mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 01.07.2024 : 03:07:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: 1 ... 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 251751 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1350 : nedelja, 18.12.2011 : 13:38:58 »


Ne gre pa mi skozi, da pes pokaže svoj karakter šele z delom, oziroma, da enačiš karakter z delovnimi zasnovami. Saj pes ima karakter tudi v drugih situacijah. Zame je karakter kako se na določeno situacijo odzove. In za španjela pričakujem, da je odprt do vseh ljudi in da vedno maha z repom. Da se dela loti z veseljem in da ti je ves čas pod nogami in čaka, kdaj bo akcija.
In če ima tak karakter, potem mu razstave niso problematične. Je pa dejstvo, da je prav tako kot za izpit treba vadit tudi za razstave. Ti ne moreš kar prit tja in mislit, da si zmagal. To pa je dejstvo. Pes mora biti naučen da teče poleg lastnika na vrvici in ne boš vrjela, veliko španjelov spusti nos na tla, ker je nekdo tam lulal (sploh samci ko vohajo kakšno psico), pa se bodo zato čisto uprli. In tudi to sem že sama doživela. Pa me zato nihče ni nagnal iz ringa. Pač sem ga cuknila in odplejala krog do konca.  



V  čem je pa razlika Neža?

kaj misliš da če greš z psom (reciva v tem primeru lovskim) delat v lovišče ,da ga  samo odpneš iz vrvice in spustiš...pa on kar čudežno vse sam naredi ?
naučit ga moraš da dela in to naučenost uporabit skupaj z njegovimi naravnimi zasnovami.
Edini lovski pes ki ga pripelješ v gmajno in spustiš da on sam naredi je gonič. In samo gonič. Ker goniča se pripelje na pogon.Pa še to so zgolj tisti ki delajo skupinsko. Wink

Ampak tud gonič mora znat hodit poleg, mora biti vodljiv ,  mora  znat držat prostor ( odložljivost) mora stat pri miru. In mora v sedečem položaju kdaj in kdaj počakat.

Vsak lovski pes mora bit prijazen tudi do drugih ne samo do svojega vodnika. Vsak mora bit vesel in v vsakem primeru pripravljen na akcijo.Če govorimo o delavnih
Agresija je pri vsakem lovskem( pa ne samo pri lovskem) nezaželjena.
Toleranca do tujca je  pa tisto kar je pomembno. Pes mora bit toleranten tudi do drugih ne samo do svojega lastnika.

Ne enačim te z rastavami. Vem da  hendlaš da ti je to v veliko veselje. Kot sem že rekla hvala bogu da imaš neko veselje in nek hobi ( večina tvojih vrstnikov ga nima..  Wink)
Hočem ti samo povedat da ko govorimo o lovskih psih, pomeni da imajo lovski psi svoj karakter( tako kot ga imajo druge pasme svojega)In ta njihov karakter je lovski nagon. Naravna zasnova. In ta naravna zasnova se pokaže v največji meri ko daš psa v naravo. Dejansko naravo... na polje v gozd, kjer so vonjave . Tam ti on pokaže svoj pravi karakter.

Ti zanemarjaš pri lovskem psu njegov lovski nagon- karakter- naravno zasnovo .( zato je lovski pes)
Sploh ne vem kako naj ti to še objasnem Sad

Ne vem... ko pelješ svojo psičko po mestu, kako se ona obnaša tam? in ko jo pelješ na sprehod v naravo gozd kako se obnaša tam?
A je razlika? a opaziš razliko v obnašanju psa  v mestu in v gozdu?

Kako pa ocenis, ce raje dela z vodnikom, da ni to nekaj kar mora, ker ti zahtevas od njega?

Pri mojih dveh je to tako simpl ocenit da bolj ne more bit Grin
 Delam z Damčem ( on nima nekega posebnega nagona po delu- njemu je bolj pomembno da on raziskuje.. torej nos)
Mu mečem palico, in je naučen ,da mi jo prinese, in mu jo mečem, pa vsakič ima ukaz, da mi jo preda in gre poleg pa spet vržem  in aport itd....
In mi vmes zazvoni  mobitel... dam palico pod ramo se obrnem okoli... klepetam in ko pogledam proti psu on  že šari okoli grmovja in vohlja pa ščije po drevesih. Roll Eyes

Delam Z Dino...isti primer...  mečem aport... mi zazvoni telefon... dam palico pod ramo.
Ona pa ne gre nikamor, čaka tam kot pribita.. nič je ne zmoti.. čaka  kdaj bom jaz končala pogovor da ji bom spet metala aport  Wink

Iz vsakdanjega. Smiley





Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1351 : nedelja, 18.12.2011 : 14:03:54 »

Aha. Razumem. Potem je tole podobno. Delas RO vaje. Ga nagradis in takoj ko pade nagrada vrze nos na tla. Ali pa to, da med odlaganjem gleda sicer tebe vmes pa okrog pogleduje, ce bo kaj iz grma priletelo.  Roll Eyes
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1352 : nedelja, 18.12.2011 : 14:56:55 »

Recimo ja  Wink Grin Vsakič znova  ga moraš stimulirat za  delo

En link ( upam da jana ne bo preveč huda) Vir youtube
http://www.youtube.com/watch?v=7RpezzmtH_s&feature=related
Prikaže ful nazorno strelomirnost- odložljivost in  aport po strelu ( dva komada)... mlad pes Wink
In vidiš kako gre pes prvič iskat ko poveže s strelom in kako gre drugič po ukazu, in kako vklopi nos dodatno- naknadno.
zainteresiran in ves zagret za delo + da si pomaga še z naravnimi zasnovami.
No v tem primeru pri mojih dveh bi bil scenarij nekako takole
 Dina bi po vsej verjetnosti isto  odreagirala.

Damč bi bil pa drug scenarij. Tongue
Prvo bi se nehalo že tam pri odložljivosti  Roll Eyes.
Mi mu morala extra zagrozit drži prostor pa da se ne premakneš.
pa  še to ne bi on sedel tam pri miru in čakal ampak če ne drugega bi puzal tam na mestu in če nič drugega bi našel eno luknjo z enim žužkom, kamor bi rinil svoj nos pa makar v ležečem položaju.

Potem ko bi ga poslala "išči aport" bi on  šel ne bi poštartal  tako kot ta na videu ali pa Dina ...  počasi bi on šel tja dol pogledat kaj sem jaz tam delala ... na un strel bi spotoma že itak  pozabil, pa aport bi tud pozabil da sem mu rekla .. v glavi bi imel samo še išči.
In bi šel šnofat... in med tem ko bi šnofal bi stalno pogledoval kje sem jaz- pa teral tam po travniku svoje ... če ne bi vsaj na pol une griča prišla bi  se trikrat  povzpel  v velikem loku njegovega tekanja  in gledal kje sem... po, če bi tam stala pri miru  bi pa on posvoje vohljal. ali pa celo prišel do mene ( brez vsega)
Vmes, ko bi se una  babnca na biciklu mimo peljala... bi šel še dol  k cesti in bi gledal za njo kot tele v nova vrata..potem bi pa on nadaljeval in šnofal tam okoli. Mogoče vmes bi celo po zraku lovil vonjavo in celo najdel prinosilo.. pa šel drezat vanjga ampak  sam od sebe ga 100% ne bi prinesel.
 Če bi  res hotela da mi poišče  in prinese bi jaz morala dol in skupaj z njim it tja ... in mu rečt aport...potem bi se pa zmigal in mogoče bi celo prinesel..... tadrugega bi morala it pa že   sama pobrat.

Vsako stvar ki bi hotela da naredi bi mu morala ukazat, samoinciative ni...
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1353 : nedelja, 18.12.2011 : 15:10:00 »

pozabila omenit da nagon in pa nos mu pa dela. Nikoli ne zataji... pa da ne omenim da spomin ima tud neverjeten...po parih letih ko se npr vrnemo na neko lokacijo se bo spomnil v katerem grmu je šnofal in je ptič ven zletel.
ko  gremo nekam kjer je prvič...in  parkiramo enih 500 metrov proč od bajerja( z racami) on takoj ko stopi iz avta dvigne nos v zrak in vleče vonj.
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1354 : nedelja, 18.12.2011 : 15:39:41 »

Joj sploh nisem poslala posta ki sem ga prej napisala.. še enkrat.

Ko grem jaz v mesto z Bello je enako kot takrat ko grem v gozd. Vedno je nos na tleh in vleče kamor ji paše če ne ukažem poleg. Vedno jo bom premamila samo s preboljški, ker to je stvar za katero je pripravljena naredit vse, tako kot večina španjelov.
Tako vedno preden je spuščena delava na pozornosti, potem leta, potem pa malo prinaša malo delava trikce. Odvisno tudi od razpoloženja.
Ko pa je prosta v gozdu ko mi recimo gobarimo, potem mora ona pazit, da se nas drži. Mi takrat nismo nanjo pozorni in tako ona sicer voha po tleh a ves čas preverja, če smo v bljižini.

No za gordone je značilno da si zapomnejo kotičke, tako da je to čisto ok.

To da zatiram naravne zasnove je normalno, ko pa sem delala agility, kjer je morala imet pozornost name ne pa na nos, se ti ne zdi? Preusmeriti je bilo treba njeno pozornost, in zdaj dela za hrano to kar se zmislim. Delava trikce, dog dancing. Za to pa naravnih zasnov ne rabim.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1355 : nedelja, 18.12.2011 : 15:57:33 »

To kar si napisala zgolj pomeni da ji preusmeriš pozornost.In  njen karakter usmeriš v tej smeri ,da naredi nekaj za nagrado-  v tem primeru priboljšek.
Ni to zatiranje nagona  Wink
Izrabiš njeno naravno zasnovo, torej karakter . Ker je mahnjena na priboljške. Tudi to je karakter.
Večina španjelov, pa tud kar velika večina  retriverjev je po karakterju mahnjena na hrano ( eni to imenujejo požrešnost)

zatiranje karakterja bi bilo recimo da bi ti živela v mestu in vsakič ko bi ti psička spustila nos na tla( kar je v njeni naravni zasnovi) bi jo ti nakurila z fuj. Isto bi recimo delala ko bi šla v naravo na sprehod z njo.
 Ne bi ji pustila da hodi po svoje da raziskuje, takoj ko bi ona  to hotela bi jo nakurila z fuj in bi jo terala da dela nekaj kar bi ti želela npr trikce.

Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1356 : nedelja, 18.12.2011 : 16:34:13 »

lol enkrat zatiram enkrat preusmerjam. Saj mi je vseeno kako se to poimenuje.  Grin  Tongue

Vsekakor psica ni ves čas doma in v bajti. Uživa pa vsakič ko se gre ven, pa če se gre na sprehod ali pa na razstavo. Bistvo je, da je v središču pozornosti, čeprav je najbolj zadovoljna prav takrat ko se vsi zmatrani vrnemo iz sprehoda in počimo na kavč.  Kiss
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1357 : nedelja, 18.12.2011 : 16:55:51 »

lol enkrat zatiram enkrat preusmerjam. Saj mi je vseeno kako se to poimenuje.  Grin  Tongue


ali si kje narobe prebrala, ali pa spet namenoma obračaš moje besede.

ja Neža važno je da je našemu psu ok. Pa da ima kvalitetno življenje.
Potem pa kakor koli. Če imaš ti v glavi ,da lovski pes neznansko  bolj uživa v rastavah kot pa v naravi , pa naj.... po tvoje.

Vsak po svoje  s svojim psom. Wink

Le to te prosim , da ne prodajaš več krive vere  in ne diskreditiraš vsega česar ne poznaš.
 
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1358 : nedelja, 18.12.2011 : 19:42:38 »

Recimo ja  Wink Grin Vsakič znova ga moraš stimulirat za delo

En link ( upam da jana ne bo preveč huda) Vir youtube
http://www.youtube.com/watch?v=7RpezzmtH_s&feature=related
Prikaže ful nazorno strelomirnost- odložljivost in  aport po strelu ( dva komada)... mlad pes Wink
In vidiš kako gre pes prvič iskat ko poveže s strelom in kako gre drugič po ukazu, in kako vklopi nos dodatno- naknadno.
zainteresiran in ves zagret za delo + da si pomaga še z naravnimi zasnovami.
No v tem primeru pri mojih dveh bi bil scenarij nekako takole
 Dina bi po vsej verjetnosti isto  odreagirala.

