o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
nedelja, 24.11.2024 : 01:56:31
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
zdravje
|
Samice in samci, legla
| Tema:
Sterilizacija
Strani:
1
...
10
11
12
13
14
[
15
]
16
17
18
19
20
...
67
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Sterilizacija (Prebrano 146385 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Area_51
novinec
Spol:
Sporočil: 4
Re:Sterilizacija
«
Odgovor #210 :
sobota, 29.01.2005 : 01:10:58 »
Imam psičko - Pongo, ki je stara 2 leti in pol. Do sedaj se je gonila trikrat in trikrat je bila po gonitvi navidezno breja. Takrat ona in njeno telo zelo trpi saj se izredno zredi (drugače je bolj suha) in zraven nosi še vse druge simptome navidezne brejosti. Zdravnik mi je pred kratkim svetoval naj jo steriliziram, zato sem začel po forumu raziskovati vse dobre in slabe strani sterilizacije. Vidim da v veliko primerih opisanih na teh straneh pride po sterilizaciji do inkontinence ali uhajanja urina. To bi v mojem primeru predstavljalo velik problem, saj je psička zelo razvajena in vedno spi na kavču ali postelji. Zdaj sem v dvomih kaj naj naredim. Zanima me, če je pri stalni navidezni brejosti povečana možnost raka na seskih ali rodilih, kakšne so druge slabosti in zanima me tudi, kako efektivna so zdravila za odpravljanje inkontinence. Predvsem pa me zanima vaše mnenje, kaj bi naredili vi v mojem primeru.
Logiran
WildAngel
odvisnež
Spol:
Sporočil: 754
«
Odgovor #211 :
torek, 01.02.2005 : 11:37:23 »
odgovor Aluz
Živjo!
Jaz sem imela iste probleme! Stara je 4,5 let in je bila pred parimi meseci sterilizirana! Razlog, da sem jo dala je bila navidezna brejost in s tem povezane depresije! Vsakič je bilo hujše. Psica je bila čisto depresivna, nič se je ni dalo, samo jokala je, 10 cm luknjo v kavč skopala (gnezdo), igrače prenašala...uglavnem katastrofa! Zato sem jo dala sterilizirat in zdej je to 100% sprememba! Psica je spet živahna, polna energije, vesela, igriva, uglavne takšna kot je bila preden so se začele navidezne brejosti!! Ima pa ful več apetita! Skoz bi jedla. Zaenkrat se še ni zredila, saj tudi ful več laufa okrog, tako da več porabi!!
Jaz ti svetujem, da jo steriliziraš! Če moja ne bi imela teh problemov je ni bi...
Logiran
WildAngel
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #212 :
torek, 01.02.2005 : 11:44:14 »
Area
Jaz sem se pred sterilizacijo dobro posvetovala z veterinarji...
Če je ne steriliziraš ima precej možnosti za raka na maternici, jajčnikih, seskih...
ČE jo steriliziraš prprečiš raka na jajčnikih, zelo malo pa je možnosti, da ga dobi na maternici ( 100% je smao, če bi jo pred prvo gonitvijo).
Na seskih je isto možnosti za raka tudi, če jo steriliziraš (prepreila bi ga le, če bi jo pred prvo gonitvijo).
Ponekod vzamejo maternico pri streilizaciji ven (da bi preprečili raka), ampak tam kjer vejo kaj delajo tega ne storijo, saj je zelo malo možnosti za nastanek raka na maternici po sterilizaciji, pa še večja možnost za inkontinenco je, če ni maternice.
z inkontinenco je pa tako. posebno pogosta je pri psicah s kupiranimi repi. možnost 3 od 5 ih. jaz imam dobermanko s kupiranim repom, tako da samo čakam kdaj bo prišlo do inkontinence. obstajajo tableti, ki jih psici daješ do konca življenja vsak dan in preprečujejo uhajanje urina. sem pa govorila z nekim super veterinarjem in je rekel, da bo mogoče začel opravljati posege(operacije) prosti inkontinenci (ki sicer niso 100%)
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #213 :
torek, 01.02.2005 : 12:06:28 »
Nooo, tole o kupiranju in inkontinenci sem pa tudi jaz ze veckrat slisala. In sem samo
. Ah, toliko debat o sterilizaciji in inkontinenci in kaksno mucenje je to...ampak za kupiranje je pa O.K..
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
WildAngel
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #214 :
torek, 01.02.2005 : 12:18:45 »
ja o tem, da bi bilo to mučenje nič vem. vem samo, da je to s kupiranim repom povezano z inkontinenco, povedalo mi je več veterinarjev. zaupam pa mnenju prof. Butinarja iz vet. fakultete. Sej mi je razlagal...sam nisem čist dobr si zapomnila....
Logiran
gina1
odvisnež
Spol:
Sporočil: 657
«
Odgovor #215 :
torek, 01.02.2005 : 16:55:05 »
O tem , da bi bile sterilizirane psice, ki imajo kupiran rep bolj nagnjene k inkontinenci jaz še nisem slišala, priznam pa, da o tem močno dvomim...
Namreč poznam kar nekaj psičk, ki so bile sterilizirane pa imajo inkontinenco, pa so pasme s "celimi" repki, npr. labradorke, dalmatinke, škotske ovčarke...tako, da jaz o tem močno dvomim. Po moje so tu prevladujoči drugi faktorji.
Pa tudi o tem, kako sterilizacijo napraviti ( npr. odvzeti samo jajčnika ali vse skupaj z maternico ) so mnenja veterinarjev dokaj različna. Nekaj časa nazaj je bilo "moderno" opraviti celotno sterilizacijo, še pred časi so jajčnike samo podvezovali, zdaj maternico pustijo....
Človek včasih sploh ne ve več, kaj je prav in kaj ne, če si še strokovnjaki niso enotnega mnenja.
Lp
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #216 :
torek, 01.02.2005 : 17:12:41 »
Ne ne, ne to (ceprav tudi to verjetno pase zraven), ampak to, da je inkontinenca pogostejsa pri psih s kupiranim repom (sterilizirani ali pa nesterilizirani osebki). Zanimivo ane.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Geri
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.546
«
Odgovor #217 :
torek, 01.02.2005 : 17:17:47 »
Ojla!
Jaz imam doma dve sterilizirani psički. Prvo smo sterilizirali pri 5 letih, po tem ko je imela mladičke. Pri sterilizaciji je bilo nujno vzeti ven celo maternico ker je imela gor rakave tvorbe. Mlajšo smo sterilizirali pri 10 mesecih preden se je prvič gonila. Starejša po petih letih nima nobenih problemov. Sicer je postala bolj otročja in razigrana, ampak pomoje je to bolj posledica tega, da smo doma pustili mladička. Tamala pa prav tako po petih letih nima težav. Nekajkrat se je polulala noter, ampak zaradi "maščevanja" če sem peljala le tavečjo ven ali kaj podobnega...
Jaz mislim, da na moji dve sterilizacija ni vplivala (no za tavečjo je bila življenjsko pomembna).
Sem pa opazila, da je tamala veliko kasneje odrastla in zaradi tega sem imela kar nekaj težav z vzgojo, no pa spet niso bile tako velike
Lp, Mojca
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.110
«
Odgovor #218 :
torek, 01.02.2005 : 17:30:42 »
Moja sestra je imela (eno še ima) dve sterilizirani psički (tibetanski terierki) - prvo je morala sterilizirat zaradi diabetesa, nekoliko starejšo, drugo pa je sterilizirala še mlado. Pri nobeni ni bilo nobenih problemov
.
Mi bomo to opravili marca (tudi zaradi "cukra" v krvi), in se že bojimo
Logiran
WildAngel
odvisnež
Spol:
Re: Sterilizacija
«
Odgovor #219 :
sreda, 30.03.2005 : 11:27:41 »
pa smo dočakali tisto česar smo se najbolj bali...INKONTINENCA
5 mesecev še ni od sterilizacije in že opažamo, da ji kaplja urin, ponoči pa so na rjuhi kar madeži... najbrž je to začetek inkontinence, čeprav še vedno upam, da je kaj drugega...
ali je možno, da je navidezna brejost po sterilizaciji še vedno lahko deloma prisotna? naša fabija bi, če bi ne bila sterilizirana, sedaj v tem obdobju. opazila sem tudi, da kdaj še vedno koplje v kavč (kot včasih, ko si je delala "gnezdo". takrat med navidezno brejostjo ji je tudi kdaj puščal urin. sicer nima več depresij, je vsela, razigrana in vse je OK. a je možno, da ne gre za inkontinenco?
Logiran
gina1
odvisnež
Spol:
Sporočil: 657
«
Odgovor #220 :
sreda, 30.03.2005 : 14:00:13 »
WildAngel -
po moje je kar možno, da je navidezna brejost po sterilizaciji še vedno prisotna. Namreč nam se je zgodilo isto. Sterilizirali smo jo takoj, ko je prenehala krvavitev ( končana gonitev ), potem pa dva meseca kasneje se je začelo zopet. Nisem mogla verjet, pa so mi razložili, da je to to - namreč navidezna brejost, ker je to pač hormonska motnja, ki se razvije po gonitvi, in ne glede na operacijo se je pač v telesu to stanje še vzpostavilo. Moram pa priznat, da je bila samo še takrat, potem pa se je s tem res nehalo.
Glede inkontinece - popolnoma enako pri naši frajli. Zelo kmalu po sterilizaciji.
Samo, te lahko potolažim - odkar uporabljamo zdravila , namreč sirup Propalin, se je stanje popolnoma stabiliziralo.
Urin ji ne uhaja več, menda pa bomo morali to zdravilo uporabljati vedno.
Logiran
Area_51
novinec
Spol:
«
Odgovor #221 :
petek, 01.04.2005 : 23:26:18 »
Tako, napočil je čas. Po trditvah veterinarja sem moral počakati 2 meseca, da so vsi znaki navidezne brejosti minili. V četrtek pa ima Ponga rezerviran termin za sterelizacijo. Že sedaj sem nervozen in upam da bo šlo vse OK.
Logiran
Baron
novinec
«
Odgovor #222 :
torek, 12.04.2005 : 09:31:36 »
Posvojila sem odraslo psičko.
S psičko zaenkrat nimamo nobenih problemov, le eno vprašanje. Glede na to, da smo prej vedno imeli samčke, nimam izkušenj s samičko.
Bivši lastnik mi je namreč zagotovil, da je psička sterilizirana, sedaj pa psička začela krvaveti.
Zanima me ali je to normalen pojav tudi pri steriliziranih psičkah ali pa je to znak, da le ni bila sterilizirana.
Hvala.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #223 :
torek, 12.04.2005 : 12:13:36 »
Kdaj pa naj bi bila sterilizirana?
Logiran
Baron
novinec
«
Odgovor #224 :
torek, 12.04.2005 : 12:28:55 »
Že pred dvema, tremi leti - ni natančnega podatka. Letos bo stara 5 let.
Logiran
Strani:
1
...
10
11
12
13
14
[
15
]