Hm ..., pesjak, uta in lesen pod imajo skupno funkcijo in sestavljajo domovanje psa, ce pac pes zivi izven hise. Eno brez drugega ne gre in malo ukinjati, pa malo nazaj dajati, pac nima pravega smisla, poleg tega pa sta dve od teh treh sestavin v zakonu
KLIK - 31. in 32. clen, oz.
KLIK Priloga 3 in
KLIK Priloga 4. Pes mora imeti v uti moznost zavetja, ne glede na to, ali tja res hodi spat, ali samo cez vrata not gleda. Ce nima ute, pac nima kam gledat, se manj kam it v zavetje, ce mu morda tako nekega dne ali noci zapase, in ne glede na temperature. Torej, o zapiranju ali ukinjanju katerega od delov njegovega domovanja jaz ne bi razmisljala, razen tedaj, ce bi preselila psa v hiso (kar bi jaz pac vsekakor naredila, oz. pesjak in uta pri meni sploh ne bi bila opcija, ne v zacetku in ne kdaj kasneje). Ampak ok, smo pac ocitno razlicni.
Zakaj te je hotel pregnat? Hm ..., verjetno zato, ker te tam se ni videl in je menil, da tja ne spadas
Ce bos bolj pogosto kukal v njegovo uto ali sedel na njegovem podiju, bo morda celo pogruntal, da ti dovoli tam bit brez bevskanja. Ti bi tudi pregnal vsiljivce iz svoje bajte
in po povsalnem opisu lahko razumem reakcijo psa tocno tako - v njegovi bajti si vsiljivec. To ni prevec dobro za vajin nadaljni odnos. Lahko pa da se povsem motim, ker sem iz opisa narobe razumela njegovo reakcijo.
Lej, s psom je treba ustvarit kontakt, ustvaris pa ga lahko tako, da se z njim ukvarjas, da ga spoznas, da das moznost tudi psu, da spozna tebe, da mu dajes jasna navodila, vedno enaka in vztrajno, predvsem pa vedno, ko zelis, da nekaj naredi ali da naredi nekaj drugace, kot je pocel do sedaj, brez izjeme. Ne vem, kako si reagiral, ko te je odrinil in lajal in ne vem, kako je pes sprejel tvojo reakcijo. Lahko si se smejal in se poigral z njim, lahko si se pobral iz pesjaka brez besed, lahko si ga nahrulil ... Vsaka tvoja reakcija ima pri psu lahko svojo razlago.