mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 21:21:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 175 176 177 178 179 [180] 181 182 183 184 185 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 393233 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214

« Odgovor #2685 : torek, 26.06.2007 : 06:23:14 »

No, mi smo prejšnji teden tudi imeli "alarm" v hisi!
Klark je iz noci ponedeljek-torek zacel driskat. Nic kaj takega sem si mislila...sel je dvakrat ven na vrt cez noc in to je bilo to. Ob 8ih zjutraj se cisto kul, vesel in poskocen. Ob 11ih se ze ni mogel vec spraviti na noge!!! Dobesedno zadnje noge niso vec delale in so klecale pod njim. Shocked Drzal se je cisto skrivljeno, trebuh potegnjen not in rep trdo pripopan na rit. Panika! Hitro preletim kaj smo delali prejsnji dan: je jedel kaj novega- NE, je bil jesc- JA, je bil kaj prevec casa na vrtu brez nadzora in mu je kdo kaj vrgel- NE, je kaj pojedel na sprehodu- NE...in tako dalje in dalje. Seveda najvecji strah, da bi se kaj zastrupil. Pogledam reflekse zadnjih nog (delujejo), mu zmerim temperaturo (38,5), pregledam iztrebke (ni krvi).... in se enostavno sesedem na tla. Se nikoli me ni bilo tako strah da je res kaj hudo narobe...
Cim pride Uros gremo k veterinarju, bilo ga je namrec treba nest in sama bi to tezko zmogla. Tako pridemo k vetu ob enih 14ih. Kar trije zacnejo tuhtat; mu poslikajo abdomen, vzamejo kri za teste, ga celega prešlatajo, nategnejo, pretegnejo....moj bogi, priden kuza vse pusti, veselo gleda in tako prelezi pri vetu 3 ure.
Izvidi so v redu, le natrij je nizek pa hematokrit visok...kaj cmo, dehidracija. Za domov dobimo infuzijo in "v rit" antibiotike. Se vedno premišljujem o zastrupljenosti, pa me veterinar "pomiri": "Ce bi bil strup se ne bi ustavil na zadnjih nogah." Ne morem se protivit, realistično gledano ima prav. Undecided
Mine vecer, infuzija tece 6 ur...mine noc, prepocasi ko si buden in spremljas dihanje in temperaturo psa. Proti veceru se je namrec dvignila na 39,5 , vendar v pozitivnem duhu to pripisujem izmucenosti. Undecided Ob 5ih grem spat in upam da bo zjutraj vse v redu. Seveda ni bilo! Vendar napredek je bil viden, poleg tega pa je normalno lulal in celo se malo podriskal. Bil je ze bolj aktiven.
Ob 10ih spet k vetu. Ni bil isti kot prejsnji dan, tako da je Klarka spet celega preslatal in postavil diagnozo- HUDE KOLIKE. Cemu noben ne ve, noben ne spekulira. Defenitivno nic kar bi doma pobral ali bil bolan. Vmes so me sicer hoteli prepricat da ima mogoce ZNJ displazijo...malo so vztrajali dokler nisem rekla, ce je mozno da gre pes spat, ponoci na vrt (prost izhod, brez stopnjic) in se mu na pol poti kolki stopijo...Me je rahlo razjezilo da me ne upostevajo...

Ampak konec dober vse dobro. Zdaj je ze en teden mimo. Ze v petek smo bili motoricno 90%, zdaj smo 100%. Popali smo pet dni antibiotikov in zdaj delamo na crevesni flori. Sicer ni imel nic proti 5 dnevni non-stop kuhani hrani, ampak zgleda da briketi niso tako slaba stvar ker jih je po "piscacje-rizjem" postu snedel kot za stavo. Shocked Grin
Se vedno se nam ne sanja kaj je bilo. Optiram na kasno svinjarijo v okolisnji rekici, tako da je za naslednje tedne se offlimits, vsaj njen spodnji tok. Nas je pa dobro prestrasil ta nas pesjan, se mene ki sem drugace prilicno mirna in pragmaticna. Moja mama pa itak "joka" da je Klark skoraj umrl in zakaj sploh prezivimo vse te nase zivali.... Roll Eyes Toliko za optimizem v moji druzini Grin , z gotovostjo pravim da sem "ta mirna" in sposobna nadret kateregakoli dohtorja, ce mi ne razlozi primerno diagnoze in poteka zdravljenja- tudi in predvsem v humani medicini  Grin. Toliko o nas.

Apollo mi je zal za to, po drugi strani pa sem vesela, da smo bili s tabo par dni in smo ti tezili.  Cool Upam da ste samo erlihijo pobrali. Boga Nuba, pa je fasala veliko klopov letos? Mi se nobenega (trkam na les). Bom pa tudi Klarka dala testirat konec leta za vse te klopovske neumnosti + dirofilarijo. Star bo tri leta, pa da vidimo pri cem smo.

pozdravcek od mene in specega Klarka (ni lepsega od drnjohajocega in sanjajocega psa ob nogah Wink )
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2686 : torek, 26.06.2007 : 06:27:47 »

Hm,a ima kdo kaksne lepe slikice iz Zagreba? Nisem imela fotoaparata in se priporocam za kaksno fotko, sploh odprtih in sampionskih razredov. Tudi lastniki od Bena so me vprasali za kaksno slikico, tako da ce kdo poslje meni bom se njim ce lahko.
Lp
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #2687 : torek, 26.06.2007 : 10:45:05 »

Balu Nuba je imela letos samo enega klopa, pa še tega smo kar dosti majhnega odstranili... sram Drugače je ves čas zaščitena proti klopom, ampak kaj ko nič ne pomaga 100% Cry!
No, lepo da se je pri Klarki vse dobro izteklo Cool Kiss. Tile naši pesjani znajo včasih res poskrbet za "zabavo" Huh Bi se najrajši kar požrl od skrbi Undecided.

Lep pozdravček vsem...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #2688 : torek, 26.06.2007 : 13:02:39 »

Apollo, pri nas je bilo pred dvema mesecoma zelo podobno. Sicer druga pasma, ampak isti princip. Psici sta fasali virusno drisko (je takrat razsajalo po Ljubljani). Najprej je zbolela mlajša, smo jo takoj dali na dieto in oglje in bilo je hitro OK. Za njo je zbolela starejša in simptomi so bili takšni kot pri vas. Tudi ona ni mogla hodit, očitno je bila v bolečinah, nazadnje se ni več pustila prijet (ker je majhna, jo zlahka dvigneš).

Veterinar je takoj postavil pravo diagnozo, rekel da ima kolike in naj gremo domov in nadaljujemo z dieto. Psica je bila celo noč v bolečinah in še naslednji dan, ko sem jo morala podpirat, da je šla lulat.

Takrat mi je prekipelo in sem poklicala drugega veterinarja, ki mu najbolj zaupam, vendar dela več kot uro vožnje stran od nas. Svetoval mi je, naj ji dam osminko spasmexa (psica ima 8 kil). Simptomi so v eni uri po tem, ko sem ji dala spasmex, izginili in naslednji dan je bila spet (skoraj) v stari formi. Z dieto smo sicer še kar nekaj časa nadaljevali.

Mogoče je tudi tvoj kužman staknil kakšen virus in bi vse skupaj zlahka prestal, če se mu ne  bi v črevesju nabrali plini.

Me pa pri teh primerih razjezi, da veterinarji ne svetujejo tako preprostih rešitev. Zakaj, za vraga, pustiti psa, da se matra ure dolgo, če lahko vse skupaj reši en spasmex?

lp
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #2689 : torek, 26.06.2007 : 13:04:11 »

Pardon, moje sporočilo je bilo namenjeno Balu....

lp

Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2690 : torek, 26.06.2007 : 18:41:23 »

Kalsang hvala za tvojo izkusnjo...si me pravkar "oborozila"! Ne bom pozabila tega s spasmexom!
Pes se je dva dni zelo matral. Se dobro da ima tako visok prag bolecine, ampak nelagodje je bilo vidno. Drugace pa smo mi to staknili v Ljubljani, nekje na/pod Roznikom. Pa tudi pri vas je slo tako hitro? Od zadnjega sprehoda do simptomov je bilo 18 ur. Kot strela.
Lp
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91

« Odgovor #2691 : torek, 26.06.2007 : 20:43:47 »

Apollo: joj boga Nuba? Kako je z njo - poročaj!

Sem brala, da je imela samo enega klopa in moram reči, da res ne razumem tega. Tudi Dart je fasal borelijo, pa je imel le enega klopa in še tega sem hitro opazila, pa je bilo očitno prepozno ali pa so naši švicarji res nagnjeni k temu, da hitro fašejo klopne bolezni Huh Mnogi psi redno prinašajo klope z Rožnika, pa nič  Angry

Skratka, držim pesti da bo vse vredu z Nubo in se bo odzivala na antibiotike!
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #2692 : torek, 26.06.2007 : 22:32:02 »

Ja švicarji so baje full občutljivi na klopne bolezni... To je veterinar takoj poudaril sram Undecided Nuba pa je zaenkrat v redu, z antibiotiki še ni nobenih težav (upam, da jih tudi ne bo Tongue), šepa pa še vedno malo sram. Evč ali so vam morda svetovali, da psa kaj bolj šparate. Ker Nuba zaenkrat še vedno počne vse tako kot prej (no le treninge sem ji omejila Wink). Pa ne vem ali bi ji mogoče morala kaj bolj omejiti gibanje Roll Eyes Ker nje zgleda tačka nič kaj ne boli in nori zjutraj in zvečer, ko se shladi, kot zmešana Roll Eyes. Je pa problem, ker ne morš bit 100%, če res šepa zaradi erlihije ali si je kaj nategnila med igro (po kateri je tudi prvič zašepala). Ker če je poškodovana kakšna tetiva bi bilo fajn mirovanje ene 3 tedne (ampak to je pri nas skoraj nemogoče... sram). Že zdaj me matra, da bi šla z bernci v petek v Iški vintgar Cool
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #2693 : sreda, 27.06.2007 : 10:21:15 »

Balu, tudi pri nas je od zdaj naprej spasmex del obvezne "bojne" opreme.

Pri nas je verjetno ta mlajša psica prinesla virus iz pasje šole. Se spomnim, da so kakšen dan preden je zbolela nekateri psi driskali tam naokrog. Starejša je pa zbolela 2-3 dni za njo.

Je pa kar trajalo, preden je bila prebava spet popolnoma normalna. Sta bili dolgo na rižu in piščancu.

lp
Logiran
Evč
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91

« Odgovor #2694 : četrtek, 28.06.2007 : 10:07:46 »

Apollo: ko je dart fasal borelijo sploh nisem opazila drugih znakov kot šepanje na prednjo taco. Njega to sploh ni motilo, ker je še vedno normalno jedel, skakal in laufal naokrok kot zmešan. Veterinar je rekel, da glede na to, da ne gre na kakšen nateg mišice ali drugačno fizično poškodbo tačke, ni nobene potrebe po tem, da bi ga pretirano šparala. Tako da bistvene razlike ni bilo - gibal se je kot običajno, kot je sam pač hotel. Poleg tega je šepanje po enem tednu tablet izginilo in razen vsakodnevnih borb, da smo spravili tabletke dol, sploh ne bi vedel, da je kaj narobe z njem  Huh

Počohaj Nubo in držimo tačke, da bo kmalu vredu!
Logiran
apollo
odvisnež

« Odgovor #2695 : četrtek, 28.06.2007 : 15:43:33 »

Ali gre še kdo jutri na sprehod v Iški vintgar Wink? Midve z Nuba načeloma greva Cheesy-mislim da pride 13 berncev in 1 švicar (Nuba Cool).

Lp
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2696 : četrtek, 28.06.2007 : 16:52:35 »

Kdaj pa greste? Zjutraj? Dopoldne imam cas in prevoz Wink) Sam ne vem ce me bo Ursa vesela, ker Atos in Klark sta izmenjala par grdih pogledov na nasem prvem skupnem sprehodu....Kaj menis?
Lp
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.364

« Odgovor #2697 : petek, 29.06.2007 : 18:58:24 »

Po dolgem casu vpadam v vaso temo... Balu, a bosta s Klarkcem letos spet prisla strasit Grin ljudi po koprskih ulicah, da gremo na kaksno skupno divjanje? Smiley
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2698 : petek, 29.06.2007 : 22:14:33 »

Seveda! Od 15.7- konca avgusta boste v "najini nemilosti"- to leti predvsem na obalne avstralce  Cheesy .
Pa ves kolko "dela" imamo ! Ponovit je treba Pasjo-Rumeno noc, tedensko obiskovat "pot za srce", pa morje za solni treatma,Rizano, pa po grickih okoli Andreje se moremo it malo podit za zabavo (zal so spargeljni mimo  Cheesy ), pa koncno moremo narediti uni dolgi sprehod ob Dragonji, pa Slavnik je "in" (Vremscica je iz mrzlicnih razlogov letos cisto "out" Grin ), se "glasne Portoroske crnuhe" moremo it malo obiskat.....midva s Klarkom sva ze cisto navdusena nad dopustom! Ceprav je treba jemat v zakup "fantasticno" pasje urejen Koper (do trave imam vsakic 7 min!). Mogoce pa se kdo nov najde in nam se dodatne poti predstavi, kaj pa ves.
Tako da kar pridno odstevat dneve....se 15 dni do prihoda "groznega svicarja"! Be afraid, be very afraid... (BTW lani smo v Kopru skoraj zupnika zgubili, ko se je na cesti srecal z nama  Grin Grin Je bil kaksen "oce nas" vec tisti dan Cheesy )
 Klark zeli lahko noc z glasnim smrcanjem.  Cool
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #2699 : ponedeljek, 09.07.2007 : 11:34:39 »

Ojla, kje pa ste vsi? A se nic ne dogaja?
S Klarkcem sva vceraj pohajkovala po Gorenjski, natancno po okolici Martuljka z mamo Brino in je blo zelo lepo. V cetrtek greva spet v "une" kraje in bi bila zelo vesela kaksne druzbe za fejst sprehod. A ima kdo kaj casa?

Pozdravcek Ziva in Klark
Logiran
Strani: 1 ... 175 176 177 178 179 [180] 181 182 183 184 185 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.