mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 09:34:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 ... 211   Dol
Natisni
Avtor Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek  (Prebrano 394452 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
Dali
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 318

« Odgovor #1035 : četrtek, 25.08.2005 : 11:10:45 »

Zivijo,

A mi lahko še kdo pove svoje izkušnje s šolanjem švicarjev...

Moras biti nepopustljiv (enkrat popustis, ko te kuza takole milo pogleda, pa lahko potem nekaj dni delas na odpravljanju napake). Znani so tudi po tem, da iscejo tvoje sibke tocke in studirajo kako te bodo 'okrog prinesli'. Vsaj moj, ki spada med bolj zivahne oz. hiperaktivne svicarje.

To so psi, ki ne ubogajo 'slepo', ampak preden izvedejo vajo/ukaz lepo premislijo, ce se jim to splaca, zato moras imeti dobro motivacijo (kaksna bo pri tvoji psicki moras sama ugotoviti, ker jo najbolje poznas-lahko je to tudi hrana). Zelo pomemben pri svicaju je odpoklic.

Solanje pa mora potekati brez prisile (!!!).

Ker je to vprasanje, ki zajema zelo obsirno podrocje, raje napisi bolj specificno vprasanje, tako bo bolj pregledno Wink.

LP
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.214

« Odgovor #1036 : četrtek, 25.08.2005 : 12:18:12 »

Ce se z kuzkom ze od majhnega dosti ukvarjas in je posledicno navezan nate je solanje svicarja zelo prijetno.V zepu moras imeti se kaksen kos fine papice za podkupovanje ,pa bo mali stiritacnik naredil vse zate. Wink
S Klarkom sva sla v malo solo pri 6 mesecih,zdaj pa greva v osnovno pri 13 mesecih.Do zdaj nisva imela nobenih problemov in je Klark zelo vesel solanja ter druzenja z drugimi psi.
Bi pa opozorila na nekaj...ce ti bo instruktor govoril da je to le trmasta pasma,ki ni prevec ubogljiva in izredno dominantna(ne bom povedala kje se je to nam zgodilo),se raje obrni in pojdi drugam!Nic od tega namrec ni res-svicar je zelo poslusen in ucljiv,seveda s svojim ljubljenim vodnikom(osebo ki se z njim najvec ukvarja).
Glede odpoklica pa je tako...bolj bos mahal z rokami in veselo klical Cheesy ,bolj se bos mladicku zdel zanimiv in bo z veseljem pritekel.Ce dobi se okusno nagrado, pa bo vsakic pritekel da se bo kar kadilo. Wink
Lp Ziva in Klark
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #1037 : četrtek, 25.08.2005 : 12:29:17 »

Balu, saj pasma je na nek način neubogljiva in trmasta ter zelo zelo vztrajna. Švicar ne bo nikoli slepo ubogal vodnika. Vedno bo malo premislil, ali bi on ukaz izpolnil ali ne. Vedno bo malo pogledal naokoli, ali mu bo kdo drug od družine rekel, da njemu pa tega ukaza ni potrebno izpolnit. Pri odpoklicu bo najprej pogledal okoli sebe, zakaj ga kličeš. In če ne bo nič videl, bo raje počakal na mestu kjer je. Naj kar vodnik pride k njemu Grin Le zakaj bi on moral hoditi k njemu Huh Cheesy Načeloma pa pes ne bo nič naredil, če se mu to ne bo splačalo.

Po naših izkušnjah si pes sam izbere šefe, ne glede na to, koliko se z njim ukvarjaš. Pri nas si je izbral očeta, pa čeprav se je on z njim najmanj ukvarjal. In čeprav sva ga z mami vozile v šolo.

Glede pasje šole pa sploh ni ovir. Ko ima kakšno društvo tečaj, se le vpiši. Nobena (primerna) šola še ni psu škodovala. Vodniku pa tudi ne Grin Midve z Bino sva sprva hodile iz šole čisto zmatrane. No, v mali šoli je bila ona zmatrana, ko sva pa hodile v osnovno šolo, sem pa jaz hodila zmatrana domov, ker smo recimo vadili prostor in ona je ležala 10 min, mi smo se pa sprehajali po poligonu Undecided Grin Cheesy
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1038 : četrtek, 25.08.2005 : 12:45:42 »

Se zavedam kaksen je znacilen karakter pasme,ampak ce ze od majhnega delas na pozornosti do tebe ni nobenih problemov.No,vsaj jaz jih nimam in ne morem rec da bi bil Klark trmast.Nic vec kot katerikoli drug pes,ki na sprehodu v igri z drugimi pesjani trenutek pomisli preden pritece.
Vedno ko kaj naredi je tudi pohvaljen(naj bo to priboljsek,met igrace ali zgolj veselo trepljanje) in mislim da je tako "podkupovanje" zelo ucinkovito.
Tudi kar se "sefa"tice se da delat na tem ze od majhnega,recimo ze z tem da more vedno nekaj naredit da kaj dobi.Jaz sem recimo nekje prebrala da ze to, da ne pustis psu od majhnega da te grizlja v igri, njemu pove da je tvoj status visji.Tako recimo ve, da jaz sem za igro ko jaz hocem,pri moji mami je pa tako da jo grize in vlece ,da se igra z njim in jo posledicno tudi ne uboga kaj dosti.Mi je pa vsec da je to "druzinski pes" ki ni 100% navezan na enega in za osnovne stvari uboga sirsi krog ljudi-fantovo in mojo druzino.
Glede solanja pa sigurno nobena ne skoduje...pri meni je bilo pac tako da prva instruktorica ni imela najlepsega mnenja o tej pasmi in nisem vedela kako se pozna razlika pri solanju ze v odnosu samega instruktorja,dokler nisva poleti na kratkem tecaju imela super instruktorce.Ce prej Klark ni hotel sploh povohati kaksnih agi rekvizitov je pod njeno roko naredil vse v prvem susu.Pa se ubogal jo je ,ce ga je ona prijela,kar pri prvi ni bilo sans-mi je tudi rekla da se z njo noce igrat ker jo vidi kot plen!! Shocked
Lp
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1039 : četrtek, 25.08.2005 : 13:12:26 »

Še enkrat ponavljam svoj stavek: švicar ne bo nikoli slebo ubogal svojega lastnika. Ko se psa pokliče, bo vedno pogledal malo naokoli ZAKAJ se ga kliče in če se njemu SPLAČA sploh priti do vodnika. Jaz nisem nič omenjala tega:
Citat
Tudi kar se "sefa"tice se da delat na tem ze od majhnega,recimo ze z tem da more vedno nekaj naredit da kaj dobi.Jaz sem recimo nekje prebrala da ze to, da ne pustis psu od majhnega da te grizlja v igri, njemu pove da je tvoj status visji.Tako recimo ve, da jaz sem za igro ko jaz hocem,pri moji mami je pa tako da jo grize in vlece ,da se igra z njim in jo posledicno tudi ne uboga kaj dosti.Mi je pa vsec da je to "druzinski pes" ki ni 100% navezan na enega in za osnovne stvari uboga sirsi krog ljudi-fantovo in mojo druzino.

S tem se definitivno stranjam. To v bistvu velja za vsako pasmo Wink Pri čisto vsakem psu je potrebno že v mladosti postaviti meje, do katerih pes sme iti. In grizenje med igro je ena izmed stvari.

Glede šefa sem jaz napisala nekaj drugega. In sicer tole:
Citat
Po naših izkušnjah si pes sam izbere šefe, ne glede na to, koliko se z njim ukvarjaš. Pri nas si je izbral očeta, pa čeprav se je on z njim najmanj ukvarjal. In čeprav sva ga z mami vozile v šolo.

Torej, ja, pes bo načeloma ubogal vse v družini, dokler njegovega glavnega šefa ne bo zraven. Ko pa bo ta šef prisoten, pes drugih v družini kaj dosti ne "šmirgla". In ni nujno da si pes za šefa izbere tistega, ki se z njim največ ukvarja. Se pa defenitivno stranjam s tem, da švicar ni pes, ki bi si izbral striktno enega šefa in potem ubogal samo njega in nobenega drugega. Ne, uboga tudi druge v družini (do neke mere Smiley Smiley).

In švicar je trmast: ko si bo on nekaj zaželel (izbral), se bo zelo dolgo trudil, da bo do tega prišel. Boš že še spoznala to. Pri nas je nekoč imel to z mami. Ko smo še hodili v vikend, je bilo pozimi zakurjeno. In pes bi seveda spal ob peči na toplem. Mami je pa rekla, da bo spal na hodniku, kjer je vseeno bilo malo hladneje. Vikend je čisto majhen in Bero nas je iz hodnika slikaš in videl (oddaljen je bil samo 3 metre). Ampak ne, njemu to ni bilo všeč in z mami sta se 45 min šla, kje bo spal. Ona ga je poslala na hodnik, on je prišel notri. Najprej je dal samo prednje tačke čez prag sobe. Je mami rekla OK, naj mu bo. Pa se je čez 1 min premaknil za 10 cm naprej. Pa čez 1 min spet za 10 cm. Dokler ni bil cel v sobi. In je šel ven. Tako sta se šla 45 min. Bero je pa po malem lezel v sobo. No, na koncu je le spoznal, da je bolje, da ostane na hodniku Grin

Ali pa spanje v hiši. Pes je 1 mesec lajal ob štirih zjutraj. Od takrat naprej spi v hiši (to je bilo na vikendu). Doma je potreboval približno isto časa, da nas je prepričal, da smo mu dovolili spati notri  Cool Tongue

A mi lahko na privat sporočiš, kam si sprva hodila v pasjo šolo? V Ljubljano? Pa kam sedaj hodiš?
Logiran
sana
nekaj malega že vem
Sporočil: 231

« Odgovor #1040 : četrtek, 25.08.2005 : 13:16:31 »

Sem malo brala vase poste glede vzgoje in pravite da znajo biti trmasti in zdi se da to lastnost obravnavate kot nekaj negativnega. Samo nic hudega ce so, saj mislim da ravno trma naredi res dobrega delovnega psa! Pes ne bo nikoli dobro delal ali opravil neke vaje 100% ce ne bo v njem vsaj malo trme in zelje, da to stori. Je res, da je trmastega psa tezje uciti in moras imeti veliko potrpljenja, ampak ko enkrat vajo osvoji, jo osvoji za zmeraj, opravlja pa jo brez napake vedno in povsod. To dobro vem, ker imam sama doma enega trmastega psa in je za delo neprimerno boljsi kot pa drugi v katerem ni niti malo trme. Tako da se ne sekirati, ce vam kdo rece da imate trmastega psa. Ker ravno zaradi te lastnosti lahko postane cudovit delovni pes in prav tako prijeten druzinski clan s katerim pa pac nikoli ni dolgcas, saj vas vedno malo preizkusa Smiley

lp in uzivajte z vasimi ukrocenimi trmoglavcki Wink  
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1041 : četrtek, 25.08.2005 : 13:22:58 »

Sana, neeeeeeeeeeeee, saj jaz trme ne smatram kot nekaj slabega Wink Meni je kar všeč, ker je dostikrat smešno, pa tudi brezpogojno uboganje psa mi ni všeč. Pes mora biti tudi malo lumpast, ker drugače je isto kot bi imel robota Lips Sealed Tako da meni je to "da pes ob odpoklicu pogleda naokoli in šele potem pride" čisto OK. In smešno Grin Grin
Logiran
Dali
rad pišem
Sporočil: 318

« Odgovor #1042 : četrtek, 25.08.2005 : 13:35:54 »

Bina, imas slikice od Berota, ko je bil majhen?

Drugace pa znajo lepo premisljevati, ja. Pa vztrajni so tudi. Kot pravi Bina. Tongue
Lumpasti? Vcasih se mi zdi, da imam doma bokserja in ne svicarja. Ocitno so mu vgradili Duracell plus. Grin

LP
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Sporočil: 186

« Odgovor #1043 : četrtek, 25.08.2005 : 13:37:41 »

Bina tudi meni ni jasno,  zakaj je 5 mladičkov poginilo, vendar moje mnenje je, da je kotitev potekala prepočasi. Nisem vzrediteljica in
o tem ne vem veliko, zato ne morem presojati. Vesela sem, da se je skotil Nom, ki mi lepša dneve, za ostalih 5 mladičkov pa lahko samo
rečem, da mi je žal, da jih ni.

Apollo seveda vem, kje je Brnik. Doma sem iz Ivančne Gorice in Brnik ni tako daleč...vsaj meni ne. Drugače pa
je sošolka s faksa doma v Suhadolah in ji bom kdaj peljala Noma pokazat, tako da se lahko takrat kje dobimo.

LP,
Maja
Logiran
hipo
rad pišem
Sporočil: 342

« Odgovor #1044 : četrtek, 25.08.2005 : 13:41:32 »

Citat
...pa tudi brezpogojno uboganje psa mi ni všeč. Pes mora biti tudi malo lumpast, ker drugače je isto kot bi imel robota
Bina se popolnoma strinjam s temle stavkom!!!!
o tem sem jaz pisala v temo o dalmatincih...pa nekako nisem našla pravih besed Grin
pes mora imet svoj karakter...in včasih naredit kaj po svoje... Wink
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1045 : četrtek, 25.08.2005 : 14:04:01 »

Bina ni mi treba tako ostro odgovarjat...se pac glede enih stvari ne strinjava.Pac meni se moj pes ne zdi trmast,nic bolj kot katerikoli drugi pes.Res je da to ni npr.belgijec,ki bo takoj ustregel vsem zeljam vodnika,je pa zelo poslusen in pozoren.Pa tudi "sefa" si ni sam izbral....sem delala in se vedno, dosti na tem,da sem to brezpogojno jaz.

Citat
Je res, da je trmastega psa tezje uciti in moras imeti veliko potrpljenja, ampak ko enkrat vajo osvoji, jo osvoji za zmeraj, opravlja pa jo brez napake vedno in povsod.
S tem se popolnoma strinjam.In ce se ga dolocene stvari nauci ze od malih nog (kot recimo odpoklic) ni nobenih problemov.Za ucenje je pa dober posladek stvar za katero bo naredil vse.Pri meni deluje dosti bolj kot igraca.
Lp
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1046 : četrtek, 25.08.2005 : 14:12:05 »

Ostro odgovarjat Huh Aja, nisem vedela Lips Sealed Nikjer nisem ostro odgovarjala, samo povzemam izkušnje iz sedem letnega živjenja s švicarjem Wink

No, če ti ni všeč izraz trmast pes, potem ga pa lahko opišem kot psa, ki "razmišlja s svojo glavo" Grin Grin
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*

« Odgovor #1047 : četrtek, 25.08.2005 : 14:19:06 »

No,je res da imam komaj eno leto za sabo. Wink Zgleda da me caka se pestro zivljenje,pa nimam nic proti. Grin
Lp
Logiran
bina
živim tukaj

« Odgovor #1048 : četrtek, 25.08.2005 : 14:24:21 »

hehe, Balu, saj ni tako hudo Wink Pes se bo po drugem letu full umiril. Boš videla. In potem bo življenje z njim postalo super. In v užitek. In malo kasneje dolgočasno in razmišljati boš začela o nakupu nove črno-belo-rjave kepice Grin Grin Grin Grin Tako kot mi Wink Wink Ko je imel Bero okoli 3 leta, smo začeli razmišljati, kako bi bilo fajn imeti še eno kepico... Smiley Smiley
Logiran
apollo
odvisnež
Sporočil: 516

« Odgovor #1049 : četrtek, 25.08.2005 : 14:28:39 »

A vs lahk prosm še za en hitr odgovor... Nuba je danes že 3-krat bruhala pa se mi zdi da je tud mal mn živahna... Ne vem zarad česa, ker ni nc tacga jedla-le mogoce je zjutraj mal travo cufala! Vem, da bi bilo verjetno najbolje da do večera ne bi nc jedla...
A je imel kdo ksn tak podobn primer??? Kaj ste nardil

pa pa
Logiran
Strani: 1 ... 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 ... 211   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.