o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sobota, 02.11.2024 : 00:21:27
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 10
| Tema:
WHIPPET
Strani:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
8
9
...
59
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: WHIPPET (Prebrano 138187 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
Cheyenne
novinec
Spol:
Sporočil: 27
Re: WHIPPET
«
Odgovor #45 :
petek, 01.11.2002 : 14:04:53 »
...zgoraj v oklepaju bi moralo pisati........
"(nad 8 ur) same doma"
....vrinil se je kul smiley z očali....očitno se njemu to ne zdi pretirano
Logiran
ewchy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 533
«
Odgovor #46 :
petek, 01.11.2002 : 20:20:37 »
Seveda se s starostjo psa tudi povečuje število ur katerih je sam doma. Moja dva nista nikoli sama, saj hvala bogu za nju skrbi še dedi in jih najmanj enkrat v dopoldnevu spusti. Npr. je pa težko za tiste, ki nimajo starih staršev doma ali pa staršev v pokoju, da bi lahko spustili pse. Če si v službi 8 ur, porabiš še nekaj časa za vožnjo tja in nazaj in pes je npr. v takem primeru sam doma več kot 8 ur. Če pa je to mučenje, je pa spet odvisno kako gledaš na to. Zanima me kako ta problem rešijo tisti, ki nimajo nikogar doma in so po 8 ur v službi?!
Lp
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.405
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #47 :
petek, 01.11.2002 : 22:44:39 »
Zivjo,
v rubriki Razno je tema
"Koliko casa sam doma"
. Mislim, da se je smiselno preseliti s to debato tja, tukaj pa nadaljevati o whippetih.
Lp,
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
nadja
odvisnež
Spol:
Sporočil: 894
«
Odgovor #48 :
petek, 17.01.2003 : 19:48:02 »
Zadnje par dni sem imela malo več časa in sem prebirala kaj ste napisalo o kateri pasmi in sem ugotovila, da so mi Whippeti pravzaprav zelo všeč. No, za tiste ki se ukvarjate z dirkami imam vprašanje:
Kako se v slovenščini imenuje: Lure coursing in track coursing. Se kdo ukvarja s tem? se vam zdi to v redu šport?
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 156
«
Odgovor #49 :
petek, 17.01.2003 : 23:18:46 »
Mi v pogovornem jeziku rečemo kar coursing, nisem še slišala slovenskega izraza, če si imela to v mislih?
Lp Pia
Logiran
nadja
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #50 :
sobota, 18.01.2003 : 13:05:22 »
Ja, sem mislila, da obstaja kakšen slovenski izraz. V čem pa je razlika med lure in track coursing?
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 129
«
Odgovor #51 :
nedelja, 19.01.2003 : 23:41:06 »
Coursing bi lahko prevedli "tek čez drn in strn". Psi tečejo za umetno vabo (lure), ki jo vleče zajla in sicer kar nekje v naravi - na travnikih, preko naravnih ovir. Postavi se progo z več obrati; tek je ponavadi dolg 500 do 700 metrov. Skupaj tekmujeta samo po dva psa. Čas se ne meri, pač pa se tek točkuje - ocenjuje se nagon psa (kako sledi vabi), okretnost, vztrajnost, iznajdljivost...
Dirkam na dirkalnih stezah pa rečemo racing (track racing, oval racing, ..). Psi tečejo po zato namenjem ovalnem stadionu (dirkalni stezi), ponavadi v obliki črke U. Štartajo iz štartnih boksov, teče po več psov skupaj, zmagovalca pa določi kar ura - meri se namreč čas.
Toliko bi bilo na hitro.
Lep pozdrav!
Tanja
Logiran
nadja
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #52 :
torek, 21.01.2003 : 15:48:46 »
Hvala za odgovor sem tudi nekaj že sam izvedela in sicer iz enciklopedije psov (Bruce Fogle) kjer piše:
POGON NA ZAJCA IN PASJE DIRKE (?!?): Pogon na zajca je postal šport pred najmanj 1800 leti. Rimski pisec Flavius Arrianus (95-175) je pisal o etiki lova na zajca na način, ki je podoben današnjim pogledom: »Cilja pravega športnika,« je zapisal, »ni v tem, da zajca ujame, temveč v tem, da ga izzove k tekmovalnem teku ali dvoboju, in se veseli, če zajcu uspe pobegniti.« Za lov je Arrianus priporočal galskega psa, prednika današnjih hrtov. Pogona na zajce se je v Evropi obdržal do danes, le da lovci uporabljajo greyhounde, whippete in lucherje. Prvi Klub za pogon na zajce so ustanovili leta 1858 v Veliki Britaniji. Njegova pravila so popolnoma enaka tistim, kot so veljala 300 let pred tem, v obdobju kraljice Elizabete I. V 19. stoletju so bile zelo priljubljene tudi dirke whippetov, za vabo jim je lastnik mahal z robčkom. Hrti so tekmovali prvič leta 1876, toda brez večjega uspeha. Dirkališče je bilo ravno in psi v dosežkih tako zelo izenačeni, da tekma ni bila vredna zanimanja. Zato je šport začasno izumrl. Kmalu po prvi svetovni vojni so kmeta O.P. Smitha iz Oklahome kaznovali, ker je s psi lovil zajce v ogradi za konje, kar je bilo v ZDA prepovedano. Nato je Smith odkril star patent za mehaničnega zajca in zgradil v Oklahoma City-ju okroglo dirkališče. Dirke hrtov so se v ZDA hitro razširile in let 1924 jih je Američan Charles Munn ponovno organiziral v Veliki Britaniji. V Indiji, Španiji in na Madžarskem so ljudje uživali v svojevrstnih pasjih dirkah, vendar lokalnih dirk z domačimi pasmami psov ni bilo mogoče primerjati z dirkami ameriških in angleških hrtov.
Logiran
Cheyenne
novinec
Spol:
Sporočil: 27
«
Odgovor #53 :
nedelja, 26.01.2003 : 17:43:19 »
hojla
Zanima me ali se potemtakem res kdo v Sloveniji ukvarja s temi dirkami hrtov in ali so kdaj dirke tudi pri nas v Slo ali bolj v tujini? Kako se vam sploh zdijo te dirke? Jih jemljete kot način da se psi "zdivjajo" ali menite da gre že za "mučenje"?
Tisti ki imate Whippete (pa tudi druge pasme) bi pa še vprašala kje jih spustite da se nadivjajo? Pia ti si iz MB...kje je kakšen varen prostor, da jih lahko res brezskrbno spustiš?
Lep pozdrav vsem
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #54 :
nedelja, 26.01.2003 : 18:37:00 »
Zdravo!
Nič se nisi javla že dolgo sem se že bala da te whippeti več ne zanimajo
. Si dobila sploh moj mail malo po novem letu?
Glede dirk pa je tako, da mislim da kakih uradnih dirk v Slo ni (če se motim me popravite), je pa Slovenski klub za hrte, mislim da predlani nabavil to napravo za coursing. Jaz mislim, da to sploh ni mučenje, ampak psi v tem dejansko uživajo, sej ko enkrat to v živo vidiš pol ti je itak jasno, da so celi happy da lahko laufajio.
Varen prostor? Ja to je bol tak, jaz mam oči vedno na preži ko ju spustim, največkrat je to na travniku ali pa v gozdu ampak samo tam kjer sem prepričana da ni lovcev. Hvala bogu da sem doma blizu Stražuna.
No toliko z moje strani naj še kdo pove svoje izkušnje.
Lp, Pia
P.s.: Da povem še štorijo od danes. Gremo na en ful dolg sprehod in ko se vračano proti domu je na ulici ena družba starejših ljudi, pa kr navalijo na nas, joj kak so lepi in oh in ah, pol pa reče ena ženska: "To so pa doge ne?" Sem se mogla pošteno zadržat da mi ni smeh všel.
Logiran
nadja
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #55 :
nedelja, 26.01.2003 : 18:54:31 »
Pia, mene pa nekaj zanima, saj vem da vsem težim zarad tega pa da je nekje že pisalo, ampak vseeno. Ali jim res nič ne izpada dlaka, čisto nič??
Hvala, to je zelo pomembno zame, ker imamo v družini alergike iin bi jih le tako lahko mogoče
prepričala za psa
Logiran
ewchy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 533
«
Odgovor #56 :
nedelja, 26.01.2003 : 20:00:15 »
Ja, tele dirke s hrti so približno tako kot dirke z vlečnimi psi. Ti psi tako uživajo v teku da to vsekakor NI mučenje. V bistvu vsi psi uživajo v teku tako da je po mojem bolj mučenje tisto, če so psi skoz zaprti kot pa to da lahko dirkajo in uživajo.
Sem pa že tudi jaz slišala kar nekaj cvetk na račun pasem. Enkrat je ena gospa zamenjala od moje prijateljico prinašalko, ki je ful temna za koker španjela.
Lp, Eva
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #57 :
nedelja, 26.01.2003 : 20:42:22 »
Nadja: TOle glede dlake mislim da je mišljeno glede na druge pasme. Nekaj jim že izpade, ampak res res malo, če ga pa vsak dan krtačiš pol pa skoraj nič. Jaz doma je drugje kot na kavču (ki zelo privlači dlako in lase) ne najdem.
Če sem prav razumela si tudi ti želiš whippetka?
Lp, Pia
Logiran
nadja
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #58 :
nedelja, 26.01.2003 : 20:48:03 »
Ok hvala, saj če bo ga meli verjetno ne bi smel na kavč, ampak to je velik ČE, že kar nekaj časa prepričujem starše in zbiram informacije o pasmah in psih in sem naletela na whippete, za katere sem vedno mislila, da so čudni in podhranjeni pa sem ugotovila, da so čisto drugačni in so mi postali zelo všeč.
Mi lahko malo opišeš kako poteka tvoj dan, koliko časa ti vzameta, koliko časa sta sama doma,...
Pri nas bi bil najdlje sam doma 8 ur, zanj bi skrbela jaz, ravno v tem pa je problem, ker starša nista pripravljena žrtvovati nekaj prostega časa, če jaz slučajno ne bi mogla. Starši pa taki
Logiran
Cat
gost
«
Odgovor #59 :
nedelja, 26.01.2003 : 21:36:56 »
Citat
verjetno ne bi smel na kavč
no ucenje te prepovedi ti pa garantiram, da bo znalo biti se zanimivo - ce oz. ko boste kuzka dobili
.
LP
Logiran
Strani:
1
2
3
[
4
]
5
6