mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 17.07.2024 : 12:34:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Reševanje  |  Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 75   Dol
Natisni
Avtor Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek  (Prebrano 146552 krat)
0 članov in 20 gostov pregleduje to temo.
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #90 : petek, 28.11.2003 : 13:13:24 »


Oh Kaja ne bod prevelka optimistka, da gre denar v dobrodelne namene  Tongue TOLK pa spet niso zaslužili kolkr vem, da bi delili z drugimi  Grin

Btw Kaja Dobrodelni Milijonar bo enkrat decembra ko bodo znane osebe s POPTV vse zasluzeno podeljevale tistim, ki rabijo. Organizacije itd se morajo prijaviti, ce hocejo biti kandidatke za milijone  Roll Eyes


Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #91 : petek, 28.11.2003 : 13:45:19 »

Kar se dobrodelonsti tiče nas nihče ne plača, da gremo iskat, ampak počnemo to zastonj; torej celo leto dajemo v dobrodelna namene  Cheesy; jim prav nič ne zamerim če so tistih nekaj tolarčkov obdržali zase  Cool Grin Wink

LP Noli
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #92 : petek, 28.11.2003 : 15:10:31 »

Ja, saj nisem mislila, da bi se morali odreci denarju. Zdelo se mi je namrec, da so bile nekatere oddaje dobrodelne. Verjetno tiste, ki jih omenja sirtaki. Hm, mogoce bi pa nase drustvo prijavili, denar bi nam vsekakor prav prisel! Grin Grin lp
Logiran

Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #93 : petek, 28.11.2003 : 19:11:41 »

Ali mogoče kdo ve, če obstaja tečaj za reševanje iz vode v Sloveniji? LP
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #94 : petek, 28.11.2003 : 19:16:27 »


Toša ne.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #95 : sobota, 29.11.2003 : 03:30:41 »

Toša, te mika kaj? Wink
Jaz bi poizkusila z leonberžanom, (pes naj bi bil nor na vodo)
enkrat v prihodnosti, če si bom kakšno tako levjo zverinico omislila.
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #96 : nedelja, 30.11.2003 : 22:15:48 »

Živ!
Pravijo, vsaj slišala sem tako, da se nekaj planira na primorskem.
Sicer pa zdaj pri nas-naš klub sodelujemo z nemci, ki imajo ta tip reševanja izpopolnjen. Res je dobr probat to. Cheesy
 Problem je v tem, da mora biti pes dokaj miren, da nimaš problemov. Huh Jaz sem probala in moram reč, da bi nama z Zeno takšno iskanje najbolj ustrezalo-je zelo miren pes. Cool Cheesy

lp kavka
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #97 : nedelja, 30.11.2003 : 22:47:27 »

Živjo!

Zadnje dni malo bolj razmišljam o reševalcih, tudi zaradi današnjega miljonarja. Zanima me, kaj pes sploh dela, ko je izučen. Spodaj je številka 130 k: a toliko je reševalcev v Sloveniji? Meni se to zdi too much veliko. Ko je pes izšolan, ali je sploh kaj "dela" zanj? Ali kdaj sodeluje na kakšnih akcijah?

Se opraičujem za mogoče butasta vprašanja ampak realno me zanima stanje reševalnih psov v Sloveniji in kolikšna je sploh njihova "uporaba"!

Lp jana
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #98 : ponedeljek, 01.12.2003 : 00:43:03 »


Archie od kje teb cifra 130k? Sm gledala jasn Milijonarja in nism nkjer vidla te cifre Huh

Sicer pa dela je OGROMNO na žalost...namreč vsakič ko bereš kako je nekdo odšel od doma neznano kam, so ponavadi v iskalnih ekipah tudi reševalni psi...ali pa ko se išče izgubljene gobarje, izletnike itd...tega je FUL! Da ne omenjam iskanja samomorilcev v gozdu recimo.

Enkrat smo recimo preiskal celo Tuhinjsko dolino v vremenu, da te kap, in iskal voznika avta ki so ga našli v jarku...našli jasno nismo nič, je bilo pa truplo najdeno čez nekaj tednov več 10km daleč že na žalskem področju...

Iskanja kot so ta in zgoraj omenjena so pravzaprav nekaj čisto običajnega v urniku reševalnega teama. V začetku pošljejo tiste, ki so uvrščeni v republiško ekipo, nato pa pošiljajo, če je iskanje dolgotrajno ali pride do več akcij hkrati, postopoma tudi tiste, ki imajo izpite, seveda imajo prednost tisti z višjo sopnjo opravljenega izpita.
 
Kolk je trenutno živih reševalnih psov je v bistvu težko zares povedat, sej obstajajo evidence sigurno, samo je treba upoštevati, da se psi starajo in niso več aktivni, zato se te številke ves čas spreminjajo.
Moje osebno mnenje je, da je trenutno v Sloveniji tako ali drugačne aktivnih v reševanju (tj od začetnih stopenj šolanja do tistih, ki so še aktivni na alarmnih listah) približno 300 psov. Plus minus to.

Tistih reševanj iz ruševin pa mislim da si noben ampak res noben ne želi...že teh tu omenjenih je preveč (treba upoštevati da ni ravno motivacijsko ne za psa ne vodnika, ko se sicer najde iskanega ampak le še v obliki takega ali drugačnega trupla...)



Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #99 : ponedeljek, 01.12.2003 : 01:00:56 »

130 tisoč je na prejšnji strani omenila Noli. Saj se je tudi meni zdela ta številka prevelika.

Sirtaki hvala za tako obširno razlago. Ko se kakšen človek izgubi, ponavadi samo povejo, da ga iščejo, vendar jaz tega nisem povezala s tem, da so zraven vključeni tudi psi. Pse reševalce posebno poudarjajo ob velikih katastrofah (ala potres v Turčiji), zato sem se začela spraševati, ali je sploh dovolj "dela" za pse.

No, dobila sem obširni odgovor. Danes sem brskala po internetu in iskala klube za šolanje psov. V ene izmed klubov sem na spletni strani videla cenik vseh ostalih tečajev razen za šolanje reševalca ni bilo cene. Kako plačate te tečaje? Ker kolikor sem seznanjena, potekajo celo leto. To potem ni tak način kot za npr. osnovno šolo: aha, 10 tednov, po 45 min, to je XX SIT. Koliko pride cenovno šolanje psa?

Hvala za vse odgovore!

Lp Jana
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #100 : ponedeljek, 01.12.2003 : 09:22:22 »

Ojla

Najprej se opravičujem za nesporazum ki sem ga povzročila  sram mislila sem 130 komadov. Probližno 160 reševalnih parov je v Sloveniji ki so se tako ali drugače že potrdili, zagotovo je ta številka približno taka, kot jo omenja sirtaki če upoštevamo še vse, ki so ta trenutek začeli v društvih po sloveniji.

Kaj sploh delamo je razložila sirtaki.
Kar se pa tečajnin tiče je pa tako šolanje za psa reševalca je brezplačno (ponekod je pogoj edino da se opravi osnovna poslušnost) saj je tudi delo reševalca kasnjeje prostovolno in edino plačilo je zadovoljstvo ob morebitni najdbi pogrešanega. Torej naše delo je čisti entuziazem  Grin.

LP Noli  Cheesy
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #101 : ponedeljek, 01.12.2003 : 11:32:25 »

Torej ko ste ravno pri šolanju za reševalce. Midva sva opravila malo šolo, poslušnost nekaj dela, nekaj ne. Aprila pa bo dopolnil dve leti in šele sedaj se mi zdi, da nekako začenja dojemat stvari in dojemat kaj prav zaprav jaz hočem od njega.
Torej zanima me če ni mogoče že prestar za šolanje za reševalca? Katero društvo priporočate za šolanje reševalca...
Kolikokrat na teden so treningi .... skratka čim več informacij, pa mislim da jih rabijo tudi drugi ne samo jaz:)
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #102 : ponedeljek, 01.12.2003 : 11:43:14 »


Ninci, za reševalca začeti šolati je mogoče bolje, če se začne ko pes doseže neko psihično dozorelost in to je pri zlatih prinašalcih definitivno po 2. letu.

Šolanje za reševalca je sicer za psa dokaj zabavno saj je precej igre s plenom in lovljenja+skrivanja vsaj na začetku, vendar pa se težavnost postopoma povečuje in mora biti pes dovolj samostojen in stabilen, da ne "zatrokira". Samo delo reševalnega psa namreč ni več igra ampak bitka s časom za življenje iskanega...

Starejši ko je, hitreje in lažje razume kaj se zahteva od njega, torej tudi hitreje napreduje. Tista krivulja učenja pri psih še kako velja.
Da ne omenjam, da se slej ko prej zasitita reševanja oba, pes in vodnik, kar niti ni slabo, če se to zgodi ko je pes že star, huje je če se to zgodi, ko bi moral biti na višku svojih sposobnosti.

V nekaterih društvih sicer malo postrani gledajo ko jim razložiš da si začel šolati pri 2,5letih ampak moje izkušnje so vsaj zame dovolj zgovorne (beri nekje zgoraj, ko sem razložila kaj in kako).

V KD Krim imamo treninge enkrat tedensko, začetek je med 17-18h, domov pa ponavadi pridemo šele okoli 23h (pač se je treba po treningu tudi "primerno" sprostit:)

Ne glede na to kako šolanje ima pes opravljeno, pa moraš za opravljanje reševalnih izpitov obvladati program poslušnosti po IPO I. To je vodljivost brez vrvice, strelomirnost, odlaganje, prinašanje čez palisado, vajo naprejo, vse vrste odpoklicev itd.

Ovire pa so poglavje zase.

Na domačih straneh KD Šmarna Gora imaš objavljene pravilnike za reševalne izpite, pa si poglej!





Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #103 : ponedeljek, 01.12.2003 : 11:44:12 »

ninci od kod pa si? Ta podatek bi mi olajšal odgovor  Grin

Z dvemi leti ni prestar mogoče bi mogla na nekaterih stvareh od začetka bolj delat  Cheesy nič kritičnega. Treningi so približno dvakrat tedensko + delo doma (različno od društva do društva). Največ informacij bi dobila če se kar osebno oglasiš v društvu ki si si ga izbrala.
Lahko ti povem za ERP KD Ljubljana delamo dvakrat tedensko enkrat iskanje in enkrat poslušnost in ovire na poligonu kjer se lahko oglasiš vsak četrtek ob 18:30 in ti bomo povedali več kako in kaj  Grin Grin.

LP Noli  
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #104 : ponedeljek, 01.12.2003 : 12:05:21 »

Noli midva sva delala malo šolo v KD Ljubljana pri Silviji.
Drugače sem pa iz Ljubljane.
Torej če prav razumem morava opraviti izpit IPO I, šolanje za reševalca pa je "brezplačno"?
Siratki, vem vem, da so prinašalci š predolgo otročji, da bi se dalo z njimi sploh kar koli delat:) Ampak zdej nama že počasi ratuje poleg brez vrvie, nama nekko gre sicer ne gleda skoz mene ampak je za preživet, stoj in čaki, ter standardno sedi in prostor. Primeren bi bila pa za reševalca, pomoje no, ker obožuje skakanje čez razne ovire, iskanje ljudi, ko se mu kdo v gozdu skrije itd. je pa res da je mogoče preveč energičen in nestrpen:)
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 75   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Reševanje  |  Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines