mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 30.09.2024 : 10:14:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: YORKIJI - čvek
Strani: 1 ... 61 62 63 64 65 [66] 67 68 69 70 71 ... 187   Dol
Natisni
Avtor Tema: YORKIJI - čvek  (Prebrano 224352 krat)
0 članov in 11 gostov pregleduje to temo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #975 : četrtek, 16.11.2006 : 13:29:34 »

Hmm, Gigosy, s tvojim zadnjim postom se pa ne strinjam.

Najprej naj poudarim, da je vsak kuža zaklad, ne glede na spol.

Toda dejstvo je, da so psičke bolj ubogljive. Iz preprostega razloga, ker imajo nagon ali dva manj kot samci. Pri samcih je spolni nagon večinoma vedno vključen, oziroma se vklopi v tistem trenutku, ko zavoha psičko, kar je pa zelo pogosto. Pri psički je spolni nagon dejaven samo približno vsakih 6 mesecev med gonitvijo. Ljudje se pogosto odločajo za samce zato, ker se ne gonijo, ne pomislijo pa, da se samci "gonijo" pravzaprav vsak dan, pač glede na vonjave, ki jih zaznajo!

Drugi nagon, ki je pri psicah manj izražen je teritorialnost. Seveda obstajajo psice, ki blizu sebe ne prenesejo drugih psic, samo takšnih je veliko manj. Dominantnost je pri samcih veliko bolj izražena in v skupini vrstnikov se ves čas rangirajo.

Iz teh dveh razlogov so psice na splošno mirnejše in bolj pripravljene na sodelovanje s človekom kot samci. V pasjih šolah psice delajo bolje kot psi, pa tudi med tekmovalnimi psi je zelo veliko psic.

Gigosy, ne vem, kje si slišala, da so psice bolj nervozne. Ta definicija ne drži. So posamezni psi in psice, ki so bolj nervoznega značaja, na splošno pa to ne velja. Pravzaprav so psice mirnejše, psi pa imajo milijon stvari za opravit, zacahnat, se uveljavit, itd. Zelo pomembna pa je socializacija in vzgoja! Če ni prave socializacije in vzgoje, nobena psica ne bo imela stabilnega karakterja.

Zelo lepo se mi zdi, da tvoj vzreditelj prodaja pet mladiče po nižji ceni kot razstavne. Res pohvalno. Moram pa reči, da noben vzreditelj ne more garantirati, da so mladički brez genetskih napak. Te se lahko izrazijo pozneje, pokažejo se lahko napake, ki jih starša nimata, imel jih je pa kakšen daljni prednik itd. Takšnih zagotovil jaz ne bi jemala resno in jih kot vzrediteljica tudi nikomur ne dajem.

Zelo zanimivo se mi zdi, da vas kar nekaj razmišlja o nakupu psičke, doma imate pa že samca. Ste pomislili, kako bo med gonitvijo psičke? Psu se takrat dobesedno trga in tri do štiri tedne bo pri vas zelo pestro, ne glede na to, da yorki ni velik pes. Večinoma imajo tisti, ki imajo več psov, prav zaradi tega razloga pse istega spola (tu ne govorim o vzrediteljih). Tisti pa, ki imajo parček, pa ponavadi enega od njiju med gonitvijo dajo v varstvo, da kolikor se da mirno prebrodijo to obdobje. Tu ne gre samo za sitnosti, ki nam grejo na živce, ampak tudi za to, da je v tem času samčku zelo hudo, če ima ob sebi gonečo se psičko, s katero se ne sme parit. Da do paritve ne pride, je treba psico in samca ločiti in ju imeti ves čas pod kontrolo, kar zna biti v stanovanju precej težko. Samček ves čas voha psičko ne glede na to, da je ta v sosednjem prostoru in takrat na vsak način poskusi priti do nje, tudi z zaletavanjem v vrata, praskanjem, tuljenjem, lajanjem. Ste mogoče pomislili na to?

lp
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #976 : četrtek, 16.11.2006 : 13:40:24 »

Kalsang

Vsekakr sem pomislila na gonitev psicke in trpljenje psa med gonitvijo, ampak si zelim psicke predvsem zaradi tega ker je lazji zalogaj in se enega tako dominantnega samca kot je ta nebi zmogla. Ce bom vzela samicko za druzbo bo ta ali zdajsni, vsekakor v casu gonitve v varstvu, nikakor ne bosta skupaj, ker ne zelim muciti ne samcka in ne samicke. dvomim da bi bilo se kaj celega v stanovnju.
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #977 : četrtek, 16.11.2006 : 13:43:06 »

joj sem prehitro stisnila.

gre se zato da zelim mojemu psu dti druzbo, in  verjetno bom lazje prenesla gonitev 2x na leto in bo sel eden od njiju na pocitnice kot pa dva navihana, naspidirana, polna hormonov, alfa samcka, ki imata v glavi samo to kdaj in kje bosta pobegnila.

tako bom pa z samicko v hiso vnesla malo ljubosumja, in s tem ker je psicka bolj navezana na dom - in je razne vonjave ne vodijo drugam- bom tako mogoce malo umirila in povzrocila skrbi samcku, ki pa je trenutno siguren da je on eden in edini ki ga imam.
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #978 : četrtek, 16.11.2006 : 13:44:12 »

joj spet, ne vem kaj mi je kr skoci naprej...

se pa vsekakor strinjam s celotnim tvojim postom.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #979 : četrtek, 16.11.2006 : 13:45:22 »

Smiley

Tudi jaz se strinjam s tvojim!

Samo zanimalo me je...
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #980 : četrtek, 16.11.2006 : 13:46:36 »


kolko kosmatincev se pa nahaja v tvojem domu? kako obvladujes spolne , starostne, in karaktern razlike.?
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #981 : četrtek, 16.11.2006 : 13:50:40 »

Ste pomislili, kako bo med gonitvijo psičke? Psu se takrat dobesedno trga ..

Seveda sem tudi jaz pomislila. Mojega yorkija bom morala slej kot prej itak kastrirati, zaradi dedne napake. Tudi to je razlog, da bi lahko imela psičko čez nekaj let. Pa tudi zaradi tega, ker yorkiji so psi, ki imajo zelo radi družbo, ampak se zaradi njihove majhnosti težko s kom lepo zaigrajo. Nekje sem brala, da je dobro imeti 2 yorkija, ker skupaj '' pokurita '' dosti svoje hiperaktivnosti, drugega tudi ni težko vzgajati, saj povzame vzorce obnašanja po prvem, pojejo res ne veliko, pa tudi dlako začneš obvladati slej kot prej. Res pa je tudi, da kasneje, ko ti eden umre, se lahko malo potolažiš z drugim. Res kruto, ampak boljše to, kot pa nobeden.

Lp, Tjaša
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #982 : četrtek, 16.11.2006 : 13:52:03 »


tjasaV

kaksno napako ima?
zobki.?
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #983 : četrtek, 16.11.2006 : 13:53:43 »

Ne, ena jajčka se mu ni spustila. Kar pogost pojav med manjšimi pasmami.
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #984 : četrtek, 16.11.2006 : 13:55:49 »


ojej. ma ja, potem pa sploh, bi jaz dala kastrirat in mas mir. pa lahko samicko nabavis. samo disala mu bo se vedno.
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #985 : četrtek, 16.11.2006 : 13:58:50 »

Pa tud markiral bo po mojem še vedno.  Undecided Ga pa moram nujno dati kastrirat do tretjega leta.  sram
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #986 : četrtek, 16.11.2006 : 14:07:11 »

Ja, če se en jajček ni spustil, je res veliko bolje, da ga daš kastrirat, tudi zato, ker mu lahko tisti jajček, ki ga še ima v trebušni votlini povzroča zdravstvene težave.

Strinjam se s tabo, da yorkiji težko najdejo pravo družbo zase. Že šicuji jo včasih težko, pa so tudi štirikrat težji od yorkijev.

Honki, jaz imam dve psički, šicujki. Živim v majhnem stanovanju sredi mesta in je to maksimalno kar prenese naš dom, pa tudi moj prosti čas. Prijateljica ima v malo večjem stanovanju štiri šicuje, tri psičke in enega samca, pa je bilo tumač, dokler ga ni na starost dala kastrirat...

Ponavadi imajo vzreditelji svoje samce in samice, no, jaz si kaj takega ne morem (še) privoščit, saj potrebuješ veliko več prostora. Dokler ga ne bom imela, bom imela po dve psici istega spola, ženine bom pa pač iskala drugje.

Karakterno se psički zelo dobro ujameta. Sta mama in hči in se imata že od začetka zelo radi. Je pa zanimivo, da druge psičke v leglu pa naša Tara ni marala in dokler je nismo oddali, smo imeli kar nekajkrat hudo kri v hiši. Izkazalo se je, da je ta psička zelo dominantna in imajo z njo tudi v novem domu polne roke dela. Šla je k vzrediteljici naše Tare in živi v hiši še z enim starejšim psom in psico. Ko se je mala gonila, je bilo zelo pestro, saj se je svojemu dedku dobesedno nastavljala prav pred nos in mu migala z ritko, da ga je hotela kap udariti. Potem sta bila ločena vsak v svoji sobi, ampak je vseeno zelo glasno in pestro, pes pa ves živčen in nor.

Je pa res, če si vzreditelj, moraš tudi s temi situacijami računati, ampak kot sem rekla, v našem majhnem stanovanju to sploh ne pride v poštev.

Veliko veselja z vašimi ljubčki vam želim!
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #987 : četrtek, 16.11.2006 : 14:14:44 »


Ja menda je pred tretjim letom najbolje. kaj tebi tudi se po hisi markira. pri  nas tocno vem kdaj bodo kaksni obiski, ker ima akcijo oznacevanja kaj pripada njemu.

Drugace , ja je res da tezko najdejo druzbo- ceprav moj se najraje igra z rotvajlerko, in pa nemsko dogo - no on misli da se igra, ker doga ga kr cudno gleda, sterilizirana rotvajlerka se mu pa nastavlja da jo lahko naskakuje. smesno.

za kolegicinega maltija se sploh zmeni ne ker sta od malega bila skupaj in si ga je totalno podredil in pol se nove vec ubadat z njim - mu ni zanimivo. zato bi ada psicko da bi bilo pestro. tako ta pravo da se nebi pustla.
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #988 : četrtek, 16.11.2006 : 14:22:44 »

Ja, če se en jajček ni spustil, je res veliko bolje, da ga daš kastrirat, tudi zato, ker mu lahko tisti jajček, ki ga še ima v trebušni votlini povzroča zdravstvene težave.
Ja, po tretjem letu, če se psa ne da kastrirati, je 13-kratna možnost za nastanek tumorja iz tiste jajčke, ki je ostala noter. Sem se že pogovarjala s tremi različnimi veterinarji in so rekli, da je možno, da mu je jajček zlezel v trebušno votlino in zato bi mogli kar celo trebušno odpreti. Če ne bi zlezel tako daleč, bi se najverjetneje začutil in tudi z ultrazvokom ga bi lažje našli. Joj, kr groza me je tega. Undecided

pri  nas tocno vem kdaj bodo kaksni obiski, ker ima akcijo oznacevanja kaj pripada njemu.
Zadnjič je bil maltežan na obisku in v tistih pol ure je bilo vse polulano. Po mojem bi moj rajši dehidriral, kot pa da kaj ne bi označil.  Grin

Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #989 : četrtek, 16.11.2006 : 14:29:10 »

hahaha. Grin ja moj  je tud tak bizgec. vse oznacit, vse je njegovo. joj kk sem ga posrala da samicke nisem vzela. nebi blo markiranja, nebi bilo bezanja od hise, nebi bilo treba vsega prevohat. Shocked mogoce bi jo celo zogica zanimala. Huh tega pa ne. zanima ga samo una plisasta dalmatinka da jo vsak dan naskakuje, - tako dolgo da morem za njim obrisat po tleh.  :-Xin agresivno napadanje copat. kake igrace. ?ni je igrace ki bi ga interisirala. Undecided
ti si ga dobila iz skofje loke?
Logiran
Strani: 1 ... 61 62 63 64 65 [66] 67 68 69 70 71 ... 187   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: YORKIJI - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines