mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 01.10.2024 : 13:18:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: 1 ... 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 307734 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1275 : sreda, 07.03.2007 : 18:20:49 »

Bambi!

Daj mi prosim razložite zakaj so ti psi tako zelo občutljivi na vzgojo oz.socializacijo? sram Moj pes je zelo aktiven, vedno ga kaj učim mu davam miselne naloge, da razmišlja, zadnje čase pa se ''prosi'' ven na eno uro in takrat grema na zeeelo dolg sprehod... Dajte mi prosim odgovor na moje vprasanje zgoraj glede obcutljivosti. Aja pa je normalno da  se nekaterim tujcem ne pusti bozati in laja na njih-ne mara cohanja pod vratom od tujcev (samo po hrbtu)...  Edino manjših živalih ravno nima rad. Ko vidi kakšnega kužota prvić se mu  nasrši vsa dlaka na hrbtu! Na sprehodu pa kljub povelju POLEK vleče ko zmešan ko vidi kaj in skače na cesto.

Aja pa hodim z njim tudi v šolo. Trenira ga g.Boris z KD Ptuj. Tudi trenira B.O in ima tudi oddaje

ZA SLIKE MI LAHKO PIŠETE NA MAIL: *****, ker nimam paketa, da bi slike objavil tukaj... Grin

LP, Christjan Grin Grin Grin
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.405


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1276 : sreda, 07.03.2007 : 18:38:55 »

Christjan posilja dve fotki:



Logiran

Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1277 : sreda, 07.03.2007 : 18:52:36 »

Bambi, kot prvo hvala za čestitke  Roll Eyes ! Glede razstave v Grazu še nič ne vem, bom pa najkasneje izvedela soboto, ko bodo prijatelji šli gor razstavljati in sem jim že dala seznam kaj vse hočem vedet  Wink ! Tudi jaz se že veselim na našo srečanje, saj do zdaj nismo nikoli imeli prav možnosti za klepet! Torej, veselo v Graz našim zmagam nasproti.... Grin !

Christjan,
Malinois, oz na splošno belgijski ovčarji so pač takšne "občutljive" (čeprav bi bolj uporabljala živčne) narave, ki so vedno pod napetostjo, vedno pozorni in ponavadi vidijo vedno vse bolj iz "nevarne strani" - to pomeni, da so izrazito nezaupni in se radi kot prvo postavijo nasproti preden pustijo kakšno osebo dovolj blizu.
Če se pa od začetka psa pravilno vzgoji, torej dobro socializira, ga vodi med psi in ljudi, po mestu in različnih prireditvah, tako da vidi da ni vse tako hudo nevarno kot misli, to hitro mine in postane soliden, zaupliv, socializiran pes. Seveda tudi tukaj mu ostane pozornosti in zgodi se - tudi pri mojemu, ki pa je prava carta - da renči na kakšno osebo in se vede zelo nezaupljivo. Pač jim je nekdo bolj simpatičen kot drugi! Je tako kot pri nas, če koga ne maramo se tudi nočemo z njim pogovarjati. Pes se pa od takšne njemu antipatične osebe ne bo pustil tikati. To je podvsem normalno. Ni pa normlano da pes potem napade. Zato se ga mora šolati in se dosti z njim ukvarjati, tako da se ga to odvadi!
Belgijski ovčar je bil narjen za čuvanje, ni bil narjen za cartanje in za po kavču (čeprav večina od nas jih tudi za to ima, je res?!) Zaželjeno je bilo na začetku, ko so ustvarjali to pasmo, da je nezaupljiv in oster. To je temu psu ostalo. Ampak s pravo vzgojo se to da poštimati in se ima potem zelo prijaznega, socializiranega psa. Lahko se to primerja kot z avti - če hočemo imeti udoben avto si bomo zbrali limuzino, gromozanskega Mercedesa, če hočemo hitri avto si bomo izbrali Porscheja, itd. Isto je pri pasmah. Če se hoče imeti izrazitega čuvaja, ki je ob enem odličen za delo, se izbere Malinoisa, če se hoče psa za cartanje in za igro se izbere pudelčka, se hoče psa za lov se izbere goniča...vsaka pasma je bila za nekaj določenega narjena. Cilj Malinoisove vzreje je bil čisto na začetku pač nezaupljiv čuvaj, ki v nevarnih situacijah agresivno, hito in močno reagira.
Kaj se pa tiče obnašanje do drugih psov: pri Malinoisu je tako, da ga je zelo težko odvaditi, da ne bi napadel druge pse istega spola. Če si prebral tudi kakšne strokovne knjige si sigurno zasledil da ta pes ni za v družbo z drugimi psi. Je pač takšen tip psa, ki ne dovolji druge pse istega spola v njegovo bližino. Tudi z socializacijo in vzgojo boš zelo težko na to vplival, vedno bo dobil neverjetno grbo na hrptu in začel renčati ko mu bo prišel kak pes nasproti- seveda če imaš psa ki ma tisti pravi dominaten Malinois značaj. Kaj pa boš z šolanjem uspel, je, da bo na tvojo komando poslušal in da se ne bo zaletaval v druge pse.
Kaj se pa poleg tiče: samo z dosti, dosti vaje in truda ti bo uspelo psa naučiti, da bo sledil tebi, da se ne bo več zaletaval, bezal, itd. To traja lahko mesece ali pa celo leta, je čisto odvisno od tebe in od tega koliko truda vložiš v tvojega psa!
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1278 : sreda, 07.03.2007 : 18:57:06 »

Kakšne lepe slikce! Res je simpatičen! Prava mešanca med nemcem in belgicem! Glava in tace tipičen nemc, barva pa od Malinoisa! Zanimiva kombinacija! Verjetno bo precej velik in zelo močen pes!
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1279 : sreda, 07.03.2007 : 19:03:10 »

Ivanhoe

Ima čisto enako kot opisuješ edino do drugih samčkov (tudi mladičkov) je prijazen edino med igro ker ima 45kg vrže kakega prinašalčka na hrbet in ga takoj prime za vrat in tako stoji dokler ga ne skregamo in pridemo bliže, kljub kreganju on lepo stoji ga drži za vrat in ima tako čuden pogled... Ravno danes je videl mačko in ga nisem mogel nazaj držati ko si kaj vbije v glavo to zahteva pa makar včasih zavija pol ure. Glede šolanja pa je na treningu nazadnje kazal zobe in renčal name ko je dobil kazen! Doma je kar OK, ko sma pa v družbi pa je zahteva svojo voljo in me je že tudi parkrat vgriznil (seveda ne dosti samo malo stisne). Takrat ga skregam in ga ignoriram, kar ga neznansko razjezi. Ko ga kregamo pogleda tako užaljeno, se obrne in gre na njegov prostor (jogi pri radiatorju-spi noter)

 In kaj si mislite o njegovih slikah? Malce je podoben malinois-u ane? Wink Wink Grin

LP, Christjan
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1280 : sreda, 07.03.2007 : 19:15:15 »

joj sem opazil napako v prejšnjem postu:  1.stavek: Ima enak karakter kot opisuješ.....

BTW od kod ste lastniki B.O a je mogoce kaksen z MB jaz sem natančneje iz Sp.Hoč in vem, da je eden v hočah, ki ima B.O črne barve čistokrvnega-torej mislim da je to groenandel...

LP vsem!
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1281 : četrtek, 08.03.2007 : 09:19:05 »

Ko bo pes starejši, po puberteti bo začel biti agresiven do drugih psov. Potem začnejo delovati hormoni in hoče na vsak način postati ta glavni. Moj je tudi do 10 meseca bil zelo prijazen do drugih psov, potem pa kar naenkrat, čeprav je bil full socilaiziran, se je v dveh tečajih male šole nenehno igral z drugimi psi...
Da se razjezi ko se ga kaznuje je tudi za mladega psa normalno. Hoče pač bit ta glavni in prevzeti mesto vodnje. Tukaj moraš biti zelo konsekventen, da to ne postane njegova navada. Vedno moraš ti bit tisti ki ukazuješ in ki kaznuješ pa seveda tudi tidti ki pohvališ. Če boš se tega reda držal se bo pes na to navadil in potem akceptiral svojo vlogo, da je "samo" pes, ne pa vodnja družine. To je kar borbeno območje, zdaj pri 5 mesecih in boš moral kar dosti delat da bo posatl prijazen in lušen kuža. Priporočam ti, da si poiščeš pomoč nekoga ki se spozna na psihologijo pse.
Na žalost ne poznam nobenega Malijo v tvoji okolici, jaz sem iz Obale, pa tudi tukaj ni nobenega Malinoisa. So bolj poredki. Mislim pa, da je večina v okolici Ljubljane.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #1282 : četrtek, 08.03.2007 : 14:34:18 »

Christijan, na vecino stvari ti je ze lepo odgovorila Tina. Belgijci so prvotno bili ovcarski psi, torej so sodelovali s clovekom, hkrati pa so crede tudi varovali pred cloveskimi in zivalskimi nepridipravi; zaradi tega so belgijci se danes odlicna delovna pasma, hkrati pa naceloma zelo dobri cuvaji, vedno pozorni do okolice in do tujcev nezaupljivi oz zadrzani. To, da se tvoj pes ne pusti cohati vsakemu, ki pride mimo, je edino normalno za belgijca, ni pa normalno, ce bi ga potem hotel napasti.

Samci so naceloma do drugih samcev res bolj negativno nastrojeni, ceprav za razliko od Tine ne bi rekla, da 'bo postal agresiven do drugih psov' - lahko bi, to je res, ne zdi se mi pa to neizpodbitno dejstvo. Res je, da so dolgodlakci karakterno razlicni od malinoisev, a tudi za njih naj bi veljalo, da drugih samcev ne prenesejo. No, jaz tezav s tem nimam, Pan je sicer bolj dominanten kot Sambo, pa vseeno ni se nikogar odprl. Njun odnos je pa tako ali tako tak, da ne ves, ali gledas dve stari gospe, ki se po dolgem casu spet dobita na cajanki, ali desetletna brata, ki se pol casa ljubita, pol casa pa (v igri) bockata. Tine sicer ne poznam prav dobro, vem pa, da s psi zna delat, zato je se bolj 'zalostno', da Lir kljub dobri socializaciji itd zdaj drugih samcev ocitno ne mara. A vseeno mislim, da s pravim delom ponavadi ni tezav. Saj je tudi Majin Rik tipicen MN, pa s samci cisto shaja (=jih ignorira), prav tako en samec, ki dela agi in za povrhu cuva se svojo mali bejbo. V glavnem, jaz kot vecni optimist mislim, da se tudi to da popravit.

Christjan, poznam par ljudi s KD Ptuj in so vsi po vrsti fajn, tako da verjamem, da boste tvojega kuzona postimali. Bodi pa resnicno pozoren, da ze zdaj postavis pravilen odnos z njim, saj ti ne zelim, da bi se cez eno leto bodel z odraslim svaba/malinois krizancem, ki te bo ugriznil, ko mu kaj ne bo pasalo... Porocaj, kako napredujeta, upam, da smo ti kako pomagali.

Ursa 
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1283 : četrtek, 08.03.2007 : 16:20:06 »

Hvala za vse informacije!

Sem prebral v postu od ivanhoe, da vse vidi bolj nevarno kot je dejansko in je skozi na preži- to opažam na sprehodih ko se kdaj premakne kaka veja, gre kdo kje daleč mimo... se vedno postavi tako ponosno uhice mu tudi štrlijo in posluša. Najbolj se boji kakih šumov, takrat gre par korakov nazaj (za moje noge) in gleda naprej kaj je in laja.  ::)Z samci se igra edino ne more videt ene lovske psice. Shocked Na pocitnicah sem še peljal 1 psa na sprehod in moj je bil ves čas na preži ona psička pa lepo polek mene se ni menla za nič, moj pes pa je pri približevanju drugih, ki so imeli živali šel počasi in sklonjeno, na razdalji ca. 5m se je pa vlegel na tla in čakal (to naredi tudi ko ga nimam na povodcu na travnikih in ljudje se čudijo če je tako ubogljiv da polek leži Grin

Trening pa imama spet to nedeljo in bom takrat napisal kako je bilo...
Na treningih po ukazu dobi kazen in potem takoj po kakšnih 2,3 kaznih uboga in takoj uboga na ukaz  Wink

LP, Christjan

Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1284 : četrtek, 08.03.2007 : 18:57:33 »

Učijo se strašno hitro, pomembno je samo, da se jim res točno pokaže kaj se od njih hoče in potem že znajo!

Kot dodatek: moj Lir res ne mara drugih samcev, je pa ker je šolan popolnoma pod kontrolo in tudi pri njemu se nebi zgudilo, da bi kar naenkrat se zaletel v drugega psa, tudi če je spuščen in se z njim igram oz so drugi psi okoli njega spuščeni. On pač čaka na kakšno priliko, da se bi lahko pokazal. To ponavadi izgleda tako, da čaka, da mu kak drug samec pride dovolj blizu. Sam od sebe nebi nikoli napadel, ker ve da ne sme. Če pa kak drug pes naredi napako, da se mu preveč prebližuje, čeprav je Lir naježen in renči, potem pač ni pomoči. V takšnih situacijah pride potem lahko do borbe, če ta drug pes hiter ne teče stran. Tukaj imam pa spet srečo, da je Lir tako poslušen in na komando takoj pusti psa in priteče k meni. Edine neprijetne situacije lahko nastanejo na razstavh, ker večino lastnikov ne pazijo dovolj na njihove pse. Tukaj se mi je že dostikrat zgodilo, da imajo pse na dolgih povodcih (Flexi) ali celo spuščene in jih pustijo do vsakega drugega psa ki ga srečajo. To je neodgovorno od lastnikov! To se na zalost tudi zgodi na sprehodih, če vodniki ne znajo privezati njihove pse če se jim pride nasproti. Če se jih pa na daljavo prosi da ga zavežejo pride vedno eden in ist odgovor: Sej moj ne bo niča naredil.... Sad

Christjan, veliko uspeho in napredovanja ti želim v pasji šoli!
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1285 : četrtek, 08.03.2007 : 19:06:33 »

Ivanhoe!

Glede flexi povodca imaš čisto prav sem ga kupil in sem sedaj kupil prav povodca za šolanje... enega 2m in enega 10m za na trening. Najboljši je 2m povodec z blaga, lahko vadiš polek in je lažje za zadrževat. Sem Jani poslal slike in ko jih bo objavila se bo videlo kakšen je

lp
Logiran
Chipa
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 63


« Odgovor #1286 : četrtek, 08.03.2007 : 22:28:11 »


Pozdravljen, Drazen, sploh nisem vedela, kdo se skriva za tem nickom  Smiley. Kak mesec nazaj sem na strani HKSa videla, da se maja pripravlja specialka belgijcev - koncno spet! Je sodnik mogoce ze znan, cena prijave...? Ce bo organizacijski odbor isti kot takrat, nekaj let nazaj, potem lahko racunate na ponoven obisk crnuha z blondinko. Prosim za sveze informacije, ko bo kaj vec znanega o razstavi...



U ime KŠK "Cibalia" iz Vinkovaca, pozivam sve ljubitelje belgijskih ovčara.

Želim vam jedno lijepo druženje uz nova iskustva.

Veliki pozdrav!
Chipa

*****
Logiran
Chipa
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 63


« Odgovor #1287 : četrtek, 08.03.2007 : 23:43:23 »





Conan & Chili prvi put grizu "rukav"... za dva dana imat će četri mjeseca...
Conan je extreman pas, to je pas kojeg treba promatrati. ( napokon )
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #1288 : petek, 09.03.2007 : 12:14:22 »

Še nekaj sem hotela dodati - čudne navade mojega psa  Grin :

Lir ima navado, če je zelo vesel, da potem full renči! Ena navada, ki jo ima že od malega in ga to nisem mogla odvaditi!
Če se igra s kakšnim kužkom tako renči, da misliš da bo ta drugega hotel pojesti (zato sva vedno imela probleme najti prijatelja za igro  Cry  hvala bogu pa obstajo lastniki, ki so tega navajeni in jih ni strah) Grin. enako ko vidi nekoga ki mu je simpatičen in ga potem ta oseba začne božat tudi renči ko velik  Cheesy - si lahko mislite, kakšna neprijetna situacija, če koga srečam ki tega ni navajen!  Roll Eyes Potem moram vedno poskusit to razložiti....
Mislim, da je do tega prišlo, ker je skupaj z mačkam odrastel. Moje muce ga imajo neverjetno rade in se mu vedno pletejo okoli in tudi s njim spijo. Seveda potem na ves glas predejo in potem je še pes začel s tem.
Hvala bogu moji prijateljev poznajo to "foro" mojega psa in so navajeni na to da, ko se z nim čartajo ali igrajo, da Lir na ves glas renči!  Cool
Logiran
Christjan
rad pišem
****
Sporočil: 465


« Odgovor #1289 : petek, 09.03.2007 : 15:25:29 »

ivanhoe!

Zares zanimiva navada. Si kar predstavljam mimoidoče
Logiran
Strani: 1 ... 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines