mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.07.2024 : 13:25:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...  (Prebrano 26362 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #30 : nedelja, 09.05.2004 : 21:30:04 »

Vsekakor jaz pričakujem, da če sem pripravljena povrniti celo kupnino oz. dati nadomestnega mladiča, da bo kaj naredil tud lastnik psa/psičke. In če je to sterilizacija/kastracija na ta račun pa pač to...
seveda.

Razen seveda, če je bil kupljen kot razstavni in vzrejni potencial. Ostali lahko še vedno razveseljujejo svoje lastnike enako kot psi z vsemi zobmi in pravilnim ugrizom.
ja, sem napisala, da govorim o primeru, ce sem psa kupila kot hud razstavni&vzrejni potencial (in s tem namenom). In pricakujem tudi, da je cena za takega mladica veliko visja kot za ostale "normalne", za tiste z ocitnimi napakami in diskvalifikacijami pa obcutno nizja kot tista za "normalne".
m.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #31 : ponedeljek, 10.05.2004 : 09:50:06 »

Ker sem tudi sama pred oddajo mladičkoc lahko nekaj napišem v to temo.
Ajša je bila kupljena s pogodbo, v kateri so zapisane osnovne stvari, kot če kupuješ avto, malo o pravicah kupca in dolžnostih vzreditelja.
Tudi moji bučmani bodo šli s pogodbo.
V njej bodo zapisane osnovne stvari. Zraven bo seveda zapisano, da jih pridem nenapovedano obiskati in če ugotovim, da pes biva v neprimernem okolju, da z njim neprimerno ravnajo jih opozorim, če se stanje po 1 mesecu ne popravi, jim ga brez povrnitve stroškov odvzamem.
Ker pa vsi dobijo nenapovedan obisk že, ko je položena ara, sem se že zavarovala, da ne bodo bivali v neprimernem okolju.
Malo sem bila presenečena, da so vsi zelo pozitivno odreagirala, ko sem jim povedala, da sem prišla pogledat kje bodo.
Sterilizacija/kastracija - nimam pravice, da jim to z pogodbo določim. V končni fazi me dober odvetnik spodbije. Moj brat je na polovici prava, pa me je spodbil.
Tudi, da v pogodbo pišem, kar bo sicer omenjeno, da v primeru napak vrnem kupnino ali zamenjam za drugega psa, je brezveze, ker je v Zakonu o obligacijah to zelo podrobno napisano. Verjeli ali ne, ampak zapisano je tudi, da vrnemo kupnino, če je bevskač in seksualni manijak Shocked.
Glede vzgoje imajo vsi moji mladički brezplačno šolo pri meni, za kar imam vse reference. Ustno sem se dogovorila, da jim pomagam pri izbiri šole, če niso iz Ljubljane.
Ena psička bo sterilizirana, ker lastniki to želijo. Spustila sem ceno in se dogovorila, da jim zrihtam cenejšo sterilizacijo, ker imam to možnost.
Obveznost, ki jo bodo imeli je, da me obvestijo o rezultatih slikanja kolkov (Beti, ki bo sterilizirana, bom slikala na svoje stroške).
Kaj več ne bom komplicirala, ker je v Zakonu o obligacijah napisano kar nekaj.
Kar se tiče odvzema psa v primeru neprimerne vzgoje, pa tudi ni panike, ker imamo sodnega zapriseženca, ki lahko potrdi, da je vzgoja neprimerna.
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #32 : ponedeljek, 10.05.2004 : 11:40:22 »

sirtaki: če vračaš kupnino samo v primeru, da ima pes napako, ki mu skrajša/slabša življenje - v katerih primerih potem od kupca zahtevaš, da psa kastrira/sterilizira? (me zanima konkretno za tvojo pogodbo)

Glede evtanazije iz čistega dolgčasa lahko poleg kupca preganjaš še veterinarja, ker je v ZZZiv natančno napisano, v katerih primerih se lahko psa uspava in zahteva lastnika ni tak primer.
(Če ga veterinar ni hotel uspavat in ga je zato ustrelil sosed, imaš lahko še večjo veselico.)

