnim, ki ne nmosi ne rumeni ne cokoladni gen, in dobis mladice crne barve (50% crnih, ki imajo rumeni gen in 50% crnih, ki imajo rumeni in cokoladni gen).
A to ves preverjeno da se izlocajo iz vzreje?
Sej taksni psi se pri vestnih vzrediteljih prodajajo kot pet kvaliteta in to se moram povedat bodocemu kupcu. Sej po eni strani je prav da taksni pes ni za vzrejo, pu drugi pa zakaj ne. Sej ni brez pigmenta, ima le pigmentacijo cokoladnih, kar pa ni (mogoce se motim) napaka po standardu.

Glede tistega, kar si napisala o pigmentaciji. Ni tukaj dobro crno pigmentacijo ali ne. Tisti, ki imajo geneticni zapis eeBB preprosto nosijo crni gen. Tisti ki ima eeBb pa se zraven tega cokoladno. Mislim da se to ne doraza v kolicini "dobrega" crnega pigmenta. Sicer pa ta pigment nima posebne vlogi pri tem ali bo barva psa bolj svetlo rumena ali temno. Pac pomeni da nosi gen za to barvo.
O tem ali bo svetla ali temna rumena, crna, cokoladnapa odlocajo drugi geni, ki dolocajo nijanso barve.

Lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #843 : torek, 29.08.2006 : 22:20:11 »

To da naj bi se rumene pse brez gena za črno barvo izločalo iz vzreje, sem brala na nekih tujih straneh, pa ne vem točno kje. Ne spomnim pa se, ali je pisalo, da se jih avtomatično izključi iz vzreje ali je bilo le priporočila, da naj se s temi psi ne bi vzrejalo vnaprej.
Kakor pa vem, je po standardu tako, da naj bi rumen labradorec imel črno obarvan smrček (po tej logiki ne sme biti čokoladne barve), pri čemer se psov z ne povsem črnim smrčkom ne diskvalificira, ni pa to zaželjeno.
Kaj sem mislila glede pigmentacije, pa ne vem če sva se razumela. Mislila sem, da tisti rumeni labradorci, ki imajo povsem črn smrček, imajo najbrž gene eeBB, tisti, ki pa nimajo povsem črnega smrčka (ti tudi prevladujejo), ampak delno "rozastega", pa imajo eeBb. No to je moja interpretacija, me pa zanima, če drži. Ker ne vem, kaj naj bi sicer pogojevalo, ali bo smrček povsem črn ali ne.

Matr smo šli v hude debate, so vsi drugi kar pobegnili.  Cheesy
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #844 : sreda, 30.08.2006 : 01:45:42 »

Se bom pozanimal kako je s tem ce bom prisel na vzrejnega, ce ne pa bos lahko tudi ti vprasala Smiley
Hm..glede tega smrcka nebi rekel, ker ta genetski zapis ne pomeni nic drugega kot katere gene nosi pes. Torej ce je B dominanten, potem zmeraj premaga mali b. Ampak ker je ee je pes rumene barve. Mislim da to ni zdaj kolicinska finta, da ce sta dva BB potem ima vec crnega gena. To ni tak. Vbistvu gre za bolezen, ki je kr pogosta pri rumenih labradorcih, in sicer gre za razpad dolocenega encima, ki proizvaja "pigment". Ponavadi to pride z leti in zacne nos pocasi bledet. To je tisto kar povzroca rozkast nos.
Tisti mali b ("cokoladni gen") nima vliva samo na barvo nosa, temvec tudi na barvo dlesni in dlak okoli oces. Medtem ko je pa pri teh rozkastih nosovih drugo normalno(dlesni oz. predel okoli ust in okoli ock so crne  barve).
Bom pa se se malo pozanimal malo bolj specificno o tem. O pigmentaciji "rumenih" vem le toliko kot je potrebno, sem bolj osredotocen na cokoladne. Je pa res da je bolj ali manj podobno.

Lep pozdrav, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #845 : sreda, 30.08.2006 : 15:43:16 »

To da s starostjo postajajo smrčki rozasti, mi je jasno. Ampak je ogromno rumenih labijev ki imajo že od malega rozast nos in tako slabšo pigmentacijo, pa me zanima kaj je vzrok tega. Takšni imajo navadno tudi bolj rozaste dlesni in ne tako črne obrobe oči. Za razliko od rozastih noskov ki nastanejo zaradi mraza ali starosti, ker pri teh so pa dlesni ib obrobe oči povsem črne.
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #846 : sreda, 30.08.2006 : 16:06:40 »

ja ja, samo kot sem napisal je to bolezen, ki povzroca razpad dolocenega encima, ki proivaja pigment. Ponavadi to pride s leti, verjetno se pri nekaterih pojavi ze pri rojstvu. Mogoce je celo dedno. Se bom pozanimal.

Lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #847 : sobota, 02.09.2006 : 19:59:46 »

Ej Popo a veš kolk lušnega čokoladnega labija sva danes srečali na sprehodu. Sam je bil še mladiček, Luna pa se je presenetljivo pazljivo igrala z njim. Čeprav na trenutke jo je imelo, da bi začela noret.
Logiran
c00lman
novinec
*
Sporočil: 15

« Odgovor #848 : petek, 08.09.2006 : 23:40:46 »

ej a tule je tema o labradorjih kot vidim Cheesy
Aja a mi kdo lahko priporoči če ve za kakšnega dobrega vzreditelja?

