mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 29.06.2024 : 00:02:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: rencanje, grizenje, lulanje  (Prebrano 56444 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #180 : torek, 30.08.2005 : 17:11:38 »

Ka rencanje na lastnika se je zacelo preden ste ga kaznovali z stresanjem za gubo?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #181 : torek, 30.08.2005 : 19:17:12 »

JasminaJ: Strinjam se z Markom, nekaj pa vseeno lahko poskusiš, škodovalo ne bo. Ne sili ga v pse.  Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa začne kakorkoli razburjati.  S tem močno zmanjšaš občutek ogroženosti. To je vljuden način približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporoča, da mu nič noče.  Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa če ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoidočim. Zaenkrat ga pusti samo s tistimi psi, za katere si sigurna da se z njimi dobro razume. Z ostalimi pa tako kot sem napisala. Ne sprašuj ali je pes ali psica... reagiraj prej.
Logiran
Annie
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #182 : torek, 30.08.2005 : 22:29:13 »


Cau!

Ok,ok..vsi z izjemo TSA ste striktno proti fizicni sili, kaznovanju, za nenasilno vzgojo. potem mi pa prosim konkretno povejte, kako naj psu nenasilno dopovem naj me zaboga ne grize ko mu poskusam nadeti ovratnico oz. ga dvigniti oz. ga pobozati. Moj oci sicer pravi, da se pes najbrz poskusa igrati in me zato vedno grize v takih situacijah, ampak domnevno igranje je zame vcasih precej bolece, se pa , ce ga ne izpustim sprevrze v nekaksno lajajoce rencanje in bolj grobe ugrize. Druge vrste rencanje se pa pojavi, ce se ga dotaknem ko kaj zveci ali pa ima v gobcu kaj prepovedanega in ve, da mu bom to vzela. Kako torej na lep nacin, ko pa ga brez grizenja se pobozati ne morem? Druga varianta je se, da preprosto cakam in upam, da se bo to nehalo.
In Lanabela, zakaj je potem , vsaj pri nekaterih stvareh ,zaleglo, da sem ga parkrat fizicno kaznovala, torej prisilno umirila, potisnila ob tla oz. stresla za gubo? Po tvojem mnenju torej s psom ravnam cisto napacno in sem ze vse zavozila, ampak zakaj potem zna in vecinoma uboga povelja sedi, prostor, tacko in zadnje dni celo povelje spusti?
Dogue in ostali, ki pravite naj se konfliktnim situacijam izogibam..to se mi zdi neumno, ker se bo nekoc nekje sigurno pripetila NEPREDVIDENA situacija,ki se ji torej ne bom mogla izogniti, v kateri bo zelo pomembno, da mu nekaj vzamem iz gobca, ga potegnem od necesa stran ipd. in ce se bom sele takrat spopadla z njegovim rencanjem bo krepko prepozno. In se nekaj, Dogue, pravis naj ga pac drzim stran od raznih crknjenih pticev in misi na tleh...nekoliko tezko je skenirati okolico v radiju 5m v vse smeri kolikor se raztegne fleksi in detektirati vso crkovino na tleh, kakce, luze, luknje, druge pse, otroke, kolesarje, avtomobile in se vsemu v velikem loku pravocasno izogniti. Zato je tako pomembno, da mi pusti, da ga od cesa odvlecem ipd. In kako naj ga ne nosim, ce se pa na odpoklic odzove vsakic 15ic ? Ravno odpoklic je namrec druga najvecja tezava pri njem.
Marko, zakaj naj mladica ne bi obracali na hrbet?

Pozdravcek, Annie
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #183 : torek, 30.08.2005 : 23:37:51 »

Zakaj bi ga odvlekla? samo ustavi ga. Tezko je skenirat sam se pa da.
Obracanje na hrbet je podrejanje in postane se bolj uporen ali pa prevec podrejen.
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #184 : sreda, 31.08.2005 : 01:48:53 »

obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ... al bos cakala tolk cajta da zraste da bo zacel grist kar bo hotel in to z veliko vecjo mocjo... ne bos valda čakala pa ga prosila na kolenih dej no fifi sedi da te pripnem pa dobis lepo veliko kost ,.... ma daj no ali ga bos tudi prosila ce napade kakega drugega al ga bos parkrat uzgala da se umiri ? ce si tebi pes ne podredi zdaj ko ga lahko se obvladas bos imela velike tezave ko odraste...
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #185 : sreda, 31.08.2005 : 09:57:13 »

mislim, da nismo vsi "proti" fizični kazni razen TSA - in lanabela in jaz in (nisem zdaj vsega nazaj prebral) verjetno še kdo pišemo, da je tudi kaka klofuta ali prijem za tilnik kdaj umesten - ampak IZJEMOMA, ker to večinoma sploh ni potrebno.
ne pišem da naj ne bi mladičkov obračali na hrbet, ampak sem napisal, da bežite iz malih šol, kjer to delajo, če mladič renči (na drugega mladiča) - ker ga s tem naučijo "komunicirati ni v redu - brez komentarja se podredi - ali pa "žvajzni""
mladiči se v glavnem ušijo z igro - medseboj ali s svojimi gospodarji. naša gia je zdaj 5 mesecev stara in kadar se igrava se je že stokrat vsedla "bravo, sedi", vlegla "priiidna prostor", vlegla na hrbet (jo včasih za kak trenutek dalj zadržim, kot je treba - samo sekundo), me ščipala ("ne")  drži), zalajala (bravo,glas), prijela za moje hlače ("ne"), kako igračo ali cunjo ("priidna drži"), norela okoli in preskočila kako na tleh ležečo desko (suuuper, hop) - in tako se že tri mesece mimogrede uči, kaj je "suuper", "priidna" in "bravo" in kaj je "ne", poleg tega pa še, da sem jaz močnejši od nje, ampak da tega ne izkoriščam.
pri "igralnih uricah" v "šoli" se pa že tri mesece uči, kako se komunicira z drugimi psi in da je z 1kg-težkim jack russel terrierjem treba biti bolj previden, kot z 30 kilskim mastifom, da stari bordercollie instruktorke upošteva njeno renčanje in jo pusti pri miru, se pa vseeno z njo igra, če je "prijazna".....
v bistvu brez kakršnega koli "šolanja" ve kaj je sedi, prostor, stoj, sem, hop, drži, pusti, gremo... in PREDVSEM "NE" in to upošteva (večinoma ;-))) - fizična kazen, obračanje na hrbet - tudi - če je treba - samo skoraj nikoli ni potrebno, sploh pa ne, če se kuža na svoj način "pogovarja" z drugimi.
lp
marko

ps: lahko pa upoštevaš seveda tudi bodoče lastnike malamutov, ki imajo strice, ki imajo celo 2
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #186 : sreda, 31.08.2005 : 11:09:06 »

Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa zaène kakorkoli razburjati. S tem moèno zmanjšaš obèutek ogroženosti. To je vljuden naèin približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporoèa, da mu niè noèe. Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa èe ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoidoèim.

lanabela: podpišem 105%no - in lepo je brati, da so tudi drugi na tem forumu, ki vejo, da vzgoja psa ni "calming signals" ALI "kol po glavi".
če bi se večina lastnikov zavedala, da silijo svojega psa k "nevljudnosti", kadar jim pride drug pes nasproti in gredo naravnost proti njemu......amerika.
vsi ki pišejo knjige o psih in njihovi vzgoji hočejo na 200 straneh dokazati, da je njihova metoda edina pravilna in to je lahko samo narobe - turid rugaas piše, da je 100% mladičev, ki jih je dvignila zazehalo ("calming signal?") - v našem leglu 0%. pravi tudi, da canidi vzgajajo svoje mladiče "ljubeče in nenasilno" (ljubeče, se strinjam - ampak se zgodi tudi kaka "neneasilna"? luknja za ušesom ali v ličkah)
"moj" uli koeppel pravi, da po osmem tednu ata-pes prevzame vzgojo in disciplinira mladičke s stresanjem za vrat (naš tobi očitno ni bral ulija koeppla, ker mladičev ni niti povohal in silom razmer tistega mladiča, ki je ostal pri nas disciplinira, če je potrebno, tako kot je lanabela opisala).
james o'heare pravi, da imaš problem, če je tvoj pes že kdaj zarenčal na človeka - eberhard trumler pravi, da ga imaš, če tvoj pes NE renči kadar mu kaj ne paše.
najdeš vse v literaturi - da je pes dominanten, če ti položi taco v naročje, da "prevzema krdelo", če sili prvi skozi vrata (lanabela: se strinjam, da je to lahko vprašanje discipline - seveda lahko vsem svojim psom ukažem "sedi" in grem prvi skoz vrata, samo, če jim ne ukažem sedi in gre kateri ali vsi pred mano, zato še niso "nadrejeni" - tudi če ukažem "sedi" in gre kateri vseeno prej to zame prej pomeni, da mu še nisem dopovedal kaj pomeni "sedi", kot da "zdaj se je pa spuntal in skuša bit ta glavni"...)
vic je v tem, da je vse lahko res - lahko pa ni. vsi avtorji imajo prav - v določenih primerih, sicer nam mora biti pa jasno, da se kužki prav tako ne dajo stisniti v en kalup kot mi.

še  "provokacija" na koncu: če se dva psa stepeta do krvi (op. markota psa! ne psici) je eden od njiju "nenormalen". ni pa to nujno tisti, ki je pošteno ugriznil (eberhard trumler: "težavni pes").

Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #187 : sreda, 31.08.2005 : 12:14:38 »

obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ... al bos cakala tolk cajta da zraste da bo zacel grist kar bo hotel in to z veliko vecjo mocjo... ne bos valda čakala pa ga prosila na kolenih dej no fifi sedi da te pripnem pa dobis lepo veliko kost ,.... ma daj no ali ga bos tudi prosila ce napade kakega drugega al ga bos parkrat uzgala da se umiri ? ce si tebi pes ne podredi zdaj ko ga lahko se obvladas bos imela velike tezave ko odraste...

Kaj pa ce se ne bo podredil? Kaj pa ce bo nekaj casa tako matretiranje trpel nato pa napadel in jo zgrizel? Kako je pa lahko moj dominanten pes podrejen brez sile? Z pravilno vzgojo ga ni treba prosit naj sede ampak to naredi z veseljem in celo brez sile.
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #188 : sreda, 31.08.2005 : 13:43:00 »

dogue de bordeaux  veliko ljudi govori kako je brez fizicna vzgoja super itd.... sam mal poglej v novicah ali pa nasploh kako psi ugriznejo nepricakovano pa pol rece lastnik SAJ ME JE CELO ZIVLJENJE UBOGAL PA SE TEPEL GA NISEM JOJ KAKO SE JE TO MOGLO MENI ZGODITI.... mam prjatla k ma prinasalko je ni nikol fizicno kaznoval pol ko je bla pa 2 leti stara je pa savsnla njegovga lastnga otroka pa jo je zapru cel dan v pesjak pa se je to samo se stopnjevalo dokler je ni fizicno kaznoval... pes se ne sme gospodarju podredit ampak na splosno vsakemu cloveku ne glede je to otrok ali odrasel clovek .. ni zdej to da mora vsazga ubogat sam mora pes vedt da je clovk tisti ki mu drek puca in mu hrano daje .... ne govorim da je fizicna kazen najprimernejsa vedno sam se mi zdi da pri psu mors na zacetku dobr prijet drugace te MOGOČE ne bo ubogal v prihodnje ko bo šlo zares... dogue de bordeaux mogoče te ima pes rad itd... te spoštuje .... sam povej mi recimo če se psu strga ko je starejši in hoče imeti svoje prav in bo recimo hotel spati na kavču... ali ga boš prosil lepo da te uboga ? ga boš hotel zapreti samega za določen čas , povej mi ko ne bo hotel iti in se ti bo uprl in pokazal zobe ali ga bos lahko takrat kontroliral ko pes ne bo poznal strahu pred tabo ?   
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #189 : sreda, 31.08.2005 : 13:49:38 »

Marko: zakaj pa ne psici? ali misliš da imajo prav tisti, ki trdijo, da pri samcih je agresija ritualna, psice pa če se že stepejo se stepejo do smrti, če pa slučajno preživijo se sovražijo za vse življenje?
Pa šalo na stran. zelo pogosto je kriv tisti, ki je tepen. Primer: Alica si je na tekmah dolgčas med čakanjem na nastop preganjala z draženjem drugih psov. Tako potuhnjeno in neopazno, najraje borderčke. Samo s kakšnim z izzivalnim pogledom, pa malce zobe pokazat, tako čisto potihem, da ne bi kdo opazil. Pes je bil čisto besen, a ni mogel nič. Ob prvi priložnosti je "povsem brez razloga" skočil vanjo in bil kaznovan. To zadnje, da je bil kaznovan je bil za Alico trenutek zmage in neizmernega veselja. Dokler jo nismo pogruntali.
To je sicer samo taka majhna, neškodljiva hudobija, nič patološkega, ampak princip je isti.
Alica je to delala zanalašč, marsikateri pes pa čisto nehote z svojim vedenjem stalno izziva napade drugih psov. Ali pa ga k temu nevede sili vodnik.
Mimogrede, odkar za pretepe znotraj krdela dosledno enako kaznujem tiste, ki tepejo in tiste ki so tepeni, ne glede na to kdo je začel, pretepov tako praktično ni več. Kakšna praskica kvečjemu pa ogromno renčanja in kazanja zob.
A veste zakaj se moje psice zunaj krdela NIKOLI ne stepejo? Zato, ker so vedno kaznovane, kadar njih kdo napade. Tako da raje ne izzivajo. (izjema so čisto plenski napadi, takrat napaden pes ne more nič) Kazen pa je: takoj na povodec in domov po najkrajši poti, če pa to ni mogoče pa v boks ali pa delanje poslušnosti ( z dooolgimi prostor in sedi). To zadnje imajo še najraje, ker se lahko odkupijo in so spet potem proste.
Kako gre pa to konkretno med samci, če so kakšne bistvene razlike - razen tega da imajo nekaj več potrebe po rangiranju, pa ne vem.

Annie: Preobširno za to temo. Samo nekaj poudarkov. S fizično kaznijo lahko dosežeš zelo lep in hiter učinek. Kratkoročno. Na dolgi rok se ti lahko zadeva tako grdo maščuje, da ti psa nobeden več ne bo mogel popraviti. To je zlasti res za vse polarne in pratipske pse.
Pri njih dosežeš na ta način ali neizmerno trmo in popolno nepripravljenost za sodelovanje ali pa plašnost, ki je lahko tudi nevarna in se je ne da popraviti.
Polarni psi so samostojni in lahko popolnoma dobro shajajo brez človeka (husky pa še prav posebno, še vedno je sposoben preživeti z lovom). Ne vem kako je s huskiji, ampak samojed, ki mu lastnik dojadi  ob prvi priložnosti spoka in gre si iskat novega lastnika.
Po mojih izkušnjah je edini način da polarnega psa pripraviš do sodelovanja s tabo graditev odnosa na medsebojnem spoštovanju in zaupanju. Tega se z obračanjem okrog = poniževanjem ne doseže.
Najprej moraš poskrbeti, da se bo pes dovolj razgibal. Brez tega se ne da narediti čisto nič. Pri huskiju je dovolj gibanja ZELO veliko gibanja, teka ne hoje. Potem se šele toliko umiri, da je z njim mogoče delati. Če te grize, ko mu natikaš ovratnico, naj jo ima ves čas gor.  Nauči psa sedi. Praviš da si ga, nauči ga tako, da bo sedel vedno, hitro in z veseljem(nagrada) in da bo sedel, dokler mu ne boš dala prosto. Potem boš lahko takrat, ko bo skakal vate lepo ukazala sedi, dokler se ne bo usedel, boš lepo stala in se na boš premaknila niti za milimeter. Ko se vsede ga pohvališ, nagradiš lahko se poigraš in greš naprej. Ko spet zacne gristi ponoviš zadevo. nekaj dni ne boš prišla nikamor. Ampak enkrat bo pes že dojel, da s skakanjem doseže točno nasprotni učinek kot bi želel. Zadeva 100% deluje, problem je v tem, da praktično noben vodnik ni dovolj vztrajen in dosleden. Ampak praviš da si trmasta, pa enkrat trmo uporabi na koristen način. Po enakem principu se psa nauči da ne vleče in še miljon stvari.
Pri crkah- še najlaže se psa nauči, da zadevo, ki jo najde prinese pokazat in jo zamenja za kaj drugega ali pa mu jo pustiš, če ni nič skrajno nagnusnega. Seveda mu lahko nekaj na silo vzameš, če gre za kakšno res nevarno zadevo. Crknjene miši ne sodijo v to kategorijo in nobena katastrofa ni, če kdaj kakšno tudi požre.

TSA potrudi se malo s pisanjem, za branje takega skrpucala je škoda časa.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #190 : sreda, 31.08.2005 : 14:13:43 »

Marko: zakaj pa ne psici? ali misliš da imajo prav tisti, ki trdijo, da pri samcih je agresija ritualna, psice pa èe se že stepejo se stepejo do smrti, èe pa sluèajno preživijo se sovražijo za vse življenje?
TSA potrudi se malo s pisanjem, za branje takega skrpucala je škoda èasa.

zakaj ne psici? - zato ker nisem jezus - zato, ker se verjetno vzamem za preveč branega. od mojih 11ih kučkov je tobi prvi pes - in prvi pes ki se ne tepe - ne ker se nocče, ali mu jaz "ne dovolim"  - ker mu nu treba (no, pri nas na šomatu to ni noben problem - psi so povprečno pol tobija ali manj in to očitno -neglede na starost - tudi vedo in akceptirajo)
psice dokončno in do smrti ?;-) - od mojih 9ih psic se je še vsaka kdaj stepla in pri vseh pretepih ni bilo nikoli nobenega "letalnega izida" kva je blo potem, pa prisežem, da nisem raziskoval- me pa veseli, da bereš trumlerja (je zame eden od pametnejših)
lp
marko
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #191 : sreda, 31.08.2005 : 14:51:28 »

Tako da raje ne izzivajo. (izjema so čisto plenski napadi, takrat napaden pes ne more nič) Kazen pa je: takoj na povodec in domov po najkrajši poti, če pa to ni mogoče pa v boks ali pa delanje poslušnosti ( z dooolgimi prostor in sedi). To zadnje imajo še najraje, ker se lahko odkupijo in so spet potem proste.

Samo toliko: Nekaj časa sem jaz poslušnost (, ki je nima ravno najrajši) po kakšnih resnejših traparijah tudi prakticirala, ampak sem se potem zamislila - kaj pa če si bo pes mislil: "Rajši ne ubogam, pa se začnem izmikat (beri: se ne pustim prijeti), ker bom potem moral delat." ?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #192 : sreda, 31.08.2005 : 15:32:24 »

Marko: Žal te moram razočarati: Trumlerja nisem brala, slišala sem zanj, a nimam pojma kaj je pisal. (sramota ane, pa eden najbolj slavnih etologov a je bil to tisti, ki je križal volke in pudlje med drugim?) tisto o psicah, ki da se tepejo do smrti tako je tako neutrudno ponavljal recimo Vidic, da je postalo splošno sprejeto.
Ne razumem čisto natančno kaj misliš  s samci in pretepi med njimi. Od mojih tisto malo samcev, ki sem jih imela, se eden nikoli ni stepel, eden se je stepel samo na domačem vrtu, če je prišel kakšen vsiljivec, lepo, kot se spodobi, vsiljivca je prijel za uho in ga obrnil okoli - brez praske- tudi pol večjega od sebe, tretji je bil pa tako nevaren, da ni nikoli niti imel priložnosti, da bi se sploh lahko stepel z drugim psom.
Od pretepi med samci na tečajih - nekaj jih je bilo, brez posledic, enkrat pa je bilo treba psa šivati, ker je neprevidna lastnica svojega dominantnega samca pripeljala točno v drugega dominantnega samca, ki je bil privezan ( situacija, v kateri je spopad skoraj neizbežen)
Pretepov med samicami je  več, stejo so se za vse mogoče, ponavadi za predmete, rezultat je skoraj vedno kakšna luknjica, vendar se potem nič ne sovražijo.

Uporabljati poslušnost kot kazen je res malo riski. Pri meni se obnese, ker psice precej rade delajo in vedo, da če se bodo potrudile, bo na koncu prekršek pozabljen. problem nastane, če takrat ko si ves jezen psa med poslušnostjo nepravično kaznuješ ali kaj podobnega.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #193 : sreda, 31.08.2005 : 15:48:22 »



Spol:
Sporočil: 277


Obožujem pse!!


      Re: rencanje, grizenje, lulanje
« Odgovor #186 : Danes ob 11:09:06 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Citat: Lanabela , Torek, 30.08.2005 : 19:17:12
Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa zaène kakorkoli razburjati. S tem moèno zmanjšaš obèutek ogroženosti. To je vljuden naèin približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporoèa, da mu niè noèe. Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa èe ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoidoèim.


lanabela bom probala na ta nacin .. thanx za predlog Wink
me pa zanima kako naj odreagiram, ce vseeno podivja ( da full vlece in renci, kot da je ne vem kako nevaren)?  Undecided 

 
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #194 : sreda, 31.08.2005 : 15:56:27 »

no - "me sorry" - jaz imam to, da se psice (lahko) stepejo do smrti iz trumlerjevih knjig - ki jih priporočam, čeprav se nobena mojih psic še ni stepla do smrti (če se prav spomnim smo leta 1986 imeli 3 šive - and that was it).
med samci - followig trummler and my few experiances - je pa vsaka poškodba neneamerna-se pa seveda včasih zgodi. (piše dosti o "evolucijskega izginjevanja instinktov" - n.pr. je zanj normalno, da psica, ki sreča tujega mladiča le-tega ubije - jaz zdaj ne bom trdil, da naj se to "uzakoni", mi je pa razumljivo, zakaj trumler tako psico imenuje "instinktsicher")
vidica nisem bral (ne vem zakaj, ampak tudi slovenskih avstrijskih in nemških filmov ne gledam)
btw.: 2. septembra bo izšla nova knjiga ulija koeppla (jaz imam samo nelektoriran rokopis) - zanimiva - vendar spet ne "vsesplošen recept".
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines