Ja nisam Vivian ali imam puno iskustva sa prodajom yorkica u Njemackoj ,Austriji ,Ceskoj i nekim drugim zemljama. Ipak cekamo i Vivian da kaze svoje iskustvo kao i da opise karakter svog psa i koliko je zadovoljna sa njime obzirom na cijenu koju je platila za psa ,za put po psa ....da li je pas dobrog zdravlja (koliko cesto ide veterinaru i jel vec puno potrosila za veterinara?).
Sigurno citate novine ,bar neki od vas i mogli ste vidjeti da je jedan covjek iz RH podnio prijavu protiv svercera pasa jer mu je ovaj prodao psa koji je bio bolestan pa je vlasnik doduse ustedio u kupovini psa ,ali je puno vise potrosio na veterinare ,ali je nazalost pas ipak uginuo ,a vlasnik je silno zalostan jer je zavolio to malo slatko bice !
Tuzno jel da?
Vec sam Vam rekla da zivim trenutno u Munchenu .
Sto se yorkica u Njemackoj tice ,ovdje kao i u Ceskoj postoje 3 razlicita yorkshire terrier kluba .
Nevjerojatno je da svaki klub zastupa svoj tip yorkica ,sto je meni ispocetka bilo cudno jer postoji samo jedan FCI standard.
Dakle ovdje u Njemackoj postoji i definitivno je najkvalitetniji Klub für Terrier (KfT)koji se sasvim u uzgoju drzi FCI standarda i yorkici trebaju imati sve zube ,biti odredene velicine....u Deutsche Yorshire terrier klubu (DYT) je malo drugcije ...u uzgoj su pusteni psi sa 5/6 zuba ,dakle sa manjkavim zubalom ,loseg karaktera sto se poslije vidi na stencima koji su plahiji ,ne hodaju ponosno nego splaseno ,cesce su bolesni ,krhke su grade i nisu toliko zivi koliko bi terijer trebao biti ! U tom klubu je najvaznija dlaka psa ,njena boja i kvaliteta i upravo zato ima puno odstupanja od standarda.
U DYT klubu ima daleko vise uzgajaca ali puno je losja kvaliteta psa i cijene stenaca su nize nego u KfT klubu . Cijene u DYT klubu za pet quality yorki su 800-1300E ,a u Kft klubu 1000-1500E ,za psa izlozbene kvalitete uzgajaci Kft Kluba daju garanciju i cijena je 1800-2500E ,a u DYT klubu nema garancije ,pa time ni povratka novaca ako se psu u razvoju pojavi neka velika greska, cijena je 1500-2000E. U tom klubu jedini kvalitetan uzgajac je Padavis ,dok u Kft ima puno kvalitetnih i poznatih uzgajaca kao Camparis ,Kendos ...
Tu nije zanemariv ni podatak da uzgajaci DYT kluba puno manje izlazu pse (izuzev Padavis)i psi imaju malo ili nimalo titula. Na njihovim web stranicama psi uglavnom leze ili sjede ...rijetko pas stoji u stavu da mu se moze vidjeti ledna linija ,rep ,.duzina ,boja i kvaliteta dlake .
Uzgajaci iz KfT kluba uglavnom cesto uvoze kvalitetne pse iz SAD-a ili Kanade ,dok DYT klub pari medusobno i s tim su sretni jer je njihov interes uglavnom prodati stenad sa minimalnim ulaganjima u svoje pse.
Da pricam istinu ,slobodno malo prosurfajte po internetu i pogledajte razlike u psima.
Sto se uvoza psa iz Njemacke tice nije nista drugcija procedura nego iz neke druge EU zemlje.
Vi dodete po psa nakon sto ste preko banke uplatili deposit i po preuzimanju psa platite ostatak novaca i uzmete psa .Uz psa necete uglavnom nista dobiti sto mene kao ljubitelja pasa i uzgajaca rastuzuje jer ja uz svako stene dam njegovu omiljenu igracku ,malo hrane na koju je navikao ,nagrade koje voli jesti i skriptu o njezi ,prehrani ,ponasanju i svemu drugome sto ne pise u nijednoj knjizi o yorkicima jer nitko ne zeli otkriti svoje tajne do kojih je tesko dosao ,sto ja znam iz iskustva koliko je bilo tesko i skupo nauciti o tome,pa ipak zelim da vlasnici mojih beba budu dobro informirani .
U DYT klubu osim kod par uzgajaca necete dobiti ugovor ,ni ikakvu garanciju -na zdravlje psa.
U KFT klubu cete uglavnom dobiti ugovor i neku garanciju ovisi o uzgajacu .
Isto tako uzgajaci iz KFT kluba pregledavaju pse na patellu i ostala inace genetska oboljenja pa je mogucnost da Vase stene oboli od tih uzasnih bolesti iskljucena ili svedena na minimum .
Nazalost to nije slucaj sa DYT klubom i oni te preglede nemaju kao obvezne da bi pas prosao uzgojni pregled i bio ukljucen u uzgoj .
U Ceskoj je situacija gotovo identicna sto se klubova tice ,jedan preferira zdrave yorkice ,pravog terijerskog karaktera i ponosnog hoda .psi su dobre velicine ,ne premali .
Yorki nije lutka i ne bi smio biti plasljiv pas jer je on terijer iako u malom izdanju !
Terijeri su psi koji nas uveseljavaju ,puni su energije ,zdravlja ,vole jesti ,vole ljude i drustvo poznatih pasa ...pa zato ako cesto nemate puno vremena za druzenje s vasim yorkicem ,a imate mogucnosti nabavite mu prijatelja da ne bude sam i da ima pasjeg prijatelja.
Iako mislite kako cu sa dva psa ....lako cete. Vazno je samo da je prvi pas dobro odgojen pa ce i novi pas uciti puno od starog psa i vrlo brzo prihvatiti pravila ponasanja u vasoj kuci !