mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 19.08.2024 : 12:25:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uspavanje - kdaj?  (Prebrano 86668 krat)
0 članov in 10 gostov pregleduje to temo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #90 : nedelja, 07.06.2009 : 13:54:01 »

Jaz za enkrat vem, da sem odlašala predolgo. Da sem dobesedno pustila trpet psa zato, ker sem se oklepala lažnega upanja, da bo bolje. Lagala sem si dan za dnem, da jutri bo drugače, bolje, jutri se bo zgodil čudež. Danes vem, da sem šla predaleč, da sem bila egoist in reva, da me je bilo strah slovesa. Tega ne bom ponovila nikoli več. Mi je in mi bo večno žal zaradi tega.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #91 : nedelja, 07.06.2009 : 15:24:19 »

Odvisno od bolezni psa, naš kuža ima slabo srce, zdaj dobiva zdravila in deluje povsem normalno, mi je pa kardiologinja povedala, da v njegovem primeru se ga bo ohranjalo na zdravilih dokler bo šlo, potem pa bo pač zaspal, ko srce ne bo več zmoglo. Zaenkrat mislim na najbolje in upam, da bo z mano čim dlje. Sem pa brala da nekateri psi z srčnimi težavami živijo tudi še štiri leta, potem, ko jim je bila postavljena ta diagnoza.

Yo, kakšno bolezen pa je imel tvoj kuža?
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #92 : nedelja, 07.06.2009 : 15:28:11 »

IBD.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #93 : nedelja, 07.06.2009 : 15:35:58 »

Na žalost se ne spoznam preveč na bolezni, in ne vem kaj pomeni IBD?
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #94 : nedelja, 07.06.2009 : 15:43:26 »

Lynn, nekje sem ti že omenila, da sem imela podoben primer kot ti s pudeljčkom, samo da so pri njem šum na srcu ugotovili že v mladosti, težave (kašelj) pa so se začele šele pri dopolnjenih 14-ih letih; je pa res, da smo ga celo življenje pazili (nobenih hudih naporov, pa vedno je bil bolj pri suhih kot ne). Tablete so mu življenje podaljšale za 6 mesecev (ampak računaj, da je bil dejansko že precej star!).
Na evtanazijo je šel tisti dan, ko je mama ugotovila, da se kljub tabletam (bil je že na najvišjih dozah) ne more več normalno uležt - kašljanje je bilo namreč veliko slabše, čim se je ulegel. Ni hotela matrat psa iz lastnega egoizma - ali pač zato, ker sem bila jaz na morju; ni mogla gledat pasjega starčka, ki poskuša stoje spat.  Undecided In jaz ji ne zamerim.
Je pa res, da je bilo v tem primeru jasno, da izboljšanja ne bo. Diagnoza je bila postavljena in vse oblike zdravljenja (oz. lajšanja simptomov) izčrpane. Veliko težje je, če prognoza ni povsem jasna in če še vedno gojiš neko upanje, da "mogoče bo pa le...".

IBD pa je "inflammatory bowel disease"; ne vem, če je kakšen slovenski prevod, gre pa za kronično vnetje črevesja.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #95 : nedelja, 07.06.2009 : 15:55:02 »

Lynn - na razstavi zelo težko da sva se srečali, ker že par let nisem bila na nobeni.
Sicer pa je odločitev o evtanaziji stvar lastnika in nikogar drugega. zelo nefer je nekoga obsojati, ker svojega bolnega psa ne da usmrtiti, čeprav je neozdravljivo bolan - dokler zanj skrbi kot se spodobi in mu lajša težave vsaj toliko, da je stanje znosno. Prav tako pa se je nefer spuščati v nekoga, ki da enako bolnega psa usmrtiti še preden ta povsem opeša in preden je potrebno poseči po analgetikih recimo.
Sama sem se od neozdravljivo bolnih psov poslovila kar zgodaj. Preden so začeli hirati. Živali namreč ne kažejo bolečino enako kot ljudje. Večinoma bolečino prikrivajo - kar je v naravi stvar preživetja. Psi se pogosto še prav posebej potrudijo, da dobro zgledajo, kadar je prisoten lastnik. Ko so sami pa sopejo in jamrajo.
Če mi je za kaj žal, mi je kvečjemu žal za psico, ki sem jo peljala dan prepozno.
Drugače je s psi, ki so sicer zdravi, a so stari. Pri teh pa čakam zelo dolgo, čeprav jih je treba recimo podpirati, da gredo ven, pa se polulajo ponoči in se spakujejo pri hrani, pa hujšajo in so slepi, pa gluhi pa grdi za pogledat, da se ljudje zgražajo - dokler imajo voljo do življenja.
Doslej pa še noben moj pes ni pogonil sam od sebe. Čeprav nekateri bi, če bi jih pustila še par dni hirati.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #96 : nedelja, 07.06.2009 : 15:56:25 »

Samo za šest mesecev, grozno! Me je kar strah zdej, ker moj Boni tudi kašlja (enkrat na dan). Nisem pa vedela, da je pes lahko suh, če ima težave s srcem, ker naš Boni je bil tudi vedno bolj suhcen.
Kakšni pa so bili znaki, ko se je stanje začelo slabšati?

Mislim, zdaj sem res čist prestrašena, kuža ni mogel leže spat, pa saj to je grozno! Jaz imam mojega Bonija tolk rada, da po mojem bom en mesec samo jokala, sploh ne smem pomislit da bo kmalu umrl, ker se mi kar solze ulijejo..
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #97 : nedelja, 07.06.2009 : 16:02:34 »

Lanabela, morda sem vas zamenjala za koga drugega (če vas že več let ni bilo na razstavi).
Nikakor pa nisem hotela nikogar obsojati, jaz pač vem, da si močno želim in upam, da bo moj kuža še živel in morda zdaj to tudi ni prava tema (in sem naredila napako, da sem jo šla brat in pisat svoje mnenje), ker se pač vsak oklepa upanja, da bo kuža, kadar zboli čim dlje z njim...
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #98 : nedelja, 07.06.2009 : 16:15:20 »

Saj ti pravim, da je imel naš ob začetku zdravljenja že 14 let, poleg tega so "težave s srcem" zelo splošna oznaka, ki vsebuje veliko različnih diagnoz.
Suhega smo sami držali - tako kot pri ljudeh debelost namreč lahko poslabša težave s srcem.

Pa še zelo laično povedano:
Ko srce slabše črpa kri, se začne v pljučih nabirat tekočina, kar seveda povzroča težave z dihanjem in kašelj. Težave lajšaš z dvema vrstama zdravil - ene pomagajo srcu, druge iz telesa (in s tem iz pljuč) odvajajo vodo. Kardiologinja začne z nizko dozo zdravil, ki jo po potrebi veča, dokler ni izboljšanja. Če srce še naprej popušča, je treba dozo sproti prilagajat, kar pač gre do ene meje, potem pa ne več. V naprej se ne da napovedat, ali bo določena doza zdravil pomagala ali ne in koliko časa je ne bo treba višat.

Poskušaj pa se čim manj ukvarjat s tem, da bo Boni umrl in kdaj bo to, ampak raje uživaj vsak dan z njim. Psi žal živijo mnogo manj kot mi, zdravi ali ne, in smrt je del življenja. Seveda pri aktivnostih vzemi njegovo bolezen v zakup (pazi ga poleti, ko je zunaj vroče, ne prenapornih aktivnosti itd.), ampak ne glej nanj kot na bolezen, ampak tako, kot si do zdaj, kot na prijatelja. Razmišljaj o tem, kaj sta in kaj še bosta doživela skupaj, ne o tem, kaj bo, ko bo... To ne pomaga ne tebi ne njemu, ker pri tebi čuti, da nekaj ni v redu, pa ne ve, kaj.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #99 : nedelja, 07.06.2009 : 16:17:03 »

Lynn, povsem te razumem. Vendar pa je bil način, na katerega si pisala napačen. Napisala si pa tole, da se spomnimo:
Citat
vprašanje, ki sem ga prebrala na prvi strani se mi zdi, da ga lahko postavi samo nekdo, ki mu pes ne pomeni prav veliko..
Tistim, ki si postavljajo taka vprašanja ponavadi psi veliko pomenijo. Tisti, ki jim je vseeno, pse pustijo, da hirajo in jih njihove težave ne ganejo prav dosti.

Mislim, da bi bilo bolje, če bi manj mislila na to kaj bo, ko bo, če bo,  s tvojim kužkom šlo na slabše. Pomiri se in poskusi z njim uživati vsak trenutek, ki vama je na voljo. ni važno koliko mesecev ali let vama je še namenjeno biti skupaj. Važno je, kako bosta preživela ta čas.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #100 : nedelja, 07.06.2009 : 16:30:42 »

Zadnje čase počasneje vstaja, pa tudi umirjen je bolj kot prej. Vem, da vse to pride s starostjo, zanima pa me, kdaj pride čas, ko damo psa uspavati? Je potrebno za mnenje vprašati veterinarja?

No, to kar sem napisala je bilo kot odgovor na ta citat. Zdelo se mi je pač, d                                     
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #101 : nedelja, 07.06.2009 : 16:34:24 »

Citat
Drugače je s psi, ki so sicer zdravi, a so stari. Pri teh pa čakam zelo dolgo, čeprav jih je treba recimo podpirati, da gredo ven, pa se polulajo ponoči in se spakujejo pri hrani, pa hujšajo in so slepi, pa gluhi pa grdi za pogledat, da se ljudje zgražajo - dokler imajo voljo do življenja.

Eno taksno imam doma, v petek je dopolnila 16 let in priznam, da sem ze nekajkrat pomislila na evtanazijo. Ne, da bi dejansko razmisljala ali naj jo peljem ali ne, temvec  kdaj bo tisti cas. Pa ocitno se ni, ker psica ne trpi kljub temu, da tezko hodi, tezko vstaja in veliko spi.  Smiley Gre pa navzdol, to je jasno.
Lynn, ne obremenjuj se prevec z njegovo boleznijo. Jaz sem se tudi in po besedah veterinarja bi mogla bit psica ze od januarja 2007 na oni strani. Pa ni. Ker ima sreco, ker so mogoce celo malo falili diagnozo (pa nic zato, hvalabogu  Wink Wink), ker zanjo maksimalno skrbim.... Zdaj sem ji celo ukinila ena zdravila (pa ne odobravam, da bi kdo to pocel brez veterinarjevega nadzora) in psica je definitivno bolje. Tko, da cudezi se dogajajo in brezveze se prevec sekirat zaradi stvari, ki jih ne mores spremenit. Lahko pa kuzku olajsas zivljenje. Tudi s tem, da si ti dobre volje, da ne cuti tvoje potrtosti. Smiley Smiley
Logiran

Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #102 : nedelja, 07.06.2009 : 16:37:48 »

Tipkovnica mi nagaja, tako da očitno sem že dovolj napisala na to temo...
Drugače pa, morda sem se pač narobe izrazila, nikakor ni bilo mišljeno slabo. Hotela sem samo izrazit svoje mnenje, da če pes počasnje vstaja, bi jaz vprašala veterinarja ali je pes bolan in ali bi ga bilo treba uspavat. Nisem pa hotela nikomur pamet solit ali ga obsojat, ker vsak svojega psa pozna in vidi kdaj pes trpi, ali pa vpraša za mnenje veterinarja.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #103 : nedelja, 07.06.2009 : 16:47:05 »

Kaja, hvala za tvoj optimističen odgovor. Smiley Tudi sama upam na najbolje in zaenkrat je še zelo živahen Kiss, ne kaže kakšnih znakov da bi trpel, začel je tudi veliko jesti (še bolj kot preden je zbolel), ga pa seveda ne obremenjujem preveč, hodimo na krajše sprehode, in pazim da ni na vročini. Obe z mami ful paziva nanj, vidi se, da ima ful voljo do življenja, še zmeraj rad laja na vrtu in meni se sploh ne zdi, da bi bil zdej ko je bolan kaj drugačen. Kašlja pa tudi zelo poredko, kardiologinja mu je zmanjšala dozo zdravil ker mu gre na bolje, ima pa 15.6 še en pregled in bom videla kako je zdaj z njim. Upam na najbolje! Wink
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #104 : nedelja, 07.06.2009 : 21:21:24 »

15.6. bo en tak fajn dan, pozitiven.... Wink Wink Potem pa le napisi kaj sta izvedela pri vetu. Smiley Smiley
Logiran

Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines