mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.07.2024 : 01:17:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Strani: 1 ... 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 ... 155   Dol
Natisni
Avtor Tema: weimaraner - čvek  (Prebrano 327506 krat)
0 članov in 31 gostov pregleduje to temo.
PEGEC
novinec
*
Sporočil: 31


« Odgovor #450 : sreda, 02.08.2006 : 12:25:01 »

 AngryČeprav sem pred časom rekel, da se na ta forum ne bom več oglašal, bom prelomil besedo, saj je vse več bivših mojih weimarancev prisotnih.  CoolŽelel bi opozotiti vse, ki se odpravljate na morje, da je še posebno v Istri precej pogosta pasja srčna glista, ki se jo ubranimo s pravočasnim tretiranjem s STRONGHOLDOM.

LP Grin Grin
PEGEC
Logiran
adhiambo
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


« Odgovor #451 : sreda, 02.08.2006 : 20:34:43 »

Ojla!

Tole z Erosom me pa ful spominja na eno noč, ko me zbudi Kala, ki se v kotu sobe trudi, da bi bruhala. Pa res bruhne in ob tem zaslišim tok-tok-tok se nekaj zakotali po tleh.  Huh Medtem ko segam po luči še enkrat tok-tok-tok... In zagledam dva debela divja kostanja, ki jih je med večernim sprehodom spravila v želodček...  Shocked Je namreč nora na vse kar se kotali in je okroglo - trenutno se spopadamo s skrivanjem tenis žogic po stanovanju, ki jih z vohom locira na najvišji omari in v zadnjem predalu, pol se pa fuul teži, skače, pleza, cvili, laja, da bi dobila plen. Pol pa sledi teženje v smislu Mami, dej mi vrži žogo! ali pa uboj plena (beri pregriznit tenis žogico na pol in oluščit z nje vsak najmanjši del rumenega plaščka). Je res še kar treba pazit in skrit vse kar nam je sumljivo, da bi weimiju dišalo. Mi sicer tako štunfe kot rokavice sicer trgamo in ne jemo, smo jih pa sposobni zbezat tudi iz omare ali koša za umazano perilo, česar zaenkrat še ne zaklepamo (vrata pa že Wink).
Zdaj pa en bolj resen nasvet v zvezi z vlečenjem: vskič, ampak res vskič (doslednost!) ko greš z erosom ven in te vleče se ustavi. In čakaj. Prej ali slej te bo pogledal češ Ej, kva je zdej to! Takrat pa prileti slasten košček hrenavke ali česa drugega. In gresta naprej. Pa spet isto ko potegne. Najprej bo ful dolgo trajalo da bosta naredila eno konkretno razdaljo, pol se bo pa počasi vdal. Pazi, da vedno dobi priboljšek ko sam popusti vrvico in ne ti. Pomembno je tudi da potem dobi priboljšek tu pa tam tudi, ko lepo hodi, ker bo sicer začel vleči, zato da se bo potem lahko ustavil in dobil priboljšek. Upam, da bo šlo. Rabiš veliko potrpljenja, toliko kot imajo weimiji trme!  Cool
Kar se tiče spanja na postelji sta pa v veliki nevarnosti, da se bosta s fantom čez nekaj mesecev zbujala z Erosom pod kovtrom med vama z glavo na eni od vajinih blazin. (preberi si o bed wrestlingu na http://www.editrixoffice.com/sport_weimtraits.htmSmiley

Lp, Anja

Aja za stomatologijo se mi je pa malo zdelo po vzdevku, malo pa ker si pred časom omenjala izpit iz sodne. Jaz sem pred enim letom končala medicino in delam na infekcijski kliniki z otročki.
Logiran
Angelsnoweim
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 372


« Odgovor #452 : četrtek, 03.08.2006 : 13:12:48 »

Ajmeeeeeee meniiiiiiiiiiiiii!
Kako je ovaj topik postao uzbudljiv i interesantan!
Znala sam da će tako biti čim Nina dovede Erosa...
Čitam sve vaše dogodovštine sa vajmarcima i smijem se, jer sve to potvrđuje da svi imaju prave pravcate vajmarce!
U početku je simpatično, zabavno, kad ti pas pokaže koliko je inteligentan, kad te svaki dan iznenadi nečim novim... ali kasnije baš i nije uvijek simpatično...

Npr. Allegro me svaki put iznenadi tako što ulovi bez problema i ponosno mi donese raznoraznu divljač. Pa tako , evo da nabrojim samo neke, ...pa krenimo redom:
1. tri vrapca (ptica)
2.  kos (ptica)
3. žuna (ptica)
4. pjegavi daždevnjak (vrsta gmaza, guštera, otrovan, crni sa žutim pjegama)
5. dva ježa (od toga jedan odrasli, kojeg je ubio bez problema i bez ogrebotine)
6. mačka, koju fala bogu nije uspio ubiti, jer je stao i pogledao me i poslušao moju komadu "pusti"
7. dva miša
8. štakor
9. labud

Par dobronamjernih savjeta Nini:
1. ne dopuštaj mu da spava sa vama na krevetu
2. socijaliziraj ga što više (vodi među pse)
3. uči ga da bude sam (prvo na nekoliko minuta, pa postepeno produljuj trajanje)

Jer inače će on postati vođa čopora i imat ćeš gadnih problema kad odraste. Neka te ne zavara mili pogled plavih okica i nježne srebrne dlake i par dugih klempavih ušiju i to što je tako mali i sladak... Vjerujem da si se oboružala dobrom literaturom o pasmini, i da znaš o čemu pričam, jer vajmarac zaista nije pas za početnika i jako je tvrdoglav i oštar. Tvoj još k tome ima gene pravog njemačkog vajmija, a oni su znatno oštriji i "teži" od američkih.
Dakle počni mu pokazivat who's the boss od samog početka.

Vidim, počelo je - otvaranje vrata, papanje...
Čekaj dok naraste. Inteligentni su. Pred tobom mu nikad neće pasti na pamet da otvara vrata ili grize bilo što, ali ostavi ga imalo samog, krenut će u akciju.

Allegro mi je do sad "sastrugao" tri prekidača za svjetlo, poster, nekoliko knjiga, vrata... ništa njih ne zaustavlja da uništavaju.
U početku sam i ja bila ponosna kako je inteligentan i zna otvarat sva vrata. Sad već šizim... Sva vrata je naučio otvoriti. Taka je nova fora da je provalio u kupaonicu i po cijelom stanu je rabacao i pojeo sve do čega je njegova njuška mogla doći. A kako je veliki, on se popne na prednje noge i dohvati gotovo sve!
Sad zaključavam sve sobe i izlazna vrata kad idem van (jer je par puta otvorio izlazna i prošetao po zgradi u potrazi zamnom). Ali on uvijek nađe nešto čime mi se osveti jer ne želi da odem, sad mu je nova fora da u hodnikuz uzme povodnik i baci ga na pod. Još nije počeo ga gristi, ali bude i to ukoliko bude imao prilike i volju za time. Sad sampospremila u ormar i vodilice...
Zanima me što je slijedeće, sa vajmarcem uvijek nešto novo...
Dobro došla u svijet vajmaraca!
 Cool Cheesy Cool Cheesy Cool

Ispočetka je Allegro luđački lajao kad bi ostao sam, ali evo, da se pohvalim, ustrajnošću i strpljivošću, naučila sam ga da ostane sam po pola sata do sat vremena kad odem s Normanom van, a sa Normanom može sad ostati sam i po 6 sati...
Ono što sam htjela samo Ninici reći je, sa dobrom namjerom, da mora biti od samog početka dosljedna i da odredi pravila kojih se Eros mora pidržavati za uvijek, kako se ne bi desilo da joj se život pretvori u noćnu moru jednog dana... Dobro je što ćete ići u školicu, ali i doma morate postaviti pravila kako bi vam zajednički život bio ugodan...

