o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 28.04.2025 : 21:54:49
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
Čivava - čvek
Strani:
1
...
81
82
83
84
85
[
86
]
87
88
89
90
91
...
449
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Čivava - čvek (Prebrano 425523 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
Gimli
novinec
Spol:
Sporočil: 3
Re: Čivava
«
Odgovor #1275 :
torek, 19.04.2005 : 15:40:38 »
Čivava je najstarejša pasma na ameriškem kontinentu in ob enem najmanjša pasma. Kužki naj bi izvirali iz Mehike; vendar se pojavljajo teorije, da naj bi bile prve čivavice, kot jih pozunamo danes potomci psov, ki so jih s seboj prinesli kitajski priseljenci.
Pasma je dobila ime po mehiški državi Chihuahua od koder so jo popotniki ponesli dalje. V Evropo so prvi čivavki prispeli šele ob koncu 19ga stoletja. Mehičani danes verjamejo in poudarjajo, da je bila pasma sveta za pred-Kolumbijske indijanske civilizacije po vsej j. ameriški celini. Kot sem že napisal, pasmi stroka natančno izvor še ni določila, kakor tudi ne povsem njene pasemske karakteristike.
Zakaj sem napisal zgornje? Zato ker vsak vzreditelj malih navihančkov ponuja neko svojo vizijo čivave. Imamo FCI standard, ki se ga sodniki bolj ali manj držijo pri ocenjevanju. Je pa pri čivavah vedno čutiti določen pritisk vzrediteljev, ki jim enostavno ne uspeva skozi daljši časovni rok ponuditi kvalitetno enakih kužkov na trg. Enkrat so težji, drugič lažji, enkrat je boljša ena, drugič druga barva,...
Ameriški AKC in CKC najbolj cenijo psičke, ki kot odrasli tehtajo 1.3kg ali manj. V Ialiji in Avstriji gre tendenca v korist težjih psov, predvsem psic, da bi pač imele lahko čim večja legla (meni osebno so manjše čivavice bolj všeč in se mi zdi forsiranje pasme v večjo kilažo zaradi ekonomskih razlogov nesprejemljivo). Pes, ki lahko stoji z vsemi štirimi na dlani odraslega človeka, naj bi bil pravi čivava. Tudi glede višine preferirajo nižje kužke (ne več kot 15-16 cm). Priznavajo vse barve, trenutna moda - črno bela ali modro bela mantel kombinacija.
Torej, čivave so takšne in drugačne. Ko psa poznavalec vidi takoj ve ali je ali ni čivava, vse so edinstvene in razprava o tem katera je lepša in boljša in bolj prava (kljub rodovnikom in nagradam) je bolj ali manj brezpredmetna, kajti vse je stvar mode in trenutnega standarda ter okolja-prostora, kjer se pač določena populacija nahaja. Torej fensi šmesi vzreditelji, ki diktirajo modo in pobirajo nagrade bodo pač prodajali svoje pse za 1000 in več evrčkov (tud če bo odrasla kužika potem tehtala več kot 4 kile,...), kar pa nujno ne pomeni, da so njihovi psi kaj bolj ali manj čivave od svojih razstavno manj uspešnih kolegov ali ameriških, avstralskih, azijskih,... bratrancev.
Moja želja je edino, da bi čivavek ostal najmanjši pes na svetu!
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.546
«
Odgovor #1276 :
torek, 19.04.2005 : 16:39:30 »
Gimli, se popolnoma strinjam s tabo. Moram reči da so v Sloveniji več ali manj majhne rodovniške čivavice.. kar je iz tujine pa je druga stvar. Ko smo primerjali čivave med sabo... Sassy je Slovenske vzreje in take so čivave Slovenske vzreje, ne samo od g. Kojekove. Drugo pa so Cafek (kar velik za čivavo in glavica je bolj srnje oblike), pa Ayki pa Mishko, ki so iz srbskih psarn... tam je očitno drugačna tendenca.. ampak meni so bolj všeč zame "prave" čivave, majhne z jabolčno glavico in kratkim smrčkom.. v standardu piše naj bi bil smrček isto dolg kot je visoko čelo oz. lahko manj, več pa nikakor ne. Slovenski vzreditelji se po mojem mnenju kar držijo standarda, to da se "ustvarja" večje čivave pa se meni itak zdi absurd, saj kot si Gimli rekel naj bi bila čivava najmanjši pes na svetu.
Tai, srnja glavica je pa bolj podobna glavici pinčev (je bilo nekaj strani nazaj veliko govora o tem)- glava nima tako izrazitega kota med noskom in glavico ampak je ta prehod bolj "položen".
Lp, Mojca
Logiran
mehika
rad pišem
Spol:
Sporočil: 377
«
Odgovor #1277 :
torek, 19.04.2005 : 17:01:32 »
Tai: tvoj pikec spada v tisto kategorijo čivav, ki imajo daljše nogice, večja ušesa in daljši smrček, take so tipčne nerodovniške čivave pri nas. Taiu se bodo ušeska kasneje dvignila tako kot Luni.
Moj Tai je tudi nerodovniški. Tukaj je slikica ko pozira.
http://mehika.moj-album.com/album/31925/?os=318866
.
Je pa manjša čivavica saj ima trenutno 1360 g.
Logiran
mehika
rad pišem
Spol:
Sporočil: 377
«
Odgovor #1278 :
torek, 19.04.2005 : 17:04:15 »
In še to, jaz sem imela srečo, ampak nebi nikoli več kupila psa brez rodovnika, ker sem videla kakšne so možne posledice!!!
Logiran
Tai
novinec
Spol:
Sporočil: 29
«
Odgovor #1279 :
torek, 19.04.2005 : 17:42:10 »
hello.mehika men se pa zdi, da nima tok velkih ušes, za nogice pa velja.vidm, da mje tud dost težek, pri 3 mesecih že en kg. pa saj, važno, da ima našo ljubezen in pozornost pa naj bo mešanc med pinčom al pa podganico:)
upam pa da se mu bodo res enkrat dvignila ušeska, če pa ne pa tut ne bomo hudi bomo vsaj vedeli za naprej.
pogledala sem slikice od lily pa tai--oba sta prava srčka!!
Logiran
Gimli
novinec
Spol:
«
Odgovor #1280 :
torek, 19.04.2005 : 18:15:37 »
Vidim, da veliko razpravljate o standardih in kaj sploh je pravi čivava ter kdo ga ima?
FCI ima jasen in strikten standard; ja pa ta do lastnikov in rejcev malih kepic neusmiljen; imeti psa, ki bi dejansko 100% ustrezal vsem pogojem v standardu (bil praktično popoln) je skoraj nemogoče.
S standardi in sodniki, bi se jaz obremenjeval samo in edino, ako bi imel resne razstavne in vzrejne ambicije.
Je pa vseeno par zadev, ki naj bi določale pravo čivavo:
1.
lepo okrogla jabolčna glava s kratkim gobčkom (razmerje med lobanjo in gobčkom je Geri opisala v zgornjem postu), ki je lahko tudi malo navzgor privihan (srnja glava je karakteristika pinčev in se ne spomnim, da bi bila omenjena v standardu za čivave, torej je nezaželena ali mogoče celo nedovoljena)
2.
odrasel kuža naj tehta od 0,5 do 3eh kilc (idealno med 1 ali 2 kg)
3.
velika, široko nastavljena, na koncu zaobljena in ne špičasta, pokončno stoječa ušesa
4.
skladno mišičasto telo (ne debel kuža) na ne predolgih nogah z neprekratkim (zmerno dolgim), visoko stoječim repkom
5.
velike, okrogle, široko nastavljene, ekspresivne, ne izbuljene, črne oči (ostale barve nezaželjene)
Vendar kot pravim, če je kuža zdrav in hišni ljubljenček brez razstavnih in vzrejnih ambicij (kar jih večina tudi je), se je brezpredmetno obremnjevat s standardi (kljub kužkovem morebitnemu super rodovniku) ter iskat napake na svojem malčku, za katere itak ni sam prav nič kriv.
Je pa fino, pošteno in prav, da če že kupiš čivavo (zato pa se psa ne kupuje na horuk ampak si vzamemo čas ter se prej izobrazimo), tudi dobiš čivavo (z ali brez rodovnika) in se mi zdi prodajanje mešančkov in psov izrojenih linij pod pretvezo, da je kuža čistokrven kriminalno dejanje.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #1281 :
torek, 19.04.2005 : 18:26:46 »
Citat: Gimli , torek, 19.04.2005 : 18:15:37
1.
lepo okrogla jabolčna glava s kratkim gobčkom (razmerje med lobanjo in gobčkom je Geri opisala v zgornjem postu), ki je lahko tudi malo navzgor privihan (srnja glava je karakteristika pinčev in se ne spomnim, da bi bila omenjena v standardu za čivave, torej je nezaželena ali mogoče celo nedovoljena)
glede deer (srnje) glave je bilo govora ker se take (rodovniške) čivave na veliko prodajajo v Ameriki.. kot sem že sama opisala je to res lastnost pinčev, ampak v Ameriki imajo itak tudi "pet" kvalitete čivave zelo velike.. večje kot jih dovoljuje standard, pa vseeno dobijo rodovnik... pri nas so glede pravil (vsaj upam) malo bolj striktni.. pa tudi dosedanji vzreditelji niso imeli nekih ambicij izkrivljat pasme, kot se to dogaja nemalokje v tujini. Za moje pojme je še vedno najboljši nakup čivave v Sloveniji. Hja, v Srbiji se jih dobi že od 300 EUR naprej, pa kaj.. meni njihove čivave niso lepe... nekatere so mi prevelike.. pa oblika glave tudi ni bohvekaj.. raje bi dala (če bi kdaj kupovala čivavo) 1000 ali več EUR in imela čivavo in ne nekaj med pinčem in čivavico (pa ne glede na to, da ima rodovnik- saj zame tak rodovnik ne velja nič).
Pred nakupom raje razmislite kje boste kupovali... pa ne mislit da delam publiciteto našim vzrediteljem, pa da mam kaj od tega, saj naši dve vzrediteljici samo bežno poznam, kolikor pa vem se je g. Godina na žalost nehala ukvarjat z vzrejo.
Se pa strinjam da tak pes kot pač je je in ga MORAMO imet radi in sprejet takega kot je. Rada bi pa samo da se ne tukaj na veliko govori kako so vse ČIVAVE rodovniške in nerodovniške lušne.. saj lušne so, ampak nekatere pa so res bolj podobne pinčem no..
! S tem ko govorite pa saj je lep, pa saj je ta srnja glava ok, zavajate morebitne bodoče kupce...
Gimli, me veseli da je kdo na forumu ki se spozna na pasmo
. A ti imaš tudi čivavico doma ali si le ljubitelj pasme?
Lp, Mojca
Logiran
Sassy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 515
«
Odgovor #1282 :
torek, 19.04.2005 : 18:50:27 »
Uf ste se razpisali.. Ja tudi meni ni vsec, ko prodajajo, pse pod pretvezo da so cistokrvni, ce pa taki sploh ne obstajajo. Pri civavah je najvecji problem da so si tako razlicne, tako da ljudje sploh ne vedo kako dejansko civava izgleda, tako da mene vecina ljudi zacudeno vprasa: A to je civava? jaz sem pa mislila da so taksne, pa taksne, bla bla, itd. Skratka, nekdo ti rece tole je pa moja civava in ti si avtomatsko ustvaris neko vizijo in potem ce se slucajno odlocis za nakup taksnega psa, pa sploh ne ves natancno, kako naj bi tak mini kuza izgledal pri 2 mesecih, koliko naj bi ze bil velik, kaksna useska naj bi imel, itd. Ker takrat ti itak gledas samo to da bi psa cimprej dobil. Tudi jaz bi se skoraj nasankala, ce nebi slucajno zasla na tale forum, ki mi je res veliko pomagal. In sem le docakala svoje. Ni mi zal denarja, ki sem ga sama zasluzila in placala svojega psa in dala bi se vec zanjo, ker se mi zdi da si potem le bolj pazljiv, kaj pocnes, kako vzgajas, itd. Npr. ce si sami kupite avto za veliko veliko denarja, za katerega ste morali garati, ga boste veliko bolj cenili in pazili nanj kot pa ce vam ga teta kupi, ali pa ce si kupite bolhco za 20.000, pa vam je potem vseeno ali jo pred trgovino pustite odklenjeno ali zaklenjeno. Mogoce malo cudna primerjava, pa vseeno je res tako.
Skratka, lusne in tipice civavice, si res lahko ogledate le na razstavah, kamo pripeljejo res lepe primerke, drugace ponavadi taksnih psickov ne vozijo kar tako ven, kot jaz, ker se bojijo da se jim kaj zgodi.
Tai, se lahko prisim pozanimas, kako je ocku ime? Ker se mi zdi da je Salarski, ker smo ravno tele oglase iz brezic mi preverjali. Ni pa nujno.
Pozdravcek,
Ursa
Logiran
Gimli
novinec
Spol:
«
Odgovor #1283 :
torek, 19.04.2005 : 19:09:26 »
Geri strinjam se s teboj, da se s čivavicami dela vse mogoče. Še bolj zaskrbljujoče je pa dejstvo, da se psi in linije, ki se dejansko odmikajo od izgleda, ki ga za čivavo pričakujemo zaradi povpraševanja, trenutne mode in želje po dobičku forsirajo in tudi dobijo rodovnike in kupce. Dolgoročno za pasmo, ki jo jaz poznam kot čivava to ni v redu. Podobno je z angleškim buldogom.
Tisti, ki ve kaj čivava je in kaj hoče, mu noben ne bo prodal psa, ki izgleda vse kaj drugo kot pa mali meksikanček.
Osebno sem strastni ljubitelj angleških buldogov in tudi lastnik enega (od tukaj tudi moja obsedenost s standardi, ki so za pravega lastnika angleža neprestani vir frustracij).
Sem pa pred kratkim dobil s punco v varstvo malega Nema (slike je moja ljubavi limala zgoraj) in sem se v pasmo o kateri prej nisem dosti razmišljal, kratkomalo zaljubil. Čivave so me preprosto začarale. Moja najdražja se tako ali tako od malčka skoraj nikoli ne loči in še dobro, da sem se s sestrično zmenil in bo Nemo ostal pri nas.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.407
«
Odgovor #1284 :
torek, 19.04.2005 : 19:38:42 »
Gimli
&
Packo
: Potem so vama čivaveka Nemota njegovi lastniki prepustili za vedno?
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #1285 :
torek, 19.04.2005 : 20:01:53 »
Gimli: hehe.. saj itak ko je pes enkrat doma ne gre nikamor več
. Od kod pa je vaš Nemo (vzreditelj)? Po slikicah sodeč se kar razume z vajinima dvema psoma! Kakšen pa je po karakterju bolj boječ ali bolj pogumen fantič?
Lp, Mojca
Logiran
Gringo
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 141
«
Odgovor #1286 :
torek, 19.04.2005 : 20:53:56 »
LP!
No Gimli kako zanimivo
....pri nas sva s fantom najprej kupovala mopsa(všeč nama je bil tudi angleški buldog)...zaradi raznih zapletov se za psa nisva odločila!Sem pa med iskanjem podatkov na internetu naletela na čivavice...itak "Love at first sight"
....in potem se je fant zmrdoval da tega podganeka pa že ne.....na skrivaj je začel malo brati o tej pasmi in prepričala sem ga da si greva kužke v živo ogledat... takoj je bil"mrzu"
Zdaj ko imava najino Lilly, jo samo on lahko vodi z vrvico na sprehodu;D
Toliko o decih in čivavpčičih
Eva
Logiran
Gringo
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #1287 :
torek, 19.04.2005 : 21:06:57 »
Mojemu pisanju manjka samo še...:
In živeli so srečno do konca svojih dni
Logiran
Tai
novinec
Spol:
Sporočil: 29
«
Odgovor #1288 :
torek, 19.04.2005 : 21:10:07 »
sassy:evo midva sva dobila list na katerem je pisalo, da je njegov oče ...... Šalarski. drugih podatkov nevem moram pogledati na list, ker pa ga zdaj nimam pri sebi napišem ostalo kasneje.
lp:)
pri meni jebila tudi ljubezen na prvi pogled,saj ponavadi je vedno!!
Logiran
Gringo
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #1289 :
torek, 19.04.2005 : 21:12:46 »
A je oče slučajno Xingu Šalarski...če je smo v sorodu
Lilly pa je stara 1 leto in 5 mesecev!
Če te kaj zanima kar vprašaj...me prav zanima če smo sorodniki...preklete barabe...se opravičujem...-to je namenjeno Brežiškim rejcem...
Logiran
Strani:
1
...
81
82
83
84
85
[
86
]