o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 22.11.2024 : 21:43:12
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
vzgoja
| Tema:
elektronska ovratnica
Strani:
1
2
3
4
5
6
[
7
]
8
9
10
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: elektronska ovratnica (Prebrano 50741 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
Re: elektronska ovratnica
«
Odgovor #90 :
petek, 02.12.2005 : 18:19:08 »
Psa na strik pa mirna Bosna.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #91 :
petek, 02.12.2005 : 19:22:02 »
Nuki:
Štrik že štrik.... da je Bosna mirna.
samo je pa treba " bosni "dopovedat , da je mirna tud brez štrika
W.A. Dokler ti samo k sosed uide Fabija še ni panike.
Glede uhajanja k sodedu za mačkom ali drugim psom :
Jaz sem ta problem, rešila čisto preprosto. Nasrala sem soseda, da, ko je prišel moj pes k njim na vrt, da ga je z šlavfom fajn usekal čez rit. Si je tako zapomnil... nikoli in nikdar več ni šel tja... tudi če je mačka dirkala pred njim . Ali pa če ga je kakšen bolhav ščene vabil
Ti pa kakor psico poznaš.... moj Damč je šleva... in si ne bi drznil bit kaj popadljiv do ljudi. Pa še zamerljiv je. Zato sem pa to foro uporabila. Tega človeka - soseda, da ga vidi zunaj ( če gre mimo naše hiše) , takrat se me tako drži kot klop.... hehe
Večji problem je bil na začetku pri meni z Dino in mački... ona ga je pa ujela in to še na našem teritoriju... pa aportirala ga je tudi. Njo sedaj ustavim na stoj
( potem pa pointira za njim
- in če drži stojo - dokler ne pridem k njej dobi shoko dropsa... pa ok, dobro ona ni problem. .. problematik je bil Damč , un si je pa res vse dovolil)
Je pa res , da odkar imam Dino, se pa mačja gospoda ne šetka več čez naše ozemlje.
Onadava pa ne hodita več k sosed( čeprav nimamo ograje) ... Je bil pa zanimiv način , da sem jih tega naučila ....
p.s. ostala vaška ščeneta , ki so hodili čez dvorišče in iskali druščino sem pa tudi spedenala.... nekaj z sprejem , nekaj pa z fračo... sedaj , ko me vidijo zunaj, se na daleč izogibajo.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #92 :
petek, 02.12.2005 : 19:25:41 »
Dokler Bosna ne dojame, kaj pomeni biti miren, naj bo na striku.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #93 :
petek, 02.12.2005 : 19:51:58 »
Sej ravno v tem je fora , da dokler je " bosna " na štriku je kot bubica... problem nastane ko ga nimaš več v dosegu.
Sedaj so pa spet drugačni problemi. Ena stvar je imet ptičarja ali takega psa v dosegu , ki se že po naravi ne oddaljuje od lastnika.... drug problem je pa imet pod nadzorom , psa ki je že izkusil kaj pomeni gonja divjadi/ mačkov/ ptičev/ itd. (ali pa kakšnega bodisi goniča- ovčarja- retriverja... ipd.) in ki je še starejši in je v vseh teh letih pomanjkljivega nadzora že razvil eno svojo filozofijo. Tukaj pa je problem.... ali bo pes večno na štriku ... ali... ga pa prevzgojit, da prvo kot prvo brez pardona pride na odpoklic... in da ignorira moteče dejavnike.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #94 :
petek, 02.12.2005 : 19:53:45 »
Ga imas pac vedno v dosegu, ne.
Logiran
choppy
še malo sramežljiv
Sporočil: 60
«
Odgovor #95 :
petek, 02.12.2005 : 20:08:38 »
Lanabela- moj pes ve, da me mora ubogati in me sicer tudi uboga. Razen takrat, ko pa začuti,da ga ne morem doseči,takrat pa takoj izkoristi priložnost. Midva lahko doma vadiva do onemoglosti, pa to ne bo ničesar spremenilo. Ko bova prišla ven, kjer je polno motečih dejavnikov in če bo začutil, da je svoboden (ne glede na to ali ga spustim ali se mi iztrga iz rok) bo situacija drugačna- takrat postane gluh. V takih trenutkih ga moram nekako doseči- in besede v taki situaciji preverjeno ne zaležejo.
Tista kazen takrat, ko je prišel iz vode je delovala- zelo uspešno je opravil izpit. Tepen ni bil takrat, ko je prišel iz vode, ampak potem kasneje, ko zopet ni ubogal.
Da lahko el. ovratnica prepreči spopad med dvema psoma, sem izvedela iz prve roke (sicer pa nameravam z pomočjo ovratnice doseči tudi to,da se sploh ne bo mogel približati drugemu psu).
Sicer pa ne vem kje je problem- če mi bo el. ovratnica pomagala, bo to super. Če mi pa ne bo, jo pa pač ne bom več uporabljala (večina tistih, ki so jo že uporabili, pravijo da jo itak ni potrebno uporabljati dolgo- če je kuža pameten, bo kmalu ugotovil, da je bolje da uboga).
lp
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #96 :
petek, 02.12.2005 : 20:23:24 »
Citat: Nanook , petek, 02.12.2005 : 19:53:45
Ga imas pac vedno v dosegu, ne.
To je res
... je pa odvisno kdo ima psa in za kakšen namen ima psa.
Jaz mojih psov nimam vedno v dosegu
... če delata... sta onadva nasredi ločja ali vode jaz pa na bregu isto je z poljskim delom.
Tukaj pa sedaj pridemo do dejstva- odpoklic. In tako naprej ... nekatere je lažje naučit odpoklica nekatere težje.... pa še nagon naredi tasvoje... in če tega ne spedenaš imaš hitro lahko težko pi***rijo. Ali ti ga kaj povozi, ali ga pa kdo namenoma stisne...
da ne govorim , kako lahko mastno colaš.. če pes naredi " štalo"
Jaz sem svojega zrihtala.... res ni bil najlepši način... ampak danes grem lahko mirno skozi gozd, pa če mi takoj pred menoj prečka pot zajec ali srna je ne bo zajagal ne eden ne drug. ( čeprav sta na povodcu večinoma , se pa naredi tudi da mi morata prosto poleg hodit- neglede na možne moteče dejavnike) Je bil pa kar pester proces , da sem Damča tako daleč spravila.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #97 :
petek, 02.12.2005 : 20:26:32 »
Saj o tem govorim-imeti v dosegu zame osebno pomeni tudi, da lahko psa odpoklices neglede na okoliscine (ce govorimo o spuscenem psu). A ti si lovka?
Ja, saj moj je tudi deloma zrihtan, pa se delava na tem. Ne z elektro ovratnico, s klikerjem.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #98 :
petek, 02.12.2005 : 20:40:36 »
Ne jaz nisem lovka( še ne še
) , psa sta
Ja kliker pride upoštev lahko pri tebi ali pri športnih pasmah . Jaz pa delam na piščalko, ker je pes oddaljen, samo dokler mu ni prebilo , da mora upoštevat piščalko je bil pa problem. Zato sem ga tud dala na teletakt. In, ko jih je staknil na daljavo ker ni ubogal, mu je prebilo.... sedaj na dva piska pride nazaj k meni.
Ne tako kot Dina- ki pride direkt..... Damster naredi še en velik krog ampak pride pa.
Zdej je to res tako kot mora bit. Če gremo čez polje, in pred nami švigne zajec in ,da ga zajaga.... ko mu piskam , se ustavi in pride nazaj.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #99 :
petek, 02.12.2005 : 20:53:29 »
Ma pol je njuno delo v bistvu "delo" in nic drugega kot tvoj hobi?
Kliker (oz. princip) pride v postev pri katerikoli pasmi, samo vedet moras kako in kaj. Klik pa ni piscalka, ce to dvoje slucajno enacis; razen v primeru, da pac namesto klikerja uporabljas piscalko. Vendar klik, razen ce psa ne naucis, ampak to potem ni vec klikanje, ni ukaz.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #100 :
petek, 02.12.2005 : 21:18:33 »
Tudi če bi bila in ko bom lovka bo to moj hobi.
Vem kako zgleda delo z klikerjem.
Jaz imam ptičarje( ptičarje se šola na piščalko)... Damč je gordon seter, tamala Dina je pa nemška ostrodlaka ptičarka( žimavka). Sedaj za gordona bi bila opcija športnega treninga ampak pes ima res zelo velik lovski nagon. Zato sva tudi hodila v njemu prilagojeno pasjo šolo( lovsko) in še naprej potem Učnje aporta( divjadi) iz vode in na kopnem, vlečka( po sledi) preizkava terena za divjad, stoja na divjad. Isto je s tamalo
In ker je take pasme mora naredit tudi kakšen izpit, če hoče dobiti vzrejno dovoljenje. Da pa naredi tak izpit mora pa pes nekaj znati. In, če pes ne obvlada apriorij odpoklica tudi drugo delo z njim ni mogoče.
Potem je tukaj še en dejavnik. Jaz živim na vasi... dobesedno v lovišču . In pes z lovskim nagonom, ki je razpuščen prosto po prešernu tukaj ne more biti.
Moje mnenje je pač tako( sedaj bom izpostavila lovske pse): Če že imaš lovskega psa, se moraš zavedati , da ima pes nagon, ker je pač take pasme in je bila pasma ustvarjena z enim namenom.
Če pač želiš s psom shajati, da ni moteč dejavnik za okolico , ga je treba šolati njegovemu karakterju primerno( lovski pes- lovski nagon pod kontrolo). To je neka odgovornost lastnika... pa če je lovec ali pa ne... se mora zavedat , da pes pa je še vedno lovske pasme.
Je pa potem , ko ga nečesa naučiš prav užitek se udeležit kakšnega lova , da lahko uporabiš zraven še psa. Vsaj jaz takrat najbolj uživam... moja dva ščeneta pa tudi
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #101 :
petek, 02.12.2005 : 21:26:10 »
No, smo le nekam prisli. To je pac tvoj hobi, ne delo, temvec hobi-tako kot je moj pes zame hobi. Malce drugace, pa vendar se vedno hobi, ne delo.
Ce ves kako zgleda delo s klikerjem, zakaj potem kar naprej tlacis zraven piscalko?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #102 :
petek, 02.12.2005 : 21:28:44 »
Citat: Nanook , petek, 02.12.2005 : 21:26:10
Ce ves kako zgleda delo s klikerjem, zakaj potem kar naprej tlacis zraven piscalko?
Ptičar mora delati na piščalko.... tudi na izpitu.Kjer ga z moraš usmerjati z piščalko.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #103 :
petek, 02.12.2005 : 21:29:42 »
Ne stekam zakaj tocno ti uporabljas piscalko?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #104 :
petek, 02.12.2005 : 21:36:48 »
ti napišem na ZS , da ne bova smetile po temi z "elektroniko"
Logiran
Strani:
1