o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 22.11.2024 : 21:30:53
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
vzgoja
| Tema:
elektronska ovratnica
Strani:
1
...
4
5
6
7
8
[
9
]
10
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: elektronska ovratnica (Prebrano 50740 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
Re: elektronska ovratnica
«
Odgovor #120 :
ponedeljek, 05.12.2005 : 16:37:12 »
Citat: Lanabela , ponedeljek, 05.12.2005 : 13:59:21
Ali ni klikanje samo en od načinov instrumentalnega pogojevanje?
Piščalka, kot jo uporablja Damjati je povelje, ne signal namesto klika.
Kakšna pa je po tvoje razlika med delom in "delom" za hobi? Kaj pa je lov drugega kot hobi? potemtakem vsi lovski psi "delajo".
Ja bohpomagej, ce ne locite kaj je klikanje (clicker training) in kaj instrumentalno pogojevanje... Za klikanje imas itak enkup definicij, meni najbolj vsecna je (baje) Pryorcina.
Z damayanti sva ze na privat razcistili kar je mene zanimalo. Ostali si pa lahko zaradi mene nohte pogrizete od firbcnosti.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Manca
še malo sramežljiv
Sporočil: 76
«
Odgovor #121 :
ponedeljek, 05.12.2005 : 19:59:11 »
Zadnjič sem psa poskušala spraviti v ograjo(imamo namreč skoraj cel hektar ograjenega prostora, vendar pes beži ven, zato je ponavadi privezan). Tokrat pa je bil spuščen in nikakor ni hotel iti nazaj. Pa je prišel foter in pes je brezglavo stekel k njemu, ne meneč se za to, da je šel v ograjo. Pes je nor na mojega očeta in če bi si on vzel vsaj pol ure časa na dan zanj, bi lahko z njim delal, kar bi hotel, pa ni nič od njega. Ugotovila sem, da je pri nas ravno taka situacija, kot je pri družinah z majhnimi otroci, ki si želijo psa, potem pa morajo starši skrbati zanj, samo da je v tem primeru otrok moj foter, starš pa jaz
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #122 :
torek, 06.12.2005 : 14:36:13 »
Klikanje = instrumentalno pogojevanje (boh pomagaj če ti to ni jasno)
nohtov si ne bom grizla, saj če Damjati vsaj približn dela tako kot se to dela z lovskimi psi, potem točno vem kaj dela.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #123 :
torek, 06.12.2005 : 14:49:32 »
Jaz tocno vem kaksna je razlika med clicker trainingom in instrumentalnim pogojevanjem, ce pa tebi ni jasno, pa to ni moj problem. Pac misli, da je vmes enacaj, saj nisi edina.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
«
Odgovor #124 :
torek, 06.12.2005 : 15:51:28 »
Če se slučajno motim - prava figa, glavno da deluje
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #125 :
petek, 09.12.2005 : 11:35:57 »
Uf med mojo odsotnostjo ste kar veselo debatirale, vidim
No pa da malo pokomentiram
Citat: flufi , ponedeljek, 05.12.2005 : 14:44:23
Vedno se sprasujem, ali potemtakem lovci pogosto (vedno?) uporabljajo el.ovratnice, da prihajajo njihovi mocno-nagonski, prosto "delujoci" psi na odpoklic? Ali uporabljajo kaj drugega?
Nikakor ni to tako
..... teletakt nima nikakršne veze z lovskim šolanjem.
Lovski pes dela na ukaz
(
vsak
)
Lovska kinologija in športna kinologija( čeprav so vsepovsod v igri le psi in vodniki) se kar močno razlikuje.
Nekdo , ki kupi psa z namenom , da ga bo imel za lov, že v štartu ve , da kupuje delavnega psa... to se pravi pri nakupu mu je zelo pomemben rodovnik oz dosežki staršev... vzrejne preizkušnje- delavne tekme- rezultati le teh.( Sicer bi mi marsikakšen lovski kinolog oporekal glede tega- razno razne sodniške kuhinje ipd. - ampak pustimo to
)
Vsak vesten lastnik pelje psa v malo šolo- kjer se pes nauči nekje osnovnih pravil( poleg, sedi- osnov vodljivosti)... apriorij pri lovskem šolanju je odpoklic.....
to je zlato pravilo
! drugo je skoncentriranost psa na vodnika- pes mora biti vsak trenutek pozoren na vodnika, med delom.... in nekako tudi med igro se mora pes zavedati , da pri odpoklicu se vrne k vodniku.
Vse ostalo nadaljne šolanje pride kasneje. Po tečaju za vodnika lovskega psa( na tem tečaju je sicer zelo podobno kot na vseh splošnih tečajih, s tem da , je zopet večji poudarek na odlaganju psa in pa dodatek strelomirnost)
Vsako pasmo( skupino) se šola različno... in pri vsem tem učenju so pravila različna.
Jaz imam ptičarje.... in ,da ne bom na dolgo in široko razpredala kako to poteka
KLIK->
http://pticarji.net/articles.php?lng=si&pg=18
Več o ptičarjih in šolanju , kasnejših preizkušnjah si lahko preberete na strani
Manca:
( in mogoče tudi Wild Angel)
Ne izgubljaj potrpljenja.
Moj nasvet za prevzgojo tvojega psa je; Začni še enkrat in to od začetka.
Psa lepo na povodec... in štartajta z hojo na poleg( delaj vse na povodcu)
Verjetno boš pa sama( pri sebi- ton glasu...... in vstrajaj, vstrajaj, vstrajaj in še enkrat vstrajaj
) morala spremeniti taktiko. Posvetuj se z nekim strokovnjakom... Nikar ne štartaj direktno na teletakt... ker ne bo učinka
Da ne boš mislila , da je tak način neka stamota... ni. Ko meni začne Damč srati... imava en teden apel vaj- čisto po začetniško, ko začne delati tako kot se zagre nadaljujeva z drugimi vajami.
Vem , da si boš sedajle mislila.... kaj neki ti pametujem, svojega psa sem pa priklopila na štrom
...
Jaz sem mojega psa dala na teletakt čisto iz enega preprostega razloga.... sicer sem že napisala.... Je bil pa zelo pomemben čas( njegova starost) ... pes je bil takrat na višku pubertete in si je dovolil marsikaj.... tudi nadvladat nad mano- uveljavljat svojo voljo. In poanta je bila samo v tem , da sem mu dokazala kje mu je rang..... oz do kje ga dosežem
Res je bil pa ukrep potreben samo enkrat.
Glede gonje:
Pes , ki enkrat začne okušati gonjo- jo izvajati.... in ko enkrat še upleni je "gotova maša"... če to dela še konstantno......
ga lastnik ustavi samo tako , da je na povodcu.Govorim za starejšega psa.
Mlajšega psa ustaviš lahko tako , da ga naučiš ukaza stoj ali down( dol- sicer se uporablja za lovske pse ob strelu.... jaz uporabljam dol ali stoj tudi takrat ,ko mi tamala psica hoče zajagati mačko
.... sicer je to lahko dvorezen meč- ker psica to povezuje kasneje z ukazom aport... ampak jo že nekako prelisičim
... do sedaj še ni izgubila elana
)
Pa , da ne bom nekaj svetniška izpadla, je tudi moja Dina( pri 6 mesecih) že aportirala mačka. In sem jo morala po dejanju še pohvalit, ker je vajo izvedla brezhibno( navkljub
mimoidočih starih mam´c, in moje žalosti zaradi ubogega mucka- kateri ni preživel aporta) Žal določene vaje terjajo lahko tudi žrtve.
Je pa veliko če ne vse odvisno od vstrajnosti in doslednosti lastnika.
