mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 06.10.2024 : 06:22:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: CENA PSA
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: CENA PSA  (Prebrano 76966 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #255 : torek, 31.01.2006 : 17:58:10 »

Altervita, se podpišem pod zgornja dva posta!
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #256 : sobota, 04.02.2006 : 15:54:04 »

damayanti - sorry me ni bilo na netu Wink ni letelo na to pasmo ampak na splosno...seveda so izjeme in se mora drugace gledat na lovske pse ali podobno...  Se mi pa ne zdi fer, ko vidim pri nas da vzreditelji prodajajo pse, ki ne spadajo med lovske ali delavne in so torej le druzabniki in razstavni psi vse za isto ceni, pa naj bodo show ali pet quality...
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #257 : sobota, 04.02.2006 : 15:58:38 »

Pri mladičku se še ne vidi ravno ali je show ali pet quality. Lahko se malo nakazuje, vendar zagotovo se ne da reči, zato se mi zdi smiselno, da so v leglu vsi mladiči po isti ceni.
Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #258 : nedelja, 05.02.2006 : 18:50:21 »

O Maja mislim, da se zelo motis...dober vzreditelj tocno vidi kateri psi bodo za razstave in kateri ne... vidi se barva dlake, barva oci, okotenost, tudi napake na celjustih se vidijo...veliko stvari se da videt in nekdo ki nima prvega legla in je v tem ze kar nekaj casa tocno ve kateri psi so le pet in kateri imajo lep potencial za postat show. Pri dolocenih pasmah je to se posebej vidno. Npr svicarji imajo velikokrat v leglu sivcke. Taksen pes ima rodovnik, ne sme se ga pa parit in ni za razstave...prav tako psi, pri katerih je obarvanost zelo pomembna...ce ni pravilno obarvan ze ni show quality... torej bi lahko taksne pse prodajali ceneje za ljudi ki se ne mislijo ukvarjat z vzrejo in razstavljanjem...
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #259 : nedelja, 05.02.2006 : 22:48:00 »

Dobro, v redu. Jaz sem pač mislila na buldoge, pri katerih obarvanost ni pomembna, Tudi kakšne napake, se da popravit-npr. nepravilno nošenje ušes... Moja psica je imela npr. zelo izrazit podgriz, pa se je sedaj, ko so se ji zamenjali zobje, vse umirilo in je komaj še viden. Zato sem govorila, da pri mladiču pa res ne moreš videt, kako bo-razen takih stvari kot so barva...

 V primeru sivčkov-mislim, da tja spadajo tudi nemške doge (rodovnik ja, vzrejno dovoljenje ne), se mi zdi tako ločevanje smiselno. Kar pa se ostalih zadev tiče, pa skorajda, saj lahko nek laik dobi iz legla super psa, potem pa ga sam "uniči", ker ne ve, kaj naj z njim počne. Iz tega psa bi vzreditelj npr. naredil šampiona, laik pa ne. Sploh tu se mi zdi ločevanje na pet in show quality nesmiselno. Lahko mladič pri 3 mesecih izgleda fenomenalno, ko pa bo odrasel, pa sploh ne bo tipični predstavnik pasme. To je posebno vidno pri buldogih-pasma, ki je že šla v ekstrem. Tu zares ne veš koliko bo pes velik (lahko sklepaš glede na starše, vendar ni 100%), niti ne, kakšne barve bodo mladiči, ko pariš, saj so lahko čisto drugače obarvani kot starša...

Smiselno je le pri pasmah, ki so vezane na barve...in logično, če je z mladičkom že vizuelno nekaj narobe (kriptorhizem...), drugače pa, če mladiči vizuelno ustrezajo pasmi, se mi zdi ločevanje na pet in show quality nesmiselno.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #260 : ponedeljek, 06.02.2006 : 02:43:17 »

maja, verjemi, da vsak ki dobro svojo pasmo pozna, že ko začnejo kobacat naokoli, ve kateri je "pravi". Ni samo dlaka. Lepo piše v postu pred tvojim: okotenost, proporci itd. Pri dolgodlakcih se celo neke stvrai ki se kasneje prikrijejo ko dlaka zraste, lahko opazijo v pogledu konstrukcije. itd, itd.
Pa ne samo vzreditelj. Vsak ki je nekaj let legla gledal in potem pse opazoval kako so se razvili, lahko to "oko" pridobi. Obstaja pa za take ki morajo vse najprej prebrat, tudi cel knjig s področje "puppy pickinga", torej izbire mladiča.

osebno lahko za svoje leglo rečem da se od prvega dne ko sem punci ven povlekel, pa do petega meseca ko sta šli, moja prva ocena ni premaknila niti za milimeter. Kar me po eni strani tudi žalosti, ker je tista manj korektna, za šov ring bolj atraktivna (in je bila tudi zaradi temperamenta ves čas "moja ljubica"), medtem ko sem danes bolj ponosen na "pepelko" Smiley.
Mislim da se tudi v bodočih leglih ne bom motil okol tega kateri mladič je "šov" ali "delovc" ali "kavčar", ali "vzrejni" oz. mešanca teh "tipov", heh Smiley

Izven tega so pa izjeme (ki jih nekateri za izgovore iskat , pa RES spreminjajo v PRAVILO). In te izjeme so zgodbe grdih račkov v leglih, ki so kasneje prekosili vse brate in sestre. Ampak to je pa  izjema. Pa še tu bi prej pomislil, da vzreditelj ni imel interesa izbirat, al pa ne očesa.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #261 : ponedeljek, 06.02.2006 : 10:52:40 »

Dokler nima pes zamenjanih vseh stalnih zobkov se ne da 100% trditi ali bo res razstavni potencial ali ne. Lahko se verjetno vidi po konstituciji in obarvanosti, obliki glave itd. ..... ampak šele stalno zobovje je končni pokazatelj....
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #262 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:43:25 »

Pri moji pasmi (shih tzu) je v leglu dobrih staršev zelo težko reči, kdo je show in kdo je samo pet. Očitne napake, kot so modre oči ali liver mladiči, se v leglih dobrih staršev zelo zelo redko pojavljajo. Vse barve so dovoljene, ugriz se razvija zelo dolgo, glava tudi, telo tam do drugega leta, v višino tudi lahko rastejo še tam do skoraj enega leta, pa čeprav so majhni psi. Na sploh se razvijajo vsaj do drugega leta. Poznam pse, ki so kot mladiči pobirali BIS titule, v razredu mladih pa niso dobili več kot prav dobro. Ko se odločaš za psa, večinoma gledaš na tip, starše, prednike, izbereš po svojih merilih najboljšega mladička, potem pa moliš, da se bo razvijal še naprej tako lepo... Kriviti vzreditelja nimaš kaj, ker je tam do 10 tednov mladiček lahko po vseh merilih super, pozneje pa se rep sfiži, ko se zobki menjavajo, preveč v višino zraste, čeprav sta starša v standardu, ko pri 1 letu zamenja mladičkasto dlako za odraslo, kožušček ni več tako kvaliteten, pri mladičku popoln pigment pozneje zbledi, ko se zamenjajo zobki, ki jih je bilo prej pravo število, zdaj kakšen manjka ali niso več v ravni vrsti, ker je na primer en zobek pozneje zrastel kot drugi etc.

Nekaj lahko vidiš, dosti stvari pa tudi ne. Vse je relativno.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #263 : ponedeljek, 06.02.2006 : 15:46:44 »

ja, za zobke se strinjam, ampak vseeno se tud tu da nekatere stvari napovedovat. Dokončno pa vseeno ni nikoli nikjer nič, vedno so možne izjeme. Pa vseeno mislim da pri dobrem  vzreditelju ki ve kaj išče, take napake niso nevemkako pogoste, ko izbira "šov" in "pet"...konc koncev že tud zato, ker se tisti ki ima uč za izbiro, verjetno tud pri kombiniranju samem, torej preden sploh pari, ne gre stvari kar na pamet. Ker si seveda želi čim manj pet kvalitete in z ustrezno izbiro kombinacije zmanjšuje šanse da bi šlo kaj "narobe". Vse seveda z namenom, da bo imel izbirati med čimveč dobrimi v leglu, pa četudi bodo nekateri "šov" mladiči na koncu pristali kot "pet-i" na nekem kavču.

Tko da v bistvu bi celo lahko rekli da je tudi dosti "šov" psov prodanih za "pet" pse. In se nekako tu strinjam s tistimi "nasveti" ki so bili dani na enem linku par postov prej. "pet" kvaliteta je v bistvu pokazatelj kaj je vzreditelj narobe delal. Seveda ne generalno za vsako pasmo spet. Že če zgolj o barvi govorimo, je pri enih pasmah ta genetika črnobela in ni kaj dosti za zamočit, ali pa skor nič; medtem ko je pri enih pasmah genetika barv malo bolj črnobelosiva, torej je več možnih izidov, itd.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #264 : ponedeljek, 06.02.2006 : 16:50:34 »

Pri naši pasmi je v leglih dobrih vzrediteljev res tako, da bi lahko bili skoraj vsi mladiči za razstave. Na žalost pa je večinoma tako, da v ringu vidiš apriori vse, kar se je skotilo, all-rounder sodniki pa potem talajo šampionate najbolj spedenanim psom, ker se jim še ni posvetilo, da bi bilo dobro čop odmaknit in ornk pod dlako pošlatat. Zato je ime vzreditelja dostikrat že velik pokazatelj, kaj lahko v leglu pričakuješ. Kot pri vseh pasmah, jih je dost takih, h katerim ne bi nikoli šla mladičev gledat...

Potem pa je tu še vprašanje tipa oz. mode. Tudi pri šicujih se je razvil tako imenovani ameriški tip, ki že zelo odstopa od standarda FCI, je pa v srednji in južni Evropi v ringu najlažje s temi psi zmagovati, ker so zelo glamurozni. Na žalost pa je pod vso tisto glamurozno frizuro malo substance. To je največja težava dolgodlakih psov - veliko se da zakumuflirat s spretnim groomingom. Vseeno nas vsaj v Sloveniji vse več vztraja pri klasičnem tipu, ki je v skladu s FCI standardom.

Torej je izbira show mladiča odvisna tudi od trenutnih modnih trendov v razstavnem ringu, kar pa dostikrat nima dosti opraviti s kvaliteto. Recimo, jaz za mladiča ameriškega tipa niti slučajno ne bi bila pripravljena plačati toliko kot za mladiča klasičnega tipa. Pravzaprav bi ga imela samo za pet psa in nikakor ne za vzrejo ali razstavljanje, pa čeprav bi bil po ameriških merilih izvrsten show pes. Preprosto zato, ker ni v skladu s standardom FCI.
Logiran
airedalec
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 5


« Odgovor #265 : torek, 07.02.2006 : 14:56:04 »

V Sloveniji so cene psov neverjetno visoke to pa je po vsej verjetnosti tudi razlog, da je tako malo psov z rodovnikom. Res ne vem zakaj so cene tako nedostopne. V primeru, da bi se znižale bi tudi prodaja nerodovniških kužkov padla. Od kod takšne cene???

Res je, da se za vrhunskega psa vedno plača veliko, vendar takih psov je v Sloveniji bolj malo.

Večina pasemskih psov stane okoli 200.000 sit. Nekdo, ki želi psa določene pasme, vendar samo za sprehajat ne bo želel plačati takšne vsote. Tako, da je verjetno tudi tukaj delna krivda, da je tako veliko psov brez rodovnika oz. mešančkov.


Malo s zamudo... hvala lepa.
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #266 : sreda, 01.03.2006 : 20:44:00 »

HM sem malo iskala za psička v tujini....
V večini ni ostopanj od pet ali show quality psa - vsi stanejo enako - namreč vzreditelji smatrajo če so parili dobrega psa z dobro psico - da je celo leglo show (v večini primerov je podan takšen odgovor)...
No američani so posebnost - mladičke prodajajo po "kvaliteti" in po barvi - bolj atraktivna barva (po možnosti takšna ki ravno ni v vsakem leglu) ima zelo visko ceno - primer: samček 1500 $, samička 2000 $ + vsi stroški urejanja pa papirjev in seveda prevoz psa k nam, ki je dostikrat enak ali večji ceni psa....Običajne barve 1000 $.

Pa zakaj na koncu toliko pompa okrog cene? - tisti ki vemo kaj kupujemo in ki vemo kaj si želimo, damo za psa še več kot pa so naše ljube cene v SLO.
In veliko ljudi bi dalo mnogo več za psa kot je cena v Sloveniji pa ga ne morejo dobiti, ker legl preprosto ni!

In res je pri naših tibetanskih pasmah je tako kot je Kalsang napisala - le nekaj napak ki jih lahko vidiš takoj, ostalo pride s časoma in več ali manj če je izbrana dobra kombinacija ne bi smelo priti do večjih odstopanj.
Logiran
roknik
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 99


« Odgovor #267 : nedelja, 05.03.2006 : 02:02:16 »

Priznam da sem v tej temi prebrala samo prvo, dve vmes pa še to zadnjo stran. Ampak vseeno se bom ¨priklopla¨.
Do zdaj sem imela 2 samički - mešanki. Za prvo sem ¨točno¨ vedla kakšna bo, ker je bila izrezana mama, drugo pa sem dobila šele ko je bila stara 9 mesecev iz tretje roke. Obe sta bili preprosto enkratni in neponovljivi. Kar se tiče videza in najpomembnejše seveda poslušnosti.
Sedaj pa imam dva otroka (6 in 1 leto), majhno stanovanje (35 kvadratov) in nažalost željo po velikem psu, ki ga nimam kam dati. Brez psa pa ne znamo živeti. Z možem sva se končno odločila, da morava vzeti majhno pasmo, kar pa pri mešančkih nikoli ne moraš biti siguren kakšen bo.
Zanimivo je to, da spadava v tisto skupino ljudi, ki nikoli ne bi dali niti ficka za neko pasmino, ko pa je toliko azilantov na tem krutem svetu. Veste kako pravijo; zarečenega kruha se največ naješ in to se je pri naju tudi zgodili.
Spravila sva se na knjige (mislim da sva celo knjižnico izropala), jaz sem visela na netu 2 cela meseca, da bi ja našla psičko po ¨naši meri¨. Malo grdo zveni ampak res je. Skratka na koncu sva se odločila za Cavalier King Charles Spanjelko. Ko pa sva se začela zanimati za ceno me je skoraj pobralo.
Ko sem na forumu začela spraševati od kod jim take ¨čudne¨ cene me je velika večina spljuvala do konca. Po njihovem jaz nisem vredna takega psa če nočem odšteti določeno ceno. Ko sem omenila, da je določenim vzrejcem (čeprav verjamem, da imajo radi svoje pse), ali pa najverjetne tudi vsem vzrejcem do zadnjega samo do denarja sem bila pa že odpisana pri nekaterih.
Na koncu sem ugotovila (a si lahko mislite, da šele pri 34 letih), da so psi roba. Čista ekonomija; ponudba - povpraševanje. Sedaj so v ¨modi¨ majhni psi in seveda imajo cene nabite do konca pa še čez. Ovčarje, rotvalarje, haskije in ostale večje ¨mrcine¨ z papirji dobiš že za 50 tisočakov.
Mi smo ostali pri cavalierki in smo jo tudi kupili (brez papirjev ker je pol ceneje. ne upam nobenemu povedati koliko smo dali zanjo, ker bi me moj krog sorodnikov in prijateljev razglasil za totalno noro). Naša Lady ima skoraj 4 mesece in je prekrasna. Ni nam žal denarja. Ampak mislim da nikoli več ne bova odštela toliko za psa.
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #268 : nedelja, 05.03.2006 : 02:44:21 »

Jaz pa bi za dobrega mladička iz dobre vzreje, z dobrim rodovnikom, ustrezno zdravstveno pregledanega in tipičnega odštela tudi 300 jurjev ali še več, če je treba. Vsekakor vem, da, ko bom kupovala novega psa, mi bo cena mladička zadnja briga, ko bom našla tisto, kar iščem. Nenazadnje si psa kupuješ za celo življenje in če lahko odšteješ ogromne denarje za tv, avto, hišo, ne vem, zakaj je denarja škoda za živo bitje, ki čuti, ki ti je prijatelj, ki ti polepša dan...(in ni samo kup plastike ali pločevine v kotu).
No, to je zdaj ena plat, druga plat pa so rodovniki, zdravje mladička, profesionalnost in predanost vzrediteljev, od katerih si lahko obetam pomoč pri skrbi za mladička in nenazadnje to, da lahko samo na ta način dobim resnično pravega in tipičnega njufka.  Cool

Pa veliko veselja z Lady!  Wink

Lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #269 : nedelja, 05.03.2006 : 10:45:43 »

Hm, za noro da bi te imeli? Ne vem no; ce mene kdo vprasa, koliko kosta Tari, recem, da je neprecenljiv, pa me nihce nima za noro (bolj kot ponavadi). Nabita cena? Jah, vec kot neprecenljivo skorajda ne more biti. Da je neprecenljivo nabito? Zame ze ne. Malce zmedeno napisano, a se razume?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: CENA PSA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines