Opa Timi, vidva z Errasom pa res pridno vadita
! Bosta čist razturala na razstavah!
Snickers, ni zakaj, če rabiš kakšno pomoč pri prijavi, se lahko še vedno obrneš name.
JJam, zaenkrat se lastniki bordojcev še ne dobivamo, ideja pa vsekakor ni slaba. Sva pa z Bordojcem zmenjena za kofi v Trbovljah na razstavi, komot se nama pridružiš
. Sej se strinjaš, Timi?
Bordojček, bordojska doga sicer lahko živi zunaj v pesjaku (ki je dobro izoliran seveda) preko zime, samo ponoči ga pa jaz vseeno ne bi puščala zunaj. No, vsaj naši niso, tudi pozimi so bolj malo v pesjakih, ker imam jaz načelo, če zebe mene, zebe tudi psa
. Tako da smo jim zgradili posebno hiško (8x6 m), kjer so pozimi. Smo pa vsi veliko zunaj, tako da so psi z nami in z nami počnejo razne zimske vragolije (tudi sankajo se z nami
).
Največja kazen za bordojca je pomanjkanje človeške bližine in ljubezni. No, saj to velja kar za vse pasme in pse, ampak njih pa res to zelo prizadane.
Kaj mors vse narediti da bi dal psa ocenit? mislim da mu je treba dati slikati kolke, itd? nevem... malo mi opisite
Kako pa je z parjenjem? kako dobis vzrejno dovoljenje... da psi dobijo rodovnik? Pa kje sploh najdt samicko? Mogoce tukaj?
Če želiš oceno zunanjosti psa, ga prijaviš na razstavo. Seveda je pogoj rodovnik. Če je pes tipičen predstavnik pasme in želiš z njim vzrejati, ga lahko prijaviš na vzrejni pregled, ki ga SKVMP organizira 2x letno; jeseni in spomladi. Za vzrejno dovoljenje rabiš predhodno slikati kolke na eni izmed pooblaščenih klinik, s seboj moraš imeti original rodovnik (oz.export rodovnik na tvoje ime z vpisom v slovensko rodovno knjigo). Po novem pravilniku SKVMP ti ocena zunanjosti od slo sodnika ne velja več, ampak ti oceno zunanjosti naredijo neposredno na vzrejnem pregledu. Če je pes tipičen predstavnik in ima v redu kolke, ti izdajo vzrejno dovoljenje. Če pariš psa in psico, ki imata oba opravljen vzrejni pregled in veljavno vzrejno dovoljenje, mladički dobijo rodovnik, v nasprotnem primeru pa ne (če kdo od staršev nima vzrejnega dovoljenja).
Zadnjih dveh vprašanj pa ne razumem prav dobro
. Kupuješ psičko ali iščeš samičko za parjenje za svojega samca?
Bordojček: razstava v Trbovljah je v športenm centru Rudar,kogarkoli boš v trbovljah vprašal, bo vedel kje je to
Če boš vzel od Daria psa, se poskusi z njim zmeniti, da skupaj s psom prevzameš tudi export rodovnik. Snickers ima tudi psa iz njegove vzreje, pa še vedno čaka na pedigree. Njihova kinološka zveza je zelo počasna
. Glede kombinacije pa ga vprašaj, katero psico bo paril s katerim samcem (in seveda prišepni tudi nam
).
Torej ljubitelji bordojskih dog, kdo vse pride v Trbovlje
?