ZDA clear ostane ZDA clear. Hannover clear so (zaenkrat vsi) tudi ZDA clear, niso pa vsi ZDA clear tudi Hannover clear, ampak so vcasih tudi carrier.
Problem s testom ZDA: nekatere obolele (affected) je oznacil za prenasalce (carrier). Test so porihtali in so zdaj v fazi ponovnega testiranja vseh psov, ki so bili prvotno oznaceni za prenasalce ali obolele. Nekaj prenasalcev ima tako ze drugacen rezultat (po moji logiki slabsi-se pravi so oboleli, zal).
Razlika med obema je, da
daje ZDA test naceloma boljse rezultate kot nemski. Recimo primer tistih obolelih po nemskem in prenasalcev po ZDA testu. Ali pa v koncni fazi ZDA free, Hannover carrier. Vendar pa to ne pomeni, da je pes, ki je po nemskem carrier in po ZDA free, tudi dejansko free. Sploh pa ce se izkaze, da je zadeva poligena.
Zato se mi trenutno zdi najbolj smiselno testirati pri obeh. + tako bo vecji vzorec psov, ki so testirani pri obeh.
Mene osebno prav en drek briga v kateri laboratorij bo kdo poslal, dokler gre za popolnoma enak test. Npr. CEA test (ali pa MDR1, tega delajo tudi pri nas), ki ga dela vec laboratorijev, pa gre za (ce se prav spomnim) direkt test. Ko pa gre za
dva razlicna testa, je pa stvar drugacna; na eni strani luze marker, na drugi direkt. Omejitve so pri obeh-eden zajame siroko, drugi ozko, zato tudi razlike (+ se kaj zraven).
V koncni fazi pa, ce primerjas % obolelih, prenasalcev in clear po obeh testih, razlike niti niso tako velike (znotraj 10% pri vseh) oz. so vsekakor manjse kot se je meni zdelo na zacetku.
ZDA clear = Hannover clear ALI Hannover carrier (mislim da affected ni bil? se pa ne spomnim tocno, brskat se mi pa trenutno ne da
)
ZDA carrier = Hannover carrier ALI Hannover affected
ZDA affected = Hannover affected
+ ce upostevas se, da so morda kje kaksni triggerji, vpliv okolja...
Primer o katerem govori A-Tsa-Rja skrbi tudi mene. Jaz osebno po vsej verjetnosti ne bi zelela mladica iz legla, kjer bi bila oba starsa carrier po nemskem testu... Razen mogoce ce bi bil res ekstra in bi vzreditelj sam dal testirat vse mladice (DE) in bi bil "moj" free. Pa se takrat ne vem...
Monopolizem in diktaturo pa, pardon my french, izvajate izkljucno vzreditelji sami. Saj se ni treba kupckat na tiste, ki testirajo v DE in tiste, ki testirajo v ZDA. Testirajte pri obeh in potem parite kot zelite in stojte za svojimi odlocitvami.