mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 30.11.2024 : 06:42:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 196 197 198 199 200 [201] 202 203 204 205 206 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 586253 krat)
0 članov in 31 gostov pregleduje to temo.
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337

« Odgovor #3000 : nedelja, 13.05.2007 : 22:06:07 »

Moj prvi kuža je tt. Pa mi ni čisto nič žal. Čisto odvisno je od lastnika psa, kajti vsakega kužka se da naučiti ''lepega vedenja''. Cheesy
Logiran
Nanook
midi
Sporočil: 7.399

NS Lama Tari

« Odgovor #3001 : nedelja, 13.05.2007 : 22:15:09 »

Tist, ki za katerokoli pasmo rece, da se je ne da nic nauciti (in misli resno, ne v sali), sigurno ni ekspert za pse. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
evi_
novinec
*
Sporočil: 45

« Odgovor #3002 : nedelja, 13.05.2007 : 22:21:03 »

Sej jo mam na sumu da ni lih nek blazni kinolog Smiley
Logiran
barvica
rad pišem
Sporočil: 427

« Odgovor #3003 : nedelja, 13.05.2007 : 22:52:21 »

Čestitke Timbi Cheesy Grin Bravo!

Evi, TT ni moj prvi pes... moj prvi je bil škotski ovčar... In bil je vse tisto kar pes "mora" biti Smiley Ubogal je, hodil je "poleg",  magari 3 km , pa sem mu rekla samo 1x (recimo), počakal me je pred trgovino neprivezan (mimo so itak hodili psi in psičke), ni se zaganjal v ljudi niti v pse, niti ni lajal nanje in me "čuval".... (Ma, saj itak mal pretiravam... samo, res se spomnim samo lepih stvari ; )

In potem dobimo malo črno kosmato tibetansko pošast... ki ne uboga nič oz. uboga samo takrat, ko njej paše. Hehe.. in pride pogledat kaj imaš v roki, da vidi, če se ji sploh splača narediti tisti preval pred občinstvom Cheesy

In to pasje dete s tako samosvojim karakterjem se ti mora usesti v srce, ker TT-ji znajo nekako  "mislit s svojo glavo".  PO dolgem prepričevanju zakaj jaz nujno potrebujem še enega TT-ja, je dal mož zeleno luč in zdaj imamo dva Cheesy Grin Cheesy
Ogledano imam že tretjo psičko, ampak bo očitno morala še malo počakat, da pripravim teren Wink. Saj štrikat že znam, tako da kolobocije s fleksiji ne bi smele bit prevelik problem Cheesy.

TT je točno tisto kar od psa pričakujem - zunaj poln energije in spremljevalec na doooolgih sprehodih in izletih, notri pa ga sploh ni opaziti (kljub temu, da sta dva).
Kaj še?.. aja, lahko se zmeniš s kakšno punco, ki ima TT-ja in izveš vse iz prve roke... Ali pa pridi v Portorož na razstavo (27.5.)... tudi tam nas bo očitno kar nekaj Wink....
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.173

« Odgovor #3004 : nedelja, 13.05.2007 : 23:09:52 »

Se nikakor ne strinjam, da se TT ne da naučiti nič....mogoče so pa za nekatere inštruktorje celo prepametni...
Skratka, moja črnuhica ima delovno knjižico in opravljen A izpit, na BBh izpitu pa se je odločila, da se lahko igramo ali pa vohljamo, delali pa ne bomo....ampak to še zdaleč ne pomeni, da ne obvlada tistega, kar se je pod vodstvom Kalsang naučila.

Skratka, Evi, ne verjemi sosedi, tukajle nas je kar nekaj, ki imamo popolnoma drugačne izkušnje in to ne samo z enim psom.

Aja, če si iz Ljubljane, obišči enkrat Švrkovo šolo, ki je pod okriljem Kluba za tibetanske pasme in deluje na Barju, kaj več o tem, kdaj točno so tečaji, bo pa morda napisala Kalsang.
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.306

« Odgovor #3005 : ponedeljek, 14.05.2007 : 08:30:19 »

Evi.... moj prvi pes sploh v življenju je bila Nanda.....Daleč od najlažjega Tt-ja Smiley Moja Nandica je bila (in je še) vse kar piše (strokovno) o značajih o TT-ju  Cheesy Cheesy Cheesy .....in sva šli v šolo  Grin Grin Grin  V prvo šolo naju sploh niso hoteli vpisati, ker da s takim psom tam nimam kaj delati.....V drugo šolo so naju vzeli in v skupini nas je bilo okrog trideset, po dveh mesecih tečaja nas je ostalo približno petnajst  Undecided  Za sošolce sva imeli labradorce, zlate prinašalce, nemške ovčarje, rotvajlerje, ....mešančke itd..skratka pse, ki naj bi bili delavni in zelo zainteresirani za ljudi, igro, poslušnost itd...jaz o vzgoji psa in o psu samem nisem vedela nič oz. samo to kar piše v knjigah in kar sem dobila (sicer ogromno in sem se tudi držala) nasvetov od vzreditelja....a, saj veš eno je teorija, drugo praksa  Grin Grin Grin

Vglavnem, v začetku so se nama vsi smejali  Sad ..... Mojo lubico so klicali Vorwerk (sesalec za prah-ker je stalno pobirala nekaj po tleh in je ni zanimalo kaj je višje od mojih kolen), pa terier je terier (halooo  Sad ), pa zafrkavali so njene čopke, ...... bla bla bla....

A midve z Nando sva delali,.... jaz sem se učila predvsem biti dosledna in imeti potrpjenje, pa psa je treba res znati  pohvalit.........ona ni rabila učenja, ona je vse znala  Smiley ....  Bolj ko so naju dražili bolj sva bili povezani (moja odločitev, da pridem zadevi do konca)  Grin Grin Grin Vsaki dan sva pridno vadili in dosledno ubogali vse kar je rekla inštruktorica... Nekega dne pa se je res zgodilo nekaj pomembnega, kar nisem prebrala niti slišala nikjer in mi je odprlo vrata v Nandin svet....

No tole nisem povedala še nikomur pa bom zdaj....morda me boš tako lažje razumela...., morda še komu pride prav......
Nekega dne sem imela na tem istem poligonu priliko gledati vajo enega dekleta s svojim psom za izpit B (torej višja stopja).... Pa ni bila pomembna vaja, ampak odnos dekleta do psa !!! Ona ni ukazovala, ona se je z njim pogovarjala s posebnim glasom, ona mu je prilepila lupčka na smrček in ga res iz vsega srca porečohala in se z njim valjala po tleh, ko je naredil nekaj prav, ona ni vedela za nas, ki smo jo gledali, bila je samo ona in njen kuža .... bilo je tako pristno, spontano, srčno ...bilo je tako čudovito, da ju ne bom pozabila dokler bom živa, še danes mi stopijo solze v oči, ko se spomnim na njiju ..... Takrat so se meni odprla "nebesa" ..... To je to ... to si jaz želim z mojo Nando ! V meni so padli vsi tabuji o tem kako se obnašati .... in na Nando in na najin odnos sem začela gledati drugače. Nisem je imela več za psa, ki ga moram nekaj naučit ampak za "tovariša v igri, učenju in življenju"....Sprostila sem se in pozabila tudi jaz na svet okoli sebe. Z Nando sva od tistega dne naprej postali eno in od tistega dne naprej sva obe znali vse  Grin Grin Grin

Prišel je "D dan" in od vseh sošolcev (Tapametnih psov) je Nanda edina opravila izpit A !!!!!!!!!!  Grin Grin Grin Grin Skratka moj Vowerk je "zaprl usta vsem kinološkim poznavalcem"  Grin Grin Grin

TT je zelo pameten pes, oz. eden izmed najpametnejših in ne, da se ga da naučiti, on res že vse zna !

Vse kar pri Tt-ju rabiš za sožitje je doslednost, ljubezen, nobene sile, piškotek, kliker, igriv glas, igro, ....in predvsem, pridobiti si moraš njegovo zaupanje, ki ti nato odpre vrata v čudovit svet TT-jev....... in razumeti in dojeti, da je TT svobodnjak, ki misli s svojo glavo. Če človek sprejme vse to potem je TT zanj. Če pa nekdo hoče "psa na gumb" potem bo treba pa izbrati kaj drugega.

Mimogrede še ena zanimivost o učljivosti TT-ja..... v leglu, preden naši TT otroci gredo v nove družine, se pravi starost 7 - 8 tednov in to v skupini bratcev in sestric in jaz kot edini inštruktor in z motečimi dejavniki ostalih starejših psov, malčki s pomočjo klikerja in piškotkov obvladajo sedi, prostor, stojijo pri miru .... na sprehodu po dva hodita poleg.....

Evola, še fotko.... Cheesy Cheesy Cheesy ni fotomontaža in ni slučaj  Grin Grin Grin v roki imam kliker in piškotek in niso sedeli samo sekundo  Cheesy Cheesy Cheesy

Skratka kaj naj še rečem  Roll Eyes ..... sem vam napisal en dolg post  Grin Grin Grin Grin

Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.435

« Odgovor #3006 : ponedeljek, 14.05.2007 : 10:05:06 »

Nanda, to si res krasno napisala. tudi meni so se zarosile oči ( četudi se to pri meni hitro zgodi  sram  Grin ).   slikca pa seveda ni fotomontaža... če si jim pa ritke na tla prilepila.  Grin

Logiran
Khyim
odvisnež
Sporočil: 525

« Odgovor #3007 : ponedeljek, 14.05.2007 : 10:17:51 »

Evi, dobrodošla med TT-ji!!! Smiley  Točno tako je, kot je napisala Nanda in ostalo pred njo!!! V TT-ja se zaljubiš ali pa ne, vmesne poti ni!! In če si se že odločila, naj te nikakor ne prepriča soseda, ki očitno ne ve, kakšni psi so to! Z njimi je lahko delati, med šolanjem in igro se še bolj povežeta med seboj!! Wink Vsega se hitro naučijo in res imaš občutek kot da že vse znajo, samo pravi pristop je potreben in ti brez težav sledijo! Midva tudi razmišljava o še enem TT-ju, natančneje o TT-jčici, kajti ko imaš enega, hitro pride do tega, da jih želiš imeti več!  Cheesy Cheesy Tako zelo prisrčni psi so to, in prav je da počakaš na svojo malo kepico, in ko jo boš enkrat držala v roki...no boš takrat videla kakšna ljubezen je to - se je ne da opisati!! Smiley Smiley Smiley Smiley
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #3008 : ponedeljek, 14.05.2007 : 10:48:24 »

Evi, so ti že ostali vse napisali!

Naj samo dodam, da je vse v pristopu. Soseda, ki ti je odsvetovala TT-ja, bi ti odsvetovala, še marsikatero drugo pasmo (razen nemškega ovcarja in podobnih pasem). V preteklosti je bilo solanje psov usmerjeno predvsem na delovne pasme, pri katerih so uporabljali dolocene tehnike, ki (resnici na ljubo) pri vecini drugih pasem niso uspesne. Scena se pocasi a vztrajno spreminja. Tako, kot je napisala Nanda, se vse bolj uporablja dosledno in ustrezno nagrajevanje in ne samo ukazovanje in kaznovanje. Pasja duša je preprosta: psi počnejo to, kar se jim splača. Za vsakega psa je treba potuhtat, kaj je njemu v največje veselje: priboljšek, igra, pohvala (in kakšne vrste priboljšek, igra ali pohvala). Psa moramo najprej dobro poznati, potem pa lahko z njim uspešno sodelujemo.

TT-ji so lumpi, ampak znajo biti tudi piflarji. Pametni so, da se kar kadi in te hitro okrog prinesejo, da jo "poceni" odnesejo. Ampak s pravim pristopom (tako kot pri vseha pasmah) se vse da.  Šela od TagTu je bila super učenka. Odlično je naredila A izpit. Ne bom nikoli pozabila, kako so jo člani sosednjega kinološkega društva debelo gledali. S TagTu sta bili super. Potem je pri nas v Švrkovi šoli naredila A in B-bh izpit TT-ijka Hani. Njena vodnica je bila gospa v najlepših letih. Super sta se ujeli in tako kot Šela in TagTu tudi onidve prišli do delovne knjižice. (Gospa celo šepa, pa ju to ni nič oviralo pri hoji poleg.) Zdaj se na B-bh pripravljata Metha in Naja (in moram povedat, da sta hudi piflarki.... ne dvomim, da bosta na izpitu blesteli). Pa da ne pozabim Barvice in Banga. Sicer imata včasih še vedno prava pogajanja o tem, v katero smer in kako bosta krenila na vadbišču, ampak ko se zmenita, ju je zelo lepo videti pri izvajanju kakšne vaje.
Potem sem pred parimi meseci v kinologu brala članek o slovenskem tekmovalcu v sledenju, ki je zmagal na svetovnem prvenstvu. On sicer dela z nemškimi ovčarji, toda njegova žena ima TT-ijko, s katero je prav tako opravila B-bh izpit.

Naštela sem ti kar nekaj primerov in še kakšen bi se našel.

Naj te "dobronamerna" soseda nikar ne prestraši. S TT-ji se da veliko narediti, predvsem pa lepo živeti.

Če si iz Ljubljane ali bližnje okolice,  si toplo vabljena v našo, Švrkovo šolo. Kar tri inštruktorice imajo tudi same TT-je, dve sta tudi vzrediteljici, tako da te kuštravce zelo dobro poznajo.

lp

PS: Nanda, tudi meni je kar toplo postalo pri srcu med prebiranjem vajine štorje...

PPS: TagTu, super sta bili! Čisto zares! Tamala je pač šolo na klin obesila, v takšnih situacijah pa kloni tudi marsikateri človeški starš...

Logiran
evi_
novinec
*

« Odgovor #3009 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:08:25 »

najlepsa hvala za vse odgovore, ste me pomirili, še posebaj.  ker bo moja psička zelo veliko z mano, tudi v službi namreč (imam dovoljenje za psa v pisarni, pod pogojem da ne bo lulal po tapisonu Smiley ), mi je zelo pomembno, da bo dobro vzgojena.
Z veseljem bi prišla tudi pogledat Švrkovo šolo (samo povejte kdaj lahko pa bom pribrzela), portoroz bom pa na žalost preskočila ker delam.
Zanima me pa če e možno priti pogledat tudi mladičke, potem ko bodo dovolj stari seveda?
se enkrat hvala za vse in lep pozdrav
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #3010 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:10:04 »

Evi, za Švrka me kontaktiraj na mail, da ti dam tel. št. Drugače pa so tečaji vsak dan v tednu razen ob petkih, sobotah in nedeljah. Več podrobnosti pa po el. pošti.

lp
Logiran
evi_
novinec
*

« Odgovor #3011 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:10:16 »

Drugače pa sem srečala sosedo tudi danes. mi je rekla da je po njenem mnenju idealen pes za začetnike nemška doga... tako da se sploh nebom več sekirala:)
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.435

« Odgovor #3012 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:13:40 »

me zanima, iz katere enciklopedije pa je to pobrala!  Grin
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #3013 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:14:01 »

Nemška doga je fajn pes. Moj oče je imel dve, ko sem bila otrok. Res niso zahtevni, zelo so prijazni in mehki po značaju, ampak njihova velikost in teža v kombinaciji z mladostno vihravostjo zna biti precejšen zalogaj.

Sicer so pa vse pasme fajn in pri vseh je kakšen ampak... Zato nasvete dajat, katera pasma je za koga primerna, ni ravno umestno. Za takšno dajanje nasvetov je treba kar veliko učenosti, pasje in človeške.

lp
Logiran
evi_
novinec
*

« Odgovor #3014 : ponedeljek, 14.05.2007 : 11:16:56 »

ja ona jo ima in pravi da je kot mucka, in da mi jo res svetuje. Sama sicer poznam druzino, ki so se je tako bali, da so otroci hodili domov čez balkon, ker je ubogala samo očeta na ostale pa renčal. samo sem v dobro sosedskih odnosov raje tiho.
Logiran
Strani: 1 ... 196 197 198 199 200 [201] 202 203 204 205 206 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.