Javim se jo, idem sad ručati...  Wink Smiley

bye
kiki
Logiran
Angelsnoweim
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 372


« Odgovor #453 : četrtek, 03.08.2006 : 14:16:38 »

Citat
Kristina, a si ti do sedaj opazila da bi morska voda kakorkoli slabo vplivala na kožo weimijev - jaz sem pri kali opazila na glavi, kjer sem jo najtežje tuširala (ker so imeli v kampu en glup tuš) nekaj "bunkic" podobnih tistim iz mladičkastega obdobja - dlaka se na tem mestu sprime in kasneje izpade. Pol seveda zraste nova, ampak nekaj časa grdo izgleda.
Pa še to me zanima, Kristina, kako ti učiš Allegra za PZP/JZP - ali hodita v šolo, delaš z njim kar sama? Ali si imela kakšne težave, glede na to, da do sedmih mesecev ni počel ničesa v tej smeri? A delaš z njim vsak dan?
Kako pa ti časovno znese, da zletaš oba psa (ki imata ful energije), jih šolaš, raztavljaš in .. A ti sploh ostane še kaj časa za kaj drugega ? - to sprašujem, ker si sama poleg službe in Kale težko predstavljam še kaj ....



Evo me, sad sam sita, pa mogu odgovorit još na par pitanja kaj si mi postavila...

Što se tiče morske vode, ja problema sa time nisam imala. Bili smo 7 dana na moru i svih 7 dana Allegru nisam ispirala morsku vodu. Dlaka mu je i dalje sjana, koža ok. Nije posmeđio, (što sam se bojala da će se desit: sunce + more = uništena ispucala smeđa dlaka.)

Što se tiče JZP. Ne delam puno s njime. Poteškoće jesu bile dosta dugo vremena, jer mi je došao tako kasno, tako da smo i kasno počeli vježbati za JZP. Počeli smo tek prije neka 2 mjeseca ozbiljnije vježbati. Do tada je bila na 1.mjestu socijalizacija i osnove poslušnosti (sjedi, lezi, dođi i hodanje poleg)
Za JZP smo jako malo malo vježbali, jer je bio lovostaj, vježbali smo 2x jedno u 6.mj. poslije smo se više fokusirali na vježbe aporta i poslušnosti, bilo je i prevruće. Sad krećemo s ozbiljnim pripremama.
Inače, u školicu s njim ne idem, sve radim sama. Na žalost, mi u HR nemamo takve tečajeve za ptičare a lovci koji treniraju svoje pse za utakmice vrlo su škrti i kad vide da si žensko, da imaš psa sa dobrim predispozicijama za rad i kad vide da nešto i znaš, ne žele pomoći savjetom. No, trudim se sama koliko najbolje mogu. Dosta sam čitala i to primjenjujem u praksi, pa vidjet ćemo kako će nam ići na JZP, mada nikad nisam bila na takvom ispitu. Bila sam samo kod nas u HR na IPO, a taj je ispit puno blaži nego JZP u SLO.

Što se tiče vremena koje posvećujem svojim psima, hmmm, pa činjenica je da 90% slobodnog vremena provodim upravo s njima. Nisam tip da bi sjedila po kafićima ili išla po diskotekama, tako da me odlasci sa psima u prirodu ispunjavaju zadovoljstvom i ugodom. Rad s njima meni je odmor i zabava.
Dnevno imaju 3 sata šetnje, podijeljeno na 2 dijela (jutarnja i duža večernja). Vikendom to zna ispast po 4 sata dnevno, nekad i više. Odemo u lovište s prijateljem koji ima ptičarku i onda vježbamo s njima nekih 10-15 min. poslije toga, ih istrčavamo, isplivavamo, i družimo se...mada i za to vrijeme dok smo kao opušteni i dalje radimo sa psima, jer nastojimo uvijek dati maximum od sebe i izvući maximum iz pasa. A sve to pak na obostrano zadovoljstvo.
Sad imam vremena dosta za posvetit se psima, jer ne radim. Ali dok sam radila u vrtiću, bila sam isto tako min. 2-3 sata dnevno sa psima, jer mi je radno vrijeme max. 5-6 sati i radila sam čas u jutro, čas popodne, tak da sam si mogla fino organizirati vrijeme.


Huh, nadam se da sam uspjela donekle odgovorit na sva pitanja...  Cool Grin Wink Smiley

Bye,

Kiki & Allegro koji mi spava blaženo pokraj nogu
Logiran
Zobek
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #454 : četrtek, 03.08.2006 : 16:43:19 »

HVALA vsem za izčrpne nasvete !
Se bomo trudili jih čimbolj upoštevat, ker
vidim, da se drugače lahko iz malega sivčka
razvije zvita zverinica. Tongue Roll Eyes
Ker se ravno odpravljamo na morje
bom kratka, mogoče se javimo od tam,da
poročam o novih morskih dogodivščinah.

Lp vsem in hvala še enkrat Kristini in Anji ! Cheesy Grin

P.S.g. Savorgnani, hvala za opozorilo, Eros
je dobil Stronhold pred štirinajstimi dnevi kot
ste naročili  Smiley


Lp, Nina & Eros, ki radovedno opazuje kupe potovalk
pred vrati in ne razume, zakaj se nihče trenutno ne ukvarja
z njim  Grin
Logiran
Vanilla
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #455 : petek, 04.08.2006 : 09:35:35 »

Mene pa zanima naslednje : ali se vaši weimiji tudi sladkajo s smrdečimi stvarmi, kot so poginule ptice iztrebki,...?Nad našo Vanillo smo bili že parkrat razočarani in sedaj kamorkoli pridemo, najprej pregledamo okolico, da ne bi našla česa smrdljivega. Glede ležanja na postelji: mi smo jo že navadili da leži na postelji ampak zdaj poteka odvajanje, kar pa je precej težko. Ne morem si predstavljati kako bo ko bo šla v box ( če bo šla ),ker sploh ni navajena biti sama, v jeseni pa bo morala biti, saj smo v službi,hčerka pa ima počitnice. Kako bomo to izvedli mi še ni čisto jasno?!! A ima kdo nasvet - aja pa še to -kako pogosto jih razčrvičite, sem brala ,pa so različna mnenja.LP
Logiran
adhiambo
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


« Odgovor #456 : petek, 04.08.2006 : 18:21:50 »

Vanilla, Kala je bila kot mladič pravi pacek - drekci so ji ful dišali - še najbolj mačji in - človeški, ki jih je po naših gozdovih presenetljivo veliko Angry Vanillo čimprej nauči povelja spusti - ko ti uspe, da bo spustila packarijo na tleh ji daj fuuul dober priboljšek - naj se ji splača... Mi smo prišli tako daleč, da kala zdaj v moji prisotnosti ne pobira ničesar, če pa je sama... (nazadnje je pojedla eno kepo mačjega dreka, ki smo jo pobrali z vrata in pozabili v vrečki na terasi, kjer se je cel dan lepo "dišavila" na soncu - smrad iz gobca je bil tak, da mi je še zdaj ob spominu slabo).
Kar se postelje tiče se zelo strinjam s Kristino. Najbolje je da weimiji sploh ne okusijo te slasti. Kasneje jih je ful težko odvaditi (nemogoče?) Huh. Mi smo morali narediti kompromis. Imamo majhno enosobno stanovaje z vrtom, dnevne sobe torej ni in je edina kavču podobna stvar naša postelja, katera je čez dan namenjena posedanju. Kale na boks nismo navajali, se mi ideja, da bi jo imela 8-9 ur na dan v njem zaprto ne zdi sprejemljiva. Ko nas ni doma ima torej prost prehod po stanovanju in seveda tudi po postelji. Ideja je bila taka, da je Kali dovoljeno spat na postelji čez dan, ko pa gre pregrinjalo dol, je za spanje namenjen njen prostor. Z veliko truda zdaj to "približno" deluje. Zvečer gre lepo sama spat, proti jutru pa se najprej skobaca k nogam, ko pa se pričneš zbujati pa se pripuza vedno višje...  Cool Seveda smo jo skušali odvaditi da bi ponoči na posteljo sploh hodila, ampak ni šlo - eno noč sva s fantom celo posteljo ogradila s stoli, ki so gledali s hrbtiščem proti kali, pa je brez problema s svojimi petimi meseci uspela splezat čez... Shocked
Sicer smo pa z njo kar zadovoljni. Med tednom je sama doma povprečno 8 ur dnevno in ne dela večjih neumnosti. Zjutraj se je navadila, da gre samo lulat in kakat in povohljat za ene 10 min. Skrit moramo vse čevlje s paščki (lani je zgrizla celo garnituro poletnilh opank), pozimi vse rokavice, hrano s pultov, ... pa še kar gre. Pustimo ji tudi dosti varnih igrač (vrv, žvečljive kosti, kong, stare brisače), ki jih grize in nima želje po uničevanju. Zelo se je navadila na ritem in večino časa prespi - če delava cel teden dopoldan, naju v soboto kar malo čudno gleda, češ kaj zdaj težita, jaz sem mislila spat. Je pa res, da je potem ko sva doma toliko bolj živahna. Toliko še počaka, da kaj pojeva, potem pa sledi dooolg sprehod (cca 2 uri), igra, zvečer pa še malo šole. Svetujem postopno odhajanje od doma - najprej za eno uro in potem več. Mislim, da brez problema na koncu zdržijo doma normalen delavni čas in ne delajo neumnosti, če se drugače dosti ukvarjaš z njimi  Smiley.
Kristina, če sem prav razumela si Normana? sama strenirala za IPO. Bravo! Če si sebe predstavljam da bi morala sama začet šolati psa, kaj šele weimaranca bi bila prava polomija! Mi imamo res srečo, da so dobre pasje šole (lahko) dostopne, me pa moti, da v veliko, sploh lovskih šolah še vedno učijo po pricnipu kazen plus (t.j. cukanje, samozatezna ovratnica...). Midve s Kalo sva hodile v navadno šolo, bi jo pa rada zdaj sama naučila par stvari, ki ji še manjkajo, da bi šla spomladi delat še tečaje za PZP in kasneje JZP. Zato me zanima kako točno zgleda vaja aport za ptičarje- ali se mora s "plenom" pred tabo usest in sam spustit plen pred noge - ali mora počakat da mu ga ti vzameš? Pol gre pa normalno okrog tebe na poleg?
Sicer se mi zdi da je še posebej pri weimarancih pomembno šolanje s pozitivno motivacijo. Cheesy Mi zdaj prakticiramo en nov princip, po katerem psu "nastaviš" okolišline in čakaš, da začne ponujati različna vedenja, nagrajuješ pa samo tisto željeno vedenje, ki ga pes zato prične ponavljat. V ozadju je psihološki učinek na psa, ki ima občutek, da sam aktivno sodeluje in soodloča pri šolanju  Cool(kar se mi zdi da je za weimaransko dušo zelo pomembno). Pri tem ne gre za to, da bi te pes skušal domirat ali uveljavljat svojo voljo (pes popolnoma zaveda, da si ti tisti, ki si vir vseh njegovih dobrot in veselj), ima pa možnost odločanja ali bo delal tisto, kar mu prinaša korist ali bo pač delal kaj drugega, kar ti ignoriraš. Stranski učinek takšnega učenja je, da pes dela z entuziazmom in te dejansko "prosi" da lahko še kaj pokaže, saj se ne čuti obremenjenega s tem da stalno nekaj  mora, da mu stalno nekaj težiš in vsiljuješ. Pri klasičnem šolanju se namreč pogosto dogaja, da pes sicer dela, ampak brez duše, kot nekakšen robot. Pozablja se namreč na čustveno komponento pasje osebnosti, ki je zelo pomembna. Princip deluje neverjetno dobro!  Cheesy
Upam, da bodo teli nasveti komu koristili in da nisem bila predolga Huh,
lp, Anja
Logiran
efica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 456


