mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 20.10.2024 : 00:23:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: samojedi - čvek
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 129   Dol
Natisni
Avtor Tema: samojedi - čvek  (Prebrano 300308 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #45 : torek, 03.06.2003 : 08:17:26 »

Sammy, vprašaj tvoje, za katero boleznijo boste zboleli, če bo pes v hiši. Ne mislim, da jih s tem izsiljuješ, vendar bi bilo lepo, če bi ti obrazložili nevarnost, ki vam preti, tako da boš laže razumela, zakaj pes ne sme biti v hiši. Pri nas sta v hiši dva psa in štiri mačke, ki spijo z nami na postelji, konjev pa ne pripeljem v hišo, ker preveč kakajo.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #46 : sreda, 04.06.2003 : 08:24:12 »

Moja samojedka je ostrižena. Ker sem jo sama, je malce zafušana, vendar je vseeno zelo lepa in predvsem zelo srečna!
Podobna je belemu ovčarju(ker ni čistokrvna, ima glavo kot volkec).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #47 : sreda, 04.06.2003 : 12:05:25 »

Na, samo en teden me ni gor, pa je že prepozno. Samojedov se ne striže, če to ni zares nujno. Dlaka jih ščiti pred mrazom, vročino in sončnimi žarki. Se je že zodilo, da je ostrižen samojed dobil sončne opekline in so ga morali obleči v majco in ga mazati z zaščitnimi kremami dokler mu ni dlaka spet zrasla. Nova dlaka zlepa ne dobi nazaj srebrnega leska, psu se zelo dolgo pozna, da je bil postrižen in tačas lahko na morebitne razstave kar pozabiš. Samojedom poleti ni nič bolj vroče kot drugim psom. Zelo razširjeno mnenje, da samojedi posebno težko prenašajo vročino so brez vsake osnove. V njihovi prvotni domovini so zime sicer res zelo mrzle in dolge, a kratka poletja znajo biti spodobno vroča.Takrat se pojavijo takšne grozljive količine komarjev, da bi brez gostega kožuha psi težko preživeli. Meni se zdi greh stiči samojede tudi zato, ker jim gra poleti odvečna dlaka tako in tako sama ven.

Sammy, res je škoda, da imaš psa lahko samo zunaj, ampak staršev žal ne boš mogla pretentati in psa skrivaj voditi v hišo, to bi takoj opazili že zaradi dlak. Priporočam ti bolj stateški pristop - počasno, komaj opazno premikanje meje, do koder sme pes (to zadevo sicer odlično obvladajo tudi sami psi). Kar se tiče bolezni, teoretično lahko od psa fašeš za cel imenik bolj ali manj eksotičnih in nevarno zvenečih bolezni. Tistega, kar res lahko dobiš je bolj malo, od dobro oskrbovanega psa, ki je cepljen, ki mu redno odpravljaš parazite in ki občasno od blizu vidi veterinarja pa tako rekoč nič.
Večji problem je higijena. Zlasti kadar se pes molsa je dlaka povsod, ampak res povsod, celo tam, kamor pes sploh ne sme. Nekateri lahko sprejmemo dlako kot koristen dodatek hrani in malce oslepimo za dlake na kavčih, blazinah, oblekah... nekateri pa pač ne. Pa umazanija, ki jo prinese na šapah (celo če mu jih pri vstopu umijemo). Pa naravnost neverjetna količina prahu, ki ga "proizvede" en sam dolgodlak pes. Nekaterim se gravža slina, ki zdajle ko je vroče psom kaplja z jezika, tudi če se sicer ne slinijo. Da o morebitnem bruhanju, in kakšni driski raje ne govorim. Tako, vidiš tudi tvoje starše razumem.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #48 : četrtek, 05.06.2003 : 08:48:58 »

Sem že povedala, da je moja samojedka mešanka, zato me sprememba njene dlake zaradi striženja ne moti. Ostrižena je na ca. 2 cm, dobro skrtačena, tako da opeklin ne more dobiti, ker ima lep kožušček. Na Obali je bolj malo samojedov, ti pa so vsi po vrsti zelo zanemarjeni, ker jih gospodarji ne krtačijo dovolj pogosto, tako da bi bilo že bolje, če jih ostrižejo. Takšni se prosto potepajo po okoliških vaseh in verjemi, niso kaj dosti podobni samojedu. Jaz sem mojo morala krtačiti že vsak dan, vsako jutro je s sprehoda prinesla blatne tačke in dlako po trebuhu, da o travni resi sploh ne govorim. Ker živimo blizu gozda, Frontline po 14 dnevih sploh ni več učinkoval, tako da sem ga kombinirala v Biokill-vet. Ob striženju sem ji iz dlake pobrala kar nekaj travnih resic, ki so se že zagnojile, ker jih ob krtačenju nisem našla. Psička je tako občutljiva na travo, da si je vsako resico, ki jo je pikala, poskušala izpuliti sama, tako da si je še dodatno poškodovala kožo. Če sem jo zalotila pri grizenju, sem ji jo jaz odstranila, če me ni bilo doma, si je povzročila ranico. Če se je zaradi neznosne vročine želela osvežiti v reki, se je njena mokra dlaka spremenila v vrvice. Najprej sem morala čakati, da se posuši (kar traja pri samojedih kar nekaj časa), nato sem jo morala temeljito skrtačiti. Če je ne bi vzela v zavetišču, ker se mi je zelo smilila, si v življenju ne bi omislila takega psa. Po mojem to ni pes, primeren za naše klimatske razmere.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #49 : četrtek, 05.06.2003 : 13:43:26 »

Karmen, če si psičko ostrigla, si jo pač ostrigla, svet se zato ne bo podrl. Upam pa, da ne boš dobila preveč posnemovalcev. Praviš da ti je vseeno, kako izgleda. Prav, ampak očitno ti ni vseeno kako se počuti. Praviš, da ima lepo gosto dlakco. Lepo, ampak a se je že zmolsala? Večina samojedov gosto mehko  (pod)dlakco takle čas izgubi in to kar naenkrat, včasih jo lahko slečeš kot pulover. Pogosto ostane samo še dolga zgornja dlaka, ki pa si jo ti postrigla. Zgleda, da tvoja psička nima tipične dlake za samojede, ta se namreč zelo težko zmoči, če je mokra se hitro posuši in se ne sprijema (razen če ni bila zvozlana že prej). To, da je veliko samojedov grdo zanemarjenih je žalostno dejstvo in žal ni omejeno samo na Primorsko. To je še toliko bolj žalostno zato, ker nega dlake ni pretirano zahtevna. Striženje ni rešitev. Res je zelo zvozlane dlake včasih ne da rešiti in je psa treba ostriči. Ker je zvozlana podlanka, je navadno treba striči tik ob koži. Kakšen je potem videti pes in kako se počuti ob mrazu ali vročini raje ne bi...Če bi pse lenih lastnikov preventivno strigli, tudi ne bi dosti pomagalo, saj bi se podlanka, ki bi ostala brez krtačenja še vedno sprijemala in vozlala. Kar pa se tiče vročine - zelo lepe in kosmate samojede imajo tudi v deželah z zelo vročim podnebjem, npr. v Avstraliji in Južni Afriki, pa jim še na misel ne pride da bi jih strigli. Je že tako, da so pasme, ki jih je treba striči, pa take, ki jih lahko strižemo, če to želimo (npr. maltežani, bobtejli, briardi...) so pa tudi pasme, ki se jih ne striže. Kdor se odloči za tako pasmo, se mora sprijazniti tudi z dolgo dlako in s problemi ki so povezani z njo. Dlako je treba krtačiti tako, da prideš do kože in to centimeter za centimetom. Če bi delala tako bi tudi travne resice našla pravočasno. Z navadno krtačo z krajšimi ravnimi zobci pogosto sploh ne prideš do kože. Tako je dlaka zgoraj videti lepa, spodaj pa je vse sprijeto. Rabiš redek glavnik z dolgimi zobci, krtačo z dolgimi zobci (ki jo je žal težko dobiti) in krtačo z gostimi zakrivljenimi zobci. Ni vrag da s takim orožjem ne bi ukrotila tudi najbolj trdovratno dlako.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #50 : četrtek, 05.06.2003 : 14:44:55 »

No to glede kako trpijo samojedi jih jaz poslusam ze vsak dan. Ampak ne vem zakaj mislijo ljudje da kaksen NO manj trpi v vrocini. Saj pa je vsem vroce - men tut Wink. Glede strizenja lahko dam en konkreten primer, kaka 2 km od mene stran ima en samojeda in seveda ga je dal poleti ostric. Najprej naj opomnim da ga je celo frizer opomnilm, da za to pasmo to ni dobro. Ampak vseeno, postrigel ga je. Kuza je mel potem velike probleme z vrocino - sele tedaj! - bil je omoticen in imel vneto kozo. In pol raje ne sprasuj kolkokrat je bil pri veterinarju.
Kar se pa tice susenja dlake. Pri moji Beli - tudi takrat ko je mela se poddlako se ji je hitro posusila dlaka. Ko pa se je sama namocla v potoku pa je tako ali tako mela mokro samo vrhnjo ki pa se je takoj posusila.

Lanabela: Glede tiste krtace: jaz imam eno z dolgimi redkimi zobmi (kake 3 cm so dolgi), potem imam eno z gostimi ukrivljenimi kratkimi zobmi (na drugi strani je se taka krtacka sam tisto se mi zdi bolj za kratkodlake) in pa se eno tako krtaco ki je podobna za cesat lase (ima kratke in dolge zobe). Zanima pa me glede tiste kot pravis z gostimi solgimi ukrivljenimi zobci - jaz se take nisem vidla. Povsod imajo samo z kratkimi zobci. Sicer zaj se ni problema, res je da sem jo v casu molsanja najvec krtacla s tisto s takratkimi, vendar ko bo kuzika vecja vrjetno ne bom mogla tak zraven prit. Ali mogoce ves kje bi jo lahko dobila (npr. v Mb)?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #51 : četrtek, 05.06.2003 : 16:27:01 »

Krtače z dolgimi ukrivljenimi zobci še nisem videla. Saj si čisto dobro opremljena, mogoče bi rabila še kakšen glavnik. sicer se da kakšne malo bolj posebne krtače dobiti na kakšni pasji razstavi, samo so nagnusno drage.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #52 : petek, 06.06.2003 : 09:29:03 »

Lanabela, naj opišem njeno dlako: Glava in ušesa lepa mehka, kratka, hrbet dolga in svilnata, prsa kratka in gosta, da nisem prišla zraven z glavnikom (brez ovratnika), stegna kratka in gosta, rit "robida", rep nemogoče skrtačiti. Ne vem, s kakšno pasmo je mešana, vendar je očitno zaradi tega izgubila na kvaliteti (mogoče pa samo zaradi zanemarjenosti pri prejšnjem lastniku). Glede na to, da je bila pri meni negovana, sem jo lahko ostrigla na malo daljšo, ker ni imela vozlov ob koži, kot nekateri, ki jih je potrebno obriti na "nulo". Mogoče pa se bo s časom dlaka "popravila"(imam jo komaj pol leta), tako da drugo leto striženje ne bo več potrebno. Pravilna nega njene dlake je bila prej skoraj nemogoča, ker je bila očitno toliko poškodovana.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #53 : petek, 06.06.2003 : 10:38:36 »

No ce je blo tak pol itak ni blo druge izbire (ce so bli vozli in unicena dlaka), zaj samo malo bolj pazi na njo. Predvsem da ne bo prevec izpostavljena soncu.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #54 : nedelja, 08.06.2003 : 14:30:41 »

glede onega, da bi bil pes v hiši sem že vse probala. bom jih pa vprašala, za katero bolezen bi zboleli. sammy je cepljen proti vsem možnim boleznim, dajem mu frontline, je zdravo hrano in je nasploh "zdrav".
kako jih naj prepričam, da ga bomo vzeli s seboj na morje? groza me je misli, da bi bil 10 dni sam, in da bi bila jaz brez njega... sicer bi dobival hrano (od dedka, ki ne živi z nami), vendar to ni to!
aja, ne kličite me sammy. sammy je moj pes, jaz sem pa iris!
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #55 : ponedeljek, 09.06.2003 : 09:00:08 »

Iris, kaj pa če bi se dogovorila z vodjo čistilk(mama), da prevzameš čiščenje tal v hiši? To pomeni, da bi morala sesati in prati tla ter opraviti vsa potrebna čiščenja, kjer bi se pes nahajal. Vendar vedi, da je to velika in trajna obveznost, ko pes menja dlako pa je v hiši katastrofa(tudi večkratno dnevno sesanje ne pomaga). Mogoče pa je le bolj praktično, da je pes zunaj, vendar ne zaradi morebitnih bolezni, ampak zato, ker imate s tem manj dela v hiši.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #56 : ponedeljek, 09.06.2003 : 10:38:18 »

Ja ko pa kuza menjava dlako je pa res pestro. Pri nas se je tocno vidlo ki je Bela lezala, namrec tam je bilo belo gnezdo dlak.Pa se precej tepihov imamo doma.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #57 : nedelja, 15.06.2003 : 16:01:31 »

karmen: niti to ne bi pomagalo, ker bi me mama sigurno začela "izkoriščati" in bi morala sesati in brisati prah vsakič, ko bi mama opazila eno dlako v stanovanju... pa tudi če bi ji to predlagala, me ne bi upoštevala!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #58 : torek, 17.06.2003 : 12:14:25 »

Za zdaj boš imela pač psa zunaj, saj ni taka groza, če se z njim sicer dovolj ukvarjaš. Prej ali slej boš prišla do svojega stanovanja, takrat pa....
Logiran
Spikie
gost
« Odgovor #59 : torek, 17.06.2003 : 13:16:20 »

Sammy, saj tako hudo pa spet ni. Pri nas so bili sicer kuzki in muce (razen enaga macka, ki pa po lastni zelji ni zdrzal notri) vedno notri in si kar ne znam predstavljat, da bi spali zunaj, ampak tudi kuzkom, ki so zunaj ni tako hudo, ce se le dovolj ukvarjas z njimi. Ce ima dovolj gosto dlako in lepo pasjo hisico, po moznosti s predprostorom, mu tudi pozimi ne bo hudega, saj bo navajen biti zunaj. Bolj trpijo kuzki, ki so malo notri, pa malo zunaj. Notri je pozime cez 20 stopinj, zunaj pa nula ali pa se manj. Mi se oblecemo, ko gremo ven, kaj pa oni?  Huh
Ce ti starsi ne dovolijo kuzka notri, mislim, da je boljse, da je zunaj in se mu posvetis ko si doma, kot pa da je v hisi huda kri zaradi psa. Tudi psi namrec cutijo, in prepiri jim prav nic ne koristijo. Lepo mu uredi pesjak, igraj se z njim tudi v pesjaku, pa bosta oba zadovoljna. Vsaj dokler nimas svojega stanovanja.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 129   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: samojedi - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines