o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 28.11.2024 : 16:40:15
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
157
158
159
160
161
[
162
]
163
164
165
166
167
...
211
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek (Prebrano 394918 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
apollo
odvisnež
Spol:
Sporočil: 516
Re: veliki švicarski planšarski pes - čvek
«
Odgovor #2415 :
petek, 16.02.2007 : 21:52:47 »
Hhmmm sej ne vem ali naj načnem tole temo ali ne...
(mam lih malo preveč cajta ker me muči vročina in gripa
). V zadnjem času se pojavlja vse več oglasov v smislu tegale, ki se je ravno danes pojavil na eni izmed oglasnih strani...
Citat
Švicarska planšarka, maja bo stara 2 leti, z rodovnokom, sterilizirana, vajena čistoče.
Zaradi pomanjkanja časa psičko prodamo.
Kaj se bomo morali tudi mi počasi pripraviti na poplavo švicarjev, ki so se jih lastniki naveličali, kot se že dogaja pri številnih drugih (popularnih) pasmah
? Tudi vzreditelj Nube že nekaj časa oglašuje 2 psički iz prejšnjega legla, ki sta stari že 1 leto... Pa še bi lahko naštevala
Ne vem, ampak men je to tko čudno
Kako lahka PRODAŠ svojega najboljšega prijatelja
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.214
«
Odgovor #2416 :
sobota, 17.02.2007 : 00:18:04 »
Pac mogoce je tudi na nas ,da nekaj naredimo. Ne vem, jaz na razstavah ali kjerkoli me vprasajo vedno trikrat poudarim slabe strani pasme in njene potrebe. Potrebo po gibanju, pravilnem gibanju v prvem letu zivljenja, potrebo po socializaciji (predvsem obilni z drugimi psi), njihov cuvajski nagon, njihov mocen karakter..itd..ce bomo samo lepe stvari govorili se lahko zgodi to, da se bodo psi vracali ali se hujse (recimo na ameriskih forumih se da vec tega prebrat), da psi lastnikom "cez glavo zrastejo" in so dominantni do samih clanov druzine. Pol pa ratajo sele problemi....
Tako da je treba izpostavljat slabe in zahtevne strani...ce ze vzreditelji nocejo, jih bom pa jaz kricala! Sem mnenja da svicar ni za vsakega, se manj pa je to "pes za na kavc"...pes ki nas bo vsak ljubi dan cakal da pridemo iz sluzbe in to je to. (sicer pa po mojem mnenju noben pes ni za to!) Seveda se lahko psov hocejo resit tudi zaradi zdravstvenih tezav, tle pa je treba spet poudarjat kako in kaj sme svicar delat.
Na tvoje zadnje vprasanje...a si res njegov najboljsi prijatelj ce mu ne omogocas zadosti gibanja in mozganske telovadbe? Zame ne....
Mogoce ce kaj vec vsak pove na naslednji razstavi, ce vas vec napise kako je zivljenje s takim psom....mogoce koga odvrnemo od nakupa psa, ki se ne bi prilegal njegovemu stilu zivljenja.
Lp
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #2417 :
sobota, 17.02.2007 : 00:40:04 »
Balu, ne vem no... meni pa se pasma kot taka kar zdi primerna za zacetnika
Ni nekam hudo zahtevna, kot recimo kaksni rotiji ali podobni psi, ki potrebujejo zares izkusene vodnike ali zaposlitev 25 ur na dan. Res pa je, da po drugi strani ni to nekaksen druzinski pes, ki bi mu lahko vse dovolil.
Bero je nas prvi pes in posledicno se vse nase napake kazejo na njemu. Ampak vseeno se je pa on odlicno prilagodil nasemu zivljenju (mogoce smo se pa mi njemu
): pes je vec ali manj cel dan prespal, z veseljem je odsel na sprehod in potem spal naprej. Ce smo odsli v hribe za cel dan, je pa tudi z veseljem odsel z nami. Drugace se mi pa zdi pasma zelo prilagodljiva in neproblematicna (razen, ce imamo samo mi takega psa
)
Jaz sem se nekaj let nazaj opozarjala (in to se vedno trdim), da pasma postaja prevec popularna, da imajo mladicki previsoko ceno, da vzreditelji parijo samo z enimi in istimi psi (sedaj se je to malo spremenilo), da pari skoraj vsak, ki ima psico in vzrejno dovoljenje... Jaz sem se v bistvu ze nehala sekirat zaradi tega. Ceprav mi je zelo skoda pasme.
resnicno pa mi ni jasno, kako lahko zaradi pomanjkanja casa oddajo psico? V nasih najbolj tezkih trenutkih, je Bero imel na dan samo pol ure sprehoda. Vsako soboto in nedeljo pa po malo vec kot 2 uri. Pa ni bilo nobenega problema, pes ni nic uniceval, lepo je prespal in cakal, da se bomo zaceli z njim ukvarjat. Nekako se mi to ne zdi taka pasma, kot je border ali pa avstralc, ki samo caka, kdaj bo delal in kaj se bo novega naucil... (mogoce imamo pa samo mi sreco, da imamo takega psa
).
In tudi pri Bini opazim (ki drugace postane zelo sitna, ce ne gremo na sprehod), da v casu moje bolezni (naprimer) prespi vse dneve (in noci
). Tako da "pomanjkanje casa" pri njej ne bi smel biti razlog za oddajo, ker je tem psom spanje ze v krvi
Apollo, vzreditelj tvoje psice ima 2 mladicka doma, a vseeno je (bo) paril vec kot 7 let staro psico? Ali so moji podatki tocni?
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2418 :
sobota, 17.02.2007 : 09:57:42 »
Bina mogoce je odvisno tudi kje s psom zivis...ce gledam nase bi bilo recimo sprehajanje brez paska (pa ne me takoj napast) in konstantno igranje z drugimi psi nemogoce, ce Klark ne bi bil dobro socializiran. Pac sej vemo kaksni so svicarji do drugih samcev,ne? Pa ne mislim nic slabega. Tudi Klarku kdaj pokuka iza ram macisticno-dominantna ideja ampak je z izkusnjami ugotovil, da ga ne pripelje da lepih stvari. Ze samo to mi je vzelo ure in ure sprehodov, pogovarjanja z ljudmi (tudi s takimi ki ti niso pogodu)..
Pa vsi problemi ki jih imas na sprehodu, ker ljudje dejansko bezijo stran od tebe in imajo tristopedeset predsodkov o pasmi? Posledicno more bit svicar v urbanem okolju toliko bolj poslusen kot navaden vseslovenski zlatko. In glede na to koliko so aktivni kot mladi psi ni najlazje.
Mi s Klarkom hodimo 3-4h na dan, vsak dan. Pa se mi zdi, da bi on kar se...je tako vesel sprehodov, da nimam srca mu jih skrajsat. Poleg tega me pa vedno znova preseneca pri ucenju...se mi zdi da bolj kot delas z njim bolj je vesel in raje dela. Pac zame ima posebno iskrico v oceh, ko nekaj naredi in ga ti izredno pohvalis ali ko tuhta, sproba 10 nacinov in je pol spet "najboljsi" pes na svetu.
Pa se se mi zdi da premalo delamo in bomo v agi pokukali...Ne vem, zame je tako zivljenje primerno za svicarja...mogoce bi moral imet se krdelce ovc, da bi bilo perfektno (ali se bolje jato rac za spravljat v red
)
Pa ne me razumet, da udarjam po tebi Bina. Momentalno imam jaz veliko casa in si ga s fantom tudi uspesno deliva, drugace so 4 ure sprehoda na dan prevelik zalogaj za eno osebo. Vendar resnicno ne vidim svicarja kot polezavajocega psa, mislim da se ob delu spremeni v izrednega psa in pokaze strani ki jih drugace ne vidimo.
Je pa res, da sem si kot mladica izbrala "tamalo kepico" v leglu...nisem imela poguma da bi vzela tadominantnega samcka. Kaj pa naredi nekdo ki ga dobi in prej ni imel psa, nekdo ki ni navajen da morajo obstajat neka pravila ,da pes uziva in ne skusa biti glavni v svojem druzinskem krdelu? Zame to ni pes za zacetnika...samo zaradi tega ker moras pri svicarju bit vedno miren in tvoji ukazi 100% da zalezejo. Raje si vzet eno lazjo pasmo na kateri se ucit in delat napake, se mi zdi da ko si enkrat zverziran pa res pasma problematicna kot taka.
Hm, pari vsak ki ima samico...
pomisli
da bi paril res vsak. Samo pol pa izlocanje ne bi smelo bit vec na strani ljudi ampak kinoloske zveze pomoje. Zaostrit pogoje, preglede, uvest karakterna testiranja. Pa bo manj legel...pol se pa vedno spomnim stavka nasega prominentnega kinologa :"Ce ne damo vzrejnih, bodo pa nerodovniska legla delali." Kaj pa naj na to recemo?
Lp
P.S.(to je samo moje mnenje, prosim ne kaj vzet za slabo)
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2419 :
sobota, 17.02.2007 : 11:10:20 »
Bina ja sem tudi jaz slišala, vendar pa z njim nimam nobenih stikov in ti informacije ne morem potrdit. No comment!!!
No še moje mnenje; Čeprav se dosti govori o tem, da naj švicar ne bi bil za začetnike je tudi moje mnenje nekoliko drugačno
. Pravzaprav poznam kar nekaj ljudi, ki so si švicarja omislili kot prvega psa pa ni nobenih problemov! Res je, da so ti psi zelo "močnega" karakterja, dostikrat dominantni do drugih psov/psic,... ampak jaz mislim, da se da vse to s primerno vzgojo rešit. Mora pa biti vsakemu novopečenemu lastniku jasno, da mora z mladičem čim prej v kakšno dobro pasjo šolo in da je fajn, če si prej prebere kakšno literaturo o vzgoji in šolanju.
Se pa strinjam, da morajo vzreditelji položiti na mizo odprte karte in pojasniti tudi vse slabosti švicarjev, da je kupcem jasno v kaj se podajajo. In mislim, da pri švicarju ne gre šolanje "s prisilo". Prav zato sem navdušena nad t.i. "kliker sistemom"
, ko se psu zdi da vse pogrunta sam in še bolj z veseljem sodeluje.
Glede sprehodov pa bi rekla takole... Če psa na sprehodu res zaposliš je dovolj že precej manj kot 3h sprehajanja. Če Nubo npr. vzamem s sabo jahat je lahko v eni uri tolk fuč, da zvečer rabi samo še kakšen krajši sprehod da opravi potrebo. Tudi če ji po gozdu med majhne smrekice mečem njeno najljubšo žogico, ki jo mora potem poiskati (brez da bi videla kam sem jo vrgla) se v pol ure močno utrudi. Saj ne rečem, da kakšen dan ne greva tudi na daljši sprehod (no ja večinoma
), tudi za cel dan, ampak tudi meni npr. med faksom ne bi zneslo da bi jo pa vsak dan 4ure sprehajala, tako da je kakšen dan tudi le 2 urici sprehodov. Se mi pa zdi, da bi lahko preživela tudi z manj. Poleg tega pa Nuba rada del dneva preživi tudi zunaj, na dvorišču in samo opazuje kaj se dogaja okoli. Kadar se npr. goni pa ne more bit zunaj se mi zdi da ji to prav manjka. Kar prosi, da bi jo spustil ven... Je pa res, da o tem težko sodim, ker Nuba kar 2-3× tedensko intenzivno dela na treningih in že tam pokuri veliko energije. Zdajle se pa začne še RO bo pa še več dela
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2420 :
sobota, 17.02.2007 : 14:45:58 »
Hm, Apollo a se ti ne zdi da tvoja psica kar pase k opisu "deloven pes"? Sej ji ne rabi 4 ure sprehodov na dan, lej kaj vse dela!
Sej nisem mislila da more bit obvezno toliko sprehajanja, ampak obvezno aktivno zivljenje! In to kar si ti napisala je dosti vec....
Hm, samo zacetniki niso vsi taki da grejo brat knjige ali takoj v solo...kot opazam na sprehodih in v pogovoru z ljudmi jih vecina misli, da je pes pac kar je. Vazno da ve sedi, drugo po pa vse samo prislo. Svicar se mi ne zdi lih pes, ki bo avtomatico hotel ugajat lastniku in bo kar vse ubogal. Bina bi temu rekla trma
, jaz mislim da ima mocen karakter. Kako ga bos pa ustavil, ce nisi njegov vodnik? Ne vem no...Apolllo tvoj zacetnik v opisu je pomoje kar redek in tak ki je ze dve leti razmisljal o nakupu psa. Zal ni vedno tako. Tako da za mene to ni pasma za zacetnike, take povprecne.
Zame je to pes, ki rabi aktivno zivljenje, solanje (striktno pozitivno), stabilnega lastnika z nekaj znanja in volje pridet do njega, ekstremno pazljivost v casu njegove rasti in primerno prehrano. Je mocen, dominanten (pa ne mislim agresije na druge pse, tak siguren vase in to kar hoce) in impozantnega videza. Ce zivi v primernem okolju pa najboljsi pes na svetu.
Ne klicemo Kalrka zastonj "ljubica"!
lp
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2421 :
sobota, 17.02.2007 : 15:31:29 »
Mogoče za povprečne začetnike res ne, ampak če nekomu dobro predstaviš vse slabosti in prednosti pasme in je zainteresiran za šolanje (in sploh če mu že vzreditelj namigne kako naj začne delati že z mladičem) potem pa mislim da tudi začetnik ne bi smel imeti problemov
. Da ne bo kdo, ki bi tole bral mislil, da ta pes nikakor ni primeren za začetnika... Jaz pravim, da se vse da, če si nekaj res želiš. Saj sem bila jaz tudi začetnik pa sve se z Nubo čist fajn ujele
Citat
Zame je to pes, ki rabi aktivno zivljenje, solanje (striktno pozitivno), stabilnega lastnika z nekaj znanja in volje pridet do njega, ekstremno pazljivost v casu njegove rasti in primerno prehrano. Je mocen, dominanten (pa ne mislim agresije na druge pse, tak siguren vase in to kar hoce) in impozantnega videza. Ce zivi v primernem okolju pa najboljsi pes na svetu.
Drugače pa se s tem opisom strinjam
Lp
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2422 :
sobota, 17.02.2007 : 16:22:54 »
Jaz se pa s tvojim zadnjim postom strinjam. No in na kaksnih razstavah ali ko nas sprasujejo o pasmi, lahko tudi mi pripomoremo da bodo svicarji prihajali v prave roke,ne?
P.S.( sej Klark je tudi prvi cisto moj pes...se pa vsak dan ucim, berem in solam tudi jaz...pa vzrediteljica mi je na zacetku opisala kar resnicno sliko pasme in vsi forumasi tujih forumov)
Logiran
Stella
rad pišem
Spol:
Sporočil: 295
«
Odgovor #2423 :
sobota, 17.02.2007 : 23:31:16 »
Jaz se tudi strinjam, da vsi začetniki ne berejo forumov in knjig in z zanimanjem sprašujejo okrog in dobro poslušajo vzreditelja. Nasprotno, meni se zdi, da je takih le peščica. Sploh pa, nekateri so imeli že dosti psov, ampak po mojih kriterijih ostajajo začetniki!
Tako tudi jaz na razstavah ful povdarjam slabe strani moje pasme, čeprav se mogoče kakšnemu zdim malo čudna in malo važna. Spoh kakšnemu gospodu, ki ima že celo življenje pse, potem mu pa ena smrklja tam pamet soli. Ampak jaz vem kakšne potrebe ima moj Ben in sem tudi dobro seznanjena s posledicami, ki nastanejo ob nepravilem ravnanju in pomanjkanju socializacije. Ljudje sploh ne vejo kako neznansko pomembna je slednja. Pes bo preživel, če bo kdaj pa kdaj zaradi pomanjkanja časa šel samo okrog hiše na sprehod, z neustrezno vzgojo pa vprašanje kakšno veselje ga bomo imeli vzet kam s sabo.
Pa še nekaj-meni se zdi marsikatera pasma težja kot npr RW (ko jih je že nekdo omenjal), ker še vedno je to delovna pasma in z malo večjim veseljem upošteva svojega gospodarja. Jaz imam landseerja ampak se mi zdi, da imata s švicarjem kar podobne potrebe, po vaših opisih sodeč in s temi pasmami se ne da delat kar tako kot prebereš iz knjige ali pa kakor si ravnal že z 10 NO, ki si jih imel pred tem ampak moraš iznajti čisto en svoj pristop, ki tvojemu psu najbolj ustreza. Pri meni vem, da samo z intonacijo dosežem največ. Če me pes ne uboga ko mu malce 'pojem' me ne bo ubogal, pa če se postavim na trepalnice. Kaj šele, če se derem ali hočem kaj doseči na silo. Fizično proti njemu itak nimam nobenih šans. Zanimivo je to, da moj oče ki je ful bol močen ga težje zadrži kot jaz ker pač ne zna ravnati z njim v kritičnih situacijah in ima tudi čisto drugačen pristop, ki pri Benu očitno nikakor ne pali.
Okej, upam, da bo komu jasno kaj sem hotela povedat:) Mam malce problemov z izražanjem
Pa se tudi opravičujem, če se bo komu zdelo, da sem neumestna v vaši temi, ko pa sploh nimam švicarja pa se vseeno nekaj pametno delam
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #2424 :
nedelja, 18.02.2007 : 16:10:54 »
Balu, ne, nic nisem zamerila ali kaj podobno. To je debata
Vem, da bi mi lahko z Berotom vec delali (sploh glede na to, kaj vse pocnem z Bino), ampak takrat sem jaz drugace razmisljala, Berotu nikoli nisem bila tako velik sef kot sem Bini (on je za svojega sefa imela oceta in ga ima se vedno). Je pa odvisno tudi od psa, koliko zeli delat. Ce s psom veliko delas, pes hoce se vec (to se mi sedaj dogaja pri Bini). Z Berotom smo pa sicer naredili A izpit, to je bilo pa tudi vse. Pa se tisto uro in pol na poligonu je komaj prezivel, ker se je zacel dolgocasit
Logiran
AIKA B
midi
Spol:
Sporočil: 142
«
Odgovor #2425 :
torek, 20.02.2007 : 13:23:02 »
Balu,
a si vidla statistiko za Graz. Sem ti rekla... Je že 12 švicarjev...
In obe imava konkurenco. Šampioni 2 in odprti 3
JUPI...
Mislim da nam ne bo dolgčas...
lp
Logiran
Fevy's kennel - chinese crested dog
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2426 :
torek, 20.02.2007 : 13:35:20 »
Ne bo nic s kavo...bomo s cim mocnejsim nazdravljali/se pobirali!
Torej vojna med nama je na drugem tiru...
(smo ze noze brusli
)
Skoda da po info ne bo nobenega v Celje...a kdo od forumcov pride?
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2427 :
sobota, 24.02.2007 : 17:58:25 »
Veliko sreče jutri...
Sem vas mislila pridet gledat pa mi sedaj ne bo uspelo
(se bo treba učit, ker me v ponedeljek čaka en težak izpit
) tko da upam, da nas boste kaj razveselili z rezultati, da bomo vsaj vedeli kdo vse je bil.
No dobro se odrežite, lp
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2428 :
sobota, 24.02.2007 : 20:53:27 »
Si pa firbcna
. No, ce ne bo kdo drug, obljubim da bom napisala rezultate!
Ti Apollo a aprila se ze dobimo na tekmi RO ali bos ti to bolj pocasi sla? Midva s Klarkom se ze pripravljava, da ne bova lih najvecja "butca" izpadla.
Lp
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2429 :
sobota, 24.02.2007 : 22:10:53 »
Ja računam, da greva aprila delat RO1 izpit (na tekmo ne moreva, ker je po novem pravilniku najprej treba narest izpit, da greš lahko na tekmo. Tko da bova izven konkurence
). Če bo šlo vse po sreči pa junija RO2 izpit!
, vmes pa na dve tekmi
Mam hude plane
No jutri se pa priporočam za rezultate, za popestritev med dolgočasnim učenjem...
Logiran
Strani:
1
...
157
158
159
160
161
[
162
]