mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 05.07.2024 : 03:50:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: 1 ... 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 251991 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1320 : nedelja, 04.12.2011 : 22:50:47 »

Veš da se splača Wink
Bella je zdajle po gonitvi tako da se stvari že lepo spravljajo v stare tirnice. Je pa lepo na poletni frizurici, čeprav trenutno nujno rabi grooming..  Roll Eyes Sej bom, ta teden bom res tudi njo uredila Grin
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1321 : sreda, 14.12.2011 : 22:57:03 »

Ko berem enega izmed sosednjih forumov se mi ježi celotno telo, šibajo iz mene strele in si mislim svoje (nič kaj lepe) stvari.. spet se govori o kokru in lovu in ne bom se še 101 opekla in pisala dolge utrujajoče in argumentirane poste nekam, kjer ljudje očitno imajo 100 podpornikov, jaz pa sem največja p.... samo da kaj napišem.
Zato se raje vračam sem, na mojpes.net, kjer nas Jana ščiti pred vsemi zoprnimi pisci, ki niti slovenščine ne obvladajo, kaj šele pasemskih standardov..
In zakaj se mi tako hudo ježi koža samo ko se piše o lovu s kokri?

Poglejmo zgodovino. Angleški koker španjel je pasma, ki se je od skupnega prednika španjelov ločila prva. Zapisov kaj so delali je veliko, v večini pa lahko beremo, da je šlo za pse, ki so bili namenjeni šarjenju divjadi.
"During the 17th century, the role of the spaniel dramatically changed as Englishmen began hunting with flintlocks for wing shooting.  Goodall & Gasow (1984), write the spaniels were "transformed from untrained, wild beaters, to smooth, polished gun dogs."   
Pasme angl. koker španjel, angl. špringer španjel in sussex španjel so se kotile v istih leglih, vse dokler niso prišle prve razstave in začele ločevati posamezne pasme. Španjeli so namreč bili 2 skupina pasem, takoj za setri, ki so dobili privilegij razstavljanja.

Torej, koker, ki ga poznamo danes je nastal prav zaradi vpliva razstav. In ker se je seveda z leti v angliji vse spreminjalo se je pasma ločila na lovski in razstavni tip španjela. Prišlo je namreč do tako drastičnih sprememb, da so morali ločiti rodovne knjige in tako popolnoma oddaljiti en in drugi tip. Kaj je bolj po standardu pa se lahko odločite sami...





A še vedno nisem podala točnega odgovora - zakaj se ježim? Zato, ker se kokre danes uporablja za več kot le šarivca. Pravi delovni morajo slediti tudi krvni sledi (torej naloga goniča), ter so jih temu primerno tudi vzredili, pozablja se izgled in tipika pasme.
In roko na srce, nismo več v 17 st., ko je to bilo moderno. Ko so psi imeli kaj loviti in so lovi potekali kot družbena dejavnost bogatih angleških plemičev. Zdaj so ptice, ki so originalno pripadale španjelu skoraj da ne najdemo več, so zaščitene, kar pomeni, da naš zvesti delavec nima več ničesar za opravljat. Poleg tega, je veliko bolj priljubljen prepeličar, ki je malo močnejši in bolj delaven in vsestranski.
Dandanes se psi uporabljajo za drugačne namene, in roko na srce, če bi vsi vzreditelji zahtevali, da se z mladičem usmerja v lovsko vzgojo in nadaljne tekme, potem bi bila populacija kokrov še veliko manjša.

Kar pa me tudi spravi iz tira je govoričenje o "moči lovskega nagona". Kako razstavni ne znajo več postaviti nosa na tla ampak samo še korakajo kot paradni konji. Ne vem kje se sicer to pobira, ampak čisto vsak španjel ima dovolj nagona in je dovolj učljiv, da se da narediti lovske teste in agility in RO in še kaj če se le DELA. Torej, stvar lastnika, kaj bo iz psa privlekel na dan. In nihče mi ne bo prodal, da so v leglu lovskih linij čisto vsi mladiči sposobni za lov - vedno se najde kakšen malo manj samozavesten ali pa plašen mladič - tako v lovskih kot tudi v razstavnih linijah.
In kolikor sem spremljala, se zadnje čase veliko uvaža iz anglije, veliko je angleških (seveda razstavnih) linij in nihče še ni imel problema pri opravljanju lovskih izpitov. Torej se da, kjer je volja.

Kar mene moti je, da je to za vsakdanje življenje popolnoma nepotrebno. Meni enostavno ni všeč ko vidim, da pes daje neko crkovino v gobec, bog ne daj, da mi to prinese. Spoštujem pa vse, ki se lotijo izpitov, ker vem , da terja veliko dela in živcev, pa tudi denarja. In mislim, da bi naredili več za pasmo, če bi se lovske izpite delalo malo drugače, da bi bili bolj dostopni vsem, ne le tistim, ki so lovci oz. imajo puško in potrebno lovsko opremo (kot je zapisano v pravilniku..).
Drugačni torej, da se bi delalo z aporti namesto mrtvimi (prežvečenimi od prejšnjih psov..) fazani itd. Preživim tudi krvno sled, samo tistega fazana in dejstva, da moram imeti puško za pristop pa res ne. Seveda bi to veljalo samo za tiste, ki nimajo namena loviti, le toliko, da se še vedno nekaj lahko dela in da se pokaže da imajo nagon.

Letos se nam je namreč zgodilo, da je bila mrtva sraka na parkirišču. Bella je bila spuščena in je v trenutku stekla tja, se postavila okoli, lajala, niti pod najmanjšim pogojem pa je ni zagrabila. In to je meni ključnega pomena, ker bog ve kaj je delala mrtva sraka sredi parkirišča in bog ve kaj bi dobila v gobec s tem ko bi jo prinesla. Važno je, da se jo da normalno od tega potegniti in ne spodbujati pozornosti na ptiče, ker v normalnem življenju s psom to ne pride prav.

Ne me razumet narobe. Nimam nič proti lovcem, zavedam se njihovega pomena (nenazdanje imam dedija, ki je lovec..). Moti me le ta zastareli način razmišljanja, ki včasih presega vse meje... in res mi kdaj pa kdaj pride na misel, zakaj za boga ne gremo kar nazaj na Obota (prvega španjela)... pa si mislim, da je bil ta še vedno bolj podoben razstavni kot pa delovni liniji..  Roll Eyes Tongue
(imeti je treba v mislih, da se je standard 50 let za tem še rahlo spremenil, tako da ne spada ravno v novejšo verzijo..  Wink )



Vsekakor, če bi bili dovolj odprti, bi sigurno lahko našli kopromis, dejstvo pa je, da je to postala bolj kot ne pasma za doma, ne za delo, kar je tudi pripomoglo k njeni popularnosti in možnosti razvoja. In čeprav niso vsak dan na jagi, mislim, da jim kot družinskim psom ne manjka veliko, saj ko se odpravi ven še vedno pritisne nos na tla in šiba okoli.. vsaj naša, pa nima v rodovniku daleč daleč nobenega lovskega psa (mislim, da vse tja do Obota ne, saj temelji na razstavnih angleških linijah..). Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1322 : četrtek, 15.12.2011 : 10:44:59 »

A Obo je torej no-name spanjel, glede na to, da so jih zaceli locevati sele z razstavami? Je torej prednik springerja, kokra in sussexa?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1323 : četrtek, 15.12.2011 : 10:52:30 »

Kolikor je meniznano, ne spada ravno med družne pasme pri FCI  Huh Roll Eyes
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1324 : četrtek, 15.12.2011 : 16:03:21 »

Obo je postavljen za prednika angleškega kokra (kot "prvi" angl. koker), kot je Obo II za ameriškega.

AngSeter res je ne spadajo in ravno zato pravim, da bi bili dobrodošli testi, ki bi bili dostopni tudi tistim, ki sicer nimajo namena s svojim psom loviti. Saj vem sliši se totalno glupo.. Cheesy
Ampak vem, da imajo psi neizmerno željo do dela, moja jo ima pa je razstavna linija. In če bi bila v lovskih rokah, sem prepričana, da bi delala ko norc. Ampak mi živimo na vasi, gozd je praktično za hišo in zadnja stvar mi je spodbujanje nagona, ker vem kako se je to končalo pri dedijevih, lovsko uzgojenih, psicah.

Bi pa delala enako, samo ne na mrtve ptiče, ampak na aport (razen krvne sledi se seveda ne da drugače..). Se mi smilijo tudi tisti fazani, ali zajci ali karkoli, smilijo in gabijo.. Tongue
In na koncu koncev, brez puške in zelene opreme.. in potem bi bilo skoraj tako kot aktivni sprehod, kjer ti prinaša žogico, samo da bi bilo bolj resno in usmerjeno..
Logiran
zuzi
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 100


WWW
« Odgovor #1325 : četrtek, 15.12.2011 : 16:26:58 »

nezzek: sama točno vem kaj misliš, vem kako je delati s prepelicami (me je kar groza), ker je pri moji pasmi to potrebno. Samo vseeno nevem ali bi bilo možno, da za aport ne bi uporabljali živali... gre le za preiskušanje lovskega nagona, kar se pa brez tistega pravega vonja živali pomojem ne da.
Zanima me pa tudi ali je pri angleških kokrih preizkus naravnih zasnov oz. lovski izpit (nevem kako se pri kokrih imenuje) potreben za vzrejno dovoljenje?
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1326 : četrtek, 15.12.2011 : 16:39:41 »

zuzi ne ni potreben (že kakšnih 20 let če ne več), in večina ga dela samo zato, ker se tako najhitreje dobi Ch titule. Mi ga nismo, zato tudi toliko več razstavljamo za titule.
Čeprav roko na srce, kar se vzrediteljic tiče so razen ene vse delale izpite na hrvaškem - zakaj si lahko razlagaš sama. Pa zadnjič sem se pogovarjala s prijateljem na razstavi, ki je imel psico v delavnih, pa je rekel da je izpit kupil,..
Tako da potem bi bilo pa že spet bolje tisto "igranje" kot pa nič ali pa "fejk" izpit.. ne vem razmišljam na glas. 
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1327 : četrtek, 15.12.2011 : 16:53:58 »

Aha, se pravi je Obo ze bil v bistvu razstavni? Ker tale fotka mene niti malo ne spominja na kokra, ampak se mi zdi veliko bolj podoben (tudi danasnjemu) sussex spanjelu.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1328 : četrtek, 15.12.2011 : 18:04:17 »

Ja bil je Ch z delovnim izpitom, ker to takrat še ni bilo ločeno in niso imeli Sh Ch. Ampak kot sem napisala, bili so ločeni šele zaradi razstav.. In se strinjam, tudi kar je meritev je čisto napačen (29cm višine dolžina pa ne vem na pamet je pa daljši v telo). In prav zato sem napisala, da ni ravno po današnjih standardih, saj je bil standard kasneje še spremenjen, in seveda začetki niso bili popolni, kot tudi psi zdaj še vedno niso in nikoli ne bodo popolni. Wink Pač to je bil začetek, ki se pojavlja v večini rodovnikov naše pasme.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1329 : četrtek, 15.12.2011 : 20:20:54 »

Ampak tele delovne, se jih se da dobiti. Mislim taprave delovne - torej delovne linije, ne razstavne, ki grejo tu pa tam v lovisce?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1330 : četrtek, 15.12.2011 : 21:09:09 »

Zdaj sem videla ta link na drugem forumu.. se mi zdi dobra fotka..
http://retrieverman.wordpress.com/2011/02/15/tale-of-two-cockers/

Levi nezgrooman a (predvidevam) v preteklosti brit rdeč (show) španjel, desni pa lovski, ki ima nepravilno obarvanost (bel gobec, tačke in preveč beline na prsih), ki se izključuje iz vzreje (zapisano v standardu torej).

Lahko dobiš popolnoma lovsko linijo, kot je ta levi na sliki, ampak v Evropi se še vedno oboje združuje, nimamo 2 različnih tipov, vsaj ne tako drastično ločenih. In tudi IntCh imajo visoke rezultate na delovnih izpitih. In nekateri so tu zelo zagnani in delajo, tudi s psmi, ki imajo razstavne angleške linije.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1331 : petek, 16.12.2011 : 11:41:33 »

Ampak tele delovne, se jih se da dobiti. Mislim taprave delovne - torej delovne linije, ne razstavne, ki grejo tu pa tam v lovisce?

da se dobit  koker španjela  Smiley
 delavnega ki je usposobljen za delo v lovišču pa naredi lastnik  Wink Grin... tako kot vsakega drugega psa  Wink

Koker španjel ima samo en standard FCI 8... šarivec
 in dokler bo v 8 grupi bo to, ko bo pa v 9 potem bo pa družna pasma in se določenim ne bo več potrebno ježiti  Evil
 ločeno  show in work je zgolj iz stališča ljudi katerim se ne da delat s psom in so si izborili show linijo za rastave in vzrejo.
kam je to pripeljalo...  se pa ve ... žal ne morem preko mnenja, da ko pasma postane popularna pristane v krempljih komercialnih rejcev/ vzrediteljev in le ti v svojih lepotnih idealih pasmo skvarijo. ( situacija pri vsej pasmah ki so iz takega ali drugačnega razloga postale popularne je popolnoma ista)

si upam  trdit da spadam med une" zoprne pisce" Roll Eyes... pa ne bi pisala tule imam posvoje zelo rada Nežo ker se res trudi promovirat pasmo. Ko bi le na pasmo gledala iz realnega vidika.

Citat
AngSeter res je ne spadajo in ravno zato pravim, da bi bili dobrodošli testi, ki bi bili dostopni tudi tistim, ki sicer nimajo namena s svojim psom loviti. Saj vem sliši se totalno glupo.. Cheesy
Ampak vem, da imajo psi neizmerno željo do dela, moja jo ima pa je razstavna linija. In če bi bila v lovskih rokah, sem prepričana, da bi delala ko norc. Ampak mi živimo na vasi, gozd je praktično za hišo in zadnja stvar mi je spodbujanje nagona, ker vem kako se je to končalo pri dedijevih, lovsko uzgojenih, psicah.


Testi kot jih omenjaš ti ..oz preizkušnje ali  šolanje je dostopno vsem.
Kaj točno, do vejice in pike piše v lovskem pravilniku( 20 let nazaj pisanem) ni zabetonirano, to ti lahko potrdi vsak ,ki je s svojim psom delal PNZ( preizkus naravnih zasnov),ali  JZP( jesensko vzrejno preizkušnjo), ali ŠPP( širšo poljsko preizkušnjo)  ali PPA ...itd , pa naj bo to lastnik šarivca , retriverja, ptičarja....
Kar dokazujejejo tudi slike( iz preizkušenj) lastnikov ki niso lovci ( v  roza trenirkah jih nadeš , edino orožje so jim pa vrečke s priboljški za psa  Wink )

Opravljanje šolanja v lovski smeri ni  to ,da  zgolj vzpodbujaš lovski nagon temveč vsa poanta je  da spraviš  lovskemu psu  nagon pod kontrolo vodnika.
To pomeni ,da tudi če pes ne bo nikoli  delal v lovišču, bo v  svojem okolju  bil sposoben  ločiti oz reagirati drugače na različne vonjave.
Tukaj v tem kako pes loči  in kako se obnaša na različne vonjave je pa tudi  naučenost vodnika in poznavanje reakcij pri svojem psu .
Vodnik kateri je šolal psa v lovski smeri bo znal prepoznati obnašanje in reakcijo psa na različne vonjave  .

Življenje s psom in prvobit vsega niso zgolj rastave ali lov-delo v lovišču.(Ne rastave ne  lov ni vsak dan.)
 temveč sproščeno  sobivanje z psom v okolju kjer živimo ali kamor koli gremo .

Meni to pomeni ,da grem lahko brez bojazni kamor koli, in vem ,da bom  imela lahko psa tudi prostega pa vendar še vedno pod kontrolo; da ga lahko odpokličem kadar koli in v karšni-koli situaciji in pes pride k meni svojemu vodniku , se ravna po mojih navodilih in ne po svojem nagonu.

Primerjava med Murko in tvojo Bello, sem ti pa že povedala ni realna. Murka je gonič + tega da je lovsko uporabna ( pomeni da ji je to služba) Lovsko uporaben gonič MORA gonit. Nasplošno vsak gonič goni zato pa so goniči ( in zato imamo toliko  primerov izgubljenih biglov) v okolju kjer so vonjave mora bit gonič na povodcu- tudi lovski. 98% njegovega dela je to da goni. Gonič ima pa eno primarno  nalogo pogon do cilja.
Dočim  dobro vzgojen retriver, šarivec ali ptičar( + terier , jamar itd) je pa lahko brez vsakega problema tudi prost. Ker mu  pravilna vzgoja vcepi v glavo, da dela za vodnika  po pravilih vodnika  in da  ko ga le ta odpokliče je to pred njegovim nagonom. Njihova primarna naloga ni gonja temveč vse drugo. Šarjenje, prinašanje, nakazovanje itd. In iz teh del  vodnik lahko psa kadar koli odpokliče, ker tem psom to pomeni  naloga št 2.( pa tudi če je ni je samo priboljšek)

Hudo uporabna zadeva tudi za varnost psa.
Vem da so tebi pomembne in zanimive  zgolj rastave, ampak resnično ti priporočam, da greš enkar ali parkrat vsaj pogledat kakšno preizkušnjo, delo ali šolanje. In to s takim ki ti bo poleg znal obrazložil čemu je tako delo namenjeno in zakaj . In kako je lahko tudi drugače uporabno.


Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1332 : petek, 16.12.2011 : 12:10:43 »

da se dobit  koker španjela  Smiley
 delavnega ki je usposobljen za delo v lovišču pa naredi lastnik  Wink Grin... tako kot vsakega drugega psa  Wink

Ne vem a si me nalasc ali pa ponesreci narobe razumela, zanimala me je ta delovna, field trial, znjbjnjg linija. Kakor gledam slike teh ti. working line spanjelov (field trial, kakor pac clovk klikne), zgledajo drugace, predvsem kar se uses tice, taki bolj zmerni so.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1333 : petek, 16.12.2011 : 12:18:47 »

da se dobit  koker španjela  Smiley
 delavnega ki je usposobljen za delo v lovišèu pa naredi lastnik  Wink Grin... tako kot vsakega drugega psa  Wink

Koker španjel ima samo en standard FCI 8... šarivec
 in dokler bo v 8 grupi bo to, ko bo pa v 9 potem bo pa družna pasma in se doloèenim ne bo veè potrebno ježiti  Evil
 loèeno  show in work je zgolj iz stališèa ljudi katerim se ne da delat s psom in so si izborili show linijo za rastave in vzrejo.
kam je to pripeljalo...  se pa ve ... žal ne morem preko mnenja, da ko pasma postane popularna pristane v krempljih komercialnih rejcev/ vzrediteljev in le ti v svojih lepotnih idealih pasmo skvarijo. ( situacija pri vsej pasmah ki so iz takega ali drugaènega razloga postale popularne je popolnoma ista)

si upam  trdit da spadam med une" zoprne pisce" Roll Eyes... pa ne bi pisala tule imam posvoje zelo rada Nežo ker se res trudi promovirat pasmo. Ko bi le na pasmo gledala iz realnega vidika.


Testi kot jih omenjaš ti ..oz preizkušnje ali  šolanje je dostopno vsem.
Kaj toèno, do vejice in pike piše v lovskem pravilniku( 20 let nazaj pisanem) ni zabetonirano, to ti lahko potrdi vsak ,ki je s svojim psom delal PNZ( preizkus naravnih zasnov),ali  JZP( jesensko vzrejno preizkušnjo), ali ŠPP( širšo poljsko preizkušnjo)  ali PPA ...itd , pa naj bo to lastnik šarivca , retriverja, ptièarja....
Kar dokazujejejo tudi slike( iz preizkušenj) lastnikov ki niso lovci ( v  roza trenirkah jih nadeš , edino orožje so jim pa vreèke s priboljški za psa  Wink )

Opravljanje šolanja v lovski smeri ni  to ,da  zgolj vzpodbujaš lovski nagon temveè vsa poanta je  da spraviš  lovskemu psu  nagon pod kontrolo vodnika.
To pomeni ,da tudi èe pes ne bo nikoli  delal v lovišèu, bo v  svojem okolju  bil sposoben  loèiti oz reagirati drugaèe na razliène vonjave.
Tukaj v tem kako pes loèi  in kako se obnaša na razliène vonjave je pa tudi  nauèenost vodnika in poznavanje reakcij pri svojem psu .
Vodnik kateri je šolal psa v lovski smeri bo znal prepoznati obnašanje in reakcijo psa na razliène vonjave  .

Življenje s psom in prvobit vsega niso zgolj rastave ali lov-delo v lovišèu.(Ne rastave ne  lov ni vsak dan.)
 temveè sprošèeno  sobivanje z psom v okolju kjer živimo ali kamor koli gremo .

Meni to pomeni ,da grem lahko brez bojazni kamor koli, in vem ,da bom  imela lahko psa tudi prostega pa vendar še vedno pod kontrolo; da ga lahko odpoklièem kadar koli in v karšni-koli situaciji in pes pride k meni svojemu vodniku , se ravna po mojih navodilih in ne po svojem nagonu.

Primerjava med Murko in tvojo Bello, sem ti pa že povedala ni realna. Murka je goniè + tega da je lovsko uporabna ( pomeni da ji je to služba) Lovsko uporaben goniè MORA gonit. Nasplošno vsak goniè goni zato pa so gonièi ( in zato imamo toliko  primerov izgubljenih biglov) v okolju kjer so vonjave mora bit goniè na povodcu- tudi lovski. 98% njegovega dela je to da goni. Goniè ima pa eno primarno  nalogo pogon do cilja.
Doèim  dobro vzgojen retriver, šarivec ali ptièar( + terier , jamar itd) je pa lahko brez vsakega problema tudi prost. Ker mu  pravilna vzgoja vcepi v glavo, da dela za vodnika  po pravilih vodnika  in da  ko ga le ta odpoklièe je to pred njegovim nagonom. Njihova primarna naloga ni gonja temveè vse drugo. Šarjenje, prinašanje, nakazovanje itd. In iz teh del  vodnik lahko psa kadar koli odpoklièe, ker tem psom to pomeni  naloga št 2.( pa tudi èe je ni je samo priboljšek)

Hudo uporabna zadeva tudi za varnost psa.
Vem da so tebi pomembne in zanimive  zgolj rastave, ampak resnièno ti priporoèam, da greš enkar ali parkrat vsaj pogledat kakšno preizkušnjo, delo ali šolanje. In to s takim ki ti bo poleg znal obrazložil èemu je tako delo namenjeno in zakaj . In kako je lahko tudi drugaèe uporabno.




Podpis! Smiley
Super napisano Cheesy
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1334 : petek, 16.12.2011 : 12:43:01 »

Ne vem a si me nalasc ali pa ponesreci narobe razumela, zanimala me je ta delovna, field trial, znjbjnjg linija. Kakor gledam slike teh ti. working line spanjelov (field trial, kakor pac clovk klikne), zgledajo drugace, predvsem kar se uses tice, taki bolj zmerni so.

Misliš ko vtipkaš v google field trial ali show line ?

Ponavadi vtipkaš v angliščini je tako? in ti zmeče ven slike več ali manj s povezavo na angleške.
Pri angležih je to  nekako takole: ( Isti šmorn pri setrih  Wink)
 Oni to nekako  ločujejo... po enih svojih kopitih..oni tud pri setrih parijo normalno z D kolki( kar je pri nas prepoved ker to pomeni displazija),
 tudi če  daš setre ali retriverje  ti bo zmetalo ven field trial vse nekaj oskubljene  ali zacuknjene.. ošpičene v gobčke in kratkimi ušesi itd.
Field trial standarda posebaj ni.. niti ga ni za show line. ( to je  "rojeno" iz strani rastav- temu posledično vzreje- komercializem Wink )
En sam je. Delaven pes je lahko tud lep... edino kar mu je  različno je to, da nikoli ne bo imel tako dolge dlake  verjetno nikoli tako negovane dlake- ker jo ne more če dela,  jo v grmovju potrga. Pa ko delavc pride na rastavni parket je" kmet".. po domače povedano Smiley

Sej veš nani  da imam setra, jaz Damču ušesa še celo postrižem( ker drugače tuli, ko mu ven izčesavam pol hoste ali razno razne ježke ki jih spotoma prinese, tudi dlako ima postriženo. Dočim tisti ki intenzivno rastavljajo dlako skrbno negujejo..
 in ko primerjaš taka dva psa  po slikah zgleda en kot da je ves "oskubljen" tadrug je pa lep.

zanimivo bi bilo primerjat enega in drugega ko prideta iz vode.. vsa mokra- po sami konstituciji. tam bi se pa realno videlo Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines