mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 15.08.2024 : 14:21:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: shih-tzu - čvek - arhivska tema
Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 ... 44   Dol
Natisni
Avtor Tema: shih-tzu - čvek - arhivska tema  (Prebrano 87853 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
inge
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


« Odgovor #465 : nedelja, 04.12.2005 : 11:12:29 »

Na razstavah sem marsikdaj opazovala, kako se pes obnaša - mojega je vse okrog zanimalo (sodnik najmanj) nekateri pa so tako apatično ležali na česalni mizi cel dan. Ok - pač razstavni psi z dolgo kilometrino. Najbolj pa me zbodlo v oči, ko je kak razstavljalec psa z razstavne mize pri sodniku postavil na tla tako, da ga je prijel za rep in razstavno vrvico in ga postavil dol kot škatlo. Pri naši kilaži bi se naš zadrgnil okrog vratu - pa ni debel pes, ampak normalna kilaža 7,5 kg. Kot bi imel lutko na štriku. Da se o špricanju in lakiranju ne menim. Potem, pa se pes čoha ali pa ima alergije.
To je moje videnje enega dela razstav, ki moram reči, da me je zelo motilo - boljše pa itak ne bo, ker gre ta smer samo še naprej. Sem namreč tip, ki me moti vsako pretirano špricanje in parfumiranje tudi pri ljudeh, zato tudi  na svojem psu tega ne morem izvajati.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #466 : nedelja, 04.12.2005 : 11:58:57 »

Ok, samo kakšni ljudje pa so potem tile sodniki, da podpirajo degeneriranost in slabo stanje psov? Tudi pri drugih pasmah, kjer je zaradi lepotnih idealov totalna zdravstvena katastrofa. Jaz se ne bi mogla sprijazniti s takšno vlogo.
A je dobival Sami slabše ocene zaradi tega, ker je svobodni shih-tzu? Verjetno se je poznalo na dlaki, da je divjak, samo kašna je razlika potem v ocenah? Meni se zdi, da so vedno vsi odlični....heheeh


Lp
Logiran
inge
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


« Odgovor #467 : nedelja, 04.12.2005 : 13:23:22 »

Naš Samči je dobival same odlične ocene, bila sva na dostih razstavah, res pa je, da sva "padla" v konkurenci z Italijani. Sicer pa je to moj prvi šicu in pri nakupu nisem razmišljala o razstavah, ker sem rekla, da se s tem ne bom ukvarjala.  Moja pasma je bokser, kjer se tudi bolj počutim doma in kjer imam dolgoletne izkušnje. Prehod na dolgodlakega psa je bil zame rahel "šok", sploh v smislu razstav, kjer je čisto drugi sistem razstavljanja. Ker sem imela srečo in vso podporo Samijeve vzrediteljice sem se poskušala maksimalno učit in spoznavat pasmo, za vsak slučaj, če bo čez kakih "10 let"  spet kaka želja po ši cuju in mi bo potem malo lažje - sploh glede nege in vzdrževaja dlake - tu nisem imela čisto nobenih izkušenj - totalna nula. Saj če gledaš bokserja glede dlake je super simpl pes. Tudi karakterno sta zelo različna. No zdaj vemo za spoznanje malo več, ker to, da znaš psa počesat, še ne pomeni, da znaš o ši cujih vse. Bom pa ostala oboževalka vseh (postriženih in nepostriženih) in spremljala dogajanje v tem kosmatem pasjem svetu.
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #468 : nedelja, 04.12.2005 : 13:32:13 »

Saj v tujini - Anglija, Skandinavija je popolnoma drugače glede razstav; npr. v Angliji naredijo psu čisto navaden čopek, brez mašnice, dlaka je lepo negovana - ne pa polakirana; vidi se, da so psi veliko vzunaj ... Pri nas pa delaju revčkom večnadstropne skulpture - in temu potem rečejo čopek. Zakaj? To so izumili američani; da prekrijejo slabo glavo. Ampak pravi sodniki se temu ne pustijo preslepiti; nekateri celo zahtevajo, da lastnik psu podre čopek in potem pride nazaj v ring. Ko sem lani na Mariborski razstavi delala zapisnik; sem to doživela sama; sodnica je temeljito tipala glavo, lastnica Čehinja - pa je zraven "težila", da naj vendarle pazi na čop, da ga ne bo uničila. No in pod tistim čopom ni bilo nič; le majhna, netipična glava.
Pogosto se zgodi, da na razstavah ne sodijo pravi poznavalci pasme - in se jim pač zdi, da je kilometerska dlaka najpomembnejša. Vendar se pri psih, ki jo prav vlečejo za sabo vidi, da ne hodijo ven - nekateri pa so zaprti v kletkah.
Ja Inge - tudi jaz sem velikokrat na razstavah videla, kako dvigujejo psa za rep; kako jih potem zaprejo v kletko in tam pustijo cel dan ... (Marsikarteri pes mora v mali kletki tudi lulati in kakati - ker jih pač ne peljejo ven - lahko bi s vevendar umazali!!!)
To je res grozen del razstav; bi se pa z veseljam udeležila kake dobre  v tujini; ker so res prava paša za oči - in je marsikaj drugega veliko bolj pomembno kot dlaka.
Felina - to si zelo dobro povedala glede misične mase; to se vendar vidi, če je pes aktiven ali ne. Pri moji Luni so vedno hvalili prsni koš - malo ima zraven genetika - največ pa vsakodnevni šport. Enkrat jo je ena vzrediteljica dvignila v naročje - da bi se malo pocrkljali. In je takoj rekla - uf kako je težka, to je pa prava "bajsika". Potem pa jo je pretipala in se takoj popravila - da so jo same mišice.

To pa dobro vem kako se fantki non-stop držijo lastnic in jih sledijo; pri nas je pa vedno varnostna razdalja na sprehodih; ko pa je res zmatrana gre pa spat čim bolj stran od nas ... No, potem pa seveda zleze na posteljo, kjer dočakamo jutro ... Wink
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #469 : nedelja, 04.12.2005 : 19:43:27 »

V čem pa je fora teh Italijanov? Se opravičujem, ker postavljam mogoče neumna vprašanja, ampak me malce zanima kakšno je dogajanje na razstavah...firbec pač, in o razstavah nimam pojma, razen tega, da jih grem gledat in se naslajat.

Inge...upam, da me prej niste napačno razumeli...sem malo vprašanje čudno zastavila...hotela sem vprašat, če se ja kaj poznalo na ocenah, da Sami ni bil samo stanovanjski pes, v primerjavi s konkurenco (moje vprašanje pa je zvenelo, kot da sem Samija obtožila slabih ocen  Sad ). Kako pa to, da ste si omislili shih-tzuja? No, vsaj podobnost z bokserjem je v gobčku... Wink

Lp, Tina



Logiran
majchi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 268


« Odgovor #470 : nedelja, 04.12.2005 : 22:31:25 »

hmm...spet imamo probleme z dlako  Undecided dlaka je začela odpadat (bolj kot ponavadi).počešem jo vsak dan in vedno gre dosti dlake stran.zdi se mi tudi da ima vedno manj dlake.po tačkah,glavi in ritki jo je še vedno tolko kot prej,po telesu pa je že skoraj oguljena.nevem kaj bi bilo lahko vzrok.hranim jo s hillsom (lamb & rice) in po nekaj tednih odkar jo hranimo s to hrano je dlaka spet dobila lesk,zdaj pa spet problemi.ima kdi kakšno idejo?
Logiran
inge
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


« Odgovor #471 : nedelja, 04.12.2005 : 23:01:53 »

Felina - ši cuja si je zaželel moj sin, ki je videl šicuja pri kolegih, ki so tudi imeli bokserje. In potem je stalno rekel: mama, če bomo imeli še kakšnega psa, bomo imeli ši cuja in potem je mama nekaj let govorila: ne ši cuja pa ne, ker jaz ga ne bom česala.  In potem zvem na eni razstavi v Zagrebu ali kje že, da je Korča breja in nekaj časa potem je bil že pri nas. To je skrajšana verzija. No, zdaj pa ga imam jaz na "puklu", ker si s sinom nista v najboljših "odnosih", vsaj takrat ne, ko sem jaz doma.
Glede razstav pa je žal tako, da se tam pojavljajo pravi profesionalci,(to pa postaneš z leti) psa moraš imeti res dobro pripravljenega in streniranega, da stoji lepo na mizi in ringu - poleg frizure. Sicer pa smo bili zmeraj eni in isti. Italijani, čehi(ali tu nekje), dve gospe iz Hrvaške, midve z ga. Anito, pa tu pa tam še kdo iz Slovenije. Pri nas bokserjih je malo bolj pestro - je več držav zastopanih - to govorim za Slovenijo. Tudi na hrvaškem ni bilo drugače. Moj poblem je pač bil v tem, da mi je dobil  2 x vročinsko alergijo in si je čisto brke počohal ( sem dobila neko kremo na veterinarski, pa mu je še prostanek dol padel) potem pa še mladički bokseji - samo 5 minut pa mu je manjkalo pol repa. Saj ga nisem mogla ločit od mladičkov, ker se je hotel sam igrati z njimi in je delal tako gužvo, da sem ga morala spustiti k njim. In bokser je bokser - prijazen, vendar grob pri igri.
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #472 : nedelja, 04.12.2005 : 23:16:12 »

Majchi - jat ti predlagam, da zamenjaš hrano, ter da kupiš npr. Biotin tablete (dobre so od Canine), ali Pfeizerjeve vitamine, ter da k hrani začneš dodajati sončnično ali olivno olje; ter občasno ribje olje. Tudi dodajanje pivskega kvasa je zelo učinkovito. Pa Missing link nikoli ne zataji ... Jaz ga začnem dodajati puncam po gonitvi (ponavadi takrat intenzivno odpada dlako) in nikoli nimamo težav; dlaka je gosta in sijoča.
Sicer pa je vzrokov za odpadanje lahko več - če se ne bo ustavilo se nujno posvetuj z veterinarjem. Lahko pa ji ne paše tudi šampon s kateri jo kopaš ... Katerega pa imaš?


Felina - Italjanski Shih Tzuji imajo ponavadi skoraj "čudežno" dolgo dlako; visoke čopke, pa visoke noge Tongue, pa "lepo" so "pospravljeni" v kletki ... Seveda pa vedno obstajajo izjeme! Imam pa jaz enega razstavljalca iz te države prav na piki; svoje pse dviguje za repe, jih cel dan ne pelje lulat, če se pa kateri upira res dolgemu urejanju, mu pa jasno pokaže, da to ni prav. Angry Angry Angry
Logiran
inge
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


« Odgovor #473 : nedelja, 04.12.2005 : 23:41:48 »

Me veseli, da ste tudi ostali opazili takšne "cvetke" z razstav. Če malo bolj gledaš vidiš svašta. Čeprav je pes mali, se z njim ne bi smelo tako delati. Sploh oni, ko jih imajo več s sabo, jih imajo  kot paketke na pošti.
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #474 : nedelja, 04.12.2005 : 23:53:53 »

Smo opazili!!!!!  Mene to že dolgo mori - ampak ne vem, kako bi se to dalo preprečit. Razen, da se prepriča ljudi, da ne kupujejo mladičkov pri njih. Toliho groznih stvari se dogaja s to čudovito pasmo in pogosto mi je žal, da je tako popularna. Vsi tisti preprodajalci, farme, kletke, pa zavrženi kužki ... Cry Cry Cry

Tisti psi na razstavah, sploh nimajo - za Shih Tzuje tako značilnih - iskric v očeh; niso zvedavi, energični. Ampak vdani v usodo ždijo notri ... Cry Cry Cry

Ima kdo slučajno kak predlog?
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #475 : nedelja, 04.12.2005 : 23:57:29 »

Tia mislim da se tole ne dogaja samo z shih-tzu-i, temvečk v večini malih pasem.
No sicer pa mislim da so Italjani itak razred zase - saj njim psi zgleda služijo le za neko dokazovaje in mislim da psov v večini ne marajo tako kot bi jih mogli....
O italjanskih vzrediteljih je tako v večini možno slišati prave litanije - mi pa se ob tem samo zgražamo. Mislim da je tukaj težko karkoli narediti, saj na koncu je tako da vsak skrbi za svojega psa kot misli da je prav (čeprav mislim da si oni v teh teorijah ravno niso na jasnem) - ŽAL!
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #476 : ponedeljek, 05.12.2005 : 00:09:58 »

Nelly vem, da je tega ogromno in za vse mi je grozno!!!!

Ampak nekje je treba začeti in jaz osebno "začenjam" pri Shih Tzujih; tudi pri zavrženih psičkih te pasme se potrudim pri iskanju novega doma in intenzivno vključim v to; kar pa ne pomeni, da mi je vseeno za druge pasme, sploh ne, in tudi nisem "omejena" samo na Shih Tzuje, grem tudi v Gmajnice sprehajat ...

Ciljala sem na to, da je treba krepiti ozaveščenost kupcev - in potem bi bilo posledično takih primerov mogoče  manj; saj ne bi imeli "odjemalcev".

Zanima me kaj vi naredite, ko na razstavah vidite tako grozno početje; oz. kaj bi bilo treba narediti? Jaz sem tistemu Italijanu povedala svoje, pa me je le nekam poslal ...
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #477 : ponedeljek, 05.12.2005 : 01:01:09 »

Se strinjam z napisanim in zelo pohvalno in lepo od tebe da tako pomagaš!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #478 : ponedeljek, 05.12.2005 : 12:34:37 »

uf, me dva dni ni na forumu, pa sem zdaj morala kar nekaj časa brati...

Ja, razstave so pesem zase... Tudi jaz sem Taro peljala na par razstav, pa se nisva dobr počutili, zato sva po nekaj odličnih ocenah nehali... Sodniki so druga pesem. Ponavadi niso strokovnjaki za šicuje, temveč all-rounderji, kot pravimo... Se pravi, imajo licenco za sojenje milijon pasem. Nobene pa ne poznajo v nulo. Toda organizatorji razstav imajo takšne sodnike najraje, ker lahko na eni prireditvi sodijo deset pasem. S tem si znižajo stroške organizacije. Šicuji so pri nas na razstavah zastopani v tako majhnem številu, da skoraj nikoli ne dobijo sodnika specialista. Zato večinoma zmagujejo ameriški šicuji, ki se zelo hitro gibajo, so spedenani v nulo in se dlaka za njimi vleče, ker ves čas živijo v kletki, ker naredijo "lepši" vizualni vtis na neveščega sodnika. Ko pa sodi specialist za pasmo, je pa druga pesem. Samo potem običajni zmagovalci delajo "samomor" v ringu, ker jim dober sodnik potala prav dobre ocene... Tako je bilo tudi takrat v MB, ko je bila zapisnikar Tia in pa na prejšnjem Cacibu v Lj, ko je bila specialna razstava tibetanskih pasem. Nekaj podobnega bo verjetno tudi na naslednjem Cacibu Lj, ker sodi res dober sodnik iz Švedske.

Sama sem že bila na razstavah v Angliji in na Švedskem. Sploh se jih ne da primerjati z našimi razstavami. Šicujev je bilo okrog 80, sodnik je bil specialist, res si je vzel čas za vsakega psa, sami psi pa so popolnoma drugačni od tega, kar zmaguje pri nas. Seveda so zelo negovani in imajo lepo dlako, ampak so mišičasti, samozavestni, radi se razstavljajo, kar ti veliko pove o njihovih skrbnikih. Nihče, prav nihče pa svojega psa ne dviguje za razstavno vrvico in rep... Ob takšnih prizorih se mi bruha... Na žalost pri nas v srednji Evropi  prevladujejo druge manire. Obe evropski razstavi (Tulen in nekje v Nemčiji) letos sta bili živ obup. V Tulnu sem bila prisotna, za drugo sem pa slišala. V Tulnu so bili od vseh prijavljenih psov (kakšnih 30-40) samo trije klasični šicuji (med njimi tudi sestrica od Lune, Tiine psičke), ostalo pa so bili sami ameriški psi v italijanskih, čeških ali ruskih rokah. Zmagal pa je najbolj netipičen in ameriški od vseh - pes iz Bangkoka!!!! Razlog? To sem izvedela na Danskem (sodnik je bil Danec, zato je bil to še toliko večji šok). Baje sodnikova sestra v Bangkoku kupuje svoje pse....

Razstave so večinoma velika kuhna. To pa zato, ker so nekateri zafrustrirani posamezniki obsedeni z zmagovanjem in nabiranjem pokalov. Pri tem jim sploh ni pomembno, ali imajo tipičnega psa ali ne. Ga bodo že tako sfrizirali, da bo izgledal tipično... Potem pa takšni psi zmagujejo, ker so ful dobr natrenirani za v ring, jih uporabljajo v vzreji in nam ljubi tipični šicu počasi izginja...

Toda, več kot nas bo pravih ljubiteljev te pasme, večje bodo možnosti za drugačno vzdušje v ringu!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #479 : ponedeljek, 05.12.2005 : 12:41:34 »

Glede tega, ali so samčki za ženske, samičke pa za moške... Meni se pa zdi nekaj čisto drugega... Ženske smo veliko več v kuhinji kot moški, pripravljamo hrano, futramo živali, otroke, odrasle... Skrbimo za dom, red, čistočo, pedenamo živali in ljudi, zato se naši ljubljenčki veliko bolj zgledujejo po nas... A ni smešno, da vsak od vas, ne glede na to, ali ima samičko ali samčka ugotavlja, da je pes veliko bolj z žensko? To nima veze s spolom psa ali človeka, temveč s tem, kaj kdo počne. Moški so pač večinoma v tisti drugi skupini ljudi in živali, ki se pusti pedenat, zato sami psi od njih nimajo toliko profita, kot od žensk, ki so v njihovih očeh vir vseh dobrot...

Ženske tudi malo več cartamo in se ukvarjamo z otroci in psi. Imamo pa tudi psom prijeten višji glas kot moški. V pasji šoli se psi veliko bolj odzivajo na višji, ženski glas. Inštruktorji moškim ponavadi svetujemo, naj se s psom sporazumevajo z bolj dinamičnim, višjim glasom. Ponavadi brundajo, pes pa jih ne upošteva. Tudi kakšne ženske z nižjim glasom imajo podobne težave.

Mislim, da je so ti dejavniki veliko bolj upoštevanja vredni. Ne moremo posploševati in reči, samčki za ženske in obratno. Seveda je tudi med moškimi marsikatera izjema (predvsem spretni kuharji), ki jih psi naravnost obožujejo.

Tia, tvoja Luna pa je v vseh pogledih izjemna. Mislim, da ima največ lovskega nagona od vseh šicujev, kar jih poznam, zato je tudi tako samostojna na sprehodih. Ima takrat pač več profita od šarjenja po grmovju kot od tebe... Seveda v kuhinji je pa druga pesem!!!
Logiran
Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 ... 44   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: shih-tzu - čvek - arhivska tema
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines