mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 07.07.2024 : 11:29:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Gonitev psičke
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 43   Dol
Natisni
Avtor Tema: Gonitev psičke  (Prebrano 137081 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
dijika
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #285 : petek, 28.10.2005 : 12:44:02 »

LEP POZDRAV!! IMAM 10 MESECEV STARO PSICKO IN SE JE ZE GONILA, ZDEJ ME PA ZANIMA CE JE TO PREZGODAJIN PRI KATERI STAROSTI JE NAJPRIMERNEJE PARIT? ZANIMA ME TUDI KAKO VEM KDAJ JE PSICA GODNA, KATERE DNEVE JE GODNA? KJE SE PA DOBI TO ZA OGANJANJE PSOV DOG STOP! HVALA ZA ODGOVOR MATEJA
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #286 : petek, 28.10.2005 : 12:52:31 »

Mateja, najprej izklopi velike črke. Parjenje psice pa je čisto odvisno. Kakšne pasme pa je psička? Sicer pa so glede vzreje določene starosti pri posameznih pasmah kdaj lahko delaš vzrejni pregled. Spraj proti vonju psice se dobi v več ali manj vsaki trgovini, tablete pri veterinarjih- ampak jaz ji raje ne dajem tablet.

Lp, Mojca
Logiran
Kast
rad pišem
****
Sporočil: 376


« Odgovor #287 : petek, 28.10.2005 : 13:06:31 »

Mateja, gonitev lahko prične že prej kot pri tvoji psički, tako da pri 10 mesecih je normalno. Za parit je pa res še prezgodaj! Male pasme se razvijajo do enega leta, velike pa do 24 mesecev starosti. Je pa vse odvisno od pasme psa, kdaj prvič pariš. Najzanesljivejši pokazalec godnosti psičke je odvzem krvi in ugotovitev količino hormona progesterona v krvi.
Ponavadi pa so psičke godne tam nekje med 9 in 11 dnem od začetka krvavenja (ko postane kri motnejša,ampak to ni 100%), odvisno pa je od psičke do psičke in ne le od pasme.
Ugotoviti pa je mogoče tudi z odvzemom brisa pri veterinarju.

lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #288 : petek, 28.10.2005 : 13:28:19 »

Barbara: Če so se ti psi že naselili pred bajto, ne moreš nič, odgnala jih ne boš, lahko počakaš da bo gonitev mimo in se tačas zaradi njih čim manj sekiraš. Če premoreš (zelo trden in neuničljiv) pesjak jih lahko zapreš noter, da ti ne bodo delali škodo. Ali pa si nabavi dovolj močne ketne in jih za tačas prikleni. Bodo pa delali kraval in uničavali vse v dosegu ketne. Lahko jih tudi spraviš v azil, če ti bo uspelo.
Na drugo gonitev se bolje pripravi, psico imej že od začetka gonitve v stanovanju, ko jo pelješ na sprehod jo pošpricaj s dezodorantom, ne pomaga veliko, malo pa, in paziti moraš, da pes ne zleze psici čisto pod rep. Če je možno, jo pelji na sprehod z avtom, tudi s kolesom lažje uideš psom kot peš. izbiraj si take poti in take ure, ko je psov na sprehodih najmanj. Če pa imajo spuščene pse sosedje, potem ne moreš narediti drugega, kot da jih poskusiš prijateljsko prepričati, naj imajo psa takrat, ko se bo gonila tvoja psička zaprtega. Pa prej jim moraš povedati, da se goni, prden jo pes zavoha, ker ga je potem zelo težko obdržati doma in večina lastnikov kljub dobri volji obupa.


Dijika: pozanimaj se najprej koliko mora biti psica stara za vzrejni pregled in kakšne pogoje mora izpolnjevati. Tam boš tudi izvedela, pri kateri starosti lahko psico pariš, načeloma pa naj bi ne parila pred dopolnjenim drugim letom. Če imaš mešanko, zelo zelo dobro premisli, če si zares tako močno želiš mladičke in če si sposobna vzrediti zdrave mladiče in za njih najti dobre lastnike. Psica od legla ne bo imela čisto nobene koristi. Če pa imaš nerodovniško "pasemsko" psico, pa na paritev čimprej pozabi.
Sicer pa so psice plodne nekako od 9 do 15 dneva, najbolje uspe med 11 do 13 dnem. Da je psica godna, najbolje vidiš po tem, da "stoji" (se nastavlja).
sicer pa, preden se boš odločila za paritev preberi vso dostopno literaturo na to temo, začneš lahko s knjigo Moja psička, ki se je kupiti baje ne da več, v knjižnicah se jo pa še dobi.
Logiran
Cavalierka12
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 4


« Odgovor #289 : petek, 28.10.2005 : 18:48:30 »

Živio!

Imam psičko pasme Cavalier King Charles Španjel in je stara 8 mesecev. Pred malo manj kot dvema

tednoma je dobila prvo gonitev. Od takrat krvavi in pušča kapljice krvi po hiši. Zanima me, če je

normalno, da krvavitev traja tako dolgo in da kri kaplja po hiši. Kako dolgo po krvavitvi je še godna

za samce? sram Morda je to že kdo vprašal, ampak nisem prebrala vseh strani. sram

Že vnaprej hvala za odgovor!
Logiran
Barbara Rozman
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 293


« Odgovor #290 : petek, 28.10.2005 : 18:54:04 »

na gonitev (to je njena druga) sem bila kar dobro pripravljena. psicko pa kljub trenutnemu stanju redno sprejamo in ne dovolimo, da bi ji kak pes (razen steriliziranih in njenih prijateljic samick) prisel blizu. to izgleda tako, da na sprehod hodimo v troje, fant odganja samce, s xsaro pa teceva spredaj in se ustaviva samo toliko, da opravi potrebe (na atriju jih noce). je pa beagle pasma, ki je pac ne morem neprestano imeti v stanovanju, ker je psicka navajena, da se zelo veliko giba in mislim, da je to tudi njena pravica in sem se s tem, ko sem jo pripeljala domov zavezala, da ji bom to vedno omogocala in tako bo tudi ostalo. hvala bogu za agility, tam se lahko vsaj parkrat tedensko res sprosti. za pse, ki so pred vrati, ne vemo, cigavi so, prezene jih samo sosedov kuza, ki cuva svoj teritorij, ampak je prav tako notranji pes in jih lahko odzene samo takrat, ko je sam na sprehodu. probala bom dati oglas na radio, mogoce kdo pogresa svojega psa, vendar sem malo skepticna. tolazim se s tem, da bodo cez dober teden odsli in potem bo nekaj casa mir. me je pa res zaskrbelo, ko je na samce zacela rencati in me zanima, ce je to normalno v tem obdobju, ker si ne zelim, da bi bila do drugih psov tudi po gonitvi sovrazna. ali mi mogoce lahko kdo svetuje, kaj storiti oziroma pove, ce to mine? o sterilizaciji ne razmisljamo.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #291 : petek, 28.10.2005 : 19:51:17 »

Barbara, tudi nasa psička je imela pred hišo tri snubce, ki  so bili na srečo majhni, ampak vseeno nadležni. Za enega jazbečarja sem na srečo iz sprehodov uganila, iz katere hiše bi lahko bil, čeprav je bila ta kar oddaljena, tako sem ga kar odpeljala domov in lastnica je bila presrečna, ker ga je že iskala, tako da se mi je celo pozneje, ko je bilo vse mimo prišla zahvalit (da ne omenjam, da je pazila, da v kritičnem obdobju ni spet pobegnil k moji psički)  Tako da se splača malo pozanimati, čigavi so kakšni kužki, ker je čisto možno, da je kdo v bližni okolici zelo v skrbeh za njih. Seveda ostanejo še lastniki, ki jim je vseeno, kje so njihovi psi, ampak mislim, da ti vseeno niso v večini.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #292 : petek, 28.10.2005 : 19:59:30 »

Barbara,saj ne bo. Na koncu gonitve, ko psom še zelo dišijo so tudi moje psice zelo zoprne in  "nabijejo" vsakega psa ki rine vanje. potem pa jih hitro mine.
Takrat, ko se bo gonila, jo boš hočeš nočeš morala imeti notri, njene pravice gor ali dol, ali pa se boš morala navaditi na pasje procesije. Premisli, kako bi si lahko drugače organizirala sprehode v kritičnem času. Idealno bi bilo, da bi jo naložila v avto in jo odpeljala kam bolj na samo kjer ni toliko psov,  Če pa bi že kakšen pes psico zavohal, bi potem izgubil sled.
Vem, kako zoprno je to, imam šest psic, ki niso sterilizirane. Ko se gonijo, so ves čas v hiši, na sprehode pa vseeno morajo iti, ker mi sicer začnejo uhajati ( enkrat so naredile luknjo v streho)
Logiran
Barbara Rozman
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 293


« Odgovor #293 : petek, 28.10.2005 : 20:38:12 »

z avtom se odpeljemo, kadar je to mozno, vendar pa svojega avta se nimam, zato smo odvisni od drugih. psicka je navajena, da smo vecino casa zunaj (kot studentka si lahko privoscim zelo dolge sprehode) in se mi strasno smili, ker mora biti zaprta. veliko sicer spi, ce pa je budna, cvili. cvili tudi ponoci. in njeno cviljenje mi je tezko poslusati. jutri bova poskusila najbolj vztrajnega samcka privezati na xsarino staro vrvico in ga bo fant pridrzal tako dolgo, da se bo xsara vsaj malo sprehodila. ce se seveda ne bo takoj nasel kaksen drug. kako pa vi psicke razgibate med gonitvijo? ali je kaksen nacin, da bi jo vsaj doma malo rekreirala (zogice je ze navelicana). kaksne vaje ali zanimiva igra ...
Logiran
gina1
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 657


« Odgovor #294 : petek, 28.10.2005 : 20:54:37 »

Vem, kako zoprno je to, imam šest psic, ki niso sterilizirane. Ko se gonijo, so ves čas v hiši, na sprehode pa vseeno morajo iti, ker mi sicer začnejo uhajati ( enkrat so naredile luknjo v streho)
Nekje je že bilo zapisano  sram, da če je več psic skupaj v hiši, se začnejo sčasoma tudi ob istem času gonit, se pravi, da nekako tekmujejo katera bo katero prehitela ...
Pa me zanima, Lanabela, kako je pa s tem pri vas, ko jih je kar šest v hiši? A se tudi vse gonijo približno ob istem času, ok par dni gor, dol.
Ma, saj če premišljujem je to kar dobro pošlihtano, saj drugače bi imeli celo leto snubce, preden bi se vse lepo zvrstile, pa vsaka v razmaku 6-8 mesecev...uhhhh, si raje ne predstavljam, ker pri nas je bila cela štala že ko se je naša punca.... Shocked, nonstop lutalice pred blokom, pa zoprnjak iz sosedovega vhoda, ki je lepo dremal na našem predpražniku ( dokler ga nisem za nekaj  časa zaprla v kletni hodnik  Tongue ), pa zasledovalci za avtom.... Roll Eyes

Barbara - svetujem kajin predlog, in sicer - s sabo par starih povodcev, pa za čas sprehoda privežeš vsakega za svoje drevo.... Cheesy
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #295 : sobota, 29.10.2005 : 15:04:26 »

Gina: malo so usklajene, vendar ne povsem. ponavadi je tako, da se najprej začne goniti taglavna, potem pa lepo počasi še druge, tako da vse skupaj traja kakšen mesec in pol. Dokler je bila nesporna vodja Lisa, so bile zelo usklajene. sedaj pa že nekaj časa ni neke res stabilne dolgotrajne voditeljice in se jim je sistem malo podrl.

Kadar se kakšen cucek navleče pred hišo in noče domov, ga zaprem v pesjak, ki je itak več ali manj prazen, tako da ne more težiti psici.

Na sprehode grem s kolesom, grem ali takrat, ko ne pričakujem veliko drugih sprehajalcev (ko se zmrači ali pa poleti ob tahudi vročini) ali na kraje, kjer že tako ali tako ni veliko sprehajalcev, ali pa grem po običajni poti, tam je nekaj zelo pripravnih ograj okrog črpalk, če se najde kakšen zoprn cucek, ga dam v ograjo in grem. V ograji so sicer luknje, a psi rabijo kar nekaj časa da jih najdejo - do takrat pa jaz že zginem. Večinoma so na sprehodih tudi gonečke spuščene, pokličem jih samo, če vidim kakšnega sumljivega psa. (ubogajo brez problema)
Kaj pa lahko počneš s psico, ki ji je notri dolgčas? Zabavajta se in poskusi jo s klikerjem (lahko tudi brez, ampak s klikerjem je bolj zabavno) naučiti razne trikce. Zaloga trikcev je skoraj neskončna, nisem še videla psa, ki se ob učenju in izvajanju trikcev ne bi zabaval.
Logiran
tjashybosty
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 122


« Odgovor #296 : sreda, 09.11.2005 : 01:47:31 »

Ojla!

Tudi pri nas se je začelo... Moja maltežanka, stara sedem mesecev in pol se goni Wink. Zdaj naju čaka vožnja z avtomobilom do mesta za sprehod, nič lulanja pred blokom in pa sprehodi po mestu ob poznih urah, da se izogneva vaškim 'don Juanom', ki naju zvesto spremljajo že nekaj dni Roll Eyes... Za kakršne koli klorofilne tabletke sem pa malo pozna, ker sem iskreno povedano, pričakovala 'kapljice' šele čez kak teden, štirinajst dni... Bom pa drugič bolj pripravljena Smiley. Pa hvala vsem za nasvete, sicer napisane drugim, a še kako prav pridejo tudi 'firbcem'.

LP, Tjaša.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #297 : petek, 16.12.2005 : 14:40:57 »

Tudi pri nas se bo kmalu začela gonitev, pa sem se spomnila na tiste klorofilne tabletke, ki so jih mnogi priporočali na prejšnih straneh, ki naj bi malo omilili, če ne celo preprečili vonj urina pri gonitvi. Samo ko sem včeraj malo spraševala po klinikah in trgovinah v Ljubljani so me samo debelo gledali. V trgovini pri Zaninoviču me je prodajalka celo precej neprijazno in pokroviteljsko gledala in rekla, da oni tega nimajo, ker so za sterilizacijo Sad Roll Eyes  Kaj pametnejšega mi pa ni znala povedati, tako da me zanima, če je kdo pred kratkim kupil te tabletke kje v Ljubljani in v kateri trgovini?
Logiran
Ula
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 26


WWW
« Odgovor #298 : petek, 16.12.2005 : 14:58:41 »

Teh tabletk se baje pri nas ne da vec dobit. Tudi jaz sem jih iskala, pa mi je zivinozdravnica vedela povedati samo to, da se jih baje dobi se v Italiji, pri nas za 100% ne vec. Stem novim seznamom zdravil (1.5.), so jih crtali in jih ne obavljajo vec. Zdej...povem lahko samo to kar so mi povedali, preverjenih informacij pa nazalost nimam.

Lp
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #299 : petek, 16.12.2005 : 15:00:59 »

Ula, hvala za tako hiter odgovor ... potem pa upam, da bo zapadlo vsaj dva metra snega, da sosedovi kužki ne bodo mogli do nas  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 43   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Gonitev psičke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines