Moje 11 letne mopsice Žive od zjutraj ni več....
Zdaj nam ostaja samo še en mopsek...
Hvala vsem za dobre želje ob bližajoči se kotitvi. Mimogrede zjutraj je imela 37,3, kar pomeni, da zna biti kmalu.... Zvečer jo bom odpeljala na UZ. Je pa zanimivo, kako odlično prenaša brejost. Kot da ni nič. Naše mopsice (
) so bile vedno zadnji teden brejosti čisto boge in so se napol mrtve vlekle kot megla. Naša Kati pa ima lepo okrogel trebušček in je vsa poskočna in vesela. To mi je blazno všeč.
Lynn, glede izbire plemenjakov. Dobre linije, no dobri vzreditelji, vzrejajo v skladu s svojimi prepričanji, kakšen je idealen predstavnik pasme in zato svojim psom vtisnejo nek pečat. Poznavalcem zato skoraj ni treba pogledati v rodovnik, da bi videli iz katerih linij je pes. Na primer: moja Lena je tipičen Miletree, moja Kati pa tipičen Craigowl. To vidiš po glavi, izrazu, telesu, itn itn. Zato vsak vesten vzreditelj, ko išče primernega plemenjaka za svojo psico, obvezno gleda rodovnike in pazi na linije. Hipotetičen primer: imaš psico, ki je spredaj strma oziroma ima kratek vrat. To ti ful ni všeč in iščeš psa z dolgim vratom. Nič ti ne pomaga, če najdeš psa z dolgim vratom, ki pa (delno) izhaja iz linij, ki so znane po kratkih vratovih. Če boš paril s takim psom, moraš računati, da bo velika večina mladičev, če ne celo vsi, s kratkim vratom - ne glede na to, da je samec drugačen. Zato moraš torej poiskati linije, ki so znane po dolgih vratovih.
Upam, da sem kaj pomagala