Damč bi bil pa drug scenarij. Tongue
Prvo bi se nehalo že tam pri odložljivosti Roll Eyes.
Mi mu morala extra zagrozit drži prostor pa da se ne premakneš.
pa  še to ne bi on sedel tam pri miru in čakal ampak če ne drugega bi puzal tam na mestu in če nič drugega bi našel eno luknjo z enim žužkom, kamor bi rinil svoj nos pa makar v ležečem položaju.

Potem ko bi ga poslala "išči aport" bi on šel ne bi poštartal tako kot ta na videu ali pa Dina ... počasi bi on šel tja dol pogledat kaj sem jaz tam delala ... na un strel bi spotoma že itak pozabil, pa aport bi tud pozabil da sem mu rekla .. v glavi bi imel samo še išči.
In bi šel šnofat... in med tem ko bi šnofal bi stalno pogledoval kje sem jaz- pa teral tam po travniku svoje ... če ne bi vsaj na pol une griča prišla bi  se trikrat  povzpel  v velikem loku njegovega tekanja in gledal kje sem... po, če bi tam stala pri miru  bi pa on posvoje vohljal. ali pa celo prišel do mene ( brez vsega)
Vmes, ko bi se una  babnca na biciklu mimo peljala... bi šel še dol  k cesti in bi gledal za njo kot tele v nova vrata..potem bi pa on nadaljeval in šnofal tam okoli. Mogoče vmes bi celo po zraku lovil vonjavo in celo najdel prinosilo.. pa šel drezat vanjga ampak sam od sebe ga 100% ne bi prinesel.
 Če bi res hotela da mi poišče  in prinese bi jaz morala dol in skupaj z njim it tja ... in mu rečt aport...potem bi se pa zmigal in mogoče bi celo prinesel..... tadrugega bi morala it pa že sama pobrat.

Vsako stvar ki bi hotela da naredi bi mu morala ukazat, samoinciative ni...

Ok, zdaj mi je pa ta lovski nagon malo bolj jasen. Po vseh tvojih postih. Se mi je sicer sanjalo, ampak zdaj vem veliko več.

V bistvu, če bi izbirala mladiča iz legla, zagotovo ne bi bil lovec, no vsaj pretiran ne, ker me ta disciplina ne zanima  Tongue   Mi je pa super pogledat si lovske pasme na delu. Krasni so  ljubezen 

Zdaj pa ne bom več pacala po tej temi o Španjelih  Wink
Logiran
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1359 : ponedeljek, 19.12.2011 : 00:13:22 »

diva1 mislim, da sem bila dovolj jasna da je to angleška linija ker ves čas govorim v angleških linijah. Če pa ne pa zdaj, vsekakor spada pod angleško delovno linijo.

No diva1 meni si ti "smešna" samo zaradi ene stvari (pa ne obrni to kot negativno smešna ampak je mišljeno simpatično smešna). Ker tvoji psi, ki jih jaz poznam in sem videla njihove rodovnike so vsi iz razstavnih linij. In to so močne psarne z razstavnimi prvaki. In ne razumi narobe. To ni slabo, ker si očitno našla v teh psih tudi dovolj delovnega nagona, da si jih lahko izšolala in lahko z njimi delaš, oz. dela Milan kakor koli. In nikoli nisem rekla za nikogar, ki s psom dela, da je smotan. Ne, ker stvar, ki jo ti počneš s svojim psom je čisto tvoja lastna odločitev. In vsi vemo, da so taki, ki tudi ob jagi držijo dlako, samo moraš res bit temu 1000% predan. In je težko, in svaka čast tistim, ki to zmorejo.

Veš kaj jaz mislim, da je izvorni spor pri nas. To, da mi hodimo na razstave brez razloga, vi pa kljub temu, da imate možnost dobiti šampijonate tega ne izkoristite. In roko na srce, kolikokrat je pa bil kateri med delovne prijavljen? Mislim, da bi bil tvoj Tony večinoma sam tam.

Danes sem imela zanimive pogovore s puncami. Ena izmed njih ima setre, in je razlagala kako je pri njih.
Stvari so dejansko zelo različne ampak že v celotni zasnovi. Ima pa tudi labradorca, kjer je povdarila, da so že prišli ven taki ki enostavno ne delajo, ne grejo v vodo. Ne vem, jaz še nisem slišala, da španjel ne bi šel v vodo, oz. res si ne predstavljam te scene, ker naša se vrže v vsako  Cheesy Grin . No ampak bolj mi je bil zanimiv drugi pogovor o tem kako sodnica gleda na psa in kaj išče pri njemu. In zadnjič sem ji omenila da mora španjel biti cobby, in potem se je o tem resno pozanimala in kar je povedala mi je bilo res všeč. Povdarila je namreč to kako standard določa točno takega psa, ki je sposoben tudi dela. Da mora bit poln mišic in kompakten, da je sposoben nositi plen. In to je tudi meni na španjelu všeč, ampak ne v verziji 45cm, ampak res max. 42 pa že tisti so kot slončki.

Jaz sem Bello šolala, hodili sva tudi na agility dokler je meni časovno še zneslo. Zdaj mi ne, ker imam preveč dela s šolo in mi že razstave tolčejo po redovalnici..

Kar se dela tiče, pustimo mojo Bello. Ona bo januarja dopolnila 5 let, če se ne motim, pa mora prvo preizkušnjo opraviti do 2 leta starosti, če želiš potem nadaljevat. Torej, kar bom delala z naslednjim psom je še uganka, kot je uganka kdaj ga bom imela itd. Trenutno je pa Bella edini pes za katerega odgovarjam. Lahko pa komentiram to kar vidim.
Prepričana sem, da je vse drugače ko si samostojen. Ko imaš pravico pri odločanju sam. Pri nas pač sem podrejena staršem in tudi kar se psa tiče nimam vedno zadnje besede. Prav tako kot ne kar se tiče razstav.

Glede opisa standarda in tega kdo ga je prispeval ne vem kaj misliš. Kolikor vem ga je pisala Alenka in nikoli nobena od naju ni zanikala dejstva, da je pasma lovska.

Vzreditelji si predstavljam zbirajo najboljše predstavnike kar se tiče zdravja, karakterja in izgleda. Kako to deluje v praksi je druga pesem. Vsi iščemo ideale, ki pa jih NI. Ni idealnega psa in ni idealnega vzreditelja, kot ni realnega ocenjevanja na razstavah. Nič ni prfektno in nikoli ne bo.
In v nobenem leglu ne najdeš 8 svetovnih prvakov, kot ne najdeš 8 master hunterjev.

Ja tako kot so pri razstavnih cvetke glede skrbi za pse so tudi pri lovcih cvetke. In zgodbe so res grozne.. ampak ne bom javno pisala ker potem bodo spet zamere. Se pa vedno najdejo na obeh straneh.

Imam pa vedno bolj občutek ko se gremo te debate, da tisti, ki nimamo lovsko usmerjene izobrazbe, oz. nismo delali v tej smeri, nismo odgovorni lastniki. Nismo pravi lastniki te pasme, ker je pač lovska. Kar očitno pomeni, da bom morala presedlat na američana, samo zato ker nima več lovskega nagona in ga torej lahko imam na svoje znanje doma.
Samo to vprašanje, pa prosim, da ena odgovori, ni provukativno. Ali gre vam na živce, da imamo lovske pse tudi tisti, ki želimo samo ljubljenca?

No pa saj po eni strani je vseeno. Itak večino časa preživijo kot ljubljenci oz. vsaj morali bi, ne glede na to kje živijo. Lepo na toplem pred kaminom, ali pač pri lastnikovih nogah. Tja španjel paše, k lastniku, ker se prilagodi vsakemu življenju, ki ga živi njegova družina.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1360 : ponedeljek, 19.12.2011 : 00:15:03 »

Moonbeam, tudi jaz berem tole temo, ful so mi zanimivi posti o lovskem delu od damayanti. Ker tudi mene zanima, kaj vse se skriva v mojem horjlskem zmešancu. Sveža sled od sosedove mačke, zajca, srne ... marička, kaka koncentracija je to! Nos, priliman na tla pa gas v hecnem cik-caku naprej. Če bi bil nos tako navzgor "priliman", ko je treba v šoli celo vadbišče "poleg" prehodit po šolsko Tongue
Nos na tleh pa "poleg" ... ja ... v naši šoli je krasno videt nemce (NO), ki ne spustijo z oči vodnika, pa naše smotkote, ki več kot deset korakov "poleg" hoje ne zdržijo, ne da bi jim vsaj enkrat vmes moral "fuj po tleh" siknit Tongue

Se opravičujem za smetenje tudi jaz Smiley Španjelčki so mi pa všeč, ker vsi, kar sem jih spoznala, tako luštno navdušeno mahajo z repom, pa tako lepo gledajo ljubezen
Logiran

Unikatne tablice in portretki
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1361 : ponedeljek, 19.12.2011 : 00:41:28 »

Ni treba, da se ima NOja. Ko smo mi posvili našega takrat 8 let starega prepeličarja, je v enem letu mel boljšo poslušnost od ovčarke  Tongue

Delo oz. dobre delovne zasnove niso "le" nagoni, ampak tudi pasja kontrola nad nagoni. Psi t.i. "delovnih linij" (na splošno) imajo boljšo kontrolo nad sabo. To kontrolo se po moje najhitreje zgubi in je tista, ki naredi razliko med dobrim psom in povprečnim psom. Če je pasja samokontrola slaba, mora biti vodnik pač toliko bolj pozoren, da jo nadomesti.

Ta manjko se vidi le in izključno ob opravljanju dela, ki zahteva zbranost. Še bolj, če pes dela samostojno oz. na razdalji, a ne sme pozabiti na prvotno nalogo. Izvajanje vaj v bližini vodnika ali na vrvici to niso, sploh če človek nenehno popravlja psa itd.

To velja za vse pasme, ki najbi sodelovale s človekom.

PS: To, da pes gleda vodnika ni nujno odarz pozornosti  Tongue Wink
Logiran
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1362 : ponedeljek, 19.12.2011 : 01:25:30 »

diva1 mislim, da sem bila dovolj jasna da je to angleška linija ker ves čas govorim v angleških linijah. Če pa ne pa zdaj, vsekakor spada pod angleško delovno linijo.

No diva1 meni si ti "smešna" samo zaradi ene stvari (pa ne obrni to kot negativno smešna ampak je mišljeno simpatično smešna). Ker tvoji psi, ki jih jaz poznam in sem videla njihove rodovnike so vsi iz razstavnih linij. In to so močne psarne z razstavnimi prvaki. In ne razumi narobe. To ni slabo, ker si očitno našla v teh psih tudi dovolj delovnega nagona, da si jih lahko izšolala in lahko z njimi delaš, oz. dela Milan kakor koli. In nikoli nisem rekla za nikogar, ki s psom dela, da je smotan. Ne, ker stvar, ki jo ti počneš s svojim psom je čisto tvoja lastna odločitev. In vsi vemo, da so taki, ki tudi ob jagi držijo dlako, samo moraš res bit temu 1000% predan. In je težko, in svaka čast tistim, ki to zmorejo.

Veš kaj jaz mislim, da je izvorni spor pri nas. To, da mi hodimo na razstave brez razloga, vi pa kljub temu, da imate možnost dobiti šampijonate tega ne izkoristite. In roko na srce, kolikokrat je pa bil kateri med delovne prijavljen? Mislim, da bi bil tvoj Tony večinoma sam tam.



Imam pa vedno bolj občutek ko se gremo te debate, da tisti, ki nimamo lovsko usmerjene izobrazbe, oz. nismo delali v tej smeri, nismo odgovorni lastniki. Nismo pravi lastniki te pasme, ker je pač lovska. Kar očitno pomeni, da bom morala presedlat na američana, samo zato ker nima več lovskega nagona in ga torej lahko imam na svoje znanje doma.
Samo to vprašanje, pa prosim, da ena odgovori, ni provukativno. Ali gre vam na živce, da imamo lovske pse tudi tisti, ki želimo samo ljubljenca?

No pa saj po eni strani je vseeno. Itak večino časa preživijo kot ljubljenci oz. vsaj morali bi, ne glede na to kje živijo. Lepo na toplem pred kaminom, ali pač pri lastnikovih nogah. Tja španjel paše, k lastniku, ker se prilagodi vsakemu življenju, ki ga živi njegova družina.

Res je, Nezzek, v tvojih postih je bilo govora o angleških linijah.  Glede fotk field and show linij...Sem površno brala. Se opravičujem.

In lepo je bilo prebrati, da sem ti "simpatično smešna"....  Sem si kar "oddahnila"...  Vsaj nekomu sem še simpatična (ha-ha)..  In to kljub letniku "proizvodnje"....Po letnici rojstva oz. "letniku proizvodnje" sem še krepko iz prejšnjega tisočletja.... Hvala za" kompliment".  

Ne, Nezzek,  izvorni "spor" med nama niso razstave... Še zdaleč ne... Tudi meni, moram priznati, so "zadišale"... Jaz  osebno ne zavidam nikomur... Razstave jemljem  zgoj in izključno kot nekaj prijetnega... Hobi... Druženje....
Razstave so "prostor", kjer vsi s ponosom pripeljemo na "ogled" svoje pse....

Saj sem ti že povedala, da si super punca...  V glavnem... Dokler se ne "dotakneš"  lovskih vodnikov kokerjev oz. "dela" teh psov...  Verjemi, imaš napačno predstavo... Ne bom izgubljala besed, v to se boš, srčno upam, enkrat prepričala sama.  Lovec je človek, pes je samo njegov partner. Sicer pa je o tem resnično super napisala Damayanti...
Res se je potrudila in uspelo ji je!!!  

Po dolgih letih smo obiskali in sodelovali na  5. razstavah.  S Tončkovim prihodom v naš dom...  Pred tem dolgo nič..
Ker imamo doma "stari vozni park"...Za razstave "neprimeren"
Z "izkupičkom" smo nadvse zadovoljni...Tony  3x prvak razreda mladih, 1x junior BOB ,, osvojitev naslova Mladinski prvak Slovenije...  Na 4. razstavi smo osvojili CAC.., na 5. razstavi smo dobili "brco" v rit... Pa nič hudega....
So me ljudje, ki veliko razstavljajo, potolažili in rekli, da vsak šampion mora tudi kdaj dobiti brco....

Jeseni pa smo s Tončkom zelo uspešno opravili "lovske" tekme... PNZ I. nagradni razred, UP II.nagradni razred  (134 osvojenih točk, 135 točk pa je dovolj za I. nagradni razred)... Šli na vzrejni pregled.  
 
V razredu delovnih pa se Tonček še ni razstavljal... Do včeraj.  Morda tebe ta razred ne zanima in nisi bila pozorna...
Ja, jaz pa sem na vseh omenjenih 5. razstavah ta razred  "sicirala".... In videla sem točno to, kar sem zapisala...Basen o sraki...
Sicer pa "debatirava" v glavnem midve....In si prav želim, da bi se v te konstruktivne debate vključili tudi ostali lastniki  in vzreditelji kokerjev....
 
In Bog ne daj, da presedlaš na američane.... Ni ga lepšega pogleda, kot je angležev pogled in veselo migajoč rep....
Tako nekakao....   Zdaj sem se tudi jaz že navadila na te dolge, migajoče repke....  

Nezzek, bodi mi lepo..., dobro "rihtaj" šolo  in upam, da se vidimo v Ljubljani.... In "čuvaj" Bello....

Tatjana
Logiran
piska
novinec
*
Sporočil: 33


« Odgovor #1363 : ponedeljek, 19.12.2011 : 01:51:22 »

Diva1  napiši do konca " Bila sem na specialki v Brnu, imela sem se luštno z vzrediteljico Tončka, bil je prijavljen v delovne in je dobil CAC"
Po slikah sodeč si se imela lepo in čestitke z moje strani.
Logiran
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1364 : ponedeljek, 19.12.2011 : 09:01:17 »

Res je.
Ta vikend smo bili na specialni adventni razstavi, ki jo je pripredil češki cocker club. 88 anlgleških koker španjelov....Praznik za oči..., praznik za dušo...

Ja, Tonček je  dobil CAC...   In še nekaj... V "finalu", med 10 psi, ki so osvojili CAC, ga je sodnica, "specialistka" za kokerje, Poljakinja, ga.Božena Banasiewicz, postavila na 2. mesto.....
Madonca, jaz sem kar "zrastla", tako v višino , kot tudi v  širino....

Zdaj pa moram v službo.... Pridem nazaj in še kaj "povem"...
Logiran
Strani: 1 ... 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines