Najprej forumu - pozdrav!
Zdaj pa malo o sebi: sem "delno prekaljena" psičarka (doslej smo imeli 2 psa, srednjega šnavcerja in chow-chowa).
Zdaj razmišljamo o novem psu, ki naj bi prišel v našo družino (starša + 3 otroci - fant 16, dekle 11, malček 2,3). Jaz bi se rada s psom ukvarjala na področju, o katerem govori forum, starejša otroka bi rada spoznavala agility (in še kakšno zabavno pasjo dejavnost
), mož pa trenutno tolerira, da bi prišel v hišo pes, saj misli tudi na "negativne" plati - omejitve pri dopustu itd.
Kot si lahko mislite, potekajo debate o izbiri pasme...
Trenutno sta v igri bostonski terijer in entlebucherski planšarski pes.
Glavni plusi za bostona so, da je dovolj majhen, da dokler je še "nevzgojen", ne bo mogel podreti malčka, njegov "minus", da ne vem, ali bi lahko kdaj postal reševalec
.
Za entlebucherja je adut, da bi morda lahko postal reševalec, skrbi pa me, da bi "rušil" malčka. (Pustimo to, da je do obeh razmeroma težko priti. Ne govorimo tudi o tem, zakaj se zapikujemo v "ekzotične" pasme, ko je vendar pri roki toliko vrlih labradorcev ipd.)
No, to je prva in glavna dilema, o kateri me zanima vaše cenjeno mnenje.
Še preprostejše vprašanje: Ali kdo pozna knjigo Andree F.v. Buddenbrock: Der Hund im Rettungsdienst (= pes v službi reševalca)? Našla sem jo na zanimivi nemški strani o šolanju s klikerjem -
www.clicker.de. Prosim za mnenje o njej.
Toliko ob tej zgodnji uri. Upam, da bom zdaj lahko zaspala!
Prijazen pozdrav in "na-branje",
Kejbica