mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 15.09.2024 : 22:20:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: havanski bichon
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 42   Dol
Natisni
Avtor Tema: havanski bichon  (Prebrano 124890 krat)
0 članov in 21 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #60 : sobota, 27.09.2008 : 09:26:08 »

Super. Je ze skrajni cas, da se pokaze kak pravi havanski bison v Sloveniji.  Smiley lp
Logiran

nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #61 : sobota, 27.09.2008 : 17:21:48 »

A potem se pa morda srečamo!
Bi rada starše spogajala za oba dneva... Undecided. Pa nevem če mi bo uspelo. V drugem primeru grem pa samo v soboto.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #62 : sobota, 27.09.2008 : 22:51:39 »

Spelamg, če bom šla firbcat v Vrtojbo, vas sigurno pridem pogledat in počohat vašo havačico. Tudi mene zanima kako izgleda havanček v živo, sploh v primrjavi s cotončki Smiley.
In, ja na razstavah se res ne razstavlja noben havanček živeč v Sloveniji. Boste pa morda imeli kaj tuje konkurence Wink Ampak nič bat, razstavo vzemite kot neko lušno doživetje in možnost da svojo psičko pokažete drugim.
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #63 : nedelja, 28.09.2008 : 23:04:26 »

Hehe... Krasno, Nezzek in Ppetra! Upam, da se res srečamo. Kolikor se spomnim, je tudi v Vrtojbi vedno huda gužva, tako kot v Ljubljani. A dan bo dolg, ni vrag, da se ne srečamo.

Za tujo konkurenco mi je pa jasno, da bo prišla, ampak kot mi je nekdo povedal, se itak tekmuje s standardom - če nisi po standardu, propadeš že zaradi tega. Mi pač gremo malo probat, mogoče se psu vse skupaj ne bo zagabilo že takoj prvič, ker potem bomo verjetno kar nehali s tem. A po drugi strani je morda smiselno vztrajati, saj pes nikoli ni sam kriv za neuspeh. Vse je odvisno od vodnika in skupnih priprav s psom. Za to pa rabiš čas. Hej, glavno da dogaja. Wink
Logiran
zavseoci
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #64 : sreda, 22.10.2008 : 17:47:24 »

Ojla!

A mi lahko kdo iz prve roke pove kaj o havancih??

Hvala!
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #65 : četrtek, 23.10.2008 : 12:42:12 »

Živjo, zavseoci!

Ker imam doma havansko bišonko, ti verjetno res lahko kaj povem "iz prve roke"...  Smiley

Kar se standarda za to pasmo tiče, predlagam vpogled na uradni strani Mednarodne kinološke zveze (FCI). Tule je link do standarda št. 250: http://www.fci.be/uploaded_files/250A2006_en.doc

Sicer pa ti povem, da je havanski bišon majhen pes, ki spada v skupino FCI 9, kar očitno že veš, saj se oglašaš na ustreznem mestu mojpesForuma. Da, to so mali družni psi, ki živijo skupaj s svojim lastnikom. Če rečem skupaj, tudi mislim skupaj, saj ti kužki bližino skrbnika enostavno potrebujejo. To sicer ne pomeni, da psa ni mogoče pustiti samega doma zaradi službe, šole itd., ampak, da se pes kar naprej mota okoli družinskih članov - svojega tropa pač. Moram reči, da je to lastnost, ki se jo je treba kar navaditi, saj je v začetku lahko nadležno, da te nekdo ves čas zasleduje po stanovanju, hiši, vrtu... No, seveda se je treba tega navaditi tudi zato, da pasjega malčka slučajno ne pohodiš... Smiley

Naša havanka je naš prvi pes v življenju, prej smo imeli mačke. Khm.  Wink  Tako, da kakšnih poglobljenih primerjav z drugimi pasmami ne morem dati. Povem pa lahko, da sem kmalu potem, ko smo psičko pripeljali domov, ugotovila, kaj je vzreditelj hotel povedati s tem, ko nam je rekel, da so havanski bišoni inteligentni, bistri psi. Naše havanke ni bilo mogoče ničesar naučiti na silo (pozor: ne pravim "s silo", ampak "na silo", da ne bo pomote). Gre že za take nianse, kot je ton glasu... Kako smo se morali navaditi, da se na tega psa NE vpije... Ali pa, da ga zmede, če ga kar z jasnega pograbiš in nekam prestaviš... Psička se je kar zgrbila, spodvila repek in se začela ritensko umikati... Joj, kako žalostna slika... Ko smo jo pripeljali domov, stara je bila pribl. tri mesece, smo jo en teden pustili čisto pri miru, najprej smo jo navajali na novo ime, ko je to osvojila, smo jo začeli sistematično učiti socializacije. Kar se čistoče tiče, nam je pomagala razna literatura, pri čemer smo imeli srečo, saj smo našli ogromno takih priporočil in navodil, ki učijo vzgojo s pozitivnim pristopom. Ker to je edini način, da pri havanskem bišonu kaj dosežeš - nikoli na grob način, vedno s prigovarjanjem, obilo pohvale, z nagrado... Teh načinov smo se kasneje še dodatno naučili v pasji šoli, ki uporablja metodo s klikerjem in nagrado (priboljšek). A do takrat je naša psička znala že marsikaj, šola (čeprav prva stopnja - za mladiče in mlajše pse) je bila le nadgradnja. Torej, če se teh prijaznih načinov učenja držiš, potem pes hitro in veliko dojema. Kadar ga učiš stvari, ki za psa niso naravne (npr. posebna drža, hoja poleg, priklic med igro...), se je treba poslužiti res pravih prijemov, saj v nasprotnem primeru psa hitro zmedeš, ker si on te omejitve predstavlja po svoje in se hitro odloči, da ne bo sodeloval. Tudi zato so havanski bišoni "znani" kot inteligentni psi (ne samo zaradi hitrega učenja, ki pa je lahko hitro le ob pravih metodah. A to, mislim, je tako tudi pri vseh ostalih pasmah). Tudi havanskega bišona je torej mogoče naučiti res česar koli. No, ker naša psička skoraj ne laja, smo pri tem hvaležno ostali in jo nismo usmerjali v psa za alarm (živimo v bloku). Je pa hecna, ko brani svoj teritorij: oglaša se z nizkim, v začetku skoraj bobnečim laježem, ki se ob polni jakosti ne spremeni v neko piskajoče bevskanje, čeprav je to majhen pes.

Kakor koli, življenje s havanskim bišonom je veselo. Tak pes se rad igra, pravijo, da svoje igrivosti ne izgubi niti v odrasli dobi. Tudi crkljivi so ti psi, skoraj do onemoglosti. Pa nobene agresije ni v njih. Občutek imam, da bi se s tem, da jo naučimo neke hude agresije, bistveno bolj mučili, kot pa za hojo poleg ali odpoklic (ta je za našo havanko še posebej težek oreh).

Ker je to dolgodlaka pasma, je nujno potrebna nega dlake, kar vključuje kopanje, krtačenje, česanje, neskončen boj z zajedalci (ne vem, kje pobira vse te bolhe, doma razkužujemo stanovanje kot nori, pa nič...). Da bi dlaka ohranila ustrezno kvaliteto (dolga, mehka, rahlo valovita dlaka, sestavljena iz dveh slojev, pri čemer je podlanka zelo neizrazita), je treba uporabljati res kvalitetne preparate, ki pač tudi nekaj stanejo. A tak je ta pes. Dovoljeno je česanje, krtačenje, nikakor pa ne striženje in trimanje. Striženje je dovoljeno (po standardu) le za dlako med prsti, ki zakriva blazinice. Barva dlake je pa sploh zanimiva: dovoljeno je vse od čisto bele (to je redkost) do črne, preko tobačno rjave, svetlo rjave, rdeče rjave, sive... Naša psička je zelo zelo svetla, skoraj bela, a z rahlim krem odtenkom ob straneh in na ušesih, kar je bilo ob njenem rojstvu opredeljeno kot zlata barva (hja, vsake oči imajo svojega malarja). Iz literature pa tudi izhaja, da lahko havanski bišon z leti barvo dlake tudi spremeni (verjetno do določene mere, morda se to meri v odtenkih, ne vem).

Čeprav psi te pasme niso nagnjeni k nobenim posebnim obolenjem, nam je vzreditelj priporočil, naj našo psičko hranimo zgolj z visoko kvalitetno pasjo hrano v obliki briketov (z obilo vode na razpolago), saj bodo sicer same težave. Imel je prav. Tudi je predlagal, naj k hrani dodajamo preparate za boljšo prožnost sklepov (glukozamin-hondroitin sulfat) in da naj pazimo, da psička ne bo skakala z višine do starosti 14 mesecev. Skakanje pomeni: hoja po stopnicah (še danes jo nosimo po stopnicah, pa je stara 15 mesecev), skakanje iz stola, kavča, postelje, skoki na poligonih za agility itd. Namen: treba je počakati, da se okostje do konca razvije, saj bi sicer lahko tvegali deformacijo sklepov. No, tako vsaj nam je razložil vzreditelj.

Havanski bišon je torej primeren za družinsko življenje v stanovanju (sprehodi obvezni), čisto brez problemov je združljiv z majhnimi otroci, seveda ob pogoju, da se tudi otroke nauči, da je pes samostojno bitje, ki potrebuje svoj mir itd. Ob redni negi (tudi čistoča zob je važna) in pravilni prehrani lahko ta pes doživi visoko staros (cca 15 ali 16 let). Mislim, da je čisto mogoče v celem življenju psa veterinarja obiskovati le zaradi obveznih cepljenj... Upam, da bomo tako srečo imeli tudi mi.

V Sloveniji so psi pasme havanski bišon zelo redki, po nekaterih informacijah je pri nas nekaj teh psov, a v rodovni knjigi Kinološke zveze Slovenije je naša psička vpisana kot prva te pasme, tako da res lahko potrdim redkost pasme pri nas. Če te zanima, kako havanski bišon izgleda v živo, predlagam, da obiščeš mednarodno pasjo razstavo v Vrtojbi 8. novembra 2008, kjer bo naša psička tudi tekmovala.

Če te še kaj zanima, sem seveda pripravljena odgovoriti.

LP, spelamg.
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #66 : ponedeljek, 10.11.2008 : 15:45:46 »

Tale forum malo spi, a ne... Najbrž zato, ker so havanski bišoni tako redki.

Ampak je ena prednost tega, da je pasma redka... hehe ... na razstavi zmagaš kot bi mignil!!

Tako je, naša Tajga je v Vrtojbi v soboto dobila vse tole: odločni 1, Prvak razreda mladih, Prvak pasme (BOB)!!! Ha!  Cool

Tako smo ponosni, da komaj dihamo.  Cheesy Čeprav ni bilo nobene konkurence na spregled, tudi iz tujine ne (hja, pride kdaj tudi to), smo vedeli, da tekmujemo - s standardom. Ja, ni nujno, da v primeru, ko ni nobene konkurence, tudi dejansko dobiš dobre ocene. Mirno se lahko zgodi, da pes, edini predstavnik neke pasme na razstavi, odkoraka iz ringa kot - pravdober... In potem je pač treba počakati na naslednjo razstavo, na drugega sodnika, na še nekaj opravljenih treningov... Seveda, če so ocene in nazivi cilj. Drugače pa to ni nič takega, da je le pes vesel in zdrav, pravim jaz.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali v našem taborčku na razstavi in hvala za vse čestitke. Slike objavim takoj, ko jih uspem urediti (joj koliko je tega)! Tile digitalni fotoaparati so po eni strani prava potuha - slikaš kot nor, potem pa en teden traja, da vse spraviš v red. Skoraj se več ukvarjaš s posnetki kot z realnim življenjem.. hmmm... Huh
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #67 : ponedeljek, 10.11.2008 : 16:31:30 »

Ampak je ena prednost tega, da je pasma redka... hehe ... na razstavi zmagaš kot bi mignil!!
Ej ne govori, še predobro vem kako je to.., sem murko 2x razstavljala pa sva obakrat bili sami.. rezultat? CAC, CACIB, BOB Grin

Seveda čestitke, upan da se v Ljubljani spet vidimo! Kiss
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #68 : ponedeljek, 10.11.2008 : 16:44:32 »

Čestitke prvi havančici v Sloveniji Smiley. Če bi bila v soboto tam, bi jo z veseljem prišla pogledat, sem pa tako v nedeljo navijala za naše cotončke Smiley.
Upam, da vas ujamem na kakšni od prihodnjih razstav.
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #69 : torek, 11.11.2008 : 12:07:25 »

PPetra, nezzek, hvala za čestitke!  Kiss

S Tajgo se nameravamo udeležiti razstave v Ljubljani, do takrat je še veliko časa, a tudi dela imamo ogromno. V mislih še kar obnavljam najine nastope iz Vrtojbe in opažam nekaj napak in pomanjkljivosti, tako da bomo sedaj začeli piliti prezentacijo. Pa seveda dlaka... ojoj...  Roll Eyes Tu pa sploh ne vem, kako bo. Ker smo v obdobju med gonitvami, bo verjetno lažje spraviti dlako v red. Tajga je tako oguljena (za moje pojme, ker vem, kakšna "zna" biti), da me kar srce boli.  sram A čez cca dva meseca bo, upam, bolje.

No, na ljubljanski razstavi se gotovo vidimo. Upam, da ne pride kaj vmes...
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #70 : torek, 11.11.2008 : 12:30:43 »

Ja v Ljubljani vas sigurno poiščem Wink

Spelamg, kaj pa kakšni vitaminčki za dlako? Ne vem, recimo svetlinovo olje, ali pa kaj drugega, jaz sem bila zadovoljna z izdelki od Canine.
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #71 : torek, 11.11.2008 : 14:59:41 »

Hua, Ppetra, tole je pa ideja!  Shocked Cheesy

Jaz sicer imam navodila od vzreditelja, da se za kvaliteto dlake dodaja nekaj, kar vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline (al kaj je že to), on celo propagira nek ameriški produkt, ki se ga v Evropi jasno ne dobi, zato uporabljam nekaj podobnega od Jean Peau-ja. A od teh oljčkov naši Tajgi noro poganja le ta ostra dlaka (je pa res, da se ji je barva zelo popravila...). Očitno ti preparati kar nekako delujejo, a težko rečem, na kaj vse vplivajo.

A bom vseeno poskusila s tvojimi predlogi. Bom kar telefonirala tja in naj mi povejo, kako je s tem. Pa da vidimo... Hej, mogoče se bomo morali izseliti iz stanovanja, ker bo Tajga sproducirala toliko dlake, da nas bo kar ven zrinila...  Grin  Grin  Grin

Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #72 : torek, 11.11.2008 : 15:11:55 »

Joj glede dlake sem jaz pri Belli že skoraj obupala.. Lips Sealed  Cry
Zdaj sem kupila sprej od BioGroom-a, ki naj bi preprečeval grizenje dlake.. (ja kakšne mi zganja.. Angry Angry ).. držim pest, da bo pomagal
Včeraj sem prišla domov in me je že luknja v dlaki čakala... Shocked (ni bila našpricana)
Danes zjutraj sem ji ga našpricala po celem telesu in se ni nič pogrizla.. upam, da bo tako tudi v prihodnje Smiley
Logiran
spelamg
rad pišem
****
Sporočil: 266


« Odgovor #73 : petek, 14.11.2008 : 15:53:07 »

Tako. Danes sem Tajgo prijavila na ljubljansko razstavo psov januarja drugo leto. Tekmovali bomo kar na vseh treh razstavah, v soboto na CACIB in specialki ter v nedeljo na CACIB. Uf, to bo naporen vikend... Undecided A ugotovila sem, da se pes bolje obnaša na razstavi, če ima tam kaj početi - torej da se ves čas nekaj dogaja okoli njega.

Se vidimo!
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #74 : petek, 14.11.2008 : 17:28:36 »

Krasno!!
Se vidmio potem tam! Cheesy Grin
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 42   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: havanski bichon
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines