mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 20.02.2025 : 07:48:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 150764 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065

« Odgovor #510 : petek, 10.03.2006 : 13:20:26 »

Ja, po drugi strani pa pravi:
"- pri prezgodnji kastraciji lahko pride do vedenjskih motenj, nerazvitih genitalij, vulvitisov,
- nezmo?nost zadr?evanja urina,

Si 100 %, da je to res?
Logiran
Nikomah
rad pišem
Spol: Moški
Sporočil: 269

« Odgovor #511 : petek, 10.03.2006 : 13:22:02 »

Si 100 %, da je to res?
Komu velja to vprašanje? Dr. Matku?
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*

« Odgovor #512 : petek, 10.03.2006 : 13:22:44 »

Ja tistemu, ki je to rekel-če ti je pač on tako rekel...
Logiran
Nikomah
rad pišem

« Odgovor #513 : petek, 10.03.2006 : 13:25:39 »

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1018

Saj piše: "...lahko pride..." Verjetno je 100% res, da "lahko pride"  Wink
Ne razumem, kam meriš...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Sporočil: 29.449

Sijejo zvezdice na nebu ...

« Odgovor #514 : petek, 10.03.2006 : 13:28:57 »

Nisem dr. Matko Smiley, vendar mislim, da je zadeva tam navedena zato, ker je pac pri vsaki sterilizaciji mogoce, da pride do motenj pri zadrzevanju urina, ne glede na to, pri kateri starosti je poseg opravljen, pred 1. gonitvijo ali kdaj pozneje.
Logiran

Maja.
rad prihajam sem
*

« Odgovor #515 : petek, 10.03.2006 : 13:38:29 »

Ravno zato sem vprašala-ker piše pri prezgodnji, pa se mi je zdelo malo čudno, da bi "prezgodnja" sterilizacija povzročila inkontinenco  Undecided

Kaj naj bi sploh bila prezgodnja sterilizacija? Kolikor vem, se da sterilizirati tam od 5 meseca dalje.
Logiran
maja01
živim tukaj
Sporočil: 3.095

« Odgovor #516 : petek, 10.03.2006 : 13:56:01 »

Ammm ... v bistvu gre za napacno citiranje oz. napacno razumevanje citata. Original (preberes na linku, ki ga je dala Jana) gre takole:

Možne posledice sterilizacije:
- debelost,
- pri prezgodnji kastraciji lahko pride do vedenjskih motenj, nerazvitih genitalij, vulvitisov,
- nezmožnost zadrževanja urina,
- evnuhoidizem (zmanjšana aktivnost, zmanjšana agresivnost)

Iz cesar je razvidno, da govori o moznih posledicah kastracije ne glede na starost, posebej pa omenja prezgodnjo kastracijo in posledice le-te ...
Ce preberes celoten clanek, lahko tudi vidis, da je napisano, da se kastracija priporoca pred prvo pojatvijo (5-12 mesecev).
lp, m.
Logiran
Nikomah
rad pišem

« Odgovor #517 : petek, 10.03.2006 : 14:04:15 »

Lahko še kakšno besedo o evnuhoidizmu, prosim? Kako je s tem?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.679

« Odgovor #518 : petek, 10.03.2006 : 14:06:10 »

glede na zgoraj napisano je evnuhoizem-->zmanjšana aktivnost, zmanjšana agresivnost  Wink
Logiran
Nikomah
rad pišem

« Odgovor #519 : petek, 10.03.2006 : 14:18:54 »

glede na zgoraj napisano je evnuhoizem-->zmanjšana aktivnost, zmanjšana agresivnost Wink
"A dej nehi... " Grin Cheesy   Wink
Misli sem, če mi lahko kdo napiše kaj več o tem.
Predvsem, kako vpliva na možnost pojava evnuhoidizma sterilizacija PRED ali PO prvi gonitvi. Oziroma - PRED ali PO 12. mesecu starosti...
In - ali je dopustno reči, da je pojav lahko pogojno celo zaželjen stranski učinek sterilizacije, ali gre za povsem patološko stanje?
Logiran
maja01
živim tukaj
Sporočil: 3.095

« Odgovor #520 : petek, 10.03.2006 : 14:58:30 »

zmanjsana agresivnost in zmanjsana aktivnost sta poseldica zmanjsanja izlocanja spolnih hormonov (nekaj malega se jih kljub vsemu se izloca - nadledvicna zleza). Sicer se ta izraz uporablja bolj kot bolezensko stanje - moskih, ki nastane, ce se testisi (kriptorhridi) ne spustijo ali ne razvijejo pravilno.
Starost ob sterilizaciji mislim, da ne igra neke bistvene vloge. Po domace povedano, to je tisto, kar nekateri lastniki opisujejo kot: nas pes/psica se je po kastraciji zredila, polenila, ni agresivna do drugih psov.
Kar se tice dobrih oz. slabih lastnosti - odvisno kaj lastnik od psa zeli. Ce gre za psa/psico, s katero hoce lastnik aktivno delat, ptem je to slaba lastnos, ce gre pa za "kavc" psa/psico pa to ni nujno slaba lastnost. Je pa tako kot z vsemi posledicami kastracije - ni nujno, da do tega pride.
m.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Sporočil: 29.449

Sijejo zvezdice na nebu ...