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #126 :
petek, 09.12.2005 : 12:00:42 »
Citat: damayanti , petek, 09.12.2005 : 11:35:57
Glede gonje:
Pes , ki enkrat začne okušati gonjo- jo izvajati.... in ko enkrat še upleni je "gotova maša"... če to dela še konstantno......
ga lastnik ustavi samo tako , da je na povodcu.Govorim za starejšega psa.
Uf, s tem se pa 1000000% strinjam. Tudi jaz imam še vedno probleme s psico, ker nekako misli, da je lovski pes
sicer ne pobija živali (kje bo pa bernardinka ulovila srno
), jih pa vztrajno sledi
in sem (budala jaz) rabila kar več kot pol leta, da sem jo dala na povodec (za eno leto). Vmes je bila pa šola (najprej A izpit, potem B-BH), potem pa počasi spuščanje iz vrvice (najprej za 20 m, pa čez en teden za 50 m)... pa tako naprej. Pa vedno sem jo zeloooooo hvalila, ko je prišla na prvi klic.
Danes je stanje tako, da je lahko zunaj sama po 15, 20 min (stanujemo zraven gozda). Mi je tudi že zbežala za srno, pa sem jo ustavila (sem kar skakala od sreče, ko mi je to uspelo
). Tudi jaz sem razmišljala o el. ovratnici (več je napisano na prvi strani te teme), pa sem dala psici čas do tretjega leta starosti, da se umiri in nauči.... Sem že mislila, da kakšen drastičen ukrep ne bo potreben, pa mi je sedaj v snegu 2x zbežala... Očitno sedaj bolj voha kot v travi
Če bi lahko čas zavrtela nazaj, bi psico privezala ob prvem pobegu! In bi bila VEDNO privezana, dokler se ne bi zresnila.
Citat
...( navkljub
mimoidočih starih mam´c, in moje žalosti zaradi ubogega mucka- kateri ni preživel aporta)
Ojej
groza.... Sem zelo vesela, da tega meni ni treba prenašat
ker mojemu psu se ne piše dobro, če bi pobil kakšno žival....
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #127 :
petek, 09.12.2005 : 12:21:06 »
Ja na žalost je tako.
Psica sicer ni bila deležna tiste prave pohvale, ker je štartala na mačka ne da bi ji jaz to ukazala. Je pa pravilno izvedla vajo aport( prinesla in oddala meni v roko) Sicer , to pri 6 mesecih njene starosti. Tako , da ravno naklestit je pa tudi nisem mogla.
Sedaj sem pač bolj pozorna na okolico( me je že izučila
) In če ji ne ukažem aporta jo samo pointira( nakazuje s stojo)
Pa še eno dejstvo je tudi
tudi mački niso zabiti
... se izogibajo našega vrta in dvorišča na daleč. Preko meje pa psica ne sme. In tistega "pravega" mačka ne bi aportirala, bi ji dal vetra.
(Sicer o mačkih v kakšni drugi temi, pa ne toliko o mačkih samih kot o njihovih "levih "lastnikih, ki niso niti toliko prisebni , da bi jih vsaj dali kastrirati ali sterilizirati- ne da je potem cela vas polna potepuških mačk)
Se pa strinjam s teboj Bina. Pobijanje ni način in niti ni zaželjeno od strani lastnika(- vsaj nekaterih ne).
Je pa treba biti zelo dosleden, ker pes( vsaj zelo mlad pes) kaj hitro zamenja mačka ali kuro za tisti plen katerega pa dejansko mora prinesti. Čeprav se z leti tudi nauči katera žival je za aport in katera paše na sosedovo dvorišče in se je ne dotika. Je pa potrebna vaja in praksa. Včasih se pa kakšen kiks naredi tudi v učenju.
na žalost.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #128 :
petek, 09.12.2005 : 12:45:46 »
tale moj prejšnji post je izpadel močno čudno
Kar sem hotela povedati je le to, da vsak lastnik svojega psa bi se moral zavedati njegovega neželjenega početja že v štartu in to neželjeno početje tudi odpraviti. Dokler je pes še mlad in učljiv.
Na vse načine prej kot z elektroniko... (če pač ne gre drugače ... pa tudi z pripomočki). Važno je le, da se psa spravi pod kontrolo. Zaradi psa samega in kasneje tudi zaradi nas.
Dejstvo je pa , da je prepozno odpravljati napake , ko je pes že starejši in ima vse svoje muhe že dodobra razvite in se je že zverziral v takem početju. In res potem zveni grozno, da mora biti pes na povodcu.... ampak si pa moramo priznati, da smo sami krivi, za to( v veliki večini primerov
).
ok, izjeme so starejši psi katere posvojimo... samo tak lastnik se mora pa tudi zavedat, da psa z njegovimi muhami dobi že v kompletu... in da takega psa pač nikoli ne bomo mogli izoblikovati čisto tako kot bi nam pasalo.
Logiran
Yo
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.836
«
Odgovor #129 :
petek, 09.12.2005 : 12:54:20 »
Nimam časa za citiranje, bo že vsak sam sebe noter našel. Jaz nič več ne razumem:
1 - Kako pes "ve", kdo je alfa, če uboga samo, ko je na dosegu?
2 - Kako si upa nekdo, ki priznava, da ni ravno strokovnjak za pasje vedenje, uporabiti elektronsko ovratnico (ja, kdaj pa jo boš, če ne poznaš pasjega vedenja v nulo?)?
3 - Na podlagi česa se zanašate na nasvete nekoga, ki ga imenujete strokovnjak, če niti imena te osebe ne veste, torej tudi ne veste, če je ta oseba sploh usposobljena za ravnanje s problematičnimi psi?
Men nič jasno...
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #130 :
petek, 09.12.2005 : 14:04:35 »
Malo preveč smo posplošili zadevo
... se strinjam
( pa še določene zadeve smo si razjasnjevale po ZS-jih, da nismo čisto zasmetile teme
.....)
Predvsem premalo poudarka smo namenili mogoče že na same pasme psov. Od tukaj verjetno tudi izvira marsikatera problematičnost.
Eno problematiko smo že razšifrirale: Osnovno učenje - pomanjkljivosti pri tem.
Glede strokovnjakov za problematične pse pa: Verjetno si vsak lastnik sam najde najbolj primernega strokovnjaka za svojo pasmo in probleme povezane zraven.
Vsak posameznik/ lastnik pa verjetno že pozna svojega psa (- vsaj jaz svoje poznam)
"Moj "strokovnjak je pa na seznamu kinološke zveze- pač povezava z pasmo.
Verjetno pa drugim tukaj ne bi koristil
zato tudi ne omenjam imena , ker se mi zdi brezpredmetno.
Vsesplošnega strokovnjaka , ki bi pa v nulo poznal vse pasje karakterje ne samo po pasmah ampak tudi po posameznih psih, pa jaz ne poznam ... in tudi dvomim , da obstaja
( se mi zdi da pri psih ni ravno en problem po splošnem profilu)
Zato bomo verjetno še naprej nasplošno debatirali, in vsak svoja mnenja pisali. Sicer je pa tako ali tako le debata in nihče ne tala platinastih nasvetov za nujo. Kaj koristnega se pa vseeno najde v kakšnem postu.
Splošen povzetek te debate je pa enoten. Psa spraviti pod kontrolo.( le pogledi na pripomočke za dosežen cilj so različni- oz jih skušamo še malo porazšifrirati)
p.s.
Toliko od mene
... ker se mi je pač zazdelo , da je nekaj letelo na moje poste.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
«
Odgovor #131 :
petek, 09.12.2005 : 19:48:22 »
Tudi jaz bi prav rada vedela, kdo je ta "strokovnjak", ki reklamira elektronsko ovratnico za odpravljanje vseh mogočih težav pri napačno vzgojenih in premalo razgibanih psih.
To sploh ne leti na tebe, Damjati, tisti, ki je svetoval tebi je očitno vedel kaj dela.
Logiran
LuncaPunca
nekaj malega že vem
Sporočil: 203
«
Odgovor #132 :
torek, 03.01.2006 : 17:41:57 »
Citat: damayanti , petek, 09.12.2005 : 12:45:46
In res potem zveni grozno, da mora biti pes na povodcu....
Ja, tudi mi2 imava velike probleme z odpoklicem, ce ga ne delava 100% po solsko (se pravi on je na prostoru, grem stran in ga poklicem). Kadar greva v gozd, ga spustim, da se malo 'zaufa', samo problem je ker velikokrat ne pride takoj nazaj, ko ga poklicem. Je bolj zanimivo travico vohat, pa poslusat ne-vem-kaj.... Ko/ce pride k meni, kadar ga poklicem, sledi pohavala in nagrada. Samo kaj mi to pomaga, cepa je 'svoboda' veliko slajsa od priboljska
Pa se to sem opazila. Ce sem psu dovolj blizu (recimo 5 m) pa da mu recem 'sem' bo takoj prisel, ce pa mi ni na dosegu, se mu pa prav j**e ce skacem, ga prosim.... naceloma mi ne bi bil problem imeti psa non stop na povodcu, samo kako naj potem zlaufam greyhounda? Jaz nimam kondicije za tek na 10 km.. Ne vem no.. Dejansko sem zacela razmisljat o tejle el. ovratnici... kaj pa vem... Kaksne ideje?
Logiran
ceca
novinec
Sporočil: 4
«
Odgovor #133 :
sreda, 04.01.2006 : 21:43:30 »
Tudi meni se zdi dobra ideja z ovratnico, vendar bi to storila če ne bi bilo nobene druge možnosti več, ker se mi zdi da s tem ne naredimo psa pridnega{ubogljivega že}, vendar neprijaznega in napadljivega, z ovratnico pa pes prestaja tudi hude bolečine!
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #134 :
torek, 10.01.2006 : 21:25:25 »
Citat: LuncaPunca , torek, 03.01.2006 : 17:41:57
.... naceloma mi ne bi bil problem imeti psa non stop na povodcu, samo kako naj potem zlaufam greyhounda? Jaz nimam kondicije za tek na 10 km.. Ne vem no.. Dejansko sem zacela razmisljat o tejle el. ovratnici... kaj pa vem... Kaksne ideje?
Jaz morem Damča tako ali tako najprej spraviti na 50% njegove energije če hočem kakšen učinek od njega.
In ker imam sedaj še celo dva hiper-aktivca niti pod razno nimam energije da bi jih razlavfala peš.
Edina rešitev mi je bila , da sem si kupila eno staro zmahano petko, katere ni škoda za poljske poti in morata tečti pred menoj( jaz se pa peljem
)... tako ali tako moram prehodit še 2 km v hrib , da pridemo do našega travnika
.
Sedaj pozimi pa ketne na avto ... jaz 10/ h lezem, ona dva pa kot trapasta pred menoj tečeta v hrib.
Citat: ceca , sreda, 04.01.2006 : 21:43:30
z ovratnico pa pes prestaja tudi hude bolečine!
Bolečino. 1x za sekundo.... potem pa že ve kaj je prav in kaj ne
Saj ga ne treseš non-stop
.
Glede tiste bolečine je pa moje mnenje tako; če res ni druge bolje ena bolečina kot tiste druge-> od avtomobila, ko ga zbije , ali ( bog ne daj) od metka( če sploh preživi) ali kar koli drugega, ki bi ga sigurno bolj bolelo kot teletakt.
Sicer pa .... saj to ni 220W štroma-> zadeva deluje na baterije
Logiran
Strani:
1
...
4
5
6
7
8
[
9