mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 07:35:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: 1 ... 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 336106 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
84751
novinec
*
Sporočil: 10

« Odgovor #1395 : nedelja, 12.09.2010 : 09:19:00 »

aja mene pa samo zanima s katero pasjo šolo v ljubljani imate dobre izkušnje.
Logiran
MiniMaxi
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 89

« Odgovor #1396 : nedelja, 12.09.2010 : 11:16:38 »

Švrk Wink
Logiran
84751
novinec
*

« Odgovor #1397 : nedelja, 12.09.2010 : 14:26:11 »

ali ni tako da je švrk samo za manjše pasme?
Logiran
MiniMaxi
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1398 : nedelja, 12.09.2010 : 17:51:59 »

Ne, ravnokar je Nala, AM, končala tečaj za mladičke in zdaj nadaljuje RO. Super je  Wink
Logiran
84751
novinec
*

« Odgovor #1399 : nedelja, 12.09.2010 : 18:22:49 »

Koliko je pa stara?
Logiran
84751
novinec
*

« Odgovor #1400 : četrtek, 16.09.2010 : 08:12:58 »

Imamo samčka Am star je dva meseca in pol. Ampak vedno ko mu vzamem posodo da mu jo napolnem s hrano začne tulit pa ful name skače, ker pa nočem da bi to počel tudi ko bo velik me zanima kaj mi predlagate da naredim da tega ne bo več počel.
Logiran
ARTI
midi
Spol: Moški
Sporočil: 258

« Odgovor #1401 : četrtek, 16.09.2010 : 13:21:53 »

Pozdravljen 84751!
Ti vzreditelj ni nič povedal oziroma svetoval  v zvezi z vzgojo?
Logiran

84751
novinec
*

« Odgovor #1402 : četrtek, 16.09.2010 : 18:00:12 »

je samo glede tega ni nič rekel pa tud tko me zanima pač več ljudi več ve vsak ma drugačen pristop.
Logiran
MiniMaxi
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1403 : nedelja, 19.09.2010 : 22:30:41 »

7 mesecev.

mi smo jo naučili na čakaj/pojdi in dobi ko pač ne skače in z doslednostjo sedi in čaka, verjemi Wink predvsem pa glede 'tuljenja' nikakor ne reagiraj na njegovo izsiljevanje, ko sedi in čaka in je priden dobi, prej ne. Smiley veliko sreče Tongue
Logiran
mellon
novinec
*

« Odgovor #1404 : sobota, 02.10.2010 : 01:54:36 »

Živjo Smiley
Ker ne vem kam bi napisala svoje vprašanje in dobila kakšen nasvet, sem se odločila, da ga bom kar tukaj, ker se tiče Aljaške Malamutke Smiley
Psička bo ta mesec stara 8 let in ni moja, ampak od fantovih sosedov, ki sicer živijo v hiši z res velikim vrtom, tako da ima kar dosti prostora za gibanje, vendar je v zadnjem letu ne sprehajajo ravno pogosto, oziroma večinoma le zjutraj, pa še to jo imajo vedno na povodcu. Sama sicer nimam veliko izkušenj s psi, saj ga doma nikoli nismo imeli, imam pa stike z njimi že od otroštva, saj so jih zmeraj imeli sorodniki.
Ta psička mi je bila sprva izredno všeč zaradi svojega videza in sem se tako kot večina ostalih mimoidočih začela pogosto ustavljati ob ograji njenega vrta, kjer me je vedno lepo pozdravila, se pustila pobožati, me malo "polupčkala" in se drgnila ob ograjo. V glavnem navajena je izjemne pozornosti, ki jo zaradi svojega videza prejema od mimoidočih in vseh poznanih. Ker se fantova družina s sosedi dobro pozna in razume, sem se februarja končno opogumila in jih vprašala, če jo smem kdaj peljat na sprehod. Sama si sicer zelo želim psa, vendar še nisem finančno neodvisna in na svojem, starši pa se s tem ne strinjajo, saj živimo v bloku in tudi že imamo mačka. Zato sem bila zelo vesela, da sem se z lastniki psičke dogovorila za sprehode in tako vsaj malo potešila željo po psu in si hkrati omogočila boljše poznavanje psa, kakšen je odnos med psom in človekom...
Torej od februarja dalje sprehajam malamutko Asko, največkrat sama, velikokrat gre z nama tudi moj fant, včasih pa tudi prijateljica. Čeprav mi je njen lastnik na začetku rekel, da jo on sprehaja vedno s povodcem, ker naj bi mu rada pobegnila in je potem več ne more privezati in me prosil, naj jo vedno zelo pazim, da je ne izgubim, sem jo že kar kmalu začela spuščati na polju, kjer se je na snegu res lahko zdivjala in sprostila vso energijo, ki jo ima v sebi. Nikoli tudi nisem imela problemov z neubogljivostjo, vedno se je za kak priboljšek pustila nazaj pripet. Tako nekako se mi zdi, kot da razume ,da med nama vlada nek "tihi dogovor", da če bo pridna in se bo pustila pripeti in bo poslušna, ko jo pokličem, da se bo lahko prosto zletala in znorela in ji ne bo treba le hoditi oziroma teči na kratki vrvici. Ker se tudi jaz zavedam, da psi te pasme se morajo "znoreti" in pokuriti energijo. Med nama se je spletla neka taka posebna vez, navezala sem se tako jaz nanjo, kot tudi ona name, in čeprav je bila včasih, ko sem jo prišla do ograje pocrkljat vedno prijazna, se ji zdaj, ko me zagleda, dobesedno "utrga" Smiley
No, zdaj pa k problemu, zaradi katerega se sploh obračam na vas... Aska se me je začela lastiti in je ratala posesivna. Do ostalih psov ni agresivna, ponavadi ostali psi med sprehodom na povodcu lajajo nanjo, ona pa jih v večini niti ne pogleda in mirno hodi ob meni. Tudi kadar je na travniku spuščena, je do večine psov nezainteresirana, mogoče se kdaj s kakšnim spusti v igro. Ponavadi tisti, ki najbolj silijo vanjo, nje sploh ne zanimajo, nad kakšnimi pa se kar navduši in izvaja svoje smešne "poze" Wink S sabo imam ponavadi vedno priboljške, s pomočjo katerih jo pokličem in si zagotovim njeno pozornost. Njeno posesivnost sem začela opažati letos poleti, ko sem jo peljala na skupinski sprehod z bratrancem, ki ima 2 leti staro izredno podredljivo Bernko. Ko sva z Asko prišli na obisk in me je bernka prijazno pozdravila, je bila Aska v trenutku pri meni in začela renčat nanjo. Bernka se je umaknila, ampak potem, ko smo bili na prehodu in sem jo zopet pobožala, je bila Aska spet takoj zraven in opozorilno renčala in šavsala proti njej. Da ne govorim, če so posredi priboljški. Drugače je na samem sprehodu, ko sta bili spuščeni, ni preveč "porajtala" in je hodila bolj po svoje, čeprav sta se tudi parkrat zapletli v igro. Torej sama po sebi ni bila agresivna do nje, samo kadar sem bernki izkazovala pozornost. Enako si je začela lastiti tudi mojega fanta. Na ljudi ni nikoli ljubosumna, tudi na malega nečaka ne, problem so psi na sprehodih, ki jim midva namenjava pozornost z božanjem. Na hrbtu se ji naredi kar tak velik greben in zna izgledat kar strašna Smiley no, nazadnje se je problem pojavil prejšnji teden, ko sva jo peljala na povodcu in šla mimo ograje, kjer živi mlad zlati prinašalec. Fant je imel Asko na povodcu, jaz pa sem stopila k zlatkotu, ki se je že stiskal ob ograjo in nas pozdravljal, da bi ga pobožala. Aska se je takoj cela nasršila in se renčaje z vso silo zagnala proti ograji. Najprej sva jo s fantom samo oštela in ko sem hotela še enkrat pobožat zlatkota, se je spet ponovilo isto. Nato sem iz fantovih rok vzela povodec in jo stresla za ovratnico ter jo z močnim glasom kregala. Ušesa je dala nazaj in razumela, da nekaj ni ok. Samo ne vem, če ji je jasno, da nama s fantom to njeno obnašanje ni v redu, da vsakič, ko usmeriva pozornost v kakšnega psa, oziroma ta v naju, se ona iz umirjene, nekonfliktne psice spremeni v agresivno.
Ker nimam izkušenj, ne vem kako se lotiti tega problema, na kakšen način ji pokazati, da takšnega obnašanja ne želim od nje. Nekje sem brala, da z malamuti nikoli ne smeš delati na silo, ker se samo uprejo in lahko v njih zbudi agresijo. Tudi, da ji samo ostro govorim NE, ne smeš in podobno, se mi zdi, da ne zaleže. Gledala sem tudi Šepetalca psom, ki samo s svojimi kretnjami in dominantno energijo psa pripravi do tega, da je poslušen, samo v praksi pa res nimam izkušenj in glede na pasmo, me zanima, če mi lahko pomagate s kakšnim vzgojim nasvetom, ki pri malamutkah "pali". Smiley
Na njene lastnike ne morem računati, ker je stari gospod, katerega je najbolj "upoštevala", lansko leto žal umrl, ostali pa sicer vejo za njeno posesijo, vendar se s tem ne ukvarjajo preveč in nimajo konkretnega nasveta. V glavnem najbolj se ljubi meni ukvarjati z njo in imam s tem tudi največ veselja, predvsem  zaradi nje, ki kvalitetne sprehode potrebuje in zaradi te posebne vezi, ki se je spletla med nama. Drugače je res super psička, ki izžareva umirjenost, nekonflikntost, mogoče ji zaradi tega tudi tako zaupam. Čeprav je taka umirjena, pa kljub 8 letom, še vedno kadar jo spustim nori kot mladič in prekipeva od energije. Nikoli tudi ne laja, niti v igri, edino kadar jo prideva s fantom iskat, od navdušenja kar cvili in naju pozdravlja in pa včasih, ko je pripeta na povodec in si obupno želi do kakšnega psa, ob mahanju z repom cvili. Tudi osnovno šolanje je že pred leti opravila in večinoma uboga osnovne ukaze, čeprav jih lastniki od nje ne zahtevajo. Zdi se mi lepo socializirana in kar poslušna, čeprav me moti njena obsedenost s preganjanjem mačk, ampak to je pa poleg posesivnosti in ljubosumja tudi (zaenkrat)  njena edina slabost. V glavnem sem se kar zaljubila v to "mojo" malamutko <3  Cheesy
Pa opravičujem se za tak dolg roman, ampak sem želela predstavit malo širšo situacijo, saj nisem njena lastnica.
Pozdravček Smiley
Logiran
ren
nekaj malega že vem
Sporočil: 198

« Odgovor #1405 : sobota, 02.10.2010 : 18:45:08 »

Pozdravljena!

Kar sem razbrala iz tvojega pisanja je, da je psička prepuščena sama sebi oz. se zelo malo ukvarjajo z njo. Kot si že verjetno ugotovila, tudi ogromen vrt ne pomaga, če ni lastnikov, ki bi bili z njo, se igrali, nadgrajevali tisto, kar že zna ... pa ne samo na vrtu, ampak tudi na sprehodih. Praviš, da je lastniki na sprehodih ne spuščajo...si se mogoče vprašala, zakaj? S tem ni nič narobe, če je privezana....in dogovor med lastniki in tabo je, da mora biti psica privezana. Zakaj? Kaj če napade psa, drugo žival, ljudi, kaj če jo povozi avto, kaj če zbeži...in se vrne breja ali pa se sploh ne vrne?

Naj te ne zavedejo čustva...pes je pes in razmišlja po pasje. Seveda te je vesela, saj ve, da ko prideš ti, sledi sprehod. Potem si napisala, da jo spustiš in jo s priboljški privabiš nazaj. Pes mora znati odpoklic in tukaj se ne moreš zanašati na priboljške (sicer se pa psov ne spušča tam, kjer je veliko ljudi in drugih psov). Odnos lastnik-pes se gradi od trenutka, ko psa pripelješ domov. Pes mora vedeti, kje je njegovo mesto v družini. In, ja, prav si ugotovila, to se ne doseže s silo, ampak z vzgojo.

Potem si napisala, da med vama vlada neka posebna vez...ampak spet...to je "romantično razmišljanje", ker verjemi, to bo v trenutku izpuhtelo, ko bo psica raztrgala mačka ali psa...boš prevzela del odgovornosti? In ta vez ni "zdrava", ker je psica v tvoji okolici dominantna (lahko pa je tudi sicer dominantna: problem je v tem , da je ne poznaš, ne veš kako se obnaša v različnih situacijah, ampak to šele odkrivaš).

Več o vzgoji, pasmi ... si lahko prebereš na forumu.

Moj nasvet: pes ni tvoj, nimaš izkušenj, ne veš, kaj se vse lahko zgodi na sprehodu, obiskih (kot si sama ugotovila, psa ne sestavlja samo videz, ampak tudi karakter). Poskusi se pogovoriti z lastniki, v čem je problem, da se ne ukvarjajo s psico (lenoba?, nezainteresiranost?) in če že hočeš biti s psico, bodita na njihovem vrtu, na sprehod pa pojdite skupaj.

Lep pozdrav!

Logiran
Yo
živim tukaj
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836

« Odgovor #1406 : sobota, 02.10.2010 : 19:04:12 »

Jaz sem prebrala samo prve tri odstavke in sem nehala brati.
Če bi bila jaz lastnik dotičnega psa, ni te treščila okoli ušes tako, da bi se vsaj 3x okoli svoje osi zavrtela.
Logiran
Yo
živim tukaj
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836

« Odgovor #1407 : sobota, 02.10.2010 : 19:05:31 »

ni= bi
Logiran
mellon
novinec
*

« Odgovor #1408 : sobota, 02.10.2010 : 20:59:28 »

ok Yo, hvala za prijaznost, sem že kar malo navajena, da na tem forumu nekateri uporabniki zelo radi napadate ljudi, ki kaj vprašajo in imajo morda drugačno mnenje in manj znanja, s tem pa jih samo odvrnete. Itak sem razmišljala o tem ali naj sploh kaj napišem ali ne... pa sem se odločila napisat roman, da bi čimbolj predstavila situacijo. No ja, še vseeno je nisem predstavila najbolje. Pozabila sem omeniti, da je psičkin sedanji lastnik oseba s posebnimi potrebami oziroma po domače, je malo "poseben". zato tudi nima pravega odnosa z njo in je ne zna priklicati, kadar se mu iz vrta izmuzne na ulico in za njo preprosto leta, psica pa jemlje to kot igro. Zato je sam na sprehodu nikoli ne spusti in to je tudi razlog, da mi je sam rekel naj jo "čuvam", da se ne bo izgubila. Njegov pokojni oče je z njo kolesaril in jo večkrat peljal na polje, kjer jo je tudi spustil. Tako kot to počnem jaz. Ne spuščam je na ulici in tam kjer je veliko ljudi s psi, amapak na polju in ob reki, kjer se z užitkom v plitvini znori. Naučila sem se pridobiti njeno pozornost, seveda s pasjimi piškotki, ki ji poleg vsakodnevnih briketov, ki jih doma je, predstavljajo sladico in motivacijo za izvajanje ukazov in poslušnosti. Pač sem laik in poskušam po svoje, ko sva sami, ali s fantom, na polju... pa kot sem že povedala, je izjemno umirjena in se v 98% primerov ko je na vrvici, za druge pse sploh ne zmeni. In vseh stvari se zavedam, zato tudi če je spuščena in prihaja kak pes, jo pravočasno pripnem, čemur se nikoli ne upira. Zavedam pa se, da pri odpoklicu ni vedno 100% in se želim naučiti več. Res me pa ni treba napadati, ker sem se na vas obrnila z vprašanjem o njeni ljubosumnosti in posesivnosti, ko namenim preveč pozornosti drugim psom, če lahko kaj sama storim, še preden se obrnem na kakšno pasjo šolo. Ja in lastnikom se ne da z njo ukvarjati v smislu, da bi jo peljali na dolge sprehode, kjer bi lahko kvalitetno pokurila energijo, saj kot sem že rekla, je lastnik poseben, njegova mama pa je že starejša gospa in je zelo vesela, da se midva s fantom ukvarjava z Asko, jo spehajava, pomagava pri česanju, kopanju.... v glavnem ji lepšava življenje. In res me ni treba napadati, ker sem želela samo dobronameren nasvet, saj se zavedam da malamuti niso le lepi psi, ampak imajo tudi močan, samosvoj karakter.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474

« Odgovor #1409 : sobota, 02.10.2010 : 21:04:52 »

Tokrat se moram strinjati z Yo. Psico pusti pri miru in ne vtikaj se več vanjo, preden boš naredila tako štalo da bo joj.
Če bi en peljal mojo psico na sprehod in jo brez dovoljenja spustil, jo ne bi odnesel samo  z enno okrog ušes.
Logiran
Strani: 1 ... 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.