o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 31.03.2025 : 14:25:04
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
havanski bichon
Strani:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
8
9
...
42
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: havanski bichon (Prebrano 133546 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
žiko
novinec
Sporočil: 28
Re: havanski bichon
«
Odgovor #45 :
sreda, 16.01.2008 : 17:51:55 »
Lep pozdrav Ajša!
Sicer sem se pred kratkim pridružila forumu in sem čisto slučajno brskala po tem, ko sem opazila tvojo kužko.NORO, kakšna nenavadna pasma- sicer sploh nisem vedla da obstaja, toliko o mojem znanju, pa vendar se ji ne morem načudit!!!!
Tudi, če bi bila mešanec, kot sem prebrala, NORO!!!
Zelo lepa kužka, nenavadno, zanimiva in prikupna!!!
Pasji pozdravček od Žikca
Logiran
AJŠA
novinec
Sporočil: 22
«
Odgovor #46 :
torek, 22.01.2008 : 19:48:33 »
Hvala za pozdrav.
Saj naša psička ni te pasme (domnevam, da misliš havanski bichon), samo prodajali so jo pod tem imenom. In 100 % je mešanec!
Zaradi tega se niti ne javljam več v tej temi, saj sem mnenja, da so posamezne pasemske teme namenjene rodovniškim psom.
Pa lep pozdrav od Darje, Ane in Ajše
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.273
«
Odgovor #47 :
sreda, 14.05.2008 : 13:44:28 »
Kot zanimivost:
Včerja sem na Slo. klubu za pritlikave pasme izvedela, da v Sloveniji ni registriranega niti enega havančka. To v teoriji pomeni da
v Slo. ni rodovniškega havančka
, se pravi pravega predstavnika te pasme. Obstaja možnost, da se kje skriva kak rodovniški kuža, pa da ga niso vpisali v Slo rodovno knjigo.
No in opozorilo vsem, ki se zanimajo za to pasmo.
Slovenskih legel havanskih bišonov NI
(preverjeno s strani Slovenskega kluba za pritlikave pasem).
Preko raznih oglasev se da kupit havanske bišone brez rodovnika, naj povem da s takim nakupom ne boste kupili havanskega bišona, temveč kvečjemu "mačka v žaklju".
Ne pustite se zavest, da mladički nimajo rodovnika ker je oče premlad skočil, saj drugače imata pa oba starša rodovnik, ali da ima samo mama rodovnik, oče pa ne in podobne štorije. Ta oseba, ki tvezi take zgodbe, pari vse možno med sabo in mladičke potem prodaja kot havanske bišone, včasih pa tudi kot kakšne maltežane ali pa menda celo šicuje (
glejte zgodbo najstnice
).
Torej, če si želite havančka, bo ponj potrebno jit v tujino
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.406
«
Odgovor #48 :
sreda, 14.05.2008 : 14:57:58 »
Ojla, ppetra! Kot smo predvidevali torej... Lepo, da si se pozanimala. Sem pa "vzrediteljico" odkrila na sosednjem forumu, če te zanima...
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #49 :
sreda, 14.05.2008 : 15:21:24 »
A res, sodeluje na sosednjem forumu, da si upa
(Prosim, pošlji mi kje sodeluje, hvala)
Logiran
spelamg
rad pišem
Sporočil: 266
«
Odgovor #50 :
petek, 20.06.2008 : 11:44:45 »
Lepo pozdravljeni vsi skupaj!
Rada bi se na kratko vključila v debato na tem forumu, in sicer v toliko, da povem, da v Sloveniji obstaja vsaj en rodovniški havanski bišon. To je naša Tajga, kmalu bo stara 11 mesecev, prihaja iz psarne "****" na Madžarskem (***), njen rodovnik pa JE VPISAN v rodovno knjigo v RS.
Tajga je uradno zlate barve, kar pomeni, da je zelo svetla, belo krem barve z zelo rahlim svetlo oranžnim pridihom po hrbtu in ob straneh trupa. Hja, kar težko je opisati to barvo, pomagalo bi, če bi priložila sliko, a je Tajga pač tak primerek, ki se ne pusti ujeti fotoaparatu... In verjetno sploh ni edina, kaj? Tudi smo ugotovili, da barva dlake ne pride do izraza ob vsakem fotografiranju, zelo je pomembna osvetlitev, položaj psa, zorni kot... A obljubim, da se bomo potrudili in spravili skupaj manjši album. Do sedaj smo namreč skupaj spravili že kar zavidljivo serijo - zmazkov...
Tajga ima v naši družini predvsem družabno vlogo hišnega ljubljenca, vzrejni nameni so bolj drugotne narave. Tako ali tako je za to še močno premlada, tako da glede vzreje te pasme in morebitnih legel ne bom prav nič obljubljala. Še posebej ne, ker je to naš prvi pes in smo, kar se sožitja s psom tiče, še na začetku - začetniki pač. Bomo videli, kako se bomo obnesli.
Sicer pa je življenje s Tajgo hudo zabavna reč. Tako zabavna, da gre Tajga kmalu kar v šolo, potem bo pa še lepše.
Toliko zaenkrat, če koga še karkoli zanima, z veseljem pomagam.
LP, Špela.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #51 :
petek, 20.06.2008 : 12:25:05 »
Spelamg, super da si se javila. Res je, na KZS sem naknadno dobila podatek da je v SLR pa le vpisan vsaj en havanček (pa tega še nisem upsela tikaj napisat).
No, če ni skrivnost nam zaupaš pod katero št. je vpisana tvoja havanezerka v SLR?
In slikce so seveda zaželjene, tudi če so zmazki
saj je teh kužkov res malo v Slo.
Logiran
spelamg
rad pišem
«
Odgovor #52 :
sobota, 21.06.2008 : 08:43:11 »
Živjo, ppetra! Seveda bom poslala podatke, za katere prosiš, a šele čez nekaj dni, ko se vrnemo domov, kjer je vse to lepo spravljeno, zapisano... Tudi izbor slik bom pripravila.
Se pa tokrat oglašam predvsem, da se opravičim, očitno sem nespametno (čeprav nenamerno) delala reklamo za psarno, od koder je naša "havanka", tako da je administrator vse navedbe črtal... Ne bom več... obljubim.
P, Špela.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.459
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #53 :
sobota, 21.06.2008 : 09:09:36 »
spelamg, nic pretresljivega, lahko pa kadarkoli napises rodovnisko ime, pa bodo vsi poznavalci takoj vedeli, od kje imas psicko.
Tudi to je catch, da naucimo ljudi, kaj rodovniska imena pomenijo.
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
spelamg
rad pišem
«
Odgovor #54 :
torek, 15.07.2008 : 11:27:45 »
Holja vsem!
Malo pozno se oglašam, a bolje tako kot nikoli.
Ppetra, glede vpisa v rodovno knjigo: na rodovniku ima naša Tajga vpisano naslednjo številko:
SLRHav-000001, rodovniško ime pa je Siegreich Jacint (hvala za nasvet, Jana!). Vzreditelji so nam povedali, da je ime "Jacint" lepo madžarsko žensko ime, a mi smo jo kljub temu preimenovali v Tajgo. Zdelo se nam je, da je vsaj v slovenščini na ta način lažje klicati psa, še posebej na daljše razdalje...
Sicer pa bi tu zraven z veseljem poslala še nekaj slik naše Tajge, a ne obvaladujem dovolj dobro orodij tega foruma, da bi jih nekako prilepila temu odgovoru. Prosim za navodila, potem bomo pa vsi skupaj uživali v pogledu na lepe slike (beri: zmazke) naše psičke, ki je hitra in kar naprej bezlja, tako da se je ne da dobro fotografirati.
Lepo vas vse pozdravljam!
Špela.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #55 :
torek, 15.07.2008 : 11:47:45 »
No, mislim da tale podatek veliko pove: SLRHav-000001. To pomeni (če se motim naj me kdo popravi), da je vaša psička prva havančica vpisana v SLR, s tem se jasno vidi da v Slo ni veliko teh psov.
Spelamg, pobrskaj po temi
Slika v sporočilu
, da bomo lahko občudovali tvojo havančico
No in naj še povem, da sem ravno včeraj izvedela da je prišel v Slovenijo še en havanček
Logiran
spelamg
rad pišem
«
Odgovor #56 :
torek, 15.07.2008 : 12:34:00 »
Ooo, Ppetra, hvala, hvala za tovoj odgovor, predvsem za novico! Da je še en havanček tu pri nas? Joj, pa to je krasno!!! Več ko jih je, bolje je! Upam, da se bo lastnik oglasil tudi na tem forumu, pa da izmenjamo izkušnje.
Sicer pa bo naša Tajga kmalu napolnila prvo leto - že razmišljam o veliki fešti (hehe, psu sploh ne bo jasno, mi pa bomo jako ponosni). Res ne razumem ljudi, ki lažejo glede podatkov o poreklu - saj to so dejstva, ki jih je enostavno preverjati... Mi smo sicer čisti začetniki kar se psov tiče, a pred nakupom smo se temeljito poučili iz vseh dosegljivih virov - internetni forumi in drugi spletni naslovi so seveda igrali bistveno vlogo pri vsem skupaj. Informacija iz rodvone knjige pri Kinološki zvezi Slovenije je bila ključna - Slovenija nima havanskih bišonov. No, potem je prišla Tajga... Čeprav sem tudi jaz izvedela, da naša Tajga ni čisto prva psička te pasme pri nas. Vprašanje je sicer, ali niso ostali psi, za katere se zatrjuje, da so te pasme, res pravi havanski bišoni. Dokaz je edino veljaven rodovnik. A ni mi jasno, zakaj lastniki, ki imajo rodovniškega psa, tega tudi ne prijavijo v rodovno knjigo. Itak je to le nadaljevanje celega postopka iskanja primernega rodovniškega psa in vseh formalnosti okoli tega, in je vpis v rodovno knjigo še najmanj zapleteno opravilo, vam povem. Ampak, tako pač je, Tajga ima številko 1.
Počasi bo treba začeti razmišljati o razstavah. Glede na vse okoliščine, ki spremljajo razstavo, je to kar težka odločitev za lastnika začetnika. Kaj vse je treba prej urediti - skrb za zdravje psa, pa skrb za dlako, veterinarski pregledi, obvezna cepljenja (no, to itak), pa skrb za dlako, pa dresura, pa skrb za dlako, pa prijavnica, potem vse logistične priprave, da ne omenim še skrb za dlako, in seveda ustrezen tajming, ah in seveda - skrb za dlako... No, saj sem bila dovolj jasna, ne...
Ja, dlaka je presenečenje svoje vrste. Verjetno je to vsem lastnikom maltežanov, bišonov, cotonov itd. kristalno jasno, nič novega ne razlagam. A ni panike, pes je pravi cukerček, potrudimo se do konca, čeprav traja dolgo, da jo razčešem tako, kot je treba in da ne boli preveč. Rabimo frizerja, ni kaj.
Zdaj grem študirat načine, kako prilepit slike.
P, Špela.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.459
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #57 :
četrtek, 18.09.2008 : 21:16:56 »
spelamg nas razveseljuje s fotkami njene Tajge
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
spelamg
rad pišem
«
Odgovor #58 :
petek, 19.09.2008 : 10:29:45 »
Draga ga. Jana,
najlepša vam hvala za uslugo glede dodajanja slik na tem forumu! Zahvaljujem se tudi za (tokrat pa tudi zame) jasna navodila, kako lahko v bodoče sama poskrbim za objavo slik. Uredila si bom spletni album, potem pa bo šlo.
Stvar je namreč že kar nujna, saj se nam število slik naše havanke hitro povečuje, nekatere med njimi pa so celo tako ostre, da so že skoraj za v javnost...
Medtem sporočam, da je bila naša Tajga prejšnji vikend prvič pri pravem pasjem frizerju in je bila po tretmaju tako krasna, da jo skoraj ni bilo za prepoznat. Frizerka nam je omenjala celo, da bi bilo pametno poslati Tajgo na razstavo... Ena možnost se ponuja že v novembru (Vrtojba 2008), a pred tem se bomo vseeno še malo posvetovali, če je to res to (nima smisla mučiti psa, če sploh nima realnih izgledov za uspeh).
Vsekakor smo na vezi!
LP, Špela.
Logiran
spelamg
rad pišem
«
Odgovor #59 :
sobota, 27.09.2008 : 00:27:31 »
Če mogoče koga zanima, kako pasma havanski bišon izgleda v živo, naj povem, da bomo našo Tajgo razstavljali v Vrtojbi, 8. novembra 2008. Razstavljali bomo samo prvi dan razstave, ker je to naša prva tekmovalna razstava. Prej smo bili le obiskovalci, zdaj pa bo šlo zares...
Logiran
Strani:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
8