In SIMI: Res je.. Torej: rentgensko slikanje pri 6 mesecih, če so spremembe vidne, je lahko iztočnica za preventivno nego takega psa, saj se ob neprimerni prehrani in obremenitvah naknadno na displazijo lahko komplicirajo še degenerativna obolenja kolčnih sklepov, kar pa vsekakor ni fajn.
Jaz se držim tega kar so mi rekli, da do 6-tega meseca naredi genetika, naprej pa mi.
Ker sem vedela, da imam kar se genetike čiste pse, sama pri mladičkih nisem komplicirala in jih pretirano pazila.
To pomeni, da so imeli tako parket kot ploščice kot tepih, beton, travo.
Na parketu in ploščicah so tacali takoj, ko so pritacali iz sobe, na "sprehod" smo tudi hodili od 4 tedna dalje.
2 od mladičev sta striktno delovna psa, to pomeni da resnično od 8 tedna naprej delata, ker se šolata za specifične zadeve pa imata oba čiste kolke in komolce.
Zato še vendo zagovarjam in ostajam pri mnenju in prepričanju, da moramo omejiti paritve s psi, ki imajo displazijo.
Ok pa če nas bo samo nekaj takih kretenov kot sem bila jaz, ko sem kolke slikala najprej pri 6-tih mesecih, potem pri enem letu in še predno sem se podala v parjenje in se ni spremenil niti kot bomo mogoče nekoč lahko govorili o tem da imamo displazijo pod kontrolo.
Prav tako bo pri Bajki, ki še ni rečeno da bo za vrejo.
Do 16-tega meseca sva imele le demodex, ki bi bila lahko izločitvena bolezen in je tudi bila dokler nismo dobili potrjene Erlihije, ki je bila po vsej verjetnosti razlog, da ni psica sama "opravila" z demodexom. Prav tako spremljam ostale mladičke kaj se dogaja z njimi pa ne samo s kolki, ampak tudi z raznimi kožnimi obolenji, karakternimi težavami, .....zaenkrat je bila Bajka edina, ki je imela problem (demodex), ki ga zaradi potrjene erlihije črtam iz vzrejene prepovedi.
Je pa res, da če bi vsi tako striktno gledali na vse skupaj in bi bili sprejemljivi za vzrejo le A kolki v vseh rodovih in pri vseh mladičkih bi se lahk odogajalo, da mladičev kakšno leto tudi ne bi bilo na razpolago.
Samo tako bi v obdobju parih let zelo popravili pasmo.