Hehe sem fuul uživala, zdaj pa ti odgovarjam na vprašanje ki si mi ga zastavila v temi o kavalirčkih.
Ali ste vedeli, da je pri angleških koker španjelih možnih ogromno barvnih kombinacij??
Jaz vam bom predstavila 18 barvnih kombinacij.
Da vam bo lažje razumeti vse izraze, sem pri vsaki barvni kombinaciji dodala sliko. Kliknite na barvo (npr. red) in vam bo odprlo sliko s predstavnikom te pasme v izbrani barvi.
Kot
osnovni barvi sta:
-
red (rdeča) in
-
black (črna)
solid (enobarvna) Te pse večinoma vsi poznajo. A med enobarvne spadajo tudi:
-
chocolate or liver (čokoladni oz. rjavi)
Pri enobarvnih psih se lahko pojavljajo bele lise na prsih, ki pa niso najbolj zaželjene.
Potem so tukaj
lisasti španjeli:
-
black and white (bela in črna)
-
red and white (bela in rdeča)
-
orange and white (bela in oranžna)
-
chocolate or liver and white (bela in čokoladna oz. rjava)
Te psi imajo osnovno belo barvo in lise z prej omenjenimi barvami.
Serci (v nadaljevanju ROAN) so naslednja barvna kombinacija. To so psi, ki so "marmorni" :
-
blue roan (črni in beli)
-
red roan (rdeči in beli),
-
orange roan (oranžni in beli),
-
liver or chocolate roan (čokoladni oz. rjavi in beli),
-
lemon roan (rumeni in beli - baje tudi obstaja a je zelo redek?)
Nekateri serce delijo še na bolj temne in svetle (a to znotraj določene barve - dark/light roan) npr.:
-
light blue roan (svetel - črni serec)
-
dark blue roan (temen - črni serec)
Pri sercih pa se pogosto (ali pa večinoma) pojavljajo lise v barvi serca (črni serci s črnimi lisami,..)
Tan so psi, ki imajo neko barvo in "tan" oznake. Najbolj znani so:
-
black and tan;
so psi z črno dlako in rjavimi "lisicami"(tan), ki so na točno določenih mestih (nad očmi, tačkah, na prehodu vrat-prsni koš, na gobčku)
Obstajajo pa seveda še:
-
blue roan and tan-
chocolate roan and tan-
chocolate and white and tanSable (angleški izraz) so psi, ki so črno rdeče (zlate) kombinacije:
-
sableTribarvni španjeli (tricolour) pa so beli psi z črnimi in rjavimi lisami (niso serci !):
-
tricoluorGenetike barv pa (še) nimam naštudirane, tako, da vam tega ne bom razlagala..
Upam, da se nisem zmotila ali česa pozabila. Če kdo opazi kakšno napako, naj me opozori!!
Lp
PS na
TEJ strani so barve zelo lepo prikazane, a ni slik za vse kombinacije