o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 17.02.2025 : 23:25:53
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
veliki švicarski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
159
160
161
162
163
[
164
]
165
166
167
168
169
...
211
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: veliki švicarski planšarski pes - čvek (Prebrano 404875 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
Dali
rad pišem
Spol:
Sporočil: 318
Re: veliki švicarski planšarski pes - čvek
«
Odgovor #2445 :
nedelja, 04.03.2007 : 11:39:29 »
Citat: apollo , nedelja, 04.03.2007 : 10:22:30
Mene pa zanima še na kakšni osnovi sloni ta trditev... Mi lahko nekoliko bolj razložiš?
Odgovorni vzreditelji v Nemciji in Avstriji racunajo koeficient moznosti pojava epilepsije pri doloceni paritveni kombinaciji in bodoci lastnik mladica dobi vpogled v stanje. Ce bos kaj hodila na primorsko si lepo vabljena, da se oglasis pri nas in ti bomo malo podrobneje razlozili kako to izgleda in ti pokazali papirje.
Koeficient epilepilepsije na zalost postaja vedno bolj (ce ne celo najbolj) pomemben podatek pri izbiri svicarja.
Lp iz Auguste Raurice
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
Sporočil: 516
«
Odgovor #2446 :
nedelja, 04.03.2007 : 19:15:56 »
Ja ampak kako je sploh možno vedeti kakšna je možnost pojava epilepsije?
Na osnovi česa...
Kolikor vem se DNA testov še ne dela (in sploh nisem sigurna, če se na DNA to vidi-se bom malo pozanimala, čeprav ne vem če bom kaj pametnega našla, ker epilepsija je celo pri ljudeh slabo raziskana) z ostalimi metodami pa tega ne moremo določiti. Temelji metoda le na pričanju vzrediteljev ali ima kakšno znanstveno osnovo...
Ker za take "koeficiente" namreč prvič slišim
Lp
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2447 :
nedelja, 04.03.2007 : 19:35:34 »
Kolikor sem prebrala so zaenkrat raziskane le določene oblike epilepsije in tudi genetika še ni prišla prav daleč, čeprav so pri določenih oblikah odkrili tudi spremembe v DNA...
Torej še vedno me zanima vprašanje postavljeno zgoraj (lahko odgovori tudi kdo drug če ve)...
Pa še en odlomek o vzrokih za epilepsijo pri ljudeh...
Citat
Vzroki za epilepsijo so najrazličnejši, delež posameznih vzrokov je v različnih življenjskih obdobjih različen. Epilepsija lahko nastane kot posledica okvare možganskega tkiva zaradi nepravilnega razvoja možganov ali zaradi vnetij možganovine, poškodbe možganovine (ob porodu, v prometni nesreči), možganske kapi, zastrupitve oziroma čezmernega pitja alkohola ali jemanja drog (ali obojega hkrati), tumorjev. Epilepsijo lahko sprožijo tudi dolgotrajno preprečevanje spanja, hipoglikemija (nizka raven sladkorja v krvi), daljši ali močnejši telesni napor, nezadostna preskrba možganov s kisikom. Za nastanek epilepsije naj bi bila pomembna tudi dednost. Vendar je dednost zelo zapletena in raznolika, zato se epilepsija le malokrat prenaša s staršev na otroka. Pri marsikaterem bolniku lahko vzrok za bolezen ostane nepojasnjen.
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.214
«
Odgovor #2448 :
nedelja, 04.03.2007 : 20:07:52 »
Ja se morem strinjat z Apollo...pa tudi razlicne epilepsije nosi razlicno stevilo genov, zato bo se tezje prit do DNA testa ki bi potrjeval zdravost osebka. Vsaj tako se da prebrat na straneh o genetskih boleznih psov.
Pomoje je ta koeficient narejen zgolj iz podatkov koliko psov v doloceni liniji in seveda vseh potomcev le teh je imelo epilepsijo. Pol pa po neki formuli izracunas koliksna je moznost....skoda da nam Dali ne obrazlozi boljse. Konec koncev bi to bilo pomembno tudi za ljudi ki bi radi kupili svicarja in berejo ta forum...
Glede pomena bolezni pa se meni zdijo vse rilevantne in ce se gremo se vzrejo nikakor ni za dat na stran tudi samo tipologijo(videz) svicarja. Ampak to je ze druga debata....
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #2449 :
nedelja, 04.03.2007 : 20:21:03 »
Jah, Balu, samo koliko psov v Slo pa ima dejansko epilepsijo? Kakor je meni znano, je hujsi problem ocd. Ceprav, ce se bo pse uvazalo iz Z Evrope (ali pa parilo z njihovimi psi), se zna hitro tudi epilepsija razsirit v Slo... ker vsi omenjajo (omenjate) epi samo v povezavi z zahodno evropo... Groza, koliko hudih in tezkih bolezni grozi svicarjem
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2450 :
nedelja, 04.03.2007 : 20:28:34 »
Citat
Pomoje je ta koeficient narejen zgolj iz podatkov koliko psov v doloceni liniji in seveda vseh potomcev le teh je imelo epilepsijo.
Pol je pa to bolj "blažev žegen"
Če samo pogledam, kako vzreditelji v Sloveniji večinoma skrivajo pojavnost OCD pri mladičih iz svoje vzreje, ne verjamem, da je potem kaj drugače z epilepsijo...
Upam, da Dali res pove kaj več...
Ja Bina je res, da je v Sloveniji zaenkrat redka, a kot kaže je v tujini večji problem... In le vprašanje časa je, kdaj se razširi tudi k nam...
Ker si lahko še tako pazljiv pri paritvah pa ne veš dejansko, če pes ni nosilec česa
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2451 :
nedelja, 04.03.2007 : 20:34:28 »
Sej jaz sem samo Dali odgovorila, ker meni da je epilepsija najhujsa mozna stvar....meni se zdijo prav tako pomembne bolezni oci in skeletnega sistema. Pa nic ne grozijo te bolezni...so vedno bile, samo zdaj se vedno bolj govori o njih tudi pri nas. Edino kar lahko naredimo je da "pametno" parimo in izlocamo obolele pse iz vzreje.
P.S.(Glede na to da jih par epi vseeno ima, in da so vsi slov. psi dokaj blizu sorodstveno, zgleda da imamo epi v Sloveniji. Ce seveda vzamemo da je genetsko pogojena...)
Lp
Logiran
Dali
rad pišem
Spol:
Sporočil: 318
«
Odgovor #2452 :
nedelja, 04.03.2007 : 22:48:55 »
Zdravo!
Torej, vsa zadeva temelji na bazi podatkov, kjer so podatki o obolelih psih (pa ne samo za epilepsijo ampak tudi za ostale bolezni, ki pestijo pasmo).
Podatki naj bi bili po mojih informacijah dokaj zanesljivi in stvari korektno izracunane, saj to ni neka ''home made'' pogruntavscina vzrediteljev ampak veterinarjev (in kluba, ki je zadolzen za pasmo). Tisti vzreditelji, ki delajo na tem, da bi razmere izboljsali pa se tega sistema posluzujejo.
Meni je (bila oz. je) pot do teh nekaj podatkov dokaj tezka in komplicirana, verjamem pa, da je vama –
apollo in Balu
stvar veliko bolj enostavna glede na to, da studirata veterino.
Nihce ne pravi, da delajo dna teste za epilepsijo
, delajo pa raziskave (glede na strokovne clanke, ki so dostopni na netu navadnim smrtnikom kot sem jaz) in kakor sem pred kratkim brala imajo ze nekaj uspehov na tem podrocju, nazalost pa ne pri svicarjih. Jaz vseeno optimisticno upam, da jim bo v cimkrajsem casu uspelo. Je pa za sedaj (po tistih info, ki so mi dostopne) uspesna tudi ta metoda z bazo.
Citat
Ja Bina je res, da je v Sloveniji zaenkrat redka, a kot kaže je v tujini večji problem... In le vprašanje časa je, kdaj se razširi tudi k nam... Ker si lahko še tako pazljiv pri paritvah pa ne veš dejansko, če pes ni nosilec česa
Ceprav nisem strokovno podkovana na tem podrocju bom malce komentirala:
Res je vprasanje casa, pa tudi ljudi, ki bodo pse uvazali. Vseeno lahko z nekaj poznavanja problema in rodovnikov uvozis psa, ki ni rizicen. In obratno.
Bina in apollo
: problem ni samo pri psih z zahoda
, niti najmanj. Na zahodu se o tem samo vec govori in isce resitve (kot je naprimer ta baza), ki bi bile bolj ali manj uspesne do moznosti dna testa.
Na Z imajo odgovorni vzreditelji (ne vsi) stvari pod nadzorom kolikor je trenutno mozno.
Kaj pa recimo V in J od Nemcije in Avstrije?
Nekateri, ki se ukvarjajo z vzrejo sploh ne vedo, da nekatere bolezni (recimo epi, ocesne bolezni pa tudi ocd) sodijo med probleme pasme.
Primerjava: V Nemciji obstaja baza, kjer lahko najdes podatke – na V in J pa kupujes, recimo temu macka v zakju in igras loterijo…
Torej je vzreja s psom, ki ima izracunan koeficient (prav tako njegovi predniki) veliko, veliko manj rizicna, kot vzreja s psom, o zdravstvenem stanju katerega ne vemo prav veliko (se manj pa o stanju prednikov).
Hehe
Balu
, se mi zdi, da si malo narobe razumela point mojega pisanja – mogoce nisem dovolj povedala.
Nobene bolezni ne smemo zanemarjati, vse kar se da je potrebno testirati in izvide upostevati pri paritvah (oz. izbiri mladica). Ne pa samo slikati kolke in vzrejati (in se to slikati pri juznih sosedih).
Pri nas tudi nobene bolezni ne zanemarjamo, ker se zgledujemo po vzreditelju nase Este oz. po njegovem sistemu dela.
Kar sem hotela povdariti je to, da je za lastnika verjetno tezje imeti epilepticnega svicarja, kot naprimer svicarja z glavkomom ali katarakto, ki lahko zivi skorajda normalno v primerjavi z epilepticnim psom, le za vzrejo ni primeren.
Se pa strinjam, da bi bilo zelo prakticno, ce bi obstajalo dna testiranje za oci. Jaz osebno bi ga bila zelo vesela.
Tukaj bi bilo pomojem zanimivo dobiti kaksno informacijo od lastnice Nerinega (Nubinega) brata, ki ima epilepsijo, ce se ne motim. Apollo, sta vidve kaj v stikih?
Lp vsem iz Auguste Raurice
P.s.: Upam, da ne bo kakrsnih koli zamer, moj namen je samo povedati naprej kar sem izvedela od drugih vzrediteljev, da ne bomo vecno capljali Nemcijo in Avstrijo, kar se tice vzreje svicarjev.
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2453 :
nedelja, 04.03.2007 : 23:18:41 »
Hmmm glede Noma nisem nič kaj na tekočem...
Res je kot mladič imel nekaj napadov, potem pa so ga dali na zdravila in mislim, da je bilo z njim vse v redu. Lastnica vsaj takrat ni hotela poskusiti prenehati z dajanjem zdravil, da bi videli če bi se ponovno pojavili napadi, da bi lahko potrdili epilepsijo, sedaj pa ne vem kako je
. Je pa za epilepsijo lahko nešteto vzrokov in če je pri njem res šlo za epilepsijo, bi lahko nastala tudi zaradi težav pri kotitvi tega legla...
Je pa brez veze nekaj ugibati!
Dali kljub temu, da zagovarjaš bazo bi bila sama bolj previdna! Predobro vem kaj vse poskušajo vzreditelji, da "operejo" svoje dobro ime in se sploh ne bi čudila, če podatki niso popolni. Kolikor vem pa so v bazi samo določeni psi... Sploh pa me potem čudi dejstvo, da je na zahodu epilepsije dosti več kot pri nas!
In zanimivo... Zadnje pol leta sem pregledala ogromno tujih spletnih strani... Kako, da nikjer ne objavijo izračuna tega koeficienta?
Ali sem potemtakem naletela na same "neodgovorne" vzreditelje? Dokler ne bo DNA testa je vse skupaj bolj tako tako!
Citat
Torej je vzreja s psom, ki ima izracunan koeficient (prav tako njegovi predniki) veliko, veliko manj rizicna, kot vzreja s psom, o zdravstvenem stanju katerega ne vemo prav veliko (se manj pa o stanju prednikov).
Ja, če bi bil prepričan, da so bili vsi toliko fer da so dali realne podatke
Pravzaprav je tudi v tem primeru maček v žaklju
Citat
Vseeno lahko z nekaj poznavanja problema in rodovnikov uvozis psa, ki ni rizicen.
Nikoli ne moreš zagotovo vedeti, sploh npr., če gre za prvo leglo neke psice z določenim samcem! Vsaj dokler ne bo DNA testov... Lahko narediš vse, da bi bilo možnosti za določene bolezni čim manj, izključiti pa jih ne moreš... Pa čeprav dobro poznaš rodovnike! Nikoli namreč ne veš, kaj se je dogajalo v ozadju! Raje tudi ne komentiram določenih psov, ki so jih pripeljali iz tujine, iz priznanih psarn!
Valda, da ne zamerimo (vsaj jaz ne!). Vsak ima pravico, da pove svoje mnenje...
Upam tudi, da ne bo kakšne zamere z nasprotne strani!
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2454 :
ponedeljek, 05.03.2007 : 10:04:08 »
No, o bazah podatkov:
-kot prvo imajo dolocena varovala: kot lastnik sicer posljes potrdila o pregledih, pol pa to oni (kdor pac ureja bazo) potrdijo preko drugih virov informacij
- ko je enkrat tvoj pes v bazi podatkov, mores napisati vse potomce in njihove rezultate...v kolikor kaj zamolcis in te najdejo te ven fliknejo in opozorijo druge
Ok, ves sistem bazira na temu da se tudi opravitelju da, kar mi ne disi. Sem pa jaz preko baze lahko vsaj nasla potomce s Klarkove babicine strani. Pol pa pises ljudem ali se pogovarjas v drzavnih klubih..informacije nekako vedno pricurljajo ven. Osebno bolj sirim poznanstva med svicarji vec vem o linijah...verjetno je tudi to delo vzreditelja. Ne samo sedet in cakat gonitev psicke.
Baze so pa naceloma javno dostopne Dali...ali pa pises par osebam in ti one povedo preko maila (ker vodijo te baze).
Glede DNA....seveda se da ze kar nekaj bolezni pregledati,vendar so vse pasemsko opredeljene. Zal nas svicar se dolgo ne bo na seznamih. Sem se pogovarjala s prof. na milanski unverzi (eden od voditeljev ita. projekta Vetogene) in se dolgo casa test proti epi ne bo mozen in se dolgo casa svicar ne bo imel testov na voljo.
Torej so te baze podatkov in "zakulisno" snofanje edino kar imamo.
Lp
Logiran
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2455 :
ponedeljek, 05.03.2007 : 11:07:13 »
Sem hotela samo povedat, da tudi v te baze ne moreš biti 100%... Dokler ne bo razvitih metod, ki bi v vsakem trenutku omogočale preverjanja dejanskega stanja! Saj ne rečem, sigurno nekaj je, 100% bolje kot nič, ampak še vedno to ni to...
Citat
kot prvo imajo dolocena varovala: kot lastnik sicer posljes potrdila o pregledih, pol pa to oni (kdor pac ureja bazo) potrdijo preko drugih virov informacij
Kaj a preverjajo tam kjer si slikal, če si res tam slikal in ali si poslal realne podatke. Kar malo dvomim
V bistvu gre tukaj za varstvo osebnih podatkov in veterinar takih podatkov sploh ne sme dat
Se mi zdi, da dokler nimamo enih 100% metod so goljufije vedno možne... Še največ izveš, če res malo "pošnofaš" okoli
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2456 :
torek, 06.03.2007 : 20:48:48 »
En linkec to slik iz specialke v Svici, ce bi si jih kdo ogledal.
www.gssh.ch/Gallery/Klubschau_2006/index.html
A kdo najde nasega Balooja in "rdecega" svicarja?
Ponovitev sledi 2010!
Lp
Logiran
AIKA B
midi
Spol:
Sporočil: 142
«
Odgovor #2457 :
sreda, 07.03.2007 : 22:27:46 »
O nas "bajsi" je na sliki
. Ponovitev 2010 upam, da res sledi
Dali cestitke za psarno in stran...
Debate nisem se uspela cele prebret tko da komentar sledi. Se pa sigurno strinjam s stavkom od Balu
Citat: Balu , nedelja, 04.03.2007 : 20:07:52
Glede pomena bolezni pa se meni zdijo vse rilevantne in ce se gremo se vzrejo nikakor ni za dat na stran tudi samo tipologijo(videz) svicarja. Ampak to je ze druga debata....
Lp iz zasnezenih Dolomitov
Logiran
Fevy's kennel - chinese crested dog
apollo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #2458 :
četrtek, 08.03.2007 : 00:07:58 »
Oooo srečkoti... A smučate
Logiran
majc
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 186
«
Odgovor #2459 :
četrtek, 08.03.2007 : 23:28:49 »
Ojla!
Po dolgem, ampak res dolgem času se javljam na tem forumu in kot zanalašč sem naletela na temo, o kateri sem preštudirala ogromno, slišala veliko nasvetov in na koncu ugotovila, da je to področje za večino veterinarjev in strokovnjakov področje brez pametnih odgovorov, ogromno zaslužkov, za lastnika pa veliko skrbi.
O epilepsiji pri psih nisem vedela ničesar, dokler ni pri 2 mesecih starosti Nom doživel svoj prvi epileptični napad in ker po nasvetih veterinarjev čakaš, da ima pes 3 epileptične napade, preden se sploh govori o epilepsiji, sem jih na koncu videla kar 5, od tega zadnje 3 v roku 4 ur in po pravici povedano sem mislila, da tistega dne ne bo preživel, čeprav so bile besede veterinarke drugačne, vse do večera, ko sva se vrnila od veterinarke, ko mi je zvecer skorajda umrl. In takrat si rečeš, da je to tvoj zadnji pes. A sva preživela in danes Nom živi normalno življenje, seveda s pomočjo zdravil. Ni nič manj živahen, pravzaprav je pravi norec, močan in poln energije. Res je, da je mogoče malo bolj požrešen in da spije večje količine vode. Torej z Nomom je zaenkrat vse vredu in upam, da bo tako tudi naprej.
Zdaj pa nekaj besed o epilepsiji in vzreji. Nom ima podgrizavost in to sem vedela že v začetku in ker o razstavah in vzreji nisem nikoli razmišljala, sem vzela njega, ker mi je najbolj prirasel k srcu. Podgrizavost je vidna zadeva in res pravi razlog za prepoved nadaljnje vzreje. Pri epilepsiji pa je tako, da če pes v roku dveh let, ko je na terapiji, nima epileptičnega napada, vzrok ni dednost, ampak nek drug faktor in torej vzreja ni prepovedana in psi v nekaterih državah lahko dobijo vzrejno dovoljenje. Tako da mislim, da epilepsija veselo napreduje.
Apollo kar se pa tiče prenehanja jemanja zdravil je pa tako, da moraš biti pogumen, da to probaš, posebej še takrat, ko je pes ob jemanju zdravil normalen in ko veš, da je brez njih skorajda umrl. Sicer pa je bila epilepsija pri Nomu potrjena, razloga nismo našli, ker nima ne poškodb možganov, jetra so super, ni tumorjev, sladkor v krvi je na pravi ravni in tudi krvna slika Noma je optimalna. Torej je bila končna diagnoza epilepsija brez najdenega vzroka, če pa je dedna ali ne, bomo lahko vedeli šele oktobra, ko bo minilo dve leti od jemanja zdravil.
Pri jemanju je pa še nekaj...če epileptični pes preneha z jemanjem zdravil, se bodo napadi v nekaj urah, dneh ali mesecih zagotovo pojavili, in sicer še v močnejši obliki kot popreje, če ne drugače, se močni napadi lahko pojavijo po cepljenju.
Tako da z moje strani ni niti ene prednosti nejemanja zdravil in zato vztrajam pri terapiji in še naprej bom.
Sicer pa epileptičnega psa ne privoščim nikomur, ker pomojem dolgo časa nisem mirno spala in sem cele noči kontrolirala, če je z Nomom vse vredu.
Lep pozdrav od Majcike in Nomcka.
Pa pa
Logiran
Strani:
1
...
159
160
161
162
163
[