mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 17.09.2024 : 06:34:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 330589 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
Blond
gost
« Odgovor #405 : četrtek, 02.02.2006 : 21:32:10 »

Kaj zdaj... kolk vas gre v soboto v Trbiž ?

Se zmenimo in se dobimo tam vsi skupaj ?
Malamut z Snežko in jaz z Luno gremo.

Pridete tudi vi ?
Se dobimo Huh

Martin... a si ti še kaj preveril kako je z prestopom meje.
A potrebujemo še kaj druga kot potni list Huh

LP
Blond
Logiran
jerry007
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #406 : četrtek, 02.02.2006 : 22:10:57 »

Zdravo!
hvala za prve informacje. Torej menite, da če bi se pravilno lotil pristopa s psom do ovc, ne bi smelo biti večjih težav. Tko, da mislim da bi bilo prav, da bi nekaj časa mogoče pes tudi preživel v predverju hlevčka. Sicer nismo na samotni kmetiji, smo pač ob cesti sicer?!, vendar na vasi. Prometa ni veliko, razem v poletnem času, ko se valijo trume tujih motoristov, saj so si dobili lepo cestno zanko Bovec-Kobarid-Tolmin-Baška grapa-Bohij-Bled-Kr.Gora-Vršič....
Ja, glede na to, da sva z ženo (vsaj še lani pred rojstvom hčerke) veliko tekla na smučeh, bi bila zelo vesela (vsaj namen imava vzgajati otroke v športnem duhu...) , da bi tudi s psom morebiti tekli na smučeh. Prve tekaške proge imamo komajda 20min od doma. Tudi sam imam zelo rad naravo, rad hodim in delam tudi v gozdu čez vikend, zato bi tudi rad imel spremljevalca.
Nekaj pa me tudi zanima, pravite da se Am bolj naveže na človeka (kar mi bolj ugaja). Ali tudi AM zelol radi "pobegnejo" od doma?!
Ja,pa še nekaj...poleg našega pašnika (beri ravnina pokonci postavljena...torej teren samo za koze in ovce....) je tudi obora za damjake, ki pa že nekaj let živijo malo v obori, malo na prostem....Tako da, npr. če grem čez dan skozi naš pašnik, so zagotovo cca.4-5 košut ali jelenov v našem pašniku.
Pred hišo imamo star bršljan, ki ga vsako leto pozimi pojedo v nulo. Npr. pred kakim mesecem so v najhujšem mrazu in snegu (še danes ga imamo cca. 50cm okrog hiše, saj smo cca3 meseca BREZ SONCA, saj smo v grapi) so košute prišle zvečer ob 20-22h pred hišo jedel živo mejo malo bršljan, nato pa so zjutraj malo pred 7h šle nazaj v gozd.
Praktičo smo jih gledali ponoči ob luni z okna na 5 metrov, pa tudi če si prižgal luč na terasi, one so kar dalje jedle....

No, resnično kar se bojim je to, da bi nam pogosto utekal v gozd, saj veste....ali pa na cesto. Pač smo  na taki lokaciji, da si ob cesti, za hišo pa se začne pašnik z gozdom....raj za nove dogodivščine.

Sam bi šel tudi v Trbiž, če ne bi bilo tako mraz, saj hodimo okrog z malo hčerkico.
Sib in Malamut, a lahko kje vidim vaše pse?
Logiran
Malamut
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 22


« Odgovor #407 : petek, 03.02.2006 : 00:30:01 »

moj mail je ***** pa me tam kontaktiraj.... ti bom poslal link do slik, lahko se tudi dobimo v Trbižu.... Pasoš je dovolj za prečkanje meje...

Pas sem kupil pri Jontesu ( ki je dirkal z vpregami ) idealna priložnost za nabavit materijal pa je ta vikend v Trbižu ( vsaj jaz upam da bodo ptodajalci prisotni ). Jaz za skijoring uporabljam kar elastično vlečno vrv za avto... raztegnjena je cca 4m... Blond ma pravo in jo je kupil preko neta... dolžina cca 2-3 metre ....
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #408 : petek, 03.02.2006 : 16:30:29 »

Malamut, hvala za informacije! Trbiž je pa žal predaleč ...

tebi, jerry007, pa priporočam, da naredite ograjo okrog hiše (lahko recimo samo pol dvorišča - tam, kjer se bo pes lahko prosto gibal) še preden pride mladič domov. Vse polarne pasme so namreč nagnjene k potepanju, o tem, da bi lahko bil sam na dvorišču brez ograje, dvomim. Mislim, zelo malo verjetnosti je, da bi na dvorišču dejansko tudi ostal, še posebej, če bi bil sam zunaj. Da bi pa bil skoz v pesjaku - boljše, da psa nimate.
Drugače sem se pa takoj, ko si napisal, da imate ovce doma (in te očitno zanimajo polarne pasme), spomnila na samojede - http://www.samoyed.org/ows/herding.html. Angleška kinološka zveza jih kot eno redkih polarnih pasem (poleg laponskih psov in švedskih špicev) uvršča v ovčarsko skupino. Tega, da bi pasel AM al pa husky pa še nisem slišala, niti videla. Saj vem, da ga ne bi uporabljaji kot ovčarskega psa, ampak če bi recimo jaz kupovala psa in bi imela doma ovce, bi sigurno poskusila tudi s tem. Za huskyje se govori, da je bilo že več primerov, ko so napadali in tudi pobili ovce, za AM-je ne vem. So pa bili to verjetno psi, ki ovc niso bili navajeni od malega in so si pač poiskali svojo zabavo. Samojedi veljajo tudi za najbolj poslušne med polarnimi pasmami. Ampak kot vidim so tebi bolj všeč psi volčjega tipa  Smiley.
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #409 : petek, 03.02.2006 : 16:54:02 »

jerry kot sammy ti tudi jaz priporočam, da si ogradiš del dvorišča, da bi imel pes dovolj gibanja... am in huskyi so kar znani po tem, da radi zbežijo od doma ampak bolj ali manj zaradi dolgcajta, glede srn bi lahk nastal velik problem, ker imajo AM izredno močan lovski nagon in bo lahko prav zaradi srn bežal v gozd... Najbolje bo tudi, da ga peljete v pasjo šolo tako da ga naučite vsaj osnovnih komand . Je pa res, da se Am veliko bolj navežejo na lastnike in da so v primerjavi z huskyimi bolj vodljivi. Sam imam AM 4 mesece in ti lahko povem, da ni niti enkrat zbežal od doma in niti ni imel namena  Smiley, je zelo prijazen z ljudmi, tako zelo da bi ga pomoje lahko ukradel kaki 10 letni otrok  Grin . Čuva samo svojo hrano, nič drugega tako da je zelo slab čuvaj, hehe  Wink. Malo problemov imam glede manjših živali saj ne mara tujih mačk(domačo mačko niti pogleda ne  Smiley ), in včasih celo na majhne pse renči . Slike mojega siba pa lahko najdeš
 tukaj http://siberius.moj-album.com/j !
Logiran
Blond
gost
« Odgovor #410 : sobota, 04.02.2006 : 00:20:52 »

... sicer lahko razvije neželene oblike vedenja (pretirano lajanje oz. v tem primeru tudi zavijanje -> problemi s sosedi, neposlušnost, uničevanje v tem primeru pesjaka - recimo ute ipd.).

Malamut, a morda veš kako dolg povodec se uporablja pri skijoringu? Kje pa si dobil oprsnico?

LP

Sammy v DELU 31.1.06 je članek iz Kranjske gore in tam je napisano, da za ski joring elastični povodec ne sme biti daljši od 2,5m.
Nekako tako dolg je moj.
Mi smo nabavili elstični povodec in oprsnico kar po internetu iz aljaske.

Sedaj pa bom poskušal v Trbižu kupiti še pas.

Malamut.... a bomo zapravljali.... Smiley

Se vidimo zjutraj
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #411 : sobota, 04.02.2006 : 00:58:42 »

Blond  na kateri internetni strani pa si naročilto za skijoring elastični povodec? 

Jerry007 tebi pa tako kot so ti že ostali svetovali, ograjo, da ti ne pobegne v gozd na kak potep. Če ga boš  od malega navadil na ovce ne bo nobenega problema. Sem že slišala, da je en  AM oklal ovco, sam ta ni bil ravno socilaliziran pes in ni bil od malega v stiku z ovcami. Moja ima z ovcami samo toliko stikov, da se je prvič srečala s električnim pastirjem, ki je varoval ovce in od takrat se jim že od daleč izogne.  Je pa nora na konje, tja mi je pa vedno ušla, če je le imela priložnost.  Res je, da AM ne priporočajo ravno začetnikom, sam po tvojem opisu, bi bil zate tud primeren, saj bi mu dajal veliko gibanja, samo šola mora biti obvezna že od malega. So zelo inteligentni psi. To, da se jih ne da nič naučit zaradi njihove trme ni res. Vsakega se da, samo da pri AM je potrebno mnogo več dela pri tem. Radi imajo ljudi in otroke obožujejo, vsaj pri moji je tako. Za razliko od Siba, moja ima manjše pse še rajši. Zelo neradi so sami....lp
Logiran
Malko
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #412 : nedelja, 05.02.2006 : 12:57:21 »

Jerry007, ti samo v akcijo  Smiley
Sam imam AM starega 10 mesecev, zelo hitro rastejo, ima slabih 50 kg, brez odvečne teže (pred tem sem imel skoraj 17 let mešančka med belgijskem in nemškim ovčarjem, vmes 5 let nobenega psa, še pred ovčarjem pa jazbečarja).
Glede ograje, če imaš v planu, naredi enkrat ograjo okoli hiše (sam je še nimam do konca narejene), so pametni kot ... , pogrunta kje ni ograje in bo šel prav tam in pogledat sosedovo psičko  Grin , sej dlje ne bo šel, pride pa potem sam hitro nazaj, če ga ne grem takoj iskat, dlje ne gre (sedaj je pubertetnik, bomo videli kako bo kasneje).
Glede privajanja na ovce, od malega, takoj na začetku, samo pazi, da ga katera ovca ne bo poškodovala ko bo majhen (ko so še nerodni, in ''majhni'', da ne pride do zamere), imej ga na očeh od majhnega, pa čimveč prijetne družbe z ovcami. Nebi smelo biti problema. Pri nas doma stopi čez mačka, mu nič noče, problem če maček teče pred njemu, potem mu predstavlja plen in teče za njem. Za tujimi mački ne teče. Dobro bi bilo, če bi ga kako lahko od malega navadil na divjad.

Sicer ti bo okoli psov vsak nekaj po svoje povedal, vprašanje kaj je sedaj prav. Najbolje se je največ zanašati na strokovne revije, kar ti povejo v pasji šoli ... , tudi ta forum je zelo dober (ne rečem, da imam jaz prav, moraš sam presodit)

Glede časa, nihče od nas ni pustil službe zaradi psa, pač nekaj časa mora znat preživet sam. Težavno je ko je pes mlad, ker ga je potrebno hranit 4 do 5x dnevno, nima še kontrole nad iztrebljanjem ... Ko pridem domov je potem pes z mano, greva na daljši sprehod oz. tek, potem je pri meni notri, tudi spi sedaj pozimi notri, včasih v sobi natleh, no tudi iz postle sem ga že podil. Da se mu odkupim, ko je sam (polulal itd... se ne bo notri). Zjutraj sprehod, v pesjak in jest.
Hujše je če si doma, hodiš okoli hiše, on mora bit pa zaprt v pesjaku, te gleda kako si svoboden, on pa joka.
Recept za srečnega malamuta (in lastnika), zlaufan in sit malamut Smiley  spi kot dojenček.
Priporočam pasjo šolo zaradi tega, da imaš avtoriteto nad psom, da "ve" da si bolj pameten od njega Smiley , pa da je socializiran.
Ne ga tepst, nočemo da vrača agresije. Roka je za pobožat.
Logiran
jerry007
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #413 : nedelja, 05.02.2006 : 22:33:11 »

Ja hvala za mnenje!
Glede ograje bo malce težje izvedljiva, saj je narava terena taka, da bo bolj težko. Okoli hiše še kosimo travo za seno (ovce), pa zadaj za hišo imamo nadstrešek za avtomobile.
Ma bi že. Res imam največje pomisleke glede mojega časa, saj povratka pri tem ni. Ko pripelješ h hiši psa, ga imaš. Verjetno ga je jasno potrebno sprejeti kot novega člana družine do nekega nivoja.
Sosed (cca. 100m) imam mešanca med kraškim in šarplanincem, nekaj mačk tudi vendar se zelo distancirajo, saj je prva hiša oddaljena cca.80m od nas, pri nas pa nimamo mačk.
Ja, čas je tisti moj največji faktor, ki pravi DA , NE... Sicer verjamem, da potem nisi ravno tako"svoboden", kam in kako iti kam za vikend,...zagotovo bi najraje, da bi hodili skupaj (no, radi smo hodili v hribe, zdaj je pač majhen otrok,...). Kaj pa prevažanje? Sicer imam karavana, vendar pes, otrok, nahrbtnik za otroka, morebiti še voziček za otroka,,,,,verjetno pride že v poštev kaka prikolica, ali pa se navaditi POENOSTAVLJATI  zadeve.
Sicer pa bo treba še ženo zlobirati....saj pravi,(spet ta čas....)....ko boš imel čas za otroka, potem pa se lahko kaj pogovarjamo o psu....
Kje pa lahko dobim kake informacije o šolah (Tolmin?!).
Ali je to res, da AM zelo malo lajajo?!
Sicer malce prehitevam, vendar dejstvo pravi, da so samičke bolj vodljive kot samčki - -?

Ja, glede ovc pa res da se mu ne "zamerijo"-hvala za mnenje.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #414 : nedelja, 05.02.2006 : 23:06:25 »

Pozdravljen jerry007. Ja ograja okol bajte bo kar potrebna, da se jo naredi. Kar se pa časa tiče, pač zavedati se morata, ko imaš psa se pač marsičemu moraš odpovedati, nisi tako svoboden kot prej, pes je večni otrok. Sam, če si želiš oz želita z ženo imeti psa,  to ne more biti noben problem, sej pes se bo z veseljem udejstvoval vaših pohodov v hribe in drugih športnih  aktivnosti. Pa tud za otroka je zelo dobro to, da dobi od malega stik z psom. AM res obožujejo otroke, no vsaj moja je taka. Ja to pa je res, da so psičke veliko bolj vodljive, no pa to ne velja samo za AM ampak za vse pasme. Jaz bi vama ravno zato bolj  psičko priporočala. Prej sem imela psa, pa sedaj imam psičko in je kar lepa razlika. Sicer prejšnji pes druga pasma je bila, a vseeno. AM res ne lajajo, sicer včasih dajejo ene podobne glasove kot je lajanje, no pri moji je tako, da spušča ene čudne glasove, ki pa ni ravno pravi lajež, zato pa tulijo toliko več....No je pa fajn, da se zanimaš za psa še predno ga imaš, sej so vse informacije vedno dobrodošle.  Glede šole pa žal ne vem za nobeno ki je na vašemu koncu, če pa zasledim, pa javit ti, če ti ne bo kateri drug že prej , ki pozna kako pasjo šolo iz tvojega konca....lp
 
Logiran
Blond
gost
« Odgovor #415 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:20:14 »

Pozdravljeni !

Škoda ker vas ni bilo v Trbižu... mi smo uživali.
Malamuti pa tudi.
Bilo je zelo zelo zanimivo...

Martin, a boš dal kakšne slikce gor ?

Martin še to... ko smo prišli v soboto domov je Luna prvo skočla v Kajo, da si je dvignila samozavest in avtoriteto.
Prav hecno.
Jo bom še večkrat pripeljal da jo Snežka malo "našola".

Aska... nekje v tem forumu sem že napisal kje smo kupili opremo za našo Luno.
Bom poiskal še enkrat link. Smo se nekaj pogovarjali z Malamutom (Martinom), da bi naslednjič skupaj kaj naročili in si delili stroške poštnine.

Jas vglavnem nujno rabim pas in tega bo treba po hitrem postopku kupit.

Poiščem Link od trgovine in se bomo potem zmenli.

Lep dan vsem skupaj

Logiran
Malamut
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 22


« Odgovor #416 : ponedeljek, 06.02.2006 : 23:05:06 »

evo slikice iz Rateč oz. iz italijanske strani http://www.moj-album.com/album/2150698/ .... Pričakoval sem vsaj enega trgovca, ki bi prodajal opremo za vlečne pse, pa ni blo nič Sad Samo en štant za hrano in en "Machu Pichu" štant.... prava žalost... pa to evropsko prvenstvo....

Blond... daj hitro oni link gor... jaz sem se odločil za par stvari ( en vlečni štrik, en štrik za dva psa, in en pas )..... kaj bo pa bo Smiley 
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #417 : ponedeljek, 06.02.2006 : 23:36:12 »

ojla...ja Malamut super fotke... Res čudn, da niso prodajali nič želene opreme za pse. Ja Blond pametna ideja, da se skupi naroči tista oprema.
Jo nameravam kupit. No  na eni fotki kjer je Luna tud gor, sicer se jo malce slabše vidi, a je čsit moji podobna. Bi mogl enkrat naredit kako srečanje malamutov. Sam ne vem, če je kdo zato? pa lp vsem skupi 
Logiran
Blond
gost
« Odgovor #418 : torek, 07.02.2006 : 11:30:53 »

Sem že naročil Andreji, da poišče link od trgovine in ga da tukaj gor.

Na tisti slikci, ko bi naj bila LUNA gor pa nekaj ne bo štimalo.

Luna je imela redče črn povodec.

Martin se je mal zmotil....

Luna je na tej slikci
http://www.moj-album.com/album/2150698/?os=2150760
Snežka pa odzadaj...
Logiran
Malamut
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 22


« Odgovor #419 : torek, 07.02.2006 : 12:18:34 »

opa moja napaka Smiley... sem včeraj na hitro slike prilepil.... Primož v soboto bom spet na tekaških, tak da se lahko kaj dobimo na Arehu... Zdaj v nedeljo sem šel Bellevue - Areh in nazaj.... V soboto bom pa raje šel z avtom do Mariborske koče, oz. malo naprej in tam štartal proti Arehu, naredil en veliki krog in nazaj.... Ker te vzpon na Videc takoj na začetku preveč "ubije" Smiley vsaj mene Smiley Snežki pa je itak vseeno samo da je sneg in da laufa okoli Smiley

Logiran
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines