o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 01.11.2024 : 06:23:31
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
zdravje
|
Notranji organi
| Tema:
Preobremenjeno srce
Strani: [
1
]
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Preobremenjeno srce (Prebrano 2939 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kirka
še malo sramežljiv
Sporočil: 75
Preobremenjeno srce
«
:
petek, 20.05.2005 : 14:23:00 »
Tole vprašanje me muči že kar nekaj časa. In sicer, pri ljudeh je dokazano, da preobremenitev srca, kot je npr. pretirana športna aktivnost, lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov - in verjetno podobno velja tudi za pse; zato me zanima naslednje: moja pasja mrcina je imela poškodovano pljučno krilo; veterinarjeva ocena je bila, da je psu po operaciji preostala 70-odstotna pljučna kapaciteta , kar pomeni (verjetno podobno kot pri astamatikih) tudi manj kisika v krvi in posledično večjo obremenitev za srce. Do tu bi še šlo, problem je v tem, da je moj pes nepopravljiv hiperaktivec, ki tudi slučajno ne ve, kdaj ima dovolj - še vedno zmore recimo nekje do
100 m 'hudega' šprinta, toda potem se mora ustaviti in minuto ali dve loviti sapo in kadar z aktivnostjo pretirava, to 'lovljenje' sape ne izgleda nič kaj spodbudno, ker pes telo nekako spotegne naprej, diha izredno sunkovito, srce pa mu utripa kot noro (ker je kratkodlak je to še bolj opazno). Mene pa skrbi, da bi to na daljši rok lahko vodilo v popuščanje srčne mišice ali pa da mi bo pes enkrat samo padel po tleh. Ima kdo kakšne izkušnjeali idejo, kako pomagati oz. kako okrepiti ali razbremeniti srce?
Logiran
KARMEN
rad pišem
Spol:
Sporočil: 350
Re: Preobremenjeno srce
«
Odgovor #1 :
petek, 20.05.2005 : 15:36:51 »
Psa bo potrebno bolj paziti in mu ne dovoliti takšnih podvigov.
Logiran
TjasaK
novinec
Spol:
Sporočil: 24
«
Odgovor #2 :
petek, 20.05.2005 : 16:54:37 »
A je pol narobe, ce s psom ( moj je zdrav, 2 leti star ) laufam po 10+ km?
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
Sporočil: 600
«
Odgovor #3 :
petek, 20.05.2005 : 18:31:48 »
Kirka, bolje bo, da ga malo brzdaš. Zdaj se še ne bo poznalo , ampak kasneje. Nisi navedla, koliko je star.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
Sporočil: 75
«
Odgovor #4 :
ponedeljek, 23.05.2005 : 12:32:25 »
Ja, sem pozabila omeniti, da je kuža sedaj star 3 leta (oziroma bo v kratkem) - torej v bistvu leta, ko je pes fizično na vrhuncu in se temu primerno tudi vede - tako, da ne vem, če ga bom sploh lahko 'obrzdala', še posebno, ker mu podenje za npr. žogo ali pa kar tako čez 'drn in strm' predstavlja smisel življenja (eden od razlogov, zakaj je sploh preživel, je vsaj po mojem tudi to,da ima pesjanko res močno voljo do življenja in da je bil pred nesrečo v zelo dobri telesni kondiciji - z zdravim in močnim srcem).
Poskusila sem ga že zaposliti z agilitijem (seveda samo v rekreativnem smislu), ko lahko prekineš z delom, če pes pokaže znake zasoplosti in utrujenosti - pa je pes veselo 'norel' čez ovire skoraj ves čas 'treninga' - posledice pa so se pokazale šele ponoči, ko je skoraj vso noč dihal dokaj sunkovito - tako, da sem se odločila, da agiliti pač odpade.
Tako, da sedaj nimam pojma, kako naj s pasjo zgago pokuriva ves tisti višek energije, ne da bi hkrati storila preveč škode njegovemu zdravju.
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
Sporočil: 600
«
Odgovor #5 :
sobota, 28.05.2005 : 14:35:51 »
Vsekakor si pri divjanju in kasnejši zadihanosti zelo obremenjuje srce, kar zanesljivo vodi v težave. Neko srednjo pot uberi in mu ne dovoli , da šprintira do onemoglosti, sicer ti bo nekega dne samo dol padel in bo konec. je pa težko hiperaktivnemu psu prepovedovati gibanje.. 10 km laufanje pa skenslaj definitivno. Izogibaj se sprehodov po soncu in ga vodi v bolj mirne kraje na sprehod, kjer ni možno, da bi se podil za mački ali drugimi psi... Malo ga torej bremzaj.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #6 :
ponedeljek, 30.05.2005 : 11:57:20 »
Jaz bi psu omogočila dovolj enakomernega gibanja, na začetku sprehoda, ko ima največ energije bi moral biti obvezno na povodcu, najbolje bi bilo, če bi lastnik skupaj s psom tekel, če je bolj lene sorte pa kolesaril vendar POČASI, tako da pes teče v enakomernem počasnem kasu. Kasneje bi psa sicer lahko spustil, vendar ne bi smel divjati. Dolžina sprehoda naj bi bila odvisna od kondicije psa, vendar je 10 km odločno preveč. Izogibati bi se moral sprehodom po vročini in zlasti ob soparnem vremenu. Sicer se mi pa zdi, da bi za psa veljala enaka pravila kot za človeške srčne bolnike, ki se ukvarjajo s športom. Stakni kakšno literaturo take sorte, saj je je dovolj.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
Sporočil: 1.357
«
Odgovor #7 :
ponedeljek, 20.06.2005 : 11:35:34 »
Citat: kirka , petek, 20.05.2005 : 14:23:00
Tole vprašanje me muči že kar nekaj časa. In sicer, pri ljudeh je dokazano, da preobremenitev srca, kot je npr. pretirana športna aktivnost, lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov - in verjetno podobno velja tudi za pse; zato me zanima naslednje: moja pasja mrcina je imela poškodovano pljučno krilo; veterinarjeva ocena je bila, da je psu po operaciji preostala 70-odstotna pljučna kapaciteta , kar pomeni (verjetno podobno kot pri astamatikih) tudi manj kisika v krvi in posledično večjo obremenitev za srce. Do tu bi še šlo, problem je v tem, da je moj pes nepopravljiv hiperaktivec, ki tudi slučajno ne ve, kdaj ima dovolj - še vedno zmore recimo nekje do
100 m 'hudega' šprinta, toda potem se mora ustaviti in minuto ali dve loviti sapo in kadar z aktivnostjo pretirava, to 'lovljenje' sape ne izgleda nič kaj spodbudno, ker pes telo nekako spotegne naprej, diha izredno sunkovito, srce pa mu utripa kot noro (ker je kratkodlak je to še bolj opazno). Mene pa skrbi, da bi to na daljši rok lahko vodilo v popuščanje srčne mišice ali pa da mi bo pes enkrat samo padel po tleh. Ima kdo kakšne izkušnjeali idejo, kako pomagati oz. kako okrepiti ali razbremeniti srce?
večinaoma se organizem sčasoma prilagodi na pomanjklkivosti.
drugače pa jaz , z razliko od večine, ne pi nič omejevala gibanja.Naj divja kolikor ga je volja ,če se bo slabi počutil , bo že sam nehal. Ga pa nikoli ne teraj, če se mu ne ljubi in popazi v vročini in sopari.
Sicer pa mislim, da bi vsak pes raje izbral 10 let aktivnega življenja ,kot 13 let životarjenja. Kaj p ape s ve kliko je 10 al pa 13 let? Zagotovo pa ve, da nič ne sme.
In velja tudi, da se organi ne le uničujejo, pač pa predvsem krepijo z uporabo.
Logiran
Strani: [
1
]
Gor
mojpes.net
|
o psih
|
zdravje
|
Notranji organi