Ker vedno najprej pregledam, če je kaj novega v tej temi....se bom pa danes malo razpisala.
Shar pei->upam, da bom v enkrat v prihodnjih letih postala njegova lastnica, oni so si mene ''prilastili'' že dolgo nazaj. Nekako se mi zdi, da sem ''našla'' pravo pasmo zase (ne samo ''dostojanstven izgled''
, predvsem karakter, nega, potrebe po gibanju...).
V dveh letih sem uspela prebrati ''precej'' (beri: stopajo v moje nočne sanje
, v dnevnih so itak
) meni dostopne literature in virov (viri: predvsem internet).
Glede karakterja, nege, zdravja in potreb (hrana, gibanje...) gubic nekako vem, kaj naj (zelo približno) pri tej specifični pasmi ne- pričakujem. Jasno mi je, da je poleg ''tipičnih'' karakternih lastnosti pasme zelo pomembna rodovna linija, iz katere mladiček prihaja, zgodnja socializacija in nenazadnje tudi spol (sama sem se odločila za psičko oz. se bom zanjo odločila, ko bo prišel čas za to).
Glede na prebrano (opisi pasme, predvsem dragoceni pa so se mi zdeli prispevki lastnikov na raznih forumih in spletne strani vzrediteljev) je moja (zelo groba) slika o pejčku nekako takšna: ''na prvi pogled rezerviran, družini zelo vdan, inteligenten zase (in ne toliko za lastnika
, v smislu, da bi vdano skočil na vsako ''žogo''), stabilen in ''s svojimi stališči''
, pa vendar zelo dovzeten za razpoloženje lastnika, bolj naklonjen družbi človeka kot drugih živali (čeprav načeloma ob pravilni socializaciji ne bi smelo biti problemov sobivanja-> sem dolge tedne po forumih iskala družine z več živalmi v družini, predvsem s psmi in primerjala njihove izkušnje
)...
Prosim poznavalci, popravite mojo sondažno raziskavo, vsaka informacija je več kot dobrodošla. Končno sem pripravljena na drugi del ''domače naloge''-> teren. Za začetek nameravam priti na razstavo v Lendavo (specialka v nedeljo
) . Večkrat po več tednov (ob leglih) sem se tudi psihično pripravljala, da bi se najavila na obisk pri vzrediteljih v Braslovčah (lepo pozdravljeni, če tole slučajno berete
), pa me je bilo strah, da bi me mogli ''vleči'' nazaj domov. Če pa bi seveda hodila gledat ''svojega'' kužka....
.
Trenutno me najbolj muči troje vprašanj:
1. Ali ima kdo izkušnjo s shar pejem v bloku in ali se to obnese (sama bom raje počakala na vselitev v hišo z vrtom, čeprav bo kužika seveda brezpogojno hišni pes; se pa poigravam z utopično mislijo kako bi če bi....)?
2. Ali ima kdo izkušnjo od vas izkušnjo sobivanja shar peja in psa druge pasme (v mojem primeru bi to bilo sobivanje psička-psička, doma imamo v vseh ozirih neproblematično 12- letno mini. kodrico)?
3. Slišala sem, da ima od veterinarjev s shar peji precej izkušenj dr. Matko (Topolšica). Ali kdo od vas zahaja k njemu? Obstaja morda alternativa?
Zdaj sem se spomnila še toliko stvari, ki bi jih rada izvedela
, pa mogoče kdaj drugič. Se opravičujem, da sem bila (pre)dolga.
Hvala za vsakršen odgovor, komentar in veliko veselja z vašimi kužki!