« Odgovor #521 : petek, 10.03.2006 : 15:00:26 »

Ok, spet nisem Matko Smiley, pa vendar menim, da se evnuhoizem nanasa na resnicno prezgodnjo sterilizacijo, ko je psicka se "v razvoju", torej najbrz pred 5. mesecem oz. je verjetno mogoce tudi kasneje - pred spolno zrelostjo.
Tako, kot so delali evnuhe - mlade decke, ki se niso bili spolno zreli, so kastrirali in za vecno jim je ostal "otroski izraz" in "otroski glas" Smiley.

Ce gledam Bali, ki se je prvic gonila pri starosti 14 mesecev, bi verjetno lahko slo za kaksno obliko evnuhoizma, ce bi jo sterilizirali pri petih mesecih.
No, tako nekako si jaz predstavljam zaplet.

Lahko pa jutri avtorja clanka na predavanju vprasamo, kako se izraza evnuhoizem pri steriliziranih psickah Wink.
Logiran

AngSeter
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.679

« Odgovor #522 : petek, 10.03.2006 : 15:09:10 »

ne bom več. Oblubim  Roll Eyes

Kako se pa lahko določi mejo, med zaželjenim učinkom in evnuhizmom? A je to subjektivna ocena? Po moje nebi smelo biti in bi se moralo poznati tudi v razvoju psa, psičke... Undecided
Je to izključno vidno v obnašanju?
Logiran
mojčica
rad pišem
Sporočil: 321

« Odgovor #523 : petek, 10.03.2006 : 15:20:47 »

Naša psička je že sterilizirana...trenutno je še malo "zadeta" zato počiva. Med operacijo je zelo krvavela imela je zelo povečano maternico in jajčnike, kar vsekakor ni normalno. Tako, da je še dobro,da smo poseg opravili in maternico odstranili. Glede cene so me pa malo "okrog prinesli".
Logiran
gina1
odvisnež
Sporočil: 657

« Odgovor #524 : petek, 10.03.2006 : 15:50:59 »

Mi smo našo frajlo sterilizirali po dveh gonitvah in sicer je bil razlog hude hormonske motnje v ciklusu navidezne brejosti/namišljenih mladičev...
Če te zanima, ali psica postane bolj umirjena, ne toliko aktivna ... je moje opažanje ne - naša je pri skoraj petih letih še vedno tako "divja" kar se tiče igre zunaj z drugimi psi, vedno pri volji za igro doma, nikoli dost, v glavnem mi včasih ni jasno kje jemlje vso to energijo ....
Se je umirila glede demoliranja stanovanja, oziroma preganjanja dolgčasa kadar je bila sama ( na pogost način bokserjev Tongue) ampak že pred sterilizacijo, verjetno je enostavno prerasla to obdobje, se pač navadila biti sama.
Odnos do drugih psov/psic je ostal enak, razen mogoče to, da ne prenese, kadar jo kak pes poskuša naskakovat . Razne pravljice, da po sterilizaciji psica sprejme le tiste pse, katere je poznala pred posegom, druge pa nikakor ne,  so pomoje spet neke neutemeljene govorice. No, vsaj v našem primeru ne držijo, pa pri drugih steriliziranih puncah, ki jih poznam tud ne.
Jaz kakšnih vidnih sprememb v vedenju nisem opazila. Tudi drugih posledic ne, npr. da bi se zelo redila ( no mogoče je res malo bolj ješča, v bistvu ni več toliko razvajena ), več spala, pojav mladičkaste dlake ...razen inkontinence, ki pa se je pojavila kakšna dva meseca po posegu, takrat smo ukrepali s propalinom kratek čas, potem pa kapljice nehali dajati, da bi videli realno stanje in moram potrkat, da je do danes vse ok, nobenih lužic .
Saj ta mnenja veterinarjev kdaj in kako sterilizariti se tudi tako razhajajo da res ne veš ...enkrat je dobro pred prvo gonitvijo, drugič spet ne, potem nekateri svetujejo odstranit samo jajčnike... Roll Eyes
Nikomah - predvsem jo pazite v tem času, ko okreva, da ne bo preveč divjala in skakala, čeprav je to zeeelo težko, sploh po parih dneh, ko več ne čuti bolečine. Wink
Tako, kot so delali evnuhe - mlade decke, ki se niso bili spolno zreli, so kastrirali in za vecno jim je ostal "otroski izraz" in "otroski glas" Smiley.

Ce gledam Bali, ki se je prvic gonila pri starosti 14 mesecev, bi verjetno lahko slo za kaksno obliko evnuhoizma, ce bi jo sterilizirali pri petih mesecih.
No, tako nekako si jaz predstavljam zaplet.

Če to drži, potem smo se mi kar dobro odločili, da je nismo sterilizirali pred prvo gonitvijo, ker si ne znam predstavljat, da bi pa ostala tako zelo nora in divja kot pri npr. 4 mesecih  Shocked, saj bokser je itak večni otrok, ampak ta bi bila pa huda, še vseeno obstajajo razlike v obdobjih- zdaj je bolj poslušen in neproblematičen otrok, oz. "dama". Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.