« Odgovor #457 : sobota, 05.08.2006 : 17:47:30 »

Lep pozdrav vsem!
Vam moram povedat, da je res zabavno brati vase weimarske dogodivscine Cheesy
Zobek, ali ste mogoce na morju v Sv. Ivanu na Hrvaskem (blizu Umaga)...? Ker sem jaz v četrtek tam na nekem vrtu ze v mraku opazila malega weimarca Shocked Sem se morala kar zadrževat, da nisem vdrla na tuje posestvo Wink

Zanima me, če je mogoče že kdo od vas ugotovil, kako se dokopati do knjige Weimaraner Ways? Zdaj naj bi izšla nova dopolnjena izdaja, ampak bi bila jaz tudi s staro zadovoljna.

Uživajte s svojimi sivimi duhci Wink
Logiran
PEGEC
novinec
*
Sporočil: 31


« Odgovor #458 : nedelja, 06.08.2006 : 19:31:19 »

Ljubitelji weimarancev! Cheesy
Na vse povedano od raznih udeležencev, ne morem kaj, kot pa da povem nekaj resnic o weimarancih, posebno sedaj, ko se je po moji zaslugi povečalo število weimarancev v Sloveniji kar za 11 novih sivih duhecov.
Predvsem ne delajte iz weimarancev posebneže, ki zahtevajo posebno vzgojo in pozornost. Weimaranec se po karakterju in svojih potrebah ne razlikuje bistveno od ostalih kontinentalnih ptičarjev, je le malenkost bolj oster in potrebuje nekoliko več družbe oziroma pozornosti. Tudi igra se rad z vsemi drugimi psi, ostali psi pa se z njim, pa čeprav ima drugačno barvo oči prav lepo igrajo, seveda če je pravilno voden in vzgojen. Kot pa sem že rekel, je od vseh lovskih psov najbolj agresiven, toda s pravilno vzgojo naredimo iz njega lahko pravo "ovčko". Sam sam ostrost psičke omejil samo na to, da čuva avto in svoj teritorij - hišo. V izogib vsakeršnih težav pa ga ne smemo nikakor vzpodbujati v ostrosti in agresivnosti, ampak vedno samo umirjati. Tudi vzgojo in šolanje priporočam opravljati po možnosti v tečaju, saj se pes tam socializira in navadi na druge pse in tuje ljudi. Pred tečajem pa je dobro, da že uboga osnovne ukaza, pri učenju in tudi kasneje pa je terba biti vedno dosleden - torej če pes ve kaj pomeni SEM, in mu to ukažete, morate vedno vztrajati, da to tudi naredi.
Vsak kontinentalni ptičar pa je dober in ne počenja neumnosti samo, če je utrujen, zato poterbuje vsak dan dolg sprehod in naj vsak dan tudi kaj dela - vaje, učenje ... Ne smete smatrati, da je poteg s samozatezno verižico mučenje živali, ampak mu samo brez "batin" povemo, da nekaj dala narobe. S pohvalami pa je tako, da obstajajo zaenkrat tri različice pohvale:
- za vsako pozitivno narejeno vajo, psu damo za kratek čas njegovo najljubšo igračko in ga pustimo da se poigra
- za nagrado dobi najljubši prigrizek - briket, klobaso, ....
- za nagrado ga intezivno, iskreno in ljubeče pohvalimo
Osebno menim, da nobena od metod ni boljša ali slabša, uporabljam pa tretjo, saj kot lovec ne morem med lovom metati psu žogico ali ga kar naprej krmiti, potem pa od njega zahtevati, da spolnim želodcem še naprej dela. Torej osebno smatram za najprimernejši način pohvalo, ki pa res mora biti pretirano strastna in iskrena.
Pse po možnosti učite v skladu z navodili, ki jih boste "potegnili" iz pravilnikov www.lkd-drustvo-celje.si ;strokovna pomoč, - program osnovnega šolanja lovskih psov in iz www.pticarji.net, kjer poiščite pravilnike za pomladansko in jesensko vzrejno preizkušnjo. Predlagam pa vam, da se vključite v Društvo ljubiteljev ptičarjev, kjer boste dobili obilo koristnih nasvetov.
Moj prijatelj in vzornik, večkratni državni prvak v delu s ptičarji mi je na vprašanje, ali je mogoče ptičarja vrhunsko izšolati brez kazni, odgovoril, da je to mogoče, vendar on takega psa še ni imel. Torej kazen mora obstajati, vendar pa je pri tem potrebno imeti ostro postavljeno mejo. Kazen je že močnejši poteg zatezne verižice, okaranje psa z grobim glasom, ignoriranje za določen čas, ponavljanje vaj, ki jih pes sicer obvlada ne dela pa jih rad, nikakor pa sem ne sodi fizično kaznovanje.
Če ste dosledni pri vzgoji psa, bo on dobro vedel, da ni ravnal prav, če boste v pravem trenutku in pravem tonu povedali FUJ, ali kakšno drugo povelje. Ne sme pa se ta FUJ uporabljati kar naprej in v različnih tonih, saj se potem pes navadi na to, da vi kar naprej govorite fuj, posledic pa ni nobenih. FUJ mora pomeniti brezpogojen konec nake nezaželene aktivnosti in pes mora po tem pričakovati novo povelje iali pohvalo, ker vas je poslušal.
Blata, kakecev in kamenja pes nikakor ne sme jesti, saj običajno sledijo neprijetna srečanja z veterinarjem. Zato mora poleg odpoklica med prvimi ukazi, ki jih pes brezpogojno izvršuje biti tudi ukaz FUJ.
Če vam pravilno vzgojen in voden pes naredi kakšno škodo ali podobne "vragolije", morate vedeti, da je bil pes za svojo starost predogo sam, ali pa ni imel dovolj sprehoda - fizičnih aktivnosti. Sprehod seveda ne smemo meriti na uro, ampak na pretečene kilometre. Pri tem je vsekakor potrebno upoštevati starost psa. Če imate psa na vrvici, bo moral sprehod trajati 3-4 krat daljše, kot pa če psa spustite iz vrvice, to pa seveda naredite lahko samo, če vas pes brezpojno uboga na odpoklic - tudi če steče za divjadjo.
Upam, da vam nisem preveč zagrenil navdušenja do svojih ljibljenčkov, moj namen je bil samo pomagati, kako z weimaranci čimveč uživati in jih še bolj vzljubiti.
LP
PEGEC
Logiran
adhiambo
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


