Da ne bo nesporazumov
Jaz sem nehala agiliti pred poletjem, ker psu zelooooo očitno ni pasal ali ji ni bil všeč, v glavnem ni več hotla in sem rekla da je ne bom silila. Sicer pa sem pred kakim tednom spet probala in je šibala čez ovire, kot utrgana. Ne vem pa če bom spet začela.
Sicer pa jaz trdim, da do enega leta pes nebi smel preskakovat najvišjih ovir. Še najboljše palčke na tla ali pa malo poševno, pol pa dvigent v kakem mesecu ali dveh...
Pa ne toliko zaradi samih sklepov ali kolkov. Sej če teh skokov ni toliko ni take panike, ampak poškod bezi in mehkih tkiv. Pa ne zdaj mislit, da jez mladičku nebi pustila da se igra po mili volje in skače okrog. Vsekakor kakega dira po hribu navzdol niakor ne pa tudi 200 stopnic 4x na dan mu nebi privoščila in bi se delno nosli, na začetku pa sploh.
Zame je problem to "prisilno" gibanje, če me razumete. Ko se mladič igra skače ko misli da lahko, pri oviri pa mora skočit in pika. Mladiči, mladi psi so pa itak še bolj nerodni. Naj se učijo spretnosti v naravi in si tam lepo utrdijo telo. Ne vem zakaj bi moral skakat že pol leta star pes. Ma za koga? Nič ne bo zamudil, če se ga bo do recimo enega leta (eni prej drugi pol) učilo zgolj vodenje, ki je itak najtežja zadeva in se ga morami mi najprej naučit, pa cone na spuščeni palisadi in spuščenem mostu.
Pes ne bo čisto nič zamudu, mi pa malo zmanjšamo možnost, da bi prišlo do poškode, ki itak nikoli ne počiva.
In kolikokrat mora pes preskočit oviro včasih, dokler ga mi pravilno ne pripeljemo skozi? Zakaj pa mora v bistvu takrat skakat, če pa itak pojma še nimamo? Ali pa ga samo prekomerno obremenjevati?
Zame je vedno in povsod kjer koli sem ali počnem s psom, pes na prvem mestu. In bom vedno poskrbela za njegovo varnost.
Že leta na zaj sem brala v nekih oglasih da prodajajo BC-ja starega nekaj več kot eno leto prijazni družini, zaradi poškodbe na agilitiju. In poškodba ni mela veze s samimi sklepi. Pa poškodba tudi ni bila tako huda, samo za agiliti pa ni bil več dober.
In zakaj se je to zgodilo?
Pa tudi od drugih sem že slišala podobno mišljenje, ki se s to zadevo dlje časa ukvarjajo.
V glavnem varnost na prvem mestu in psu rihranit lastne bedarije s ponavljanjem težkih vaj-beri visokih preskokov zaradi lastne zmote, vsaj ko je še mlad.
Moji pač agiliti ni bil všeč in je šla prostovoljno raje delat vaje poslušnosti v času treninga agilitija...
Še slabše od visokih preskokov je pa po moje palisada na največji višini.
Mali psi so sicer manj obremenjeni večji pa več.
Pa nihče me ne bo prepričal, da grem z maladim psom na most, ko je še premalo miren in skoncentriran name in z željo, da bi mi sledil. Nisem ne umna, da bi mi zaradi igrivosti dol padu!
S psom, ki pojma nima kaj hočem od njega. Nikoli. Pol bi bil šele problem, če bi bil v bodoče prisoten strah in bi mi začel bočno dol skakati, ker mi nebi več zaupal.