LP
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #849 : sobota, 09.09.2006 : 01:08:34 »

Hehe, luna kje si ga vidla. Mislim, da je to pol sestra moje Trixy. Razen ce je uvozena, ker vem da je Trixyina mama mela pred kratkim leglo oz. pred kratkim je slo od nje. Smiley

c00lman: hm...tezko ti svetujemo kaksnega vzreditelja, ker nesmemo pisat imen. Ampak nekaj jih je v sloveniji, ampak moj nesvet je, da ce ze odlocas za psa, da je fajn da se ne omejujes le na nas prostor. Imas dobre pse tudi malo preko meje. Npr. italijani imajo veliko dobrih psov, tudi hrvati in pa ena vredu psarna 20min od Graza v Avstriji. Se ne gre za to da je kaj narobe z psi iz slovenije, ampak bi bilo fajn videt kaj nove krvi na nasem obmocju Smiley

Sicer pa, si dobro preucil pasmo? Ce ze imas mogoce kaksnega psa nagledanega lahko napises rodovnisko ime njegove mame - psicke, ki ima leglo, in mislim da bomo pogruntali za koga se gre in ti svetovali. sicer pa si le poglej na spletni strani slovenskega kluba retriverjev clanek o tem kako kupiti mladica in pa obvezno kupoprodajno pogodbo. Ni nujno, da jo potem podpises ampak bos dobil nekaj dobrih idej kaj lahko povprasas vzreditelja in pa kaj "mores zahtevat" od njega. No ko si pa ze tam pa preleti se vzrejni pravilnik, ki ti bo pri izbiri tudi pomagal in bos glede na prebrano znal ocenit npr. koliko legel je psicka imela glede na leto in bos tako takoj ugotovil kaksen je vzreditelj.

Pomemben faktor je tudi za kaj bos psa "uporabljal". Ali bo pes za na kauc, torej "druzinski clan" in bo le za tvojo duso in duso tvoje druzine. Ali ga imas namen razstavljat, ali ti pa morda disijo katera druga podrocja katerih se alhko lotis s svojim labradorcem. Tako se bos lahku tudi odlocil v kateri smeri bos iskal in pa znal bos ocenit financni okvit znotraj katerega bos izbiral. Tako ti bomo tudi mi alzje svetovali.

P.S. Jana a za tuje psarne se mogoce lahko napise ime?

lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #850 : sobota, 09.09.2006 : 12:55:59 »

Legla so objavljena v Kinologu, nekaj pa tudi na strani kluba retireverjev.
Če ne pa vprašaj za konkretnega vzreditelja, pa ti bomo povedali izkušnje.

Popo a vzrediteljev se na forumu ne sme poimenovati?
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #851 : sobota, 09.09.2006 : 13:37:03 »

Mislim da se nebi smelo. Bo pa Jana povedala ko bo prebrala to temo Smiley Ona ma 5 ur na dan rezerviranih samo za furmuase in VSE bere. hehe Grin
Logiran
c00lman
novinec
*

« Odgovor #852 : sobota, 09.09.2006 : 13:44:47 »

ok ja jast sem se že pdločil za labradorja ker so mi ful lepi pa prijazni so tut. Uporabljal hm jast bi ga imel za kauč samo bi ga seveda peljal v šolo potem bi ga pa učil kakih trikov. Recimo sem zadnič prebral nekje da od enega uporabnika ki ima labradorja da če pač človek se kopa v morju in da gre več kot 20 m stran od obale da de pes pride "rešit". To mi je blo ful zanimivo kaj takega bi naučil tudi svojega.
Jah glede psarn jst ne poznam kej preveč psarn in tudi kako je spetni naslov od strani o labijih popo nekaj si omenjal naj si ogledam pa tudi naj se kaj pozanimam o lastniku  Huh

Nevem mi lahko kaj bolj podrobno poveš ker ne razumem prav?

Drugače pa zakaj pa naj se ne bi smelo govoriti imen??

In če ima kdo od vas čabija bi že lahko povedal kje ga je kupil  Smiley

Aja pa še to kaj pa je to ko govorite koliko legel ima psička v enem letu a j to zelo pomembno??

P.S. oprostite za čudna vprašanja  sram

LP
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #853 : sobota, 09.09.2006 : 13:59:21 »

***** evo. to je uradna stran slovenskega kluba retrieverjev.
To koliko legel na leto je ZELO pomembno, ker tako locis odgovornega vzreditelja od neodgovornega. Velikokrat psicke izkoricajo samo sa "proizvodnjo" in je prevec obremenjujejo z mladici.
Hehe, čabija nimam, labija pa Smiley
Mislim, da se nesme govorit kje si ga kupil. Malo se pocakajmo pa bo Jana povedala.
Drugace pa poglej na strani, ki sem ti jo prej napisal in pod vzreja, potem pa predvidena legla in bos videl da je ena crna psicka v eni psarni se na voljo Smiley

Lp, Marko
Logiran
c00lman
novinec
*

« Odgovor #854 : sobota, 09.09.2006 : 14:12:29 »

aha hvala za stran drugač pa kaj si rekel nism razumel da čabija nimaš labija pa ??

LP
Logiran
Strani: 1 ... 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 ... 120   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.