« Odgovor #459 : ponedeljek, 07.08.2006 : 08:47:23 »

Z zgoraj napisanim se večinoma strinjam, razen z naslednjim:
Citat
Ne smete smatrati, da je poteg s samozatezno verižico mučenje živali, ampak mu samo brez "batin" povemo, da nekaj dala narobe... Kazen je že močnejši poteg zatezne verižice, okaranje psa z grobim glasom, ignoriranje za določen čas, ponavljanje vaj, ki jih pes sicer obvlada ne dela pa jih rad, nikakor pa sem ne sodi fizično kaznovanje.
Verjamem, da se da vsakega psa (tudi ptičarja) vrhunsko izšolati brez zatezne ovratnice. So pa te metode še precej nove in na višje ravni šolanja šele prihajajo. Omenjeno je ignoriranje psa, ki se smatra ne kot pozitivna kazen (dodatek neprijetnosti) ampak kot negativna kazen (odvzem prijetnosti, torej naše pozornosti) in gre dobro v korak s pozitivnim nagrajevanjem. Mislim, da je za averziv, če je v skrajni sili že potreben, potrebno uporabiti nekaj, česar pes ne poveže direktno z vodnikom (npr. ovratnica z vodenim curkom). Kar se tiče samega cukanja sicer ne menim, da gre tu za ne-vem-kakšno mučenje živali, je pa to vsekakor fizično kaznovanje, ki v psu vzbudi negativna čustva (tesnobo, nesigurnost). Zdi se mi zelo težko povprečnega tečajnika naučiti, da bi znal potege pravilno dozirati res samo takrat, ko so potrebni. Kaj hitro se lahko potem zgodi, da pes dela zaskrbljen in obremenjen s tem, da ne bi kaj naredil narobe, kot pa z veseljem, da bo dobil nagrado. Tudi delanje vaj, ki jih pes ne mara za "kazen", se mi zdi tako tako, saj obstaja nevarnost, da pes poveže ostale vaje s tem in tudi njih več ne dela z veseljem.
Kakorkoli, ne želim nikogar prepričevati, kaj je prav in kaj narobe, gre zgolj za moje osebno mnjenje. Vsekakor je šolanje zelooooo pomembno in tudi zelooo zahtevno za lastnike (zato se ga ne moremo kar tako lotiti sami na dvorišču). Če hočemo dobiti dobre rezultate, (katerekoli metode se pač poslužujemo) potrebujemo veliko potrpljenja, doslednosti in predvsem dobrega učitelja!
Lp, Anja
Logiran
PEGEC
novinec
*
Sporočil: 31


« Odgovor #460 : ponedeljek, 07.08.2006 : 12:21:26 »

To kar sem napisal in tudi zagovarjam je plod mojih 30 letnih izkušenj, predvsem pa posvetovanja z vzreditelji, ki imajo tudi po 50 let izkušenj. Ne nameravam vnaprej oporekati novim pristopom, toda dokler "jamrate" kakšne težave imate pri vzgoji, sem vam hotel pomagati s starimi preizkušenimi metodami.
LP
PEGEC
Logiran
gelwox
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #461 : četrtek, 10.08.2006 : 22:52:03 »

oj , pozdravljam vse weimije, forum spremljam ze dalj casa, javljam se pa prvic. Imam Arta , samca, starega 3 leta, ki pozdravlja vse svoje vrstnike. Moj pes ima skoraj vse karakteristike weimijev, ki ste jih opisali. Zelim pa si, da bi bili lastniki in simpatizerji  / ne glede na staz/ bolj strpni  in uzivali v veselju nasih ljubljencev in nas samih. Pa lep pozdrav vsem!
Logiran
efica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 456


« Odgovor #462 : petek, 11.08.2006 : 15:44:43 »

Pozdravljena gelwox in Art!
Lepo, da si se oglasil Wink
Kje pa si ti dobil svojega Arta?
Če imaš možnost, bi bilo fino, če bi pripopal kakšno slikico Smiley
lp
Logiran
gelwox
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #463 : petek, 11.08.2006 : 20:12:38 »

Vcerajsnja pozna ura je najbrz kriva, da sem psa pomladil. Star je namrec 4 leta (5.6.2002). Prisla sta pa skupaj z bratcem Tajem (Aran) iz Ceske. Nekaj slikc pa na naslovu http://gelwox.moj-album.com/

Logiran
Angelsnoweim
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 372


« Odgovor #464 : nedelja, 13.08.2006 : 12:42:24 »

oj , pozdravljam vse weimije, forum spremljam ze dalj casa, javljam se pa prvic. Imam Arta , samca, starega 3 leta, ki pozdravlja vse svoje vrstnike. Moj pes ima skoraj vse karakteristike weimijev, ki ste jih opisali. Zelim pa si, da bi bili lastniki in simpatizerji  / ne glede na staz/ bolj strpni  in uzivali v veselju nasih ljubljencev in nas samih. Pa lep pozdrav vsem!

Haj, gelwox! Dobro došao u naš mali "weimaraner world"!
Veselim se dopisivanju i izmjeni iskustava o našim najdražim sivim duhovima...
Nadam se da ćemo se svi upoznati i družiti na jesen... Baš se veselim!

Lijepi pozdrav iz Hrvatske,

Kristina & Allegro
Logiran
Strani: 1 ... 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 ... 155   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines