Eni kljub vsemu najprej pogledamo, če je kaj novega pri najljubši pasmi
.
Če lahko odgovorim na nekaj vprašanj.
1. Za whippete je značilno, da so na splošno v stanovanju zelo mirni, se pa toliko bolj zdivjajo zunaj, zlasti, če imajo pasjo družbo za divjanje
. Po moje nobenega problema tudi če je majhno stanovanje, samo da ima svoje mehko ležišče
.
2. Hrano je najbolje nadaljevati tisto, ki jo je pes ža navajen pri vzreditelju. Če ne pa morate dobiti vsaj nekaj hrane od vzreditelja za postopen prehod na novo hrano, ki pa naj bo seveda čim boljša. Izbira hrane je ogromna.
3. Nekateri whippeti imajo malo občutljivo prebavo, pa je treba malo paziti
. Sicer so na splošno zdrava pasma, so pa lahko tudi zdravstveni problemi npr. alergije, vnetja ušes... - tako kot tudi pri drugih pasmah. Posebnost je mogoče samo večja verjetnost najrazličnejših poškodb, ki nastanejo zaradi hitrosti npr. poškodba blazinc na tačkah, ureznine... Sicer pa je to značilno za vse hrte.
4. Epilepsija - nimam pojma, ne poznam nobenega primera.
5. Whippet uživa v teku - tako ali drugače, vendar se bojim, da boste hitro prepočasni zanj
. Ko enkrat dobijo hitrost jih nihče ne dohiti. So zelo eksplozivni in potrebujejo krajše intenzivno gibanje, ne pa ure in ure teka
Seveda pa se mladega psa ne sme prehitro in preveč obremenjevati.
6. Glede potovanj in vsega so zelo prilagodljivi. Lahko jim je v avtu slabo, pa je potrebno postopno navajanje.
7. Vsekakor jih je potrebno obleči v plašček pozimi, zlasti, če so temperature nižje od 0 C. Sicer pa sam hitro ugotoviš kdaj potrebujejo plašček. Preveč pa jih tudi ni potrebno zavijati v vato
8. Whippeti so hrti in prvotno lovski psi, ki lovijo z vidom. Zato so jim zanimive vse stvari (živali in predmeti) ki se premikajo. Zato jaz svojega whippeta vedno spustim dovolj stran od ceste, na varnih mestih kjer imam pregled nad okolico. Nikoli ne veš, njihova reakcija na kaj novega, neznanega, napad psa je najprej beg. To jim gre dobro od tačk
.
9. Mlad pes naredi vse sorte neumnosti - tudi whippeti niso izjema.
10. Ne, smo pa že bili, zelo adrenalinsko in zabavno
.
11. Lajajo zelo malo, v glavnem v igri, vsekakor niso hudi čuvaji.
12. Moj whippet je brez problema sam doma osem ur in več - seveda pa je odrasel.
13. Poznam tudi takšne
.
Upam, da sem lahko kaj pomagala. Whippeti so čudoviti psi, zelo navezani na lastnika, družino, ubogljivi. Vendar moraš biti z njimi zelo nežen, na trdo roko ali glas so zelo občutljivi, se hitro prestrašijo in lahko dosežeš nasprotni učinek. Res vse na pozitiven način
Za lastnika pa bi naredili vse
. Potrebujejo veliko socializacije v smislu, da ga hitro seznaniš z najrazličnimi situacijami.
Želim vam veliko veselja z malo kepico. Mogoče pa malo moje radovednosti - kdaj pa dobite whippeta?
Lp