mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 27.08.2024 : 00:15:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: problem pri odpoklicu  (Prebrano 48801 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #105 : petek, 09.09.2005 : 11:26:47 »

Dani, sem prej zgoraj ze sicer postavila vprasanje, ampak ocitno nisi opazila Wink .... ali imaš slucajno kaksno idejo za zamenjavo besede za odpoklic, razen pridi in sem, ker ti dve smo "uničili"?
kaj pa je narobe z imenom? Ali pa kakšnim "Nadimkom"
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #106 : petek, 09.09.2005 : 12:42:34 »

edina metoda, za katero vem da se obnese pri starejših psih z zafuranim odpoklicem je dolga vrvica, ki jo pes vedno vleče za sabo. Traja najmanj 2 meseca, če smo dosledni in dovolj spretni da pes ne ugotovi, koliko je vrvica dolga. Pa še to samo pri psih, ki se samo preveč oddaljujejo in na klic nočejo priti, ne pa pri psih, ki uhajajo.
Moje psice razumejo več sinonimov za pridi (sem je itak samo za poslušnost, ko mora priti naravnost, sesti predte...) Najraje imaji Halo in Tuki, z imeni je bolj hudič, če se na daleč zmotim, dotična psica klic gladko ignorira, čeprav dobro ve da mislim nanjo.
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #107 : petek, 09.09.2005 : 13:37:24 »

Citat
Dani, sem prej zgoraj ze sicer postavila vprasanje, ampak ocitno nisi opazila
Ja, sem spregledala, ker ponavadi zaradi pomanjkanja casa samo na brzino letim skozi teme.
Za odpoklic se lahko izbere katera koli beseda in ni nujno, da je v cloveskem pojmovanju povezana s prihajanjem. Pomembno je, da je beseda kratka, zvocna, lahko izgovorljiva. Ne vem, zakaj bi vsi morali pse klicati z enakimi besedami (sem, pridi, pridi sem, pridi Fifi ipd.), mnogo bolj zanimivo je, da si izberemo besedo, ki je nihce drug ne uporablja. Kadar hocemo zamenjati besedo za odpoklic, si za novo izberemo tako, ki ne zveni podobno kot prejsnja. Ce je bil prejsnji ukaz "sem", naj bo novi na primer "bak", "mar"; lahko seveda tudi beseda, ki dejansko nekaj pomeni (top, flop, itd.). Ce hocete, lahko psa naucite, da bo k vam prihajal, ce boste rekli "šibaj" ali pa "voda", "bučko". Nasa Nika je prisla tudi na ljubkovalno besedo "lajdra". Psu beseda sama prav nic ne pomeni, pomembno mu je, kaj se v povezavi z njo dogaja. Ce odpoklica ne ucite ravno za izpit, ampak bolj za vsakdanje zivljenje, ukaz povezite z vedno enakim gibom roke, glave ali telesa. Ucenje bo hitrejse.
Tisti, ki solate ali imate ta namen, imate lahko eno besedo za odpoklic v vsakdanjem zivljenju, drugo pa za solske in izpitne vaje. Pri zadnji bo pes tocno vedel, na kaksen nacin mora priti do vas, pri prvi pa bo lahko pritekel tudi pod drugim kotom, ne bo se mu treba vsesti, mogoce bo med prihajanjem se malo povohljal. Pri nekaterih psih je to dobra varianta.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #108 : petek, 09.09.2005 : 15:31:27 »

Dani, hvala za odgovor. Čeprav nisem izvedela nič kaj preveč novega ... Mogoče bom zamenjala povelje, ampak se moram česa pametnega spomnit. 5metrski povodec pa že itak eno leto uporabljava in ga vleče za sabo ...
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #109 : petek, 09.09.2005 : 16:32:10 »

Citat
nisem izvedela nič kaj preveč novega
Seveda ne, saj se tople vode ne da se enkrat izumiti Grin, carovniskih trikov pri ucenju psov pa tudi ne poznam (in jih nihce ne). Delo, delo na dolgi rok, vztrajnost, doslednost, pravi motivi, finese... in ne prehitro spreminjati metode ucenja, ce ne prinese takojsnjega napredka. Mogoce nikoli ne bo tako kot ti zelis, ampak kljub temu vztrajaj in ce se bo samo delno izboljsalo, bo tudi v redu.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #110 : petek, 09.09.2005 : 18:21:15 »

ja, nisem mislila na tak način ... očitno o psih že toliko vem, da kaj zelo novega o vzgoji ne morem več slišat / prebrat.   Undecided
jaz se zavedam, da sem si za prvič izbrala pretežko pasmo. spomnim se, da je v neki enciklopediji pisalo, da samojedi niso preveč primerni za šolanje. in potem sem rekla mami: "saj ga itak ne bom učila ..." zdaj smo pa tam ... - kjer več ni domišljije za kakšen nov trikec.
s tem se pa trudim že eno leto, vedno vztrajam, da na koncu le pride do mene, pa takorekoč ni učinka. res pa je, da imam obdobja, ko zaradi tega izgubim voljo za vse, ko obupam in ga sprehajam na povodcu. tega, da imam preneumnega psa, da bi se naučil prihajati na povelje, ne sprejemam, ker sem z raznimi triki že dokazala, da so izredno inteligentni, nekje pa očitno moram plačevati za svoje začetniške napake in to je na žalost ravno pri, po mojem mnenju, najbolj pomembni vaji - odpoklicu.
pišeš o različnih metodah učenja. katere se torej naj lotim? ker očitno delam nekaj narobe ...
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #111 : petek, 09.09.2005 : 21:08:10 »

Katero metodo...to ti tezko povem, ker ne poznam nobenega od vaju in ne vem, kje natancno gresis, kako delas, kaj ti najbolj lezi itd. Vsekakor pa delaj na lep nacin. Ce bi se posluzila kaksne bolj grobe variante, bi bilo se slabse. Metode so namrec lahko zelo grobe, grobe, nezne, kombinirane... ali pa ce hoces metode z negativno motivacijo, s pozitivno motivacijo, negativnim potrjevanjem, pozitivnim potrjevanjem, kombinacijo itd., itd. Samojedi sploh niso neucljivi, zelo inteligentni so, ucljivi, toda od njih ne mores pricakovati brezpogojne ubogljivosti. Zato nikar ne obupaj, trudi se tudi naprej. Ce se rad igra, uporabi igraco in igro, ce je bolj pozresen, delaj s hrano. Kadar si slabe volje in nerazpolozena, ne delaj, se pac samo igrajta. Ko delas z njim, bodi odlocna, samozavestna, zaupaj vanj. Pes cuti tudi take stvari.
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #112 : petek, 09.09.2005 : 21:52:25 »

jaz imam AM in maš res prav sammy samojedi so težki za učenje in prav tako ostali severni psi , ki niso zabiti ( so zelo int.) temveč trmasti... Mene kakor , da me ni če pride kak človek mimo .... prav na živce mi gre , ko ljudje kličejo Siba jest ga morem pa pol lovit , da pride do mene ... dans sem probavu metodo skrivanja , skriješ se nekam , da te na začetku vidi ( moraš biti nekje na samem da ga nihče ne moti) in potem te more iskati... in vedno , ko pride do mene ga obilno phvalim in dam pasje piškotke . Zdaj me je že začel ubogati in sem nekje iz 0 % odpoklica prišel na 50 %  Cheesy Cheesy , drugače je star komaj 2 meseca...
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #113 : petek, 09.09.2005 : 22:14:16 »

Dani in vsem ostalim hvala za nasvet, moram premislit pa najt eno "dobro" besedo, sicer so se v zadnjem mesecu stvari pri nas malo izboljsale in poslusnost je boljsa. V nekem smislu izgleda tak kot jo je v casu pubertete prekloplo, da je pozabila na vse kar se je naucila, tako jo je zdaj preklopilo nazaj. Skratka izplacalo se je vstrajanje ves ta cas in ignoriranje njenih muh...spomladi pa na B-BH, do takrat pa bomo poklic tudi izdelali tak kot je treba.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #114 : sobota, 10.09.2005 : 11:39:02 »

Metode so namrec lahko zelo grobe, grobe, nezne, kombinirane... ali pa ce hoces metode z negativno motivacijo, s pozitivno motivacijo, negativnim potrjevanjem, pozitivnim potrjevanjem, kombinacijo itd., itd. Samojedi sploh niso neucljivi, zelo inteligentni so, ucljivi, toda od njih ne mores pricakovati brezpogojne ubogljivosti. Zato nikar ne obupaj, trudi se tudi naprej. Ce se rad igra, uporabi igraco in igro, ce je bolj pozresen, delaj s hrano.

Kakšna bi bila metoda z negativno motivacijo? "Če ne prideš, boš tepen" - ali nekaj v tem smislu?
S pozitivno motivacijo je verjetno tako, da ko pride, dobi nagrado, ali? V bistvu mu hrana na sprehodih skoraj nič ne "diši", vendar sem kljub temu do zdaj uporabljala to.
Od igrač ga najbolj pritegne tisti "aportek iz vrvi", nekaj časa sem poskušala s tem, pa sem imela občutek, da prihaja k meni samo zaradi tega, ker maham s tisto igračo ....  Undecided in sem sklepala, da ko je enkrat več ne bi imela v roki, da ne bi prišel ... žogice ga izven domačega okolja ne zanimajo ...
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #115 : sobota, 10.09.2005 : 12:00:40 »

Negativna, ja, nekaj podobnega. Te sploh nima smisla razlagati, ker je bolje, da je nihce ne uporablja.
Ce mu je aportek najvecji motiv, ga uporabljaj. Jasno da bo nekaj casa k tebi prihajal samo zato, ker mahas z njim. Ampak na nek nacin mu moras zbuditi zanimanje zate. Naj pride zaradi aportka, pohvali ga in poigraj se z njim. Potem pa gre zadeva takole: ko bo vedno prisel na mahanje z aportom, zacni postopno zamenjevati. Trikrat se po prihodu poigraj, enkrat naj dobi samo priboljsek (pogruntaj, kaj ima najraje, pa cisto majhni koscki naj bodo), potem se dvakrat poigras in dvakrat priboljsek, potem enkrat igra in trikrat priboljsek, potem enkrat igra, enkrat priboljsek, nato dvakrat aport in enkrat samo pohvala, itd. itd. Ce bos dobro kombinirala in ce bo preprican, da bo pri tebi vedno nekaj dobil, bo prihajal. Potem pa se nagrado zacne postopno opuscati. Trikrat ja, enkrat ne, dvakrat ja, enkrat ne, enkrat ja, enkrat ne , itd.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #116 : sobota, 10.09.2005 : 12:58:27 »

Ko bo vedno prišel na mahanje z aportom, pa naj začnem zamenjevati - s čim ga naj potem privabim, namesto z aportom? Ker samo na besedo verjetno ne bi prišel ...
Do zdaj je itak vedno nekaj dobil - priboljšek, ko je prišel, tako da bi zdaj že moral vedeti, da ko pride, tudi nekaj dobi, ampak očitno mu to kaj nič preveč ne pomeni.
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #117 : sobota, 10.09.2005 : 14:52:12 »

Motiv naj bo vedno aport, nagrada se pa menja. Ali pa najprej pomahas z aportom, ko dobis njegovo pozornost in zacne prihajati proti tebi, aport spravis in nadaljujes s priboljskom. Bistvo je, da z necim dobis pozornost in da zacne hoditi ali teci proti tebi. Ce bo sel prepocasi, se hitro malo umaknes ritensko nazaj.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #118 : sobota, 10.09.2005 : 15:53:44 »

a-ha ... ampak sem skoraj 100%, da bo čez čas ugotovil, da če mu pokažem aport in se on "potrudi Grin ", (da pride k meni, da bi ga dobil), da ga pač vedno ne dobi in bom izgubila še ta motiv  Undecided .
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #119 : sobota, 10.09.2005 : 16:13:29 »

Ce je pa tako, naj ga pa zmeraj dobi in je zadeva resena Grin. Ce ves, da ti bo na aport zmeraj prisel, ga zmeraj uporabi in naj ga tudi dobi. Saj ni smisel odpoklica v vsakdanjem zivljenju, da ti bo pes prihajal samo na besedo. Smisel je, da vedno pride k tebi in ce pri tem vedno uporabis motiv, ki vzge, ni nic narobe. Nekateri se s tem sicer ne strinjajo, pes naj bi prisel samo na besedo, toda ce ze tako dolgo delas in zadeva ne stece prav, bo treba se nekaj casa psa "metati na finto" z aportom.
Naredi se en test, da vidis, koliko mu tvoja beseda sploh pomeni. Pusti ga, da nekje voha in ne gleda k tebi. Takrat izreci besedo, ki jo uporabljas za odpoklic. Ce te bo vsaj pogledal, je v redu in bi se dalo se kaj iz tega potegniti. Ce pa tudi trznil ne bo, mu prav nic ne pomeni in bi bilo morda res najbolje, da jo zamenjas.
Enako naredi z besedo pohvale. Ce te bo veselo pogledal ali se morda celo namenil proti tebi, je OK. Ce ne, mu tudi sama tvoja pohvala nic ne pomeni.
Izid tega enostavnega testa ti lahko da misliti in mogoce bo lazje nadaljevati, ce bos vedela, pri cem si.
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: problem pri odpoklicu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines