Hej Kimi - ja sem slišala, da je bil pravi zbor Shih Tzujev pri Zaninoviču
, škoda, da se nisva videli.
Upam, da se kdaj srečamo; tudi mi smo kar pogosto na vašem koncu; največkrat v Litiji, občasno pa tudi v Zagorju.
Joj, tole s praskanjem je bil pa kar dolgotrajen proces; Luna sicer nikoli ni imela hudih težav ali npr. kožnih vnetij zaradi praskanja, je imela pa vsake toliko časa dneve, ko jo je vse srbelo. Mislim, da smo zdaj zadevi prišli do dna, moja predvidevanja pa sta potrdila tudi veterinar in homeopat. Skratka Luna naj bi imela alergijo na pike (npr. bolh, komarjev, mušic ...), ter na cvetenje določenih trav. No in v času tega cvetenja naj bi bila bolj občutljiva na določene vrste hrane; npr. piščanca ali govedino. Se sliši kar zakomplicirano, ampak ni tako grozno.
Dr. Zaninovič mi je svetoval, da naj ji v času, ko se ji pojavijo težave (spomladi in zgodaj jeseni) dajem dietno hrano.
Sicer je pa tako, da je alergija na boljšje pike najpogostejša alergija pri psih; dovolj je že en pik in hudo praskanje se pojavi. Redno dajanje ampul npr. Frontlina ne prepreči pikov, poskrbi le, da potem bolha umre oz. se ne razmnožuje naprej. No, jaz jo zato občasno "nadišavim" še z eteričnimi olji, sicer je pa pri nas zelo učinkovit Plivasept šampon - v času, ko ima težave, ji z njim vsak večer operem trebušček in tačke, ali pa namažem mesto, kjer se praska. K prehrani ji dodajam tudi pivski kvas in ostale dodatke (npr. Missing link, biotin) ki so zelo učinkoviti.
Sicer je Kalsang rekla, da naj Shih Tzuji ne bi bili podvrženi kožnim težavam - ampak vecina psičkov te pasme, ki jih jaz poznam, imajo obdobja, ko jih kaj srbi, nekateri posledično dobijo huda kožna vnetja.
Vzrokov je pa več; od zamešenih analnih žlez, menjavanja dlake (izpadanja podlanke), hormonskih zadev (npr. pred in po gonitvijo), alergij na pike, hrano ... Možna je tudi alergija na konzervanse v briketih ... Najbolje, da si prebereš temo o alergijah.
Nutro se pri nas sploh ne obnese, nekaj mora biti notri, da Luni ne paše. Tudi od prijateljice Shih Tzu se po njem začne čohati.
Kako ugotoviti alergene? Če sumiš, da je za težave kriva hrana, je najbolje, da imaš psičko nekaj časa na izločevalni dieti (tudi o tem si več preberi v rubriki: kožne težave), sicer si pa zapisuj kdaj se praska (kater letni čas, po sprehodu ...). Pa preden se česarkoli lotiš, se prepričaj, da psička nima polnih analnih žlez, bolh ali notranjih zajedalcev.
Lp