Odnosa Američanov do psov pa ne bom komentirala Lips Sealed in si nič ne želim, da bi jim bila podobna. In vsem pogodbam navkljub imajo še vedno več zavrženih psov kot mi.

simi, sem malo pregledala Obligacijski zakonik (Zakona o obligacijah drugače ni, ali pa je še v pripravi) - kje si pa našla tisto o bevskačih in seksualnih manijakih pri psih?

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #33 : ponedeljek, 10.05.2004 : 12:31:45 »






simi, sem malo pregledala Obligacijski zakonik (Zakona o obligacijah drugače ni, ali pa je še v pripravi) - kje si pa našla tisto o bevskačih in seksualnih manijakih pri psih?



Vem da je nekje zapisano, kje točno ti pa ti ne znam zdejele povedati. Je pa naštetih kar nekaj primerov.
Sedaj sem pri gospodarskem pravu Danes teden imam izpit, in nima časa listati po obligacijah. Ko bom imela čas, ti pogledam.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #34 : ponedeljek, 10.05.2004 : 15:16:44 »

Citat
Moj vzreditelj je predvidel sterilizacijo v primeru, če bo psička imela okvaro oči,šum na srčku,displazijo, hud pred ali pod ugriz in neplodnost. Določene zadeve se da popraviti.(operacija srca,oči)  ali kak drug vzrok zaradi česar ne bi pridobila vzrejnega dovoljenja
Grin Grin Grin ja v tem primeru jo bo pa res potrebovala
-neplodnost- s čim vse jo boste dokazovali?
-šum na srcu je lahko prirojen, lahko pa pridobljen
-displazija je lahko dedna, lahko pa pridobljena
Citat
Kdaj vračam kupnino? Ponavadi, ko ima kuža kako napako, ki skrajša življenje oziroma samo kvaliteto življenja ali zahteva resne operacije
Dragi vzreditelji oz. lastniki, kako boste to dokazovali? Slučajno vsi pred oddajo mladičke testirate na EKGin slikate kolke, komolce, hrbtenico, oči,...bodoči lastniki pa postopke ponavljate na nekaj mesecev?

Missa in sirtaki , nič ni letelo na vaju osebno, le stavek je bil primeren za obdelavo Smiley in nadaljnjo diskusijo o smiselnosti vseh mogočih pogodb.

Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #35 : ponedeljek, 10.05.2004 : 15:37:16 »

Zanimiva tema, ni kaj  Smiley

Mi imamo doma 2 rodovniška psa, oba smo dobili brez podpisa pogodbe. Prvega smo kupili brez pogodbe zato, ker je bil vzreditelj še "zelen" ko je imel to leglo (sedaj daje neko pogodbo-vsebine ne poznam). Za psico pa tudi nisem podpisala nobene pogodbe (razen tipične: kdo je kupec, kdo je prodajalec, pasma, starost psice...).

Vzreditelj Bine mi ni nič dajal omejitev glede sterilizacije, razstav (čeprav je bila psica deloma kupljena za razstave in vzrejo). Spraševala sem ga o tem, koliko mi jamči, da bo pes zdrav, pa je rekel, da tega v Franciji nič ne jamčijo (oz. da je rok, da je psica zdrava 14 dni od nakupa).

Glede na to, kakšne pasme je Bina, lahko pričakujem težave s kolki. Ampak mene vračilo denarja, vračilo psa ali pa nov (podarjen) pes nič ne zanima. Tudi če bi mi vzreditelj to omogočal. V tem času, kar imam Bino, sem se nanjo zelo navezala in zaradi bolezni (pa čeprav dedne) je jaz ne vračam. Novega psa ne sprejmem, ker 2 "krav" ne morem vzdrževati (študentska je težka   Undecided), vračilo kupnine mi pa tudi nič ne pomaga, ker je pes še vedno bolan. Kaj je potem smisel vračila psa ali denarja? Denar ne izboljša stanja psa (razen v primeru operacije-to pa že lahko sama plačam).

Torej, kakšen je smisel pogodb? Težko je dati jamstvo za neko živo stvar, za genetiko, za dedovanje. Vzreditelj lahko izbere super starša, ampak vseeno pa ne more vplivati na to, kakšni bodo mladiči.

Tudi naš samec ima dedno bolezen. Potrebni sta bili 2 operaciji. Soseda je rekla (ko je bil Bero star 6 mesecev in je imel prvo operacijo): uf, kakšnega psa ste dobili. Pa koliko ste plačali za njega, pa za operaciji  Shocked Shocked! Vrnite ga! Pa ga nismo-zaradi ljubezni, ker smo se navezali na njega.

Pa kot je že Mefisto omenila: težko je dokazati krivdo! Ali je za stanje mladiča kriv vzreditelj ali pa lastnik psa!

Lp jana
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #36 : ponedeljek, 10.05.2004 : 16:21:13 »

LP!
Včeraj sem pisala na brzino, ko so mi dihali za ovratnik. No, sedaj veselo klofam na moji tipkovnici. Naj popravim škodo, ki sem jo jaz kura štajerska povzročila s svojo vihravostjo.
Res je, glede neplodnosti, kot je napisala Mefisto, je sterilizacija nesmiselna. No, jaz bi jo dala kljub vsemu, da ji umirim karakter. ( če to res pomaga???)
Glede vsega ostalega pa dodatek. Ata Dore je že paril isti par in točno ve, kakšne mladiče daje ta kombinacija. Tako, da imam pravico  do nadomestne psice, če Zoya ne bo dala mladičev. Oziroma, kot sem že rekla, če bom uveljavljala "garancijo" stopi v veljavo pogodbeni dogovor. Jaz mislim, da je to od njega zelo ali celo več kot fer, saj se mi zdi, če sem dala toliko denarja za nakup samice imam pravico do"povračila" stroškov v obliki mladičev. Če bi kupila samca, se verjetno ne bi niti ozirala na to. Toliko z mojega stališča. Verjetno se vi vsi prvič srečujete s pogodbenim rokom. Ali niste še nikoli pomislili, da imajo tudi mladički svoj " pasji rok garancije"? Ta pomen sem si sedaj izmislila. Saj noben pošten kupec ne bo uveljavljal "garancije" po določenem roku, ker je to čisti nesmisel. Moj dogovor z vzrediteljem je veljaven do Zoyine prve (ne)brejosti.
Je pa na tem mestu nekdo(mislim, da Maja01) že omenil, da bi morali vzreditelji tudi pri nas začeti razmišljati v smeri, če je plemenjak ali razstavni potencial, bo cena višja, če je samo "običajen"mladiček", naj bo cena normalna, če pa se pojavijo dedne ali druge vidne napake, pa se prodajo pod ceno,rejec pa poskrbi za kastracijo ali sterilizacijo. Ob takšnem razmišljanju bi bili pasemski psi dostopni tudi tistim, ki iščejo psa za malo denarja, preprodajalci pa bi ostali brez dela. Ampak v naši na novo osvobojeni Sloveniji še zmeraj razmišljamo po evropsko delamo pa potem po balkansko. Denar je na prvem mestu.
Upam, da mi ne boste zamerili, ker sem zaplavala še malo na drugo stran. Če bi večina vzrediteljev razmišljala tudi za "naprej", bi ugotovili, da bi komot lahko nastavili visoke cene za kvalitetne mladičke in normalne cene za ostale. Brez večjih težav bi prodali vse!Takrat bi si tudi upali dajati "pasjo garancijo" na dve leti. In jim mogoče ne bi bilo težko kdaj dati kakšnega mladiča tudi v "zamenjavo". In pogodbe bi bile obvezna oprema vsakega mladička.
LP,Miša

Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #37 : ponedeljek, 10.05.2004 : 20:15:17 »

Kaj se tukaj še vedno govori o psih ali o kakšnih predmetih?
Vse bolj se strinjam z Mefistom, da se očitno "veliki" vzreditelji bojite začetnikov, da bi vam odžirali kruh.

Če pa bo vse to kar govorite obveljalo (namreč, da bodo vsi dajali podpisovati take pogodbe kot so bile kar nekajkrat opisane), da bodo lastniki določali vse kar naj bi "lastniki" delali z njihovimi ljubljenčki, pa mislim da to ne bodo več kupo-prodajne pogodbe ampak najemne!
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #38 : ponedeljek, 10.05.2004 : 21:11:32 »

Mislim, da si lahko preberete tisti vzreditelji, ki dajate res PO MOJEM MNENJU absurdne pogoje v pogodbe tudi to diskusijo:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=1614;start=0#lastPost
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #39 : ponedeljek, 10.05.2004 : 21:33:35 »

Nisem vzrediteljica, le razmisljam o leglu nekoc. Ce se bo komu zdela pogodba za mojega mladicka absurdna, lahko poisce psa drugje. Ce bo clovek razumen, se bomo lahko marsikaj zmenili, drugace pac ne. In moji psi so bili in vedno bodo v prvi vrsti moji ljubljencki in nikakor ne stvari. Po mojem mnenju je pogodba med menoj in kupcem v prvi vrsti zato, da zasciti psa.
Po vsem kar berem in slisim zadnje case (nategovanja kupcev, kraje psov, stepanje nerodovniskih mladicev...) bomo kar dobro premislili, ce bomo sploh imeli leglo. Za te mladicke bom namrec odgovorna celo njihovo zivljenje, prav tako za njihove potomce. lp
Logiran

Afna
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 379


« Odgovor #40 : ponedeljek, 10.05.2004 : 22:20:40 »

Citat
Vse bolj se strinjam z Mefistom, da se očitno "veliki" vzreditelji bojite začetnikov, da bi vam odžirali kruh.
???S tem se ne strinjam, pa nisem vzreditelj...sploh ne gre za to kdo komu odžira kruh, ampak čisto za selekcijo. Pri nas je pa žal tako, da svojo psičko pari vsak, ki ima tako rekoč 5 minut časa, ne glede na to kakšne napake bo prenesla naprej ...koliko škode naredi s tem določeni pasmi pa...sej je vseeno, važno da se služi...
Poglej slovenske buldoge (dajem jih za primer, ker drugih pasem ne poznam)... Po Sloveniji se sprehaja čedalje manj kvalitetnih psov...tiste kranjske klobase na krivih nogah in s štrlečimi ušesi, ki jih videvam pa....oprosti niso buldogi...in če bo šlo tako naprej...  sram sram Tudi sama imam buldoginjo, ki bi 100% dobila vzrejno dovljenje...ampak ni "taprava" in je ne mislim parit samo zato da bom imela mladiče...sej nisem nora!
Jaz sem se odločila, da bom vzrejala...ko si bom lahko privoščila "pravega psa" in ko bom imela prvovrstno predstavnico pasme in nič prej. In če ne bo zrasla v psičko kakršno si predstavljam tudi z njo pač ne bom vzrejala... kar se mene tiče ni "štos" v tem da imaš mladičke...štos je v tem, da imaš "ta prave" mladičke...in ko si v to prepričan gredo lahko ven s pogodbo o kakršni govorimo. In če se trudiš in marsičemu odrečeš in delaš na kvaliteti pasme ne pa zato da zaslužiš kakšen euro jasno poskrbiš, da se ta kvaliteta obdrži...če že ne v tvoji psarni pa kje drugje...s pogodbo!
Citat
Nisem vzrediteljica, le razmisljam o leglu nekoc. Ce se bo komu zdela pogodba za mojega mladicka absurdna, lahko poisce psa drugje. Ce bo clovek razumen, se bomo lahko marsikaj zmenili, drugace pac ne. In moji psi so bili in vedno bodo v prvi vrsti moji ljubljencki in nikakor ne stvari. Po mojem mnenju je pogodba med menoj in kupcem v prvi vrsti zato, da zasciti psa.
Bravo Kaja...da se zaščiti psa IN pasmo!
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #41 : ponedeljek, 10.05.2004 : 22:34:08 »

Kaj se tukaj še vedno govori o psih ali o kakšnih predmetih?
No, Simon_in_Bay, zdaj si pa zapretiraval. Mislim, da tukajle gor, (skoraj - morda je kje kaksna izjema, ceprav v to malo dvomim) vsi tretiramo svoje pse, ne samo kot ljubljencke, ampak kot svoje prijatelje in polnopravne clane druzine. Vsaj zase to vem. Menda ne bi vsak dan visela na pasjem forumu in "zapravljala casa", ce bi mi bil pes deveta ali deseta briga. Pa kot smo nekateri ze napisali, smo za pasjo dobrobit (solanja, zdravljenja, prehrano, ...) pripravljeni odsteti ne tako majhne denarje. To bi pac moralo nekaj povedati - ali ne?
lp, m.
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #42 : ponedeljek, 10.05.2004 : 23:24:06 »

Močno upam, da se gre samo za dobrobit psov in posameznih pasem, ampak ko sem prebral, da mora novi lastnik po pogodbi dajati točno določeno hrano (znamko), pa šolati psa tako kot mu vzreditelj predpiše (naj to pomeni če je vzreditelj za agility, da moram potem tudi jaz obvezno učiti psa agility in ne kaj drugega, kar je meni všeč?), pa... mislim da to ni več pes novega lastnika ampak vzreditelja. Pa če pes ni najlepši predstavnik svoje pasme, zakaj ne more nekdo, ki si želi zaradi svojega užitka imeti vsaj enkrat mladičke-mislim na nerodovniške in seveda samo tisti psi, ki nimajo displazije ali ostale dedne bolezni.
Morda se zdim tečen in proti pogodbam, ampak nires. Sem za pogodbe, ki ne omejujejo preveč lastnikov psov, dajejo pa še vedno neke pravice tudi vzrediteljem, ki pa ne morejo presegati lastnikovih želj in načrtov. Mislim, da bi morala te pogodbe predpisati Kinološka zveza Slovenije (oziroma vsaj določiti neke okvirje do kam lahko omejujeo vzreditelji in kaj naj obsega pogodba).
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #43 : ponedeljek, 10.05.2004 : 23:41:42 »

Pa če pes ni najlepši predstavnik svoje pasme, zakaj ne more nekdo, ki si želi zaradi svojega užitka imeti vsaj enkrat mladičke-mislim na nerodovniške in seveda samo tisti psi, ki nimajo displazije ali ostale dedne bolezni.
Jaz pa mocno upam, da si hotel napisati rodovniske mladice... Ker nekdo, ki kupi rodovniskega psa in potem z njim (njo) sebi v veselje malo expeimentira s krizanjem pasem, ki so mu vsec... Ja, ce bi bila jaz vzreditelj tega psa, ga 300% pridem iskat in odpeljem.
kar pa se tice solanja (verjetno je letelo na simi), si pa malo narobe razumel. To ne pomeni, da moras psa solati tocno in samo za npr. agility, ampak, da se o tem kje in kako solati psa posvetujes z vzrediteljem, ki ti bo znal povedati kaksen nacin solanja je za psa primeren.
m.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #44 : torek, 11.05.2004 : 01:14:17 »


Ok z Mefisto se ne bi spuščala v žolčne debate, ker vem, da razume poanto in je tudi sama predana pasmi. OK vsaj zdi se mi  Huh  

Simon-In_Bay, ti pa pazi, da te ne bodo po krivem obsodili za bodočega šteparja mladičev in zaslužkarja. In to ni kaka grožnja, ampak ker si še dokaj nov na temu področju tj nisi še začel z vzrejo, lahko zelo hitro začnejo tvoje besede obračati narobe (beri odgovor Maje 01).  Če pa lahko razumemo tvoje besede dobesedno, torej da se čisto strinjaš z nerodovniškim leglon s psico, ki se izkaže za neprimerno za vzrejo (torej čisti kiks kar se tiče standarda in pa zdravstvenih vidikov), potem pa lahka rečem samo, bohtipomahi  Roll Eyes

Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines