mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 30.09.2024 : 15:14:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: WHIPPET
Strani: 1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 ... 59   Dol
Natisni
Avtor Tema: WHIPPET  (Prebrano 136687 krat)
0 članov in 16 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #270 : četrtek, 17.02.2005 : 11:34:12 »

Živjo!

Jaz sicer nimam Whippeta, imam pa 2 gola psa, tako da nekako vem, kaj je mraz  Tongue Sama sem opazila, da je večji problem kot mraz vlaga. Zato bi tudi tebi priporočala, da kupiš za čez flis nepremočljiv plašč. Glede sprehoda - kakšen je ta sprehod? Jaz imam s psoma aktivne sprehode in ju kljub temu, da dlake sploh nimata, ne zebe.

Lp, Yo

Sicer nimam ne Whipeta , ne golih psov, ampak moje kmečko razmišljanje je tako: velika razlika je med pasmami, ki so "starodavne", oz pri katerih je na preživetje v veliki meri vplivala "naravna" selekcija. Kolikor vem so vse variante golih psov take. Verjetno je drugačna njihova presnova, koža , prekrvavitev in vse.
Druga stvar so pasme, ki jim je človek s selekcijo v "zadnjih letih" nasilno odvzel njihovo naravno zaščito, ne da bi s tem spreminjal njihove druge lastnosti. Ti psi niso "narvno" prilagojeni na svojo pomanjkljivo obleko in rabijo umetno zaščito oz ugodnejšo klimo.
Enako se mi zdi s pamami, ki so bile "pomanjšane"  v zadnjem času (npr toy pudli itd) iz "normalno" velikih. Ve se, da njihova manjhnost neg. vpliva na vitalnost in povzroča določene težave. Nasprotno Chiuave, ki se pomanjšale (ali pa tudi ne ?) skozi dolgo obdobje zgodovine ( ko še ni bilo raznih vet storitev) nimajo takih problemov- so majhne, ne pa pomanjšane.
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #271 : četrtek, 17.02.2005 : 21:16:52 »

Majčeno te bom popravila. Naravna selekcija že vsaj od prazgodovine ni imela besede pri razvoju pasem. Današnje pasme (razen redkih recimo polarnih), ki jih vidiš danes, so vse plod človeške selekcije. V naravnem okolju in brez človeške pomoči goli pes ne bi mogel obstati, ker je gola koža psa posledica mutacije, prav tako kot je povsem nenaravna bela podlaga s pikami pri dalmatincih.
Res da včasih ni bilo takšne veterinarske pomoči sta pa že bila človeška nadutost in snobizem, ki sta v veliki meri pripomogla k razvoju novih pasem.  Majhni kratkogobčni psi so zelo ljubki vendar imajo velikokrat do nerazpoznavnosti spačene lobanje. Ja, res pa je, da včasih  niso poznali anatomskega atlasa. Hoteli so imeti psa točno določene oblike kako je z anatomijo teh pasem pa spoznavamo šele danes.
Tudi male čivavice so plod človeške vzreje. Splošno znano je da so bile vzrejene predvsem za prehrano ameriških staroselcev. Najmanjše in največje pasme so posledice človeškega izbora (oče na hčer, brat in sestra iz istega legla.)  Najbolj naravna velikost prednika psov je nekje velikosti šakala. Take pse vidiš recimo pri parijah v afriških vaseh ali avstralski divjini, kjer se psi preživljajo sami in brez pomoči človeka.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #272 : petek, 18.02.2005 : 10:02:53 »

Majčeno te bom popravila.

Ups, jaz bom pa tebe  Tongue

Naravna selekcija že vsaj od prazgodovine ni imela besede pri razvoju pasem. Današnje pasme (razen redkih recimo polarnih), ki jih vidiš danes, so vse plod človeške selekcije. V naravnem okolju in brez človeške pomoči goli pes ne bi mogel obstati, ker je gola koža psa posledica mutacije...

Sama živim s perujskimi golimi psi in lahko rečem, da vem kar nekaj o njih  Wink .
Perujski goli psi niso plod človeka, pač pa je njihov obstoj dokazan že za cca 5.000 let nazaj (preden je človek nanje lahko vplival). Pomanjkanje dlake ni povezano z nikakršno mutacijo ampak je posledica sindroma hipoplasia ectodermica, kar je razlog tudi za pomanjkljivo zobovje in velikokrat zgodnje izpadanje zob.
Perujski goli psi so se človeku pridružili že v času predinkovskih civilizacij in so imeli več "nalog": iztrebljanje glodalcev, bili so čuvaji, uživali so posebno mesto ob svečenikih in vojščakih. V Inkovski kulturi so prisotni kot spremljevalci "mitmakov". Ko je Inkovski imperij razpadel (zavojevanje špancev), so psi počasi izgubili mesto pri človeku. Takrat so bili odrinjeni v puščavske dele ob oceanu, kjer so se združili v krdela, ki so lovila in plenila, seveda pa so se občasno tudi približali prebivališčem in stikali za smetmi. Tako so preživeli skozi stoletja in še danes največji % populacije teh psov v Peruju živi natanko tako. Ob mraku lahko (če imaš srečo) vidiš krdela teh psov, ko se odpravijo na "roparske" pohode v bližino človeških bivališč.

Vsekakor so ti psi popolnoma sposobni preživeti sami. Tudi samec, ki zdaj živi pri meni, izhaja iz takšnega podobnega krdela  Wink (ki pa se zadržuje v bližini vasi).

Kar sem napisala, velja za perujske gole pse, kako je z ostalimi, lahko obrazloži kdo drug.

Se opravičujem, ker tole ne spada v temo o Whippetih  Undecided Če te zanima o perujcih kaj več, je tema tule:
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3070

Lp, Yo
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #273 : petek, 18.02.2005 : 12:11:15 »

Babyjazz, natančno poglej napisano- "naravno selekcija" j enapisan av narekovaju iz določenega razloga. S tem hočem poudrarit, da tudi če j ečlovek v pradavnini vršil selekcijo v smislu tip apas oz po današnje pasem, je imel brez moderne vet pomoči omejitve, ki jih postavlja narava, in ki bi jih morali upoštevati tudi današnji rejci.
Pse je lahko spreminjal le do mere, ko so še bili sposobni normalnega življenja in razmnoževanja- niso jih umetno oplojevali ker tega niso zmogli ali hoteli storiti sami, ni bilo carskih rezov, ki bi omogočali rojevanje velikoglavih spak, ni bilo klime, da bi se kratkogobčni lahko hladili poleti, ni bilo gretja niti za ljudi dovolj, kaj šele za cucke, ni bilo posebnih dodatkov prehrni , ki bo omogočali rast in življenje raznim posebnežem....itd itd.
Poleg tega so morali biti psi sposobni vršinti namen za katerega so bili selekcionirani..se pravi so morali biti funkcionalni.
Poglej vse današnje pasme na razstavah in primerjaj s samo 100 let starimi slikami psov teh pasem v časih , ko je imela uporabnost in narava še kakšno besedo, pa ti bo marsikaj postalo jasno.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #274 : petek, 18.02.2005 : 12:18:27 »

Pa še to , kakšna je "najbolj naravna" velikost psa ne vemo. Zgotovo pa se ve, da so obstajale različne izvorne veje z različno velikostjo. Tudi danes živeči volkovi zelooo odstopajo po velikosti v različnih delih sveta- od 40 cm do skoraj 1m plečne višine.
Čivavic zagotovo niso vzredili iz molosoidnih prednikov, pač pa iz česa manjšega..scer pa tudi dejstvo , da so jih imeli za konzum ne govori v prid namenski pomanjšavi. Sicer sem nekje brala , da so bile neke vrste svečeniške živali....ne bom pametna..ampak taka žival za obrede je bolj smiselno, da je pripročna.  Za na krožnik je pa zagotovo bolje, da ima vsaj maso enega piščanca kot pa manjše podganem, ki so jo  povrh vsega same kosti razen , če so jih gojili prvenstveno kot poobedek namesto zobotrebcev  Grin.
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #275 : petek, 18.02.2005 : 21:34:16 »

ma ne da se mi kregat s tabo. pa tud tema o velikostih itd. ne spada v to rubriko sicer me bo Jana zbrcala iz debatnega kroga. Samo tolikov vednost , da so miniaturne čivavice tako majhne zadnjih 100 (+-še nekaj let). prvotno so bile precej večje. Mesa  za dva piščanca.  Lips Sealed
Lahko pa pošlješ zasebno sporočilo pa ti bom napisala še kakšno po Darwinu.
Logiran
L.
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


Obožujem pse!


« Odgovor #276 : sobota, 26.02.2005 : 22:06:50 »

Po krajšem premoru in debati, ki ne spada v to temo  Shocked, predlagam, da se ponovno vrnemo k WHIPPETOM!!!    Grin Cheesy Grin

Psarna Komarska ima mladičke!!!  Mati:  Ultima Komarska, oče:  Rondo Komarski.  Skotli so se 20.2.2005.

Štiri male kepico in njihovo mamico si lahko ogledate na spodnjih slikah.  Beli je fantek, ostale tri so punčke (2 progasti in 1 enobarvna).

http://www.moj-album.com/slike/73855/MAsJge4KaPJ1B_E5.v.jpg 50.76 KB

http://www.moj-album.com/slike/73855/4rASvCMAsMcKSyA3.v.jpg 67.7 KB

[slika spremenjena v povezavo; Jana]
Logiran
LaGia
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 38


« Odgovor #277 : torek, 01.03.2005 : 14:37:57 »

Pozdravljeni!

Sicer ne sledim dolgo vaši debati, sem se pa odločila da se obrnem na vaše znanje in pomoč....upam da s tem ne bom prekinila česa pomembnega....pred kratkim sem iz zavetišča vzela psičko staro približno leto dni, zelo podobno greyhoundu ali pa whippetu, ker sem nova v tej vodi in žal ne vem veliko prosim za kakršnokoli pomoč. V zavetišču so mi siver dejali da je pasemsak (tudi če ni, doma smo se vanjo zaljubili, všeč pa mi je bila zaradi postave, karakterja, hrti -sicer brozoji pa so me vedno privlačili). Sedaj pa bi rada ugotovila, kam naša Lola spada. Če spada. Na podlagi vaših slikic pa ne uspem ugotoviti....sem še res presveža.  Polega tega pa naj povem še da je zelo grdo od prejšnjega lastnika, da se je psa znebil na takšen način. Sploh ne vem kako je zdržala zunaj.  Huh
Aja, sem si pa predstavljala to ugotavljanje takko da bi dala gor kako fotko,...ali pa....predlagajte....

Hvala in lep pozdrav....z vašimi cukrčki.
Lola zdaj uživa v divjanju po travnikih in teženju in nagajanju svojima predhodnjicama.  Cheesy

Lep dan
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #278 : torek, 01.03.2005 : 14:54:49 »

Daj kakšno fotko  Cheesy
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #279 : torek, 01.03.2005 : 15:02:35 »

med greyhoundom in whippetom je npr. bistvena razlika v velikosti (in posledicno kilazi). Veliki angleski hrti (greyhound) je visok pribl. 70cm, whippetki pa, tako na oko, okrog 50 cm ...
Kaj pa je bilo s to tvojo revico?
m.
Logiran
LaGia
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 38


« Odgovor #280 : torek, 01.03.2005 : 15:20:22 »

Maja!
Hvala za razlago o višini....čeprav tisti centimetri na fotkah....meni ne (trenutno Wink) pomenijo veliko, ampak če mi je malo nad koleni....no ja bomo doma izmerili...na oko je pač podobna in se mi zdi da bi bilo fajn da se ugotovi kam spada. lola ima za sabo eno zgodbo polno laganja in nakladanja z vseh strani.
Doma smo se odločili da bi imeli glede na prostor in čas še tretjega člana, ki bi bil pripravljen greti kavč in glodati prigrizke ob gledanju tv-ja.
In smo se odločali za hrte, pregledali situacijo in našli kar nekaj cukrčkov, ki bi se nam lahko prikupili. Pa naletimo na oglas prek interneta, da oddajajo velikega ang. hrta zaradi pomanjkanja časa....žal sem bila prepozna....psa so oddali v zavetišče pred dnevi, ker se jim je blazno mudilo. Je pa gospa X, ki je oddajala povedala da je v Gmajnicah in da naj grem ponjo, ker se ji smili, ....informacije o njenem stanju: cepljena vsakič, zdrava, ubogljiva, prijazna, .....grem v zavetišče....v Lolo sem se takoj zaljubila...
Zgodba zavetišča: dobili smo jo od gospe X, ki jo je našla, doma pa jo nima kam dati, zunaj pa ne more biti, ker bi zmrznila.
In jaz se zagovorim v debati o zdravju, da mi je lastnica povedala, da je bila cepljena....zavetišču pa je bilo takoj vse čudno in so bili jezni (aloha, normalno), ker jih nategujejo po suhem, samo da ne dajo tolarja za psa, ki so ga na začetku težko pričakovali.  v glavnem vsi smo bili zmedeni....
Na koncu smo zaključili Lolino pot: Lola je bila najdena s strani gospe X, ki jo je imela 3 mesece, nato pa je ne mogla imeti več. Lola čipa ni imela....shujšana,.... v glavnem Gospa X ni želela verjetno poravnati stroškov zavetišča.
Mislim si, da se takega psa hitro pogreša, če se izgubi, kar poglejte se med sabo...vsi veste kdo ima to ali on pasmo...sploh pa vam najljubšo....da ga je našla? Prosim vas lepo.
V glavnem....Lola zdaj uživa, pridno je in dirka kot da bi dirkala prvič.

Glede njene pripadnosti...no res, zelo vam je podobna! Grin Grin
Mislim vašim štirinožcem.

Fotke, mere itd pa naslednjič....

lp
Logiran
Iza
novinec
*
Sporočil: 43



« Odgovor #281 : torek, 01.03.2005 : 19:06:27 »

LaGia - čestitam! Čimprej zrihtaj fotke in nam pokaži svojo Lolo.
Če je res stara že eno leto in ti je do kolen (približno 50 cm in malo nad 10kg) - potem verjetno ni greyhound, ampak kar whippet. A kakšne tetovirne številke pa nima? lp

Logiran
LaGia
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 38


« Odgovor #282 : sreda, 02.03.2005 : 08:02:42 »

Pozdravček,
Iza, fotke so, še gor jih vržem, takoj ko se naučim....
Tetovirne žal nima, pa tudi kar nekaj sem že obrnila...zemlje...da bi ugotovila čigava je bila....no ampak zdaj je ne dam, tigrice moje...
Aja, glede na vaše prejšnje debate o druženju in pohajkovanju....samo povejte kje in kdaj, se prideva rade volje pokazati.

pa lep mrzel dan in bodite na toplem.
Logiran
L.
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


Obožujem pse!


« Odgovor #283 : nedelja, 13.03.2005 : 20:24:42 »

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate kako rastejo mali whippetki Psarne Komarska.  Sedaj so stari že 3 tedne, vidijo, slišijo in so že kar veliki štrukeljci.   Wink

Vsi tudi že imajo lastnike, ki jih nestrpno pričakujejo v svojih domovih.   Cheesy

http://www.moj-album.com/slike/73855/HMaxXUCMYjBgOAbD.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/73855/rkFBHaX8QPfLxBf8.v.jpg
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #284 : nedelja, 13.03.2005 : 23:06:10 »

štrukljčki!!!   Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 ... 59   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: WHIPPET
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines