mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 14.11.2024 : 21:22:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 488488 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
lapi
novinec
*
Sporočil: 40

« Odgovor #420 : ponedeljek, 13.12.2004 : 13:59:07 »

Deteljica in Simon- ne govorim, da se strinjam z mejo 8 let, govorim le o pravilih, ki so napisana in se jih (baje) naj bi drzali Cool.
Ravno tako, kot ne mormo nastopat s psi mlajsimi od 15 mesecev na agilitijih, pa ceprav vsi pridno treniramo ze veliko prej. Pravila so pac pravila, po moje bi mogla bit brez izjem in veljati za vsakogar. Ko jih bomo spremenili, bo pac drugace... Wink
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357

« Odgovor #421 : ponedeljek, 13.12.2004 : 14:27:09 »

Ampak recimo, da je za tisto starost 15m ( naša pravila)oz mednarodno določeno 18 mesecev(mednarodna pravila) nekaj obrazložitev, čeprav bolj ubornih , npr naj bi se rastne reže zarasle do 1 leta in potem tri mesece , da se pes nauči...pripominjam , da tudi tu ni nobene raziskave , ki bi nedvoumno potrdila , da pasji otroci ne smejo "skakati gumitvista", ker to dokazano kvarno vpliva na njihovo zdravje..
za magičnih 8 let pa sploh ni nobene strokovne razlage- vsaj jaz jo ne poznam...in kaj v konkretnem primeru- vzrejna komisija je očitno mnenja, da je psica  primerna za vzrejo (jaz se sicer zelo strinjam, drugače ne bi parila  Grin), in v PRAVILIH, ki se naj bi jih vsi držali,  piše, da o tem odloča vzrejna komisija....če torej parimo psice z veljavnim vzrejnim dovoljenjem se torej povsem držimo veljavnih  pravil  Cheesy in če bi kdo zaprosil za vzrejno za psico ,ki ima 12 let in dobil vzrejno  :obi se prav tako držal pravil Cool....kot v starih časih , ko si zaprosil za nadštevilčno leglo in dobil slavne rodovnike...dokler se ni celo kinologom , ki ljubijo "administrativna prvaila" posvetilo, da so bila ta pravila neumnost in so jih spremenili. Na kvaliteto 7.8 in nadljanjih "nadštevilčnih" mladičev pa postopek ni vplival ne prej , ko je bilo potrebno posebno zaprosilo, ne sedaj, ko je zadeva avtomatična- enako velja tudi za omenjeno debato. Cool
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #422 : sreda, 15.12.2004 : 09:22:52 »

Simon,

čar standardov je v tem, da jih moraš vedno prebrati do konca. Ne samo pri borderjih, temveč pri vseh pasmah. Tako predzadnja alineja standarda pravi:
Napake - vsak odmik od zgoraj naštetih točk je potrebno obravnavati kot napako, pri čemer je pri oceni treba upoštevati težo napake.

To v bistvu pomeni, da modro oko ni prepovedano, temveč je napaka. Prav tako, kot ni prepovedan previsoko nošen rep, manjkajoč zob ipd. So pa to napake. In s poznavanjem splošne genetike se potem sodnik (vzreditelj) odloči, kaj ta pes lahko prinese dobrega/slabega v pasmo.
Zanimivo je, da standard za border collija nima alineje - diskvalifikacijske napake, kar imajo nekateri drugi stadnardi.

Kar pa se tiče same pasme kot take. Pogoji za vzrejo po naših vzrejnih pravilnikih so nenujno vedno pametne. Nedavno se je spodnja meja za pristop na vzrejni pregled za britanske ovčarske pasme povišala na 18 mesecev za psice oziroma 15 mesecev za psa. Če še nekako (pogojno) razumem ta ukrep za zavarovanje psice nikakor ne morem razumeti, v čem je "point" pri samcih.
Največja škoda, ki se mi zdi, da se bo delala v Sloveniji pa je, da se mladiči kotijo pri ljudeh, ki nimajo dovolj znanja ne o pasmi ne o sami vzreji. Nedavno sem videla vprašanje na enem od forumu, iz katerega je bilo oboje razvidno http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=37347&t=37347. Kako lahko pomanjkanje pravilne socializacije pomeni za mladiče vemo, border colliji, nepravilno socializirani, pa se mi zdijo, zaradi svojih nagonov (ker so kljub vsemu in na srečo še dokaj "prvinski") še posebej zahtevna pasma. Definitivno pasma, s katero je potrebno zares veliko delati. V nasprotnem primeru se jih bo kmalu pričel držati sloves - slabe, izrojene pasme (da ne rečem, da jih bodo zavetišča polna).

Osebno sem tudi mnenja, da pri današnji množici (vseh) pasem in psov ter liberalizaciji trga, vloga vzrejne komisije ne more več biti taka, kot je bila 10, 15 let nazaj. Po kakšnih kriterijih naj se podeljujejo vzrejne ocene pri border collijih, če npr. en pes izhaja iz absolutno razstavne linije (po možnosti pol avstralske), drugi pes pa iz ISDS linije? Vizuelno verjetno (ali velikokrat) razen barve skoraj nimata skupne točke, zelo verjetno tudi ne delovnih sposobnosti? Kakšna merila izbrati? Preskus zasnov pri borderjih v Sloveniji (še) ni mogoč, razen Kramarja se v bistvu nihče resno ne ukvarja/ni ukvarjal s pašo, niti nihče ne organizira pašnih preskusov.  Kateri si zasluži prvi vzrejni razred? Absolutno korektno grajen pes ali pes, ki dela/je sposoben delati, pa čeprav ni po razstavnih merilih?
Res je, da je to tema, primerna za pristojne zbore sodnikov, se mi pa kljub vsemu to vprašanje stalno vrti pred očmi.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol: Moški
Sporočil: 662

« Odgovor #423 : sreda, 15.12.2004 : 12:10:53 »

Barbka, standard sem prebral do konca že večkrat, ne samo enkrat, brez skrbi Wink. Popolnoma mi je jasno, da odstopanja od standarda pomenijo napake. Vem tudi, da ga ni psa, ki izpolnjuje vse pogoje po standardu. To pomeni, da komisija nima krivde pri nadaljni vzreji plavih oči, ampak nosi vso odgovornost vzreditelj oz. lastniki psov. Se strinjam, da so to ovčarski psi in je delovna sposobnost zelo pomembna, pa tudi karakter..., nikakor se pa ne more izpustiti zunanjost psa, torej če že v naprej vemo, da bo kar nekaj psov v leglu z neko napako (ki po mojem ni tako majhna, to veš bolje ti kako velika je) je potrebno dobro premisliti ali se ta pes lahko pari ali ne.
Če je bil rep mišljen na Bayin rep, ki ga včasih dvigne še kar visoko, naj povem, da ga ne dviguje več toliko ker smo to nekako odpravili in teče z repom spuščenim pod linijo hrbta, kot je zaželjeno. Je pa prav gotovo na VSEH dosedanjih razstavah Bay bila med tistimi, ki so imeli najnižje rep. To si upam trditi, ker smo na to bili pozorni, še posebej sem pozoren na to od kar si me na to opzorila ti (v Mariboru in sem ti še vedno hvaležen!). Se pa še vedno trudim, da položaj repa še izboljšam. Rep je zaželjeno, da je nošen nisko zato, ker ga imajo BCji pri paši čisto dol, vendar pa tudi tisti psi, ki so zelo dobri v paši (v Italiji jih je bilo kar nekaj takih, pri nas ne vem če je kateri) in imajo tam rep odlično postavljen, ko so prišli v ring, ne samo da je bil nad hrbtom, ampak čisto na njem! Torej mislim, da če bom paril Bay zaradi repa ne bom povzročil škode tej pasmi. Ali se morda motim?
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*

« Odgovor #424 : sreda, 15.12.2004 : 12:43:00 »

No , kaj vse izvemo, npr kdo kako nosi rep Grin Grin
Ja ocenjevanje borderjev je res hecna zadeva. Jaz se strinjam z enim tujim virom (vrhunski in izkušen sodnik, žal se zdajle ne spomnim imena), ki posebaj opozarja prav na tole bedastočo: predvsem sodniki, ki nimajo pojma o delu in delovnih psih, radi poudarjajo, da naj bi imel border pozo v rigu kot pri paši. Kar pa omenjena avtoriteta smatra za popolno neumnost-kajti ko pes ne pase , naj bi se postavljal in vedel kot normalen samozavesten pes-se pravi pogled normalen in rep lahko mirne duše kot zastava Cheesy.
Pes, ki gleda s pašnim pogledom po ringu (kjer sicer ni nobene ovce ) ali sodnika okarakterizira za ovco, se mu ne zdi "gladek v glavi", pes z zelo spuščenim repom pa najmanj zdolgočasen, kar ni zaželjena osebnostna karakteristika aktivne pasme, če ne kar prestrašen, predvsem pa ne tisti , ki obeta obeta dobro, samozavestno delo.  
Sama sem imela nekoč psico z izraziti pašno pozo ves čas- povem , da res ni bila čista v glavi in zelo omejeno uporabna za vse, razen paše. Pa še tam bi jo strokovnjak okarakteriziral z "too much eye", kar je pomanjkljivost in ne prednost.
S selekcijo psov na pačno pozo izven paše bo pasma pridobila le psihične motnje, z selekcijo repov dol, pa izgubila številne pse, ki z zastavnim repom odlično mahajo po agilityu in obediencu-pri tem pa seveda rep z lahkoto popolnoma spustijo, ko gre za pašo.
Torej Simon- kar bodi ponosen na vajin Smiley lepi rep. Pasmi boš s tem le koristil.
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #425 : sreda, 15.12.2004 : 12:44:07 »

Jooooooj Simon, rep nobenega konkretnega psa ni bil mišljen, niti zobje, niti nič drugega - na konkretnega psa. Ampak, na repu in zobeh se najlažje da "pokazati" praktični primer. Ker ne bi šla v nepriležne komolce, strmo okotenost, dolg ledveni del, krapji hrbet, nadgrajenost ipd. Tako, da ni panike, da bi se moral čutiti omenjenega. Če sem poštena, res ne vem, da ma Bay dvignjen rep (niti, da sem ti karkoli rekla v Mariboru. Meni res tolk dogaja  Wink.
Hotela sem le reči, da se samo zaradi ene napake meni osebno zdi neumno psa izločiti iz vzreje (ker bi potem morali še nekaj drugih psov, ker so npr. v sorodstvu s psom in s tem potencialni prenašalci iste dedne hibe). Je pa smiselno na napako opozoriti, svetovati in spremljati, kaj se potem dogaja s potomci.
Prepričana sem, da če bi vzreditelji pošteno povedali o prenašanju neke napake, potem bi veterinarji imeli veliko manj dela (v moji prvi pasmi je tako brezvestna vzrediteljica propagirala - in ga še - plemenjaka, ki je praktično v vsakem leglu dajal potomce, ki niso imeli mod. Ostala javnost je zvedela o tem, ko sta bili v izven Italije že dve taki legli in tretja psica breja.).
Uf, malce preveč filozofiram.
Logiran

Barbka
midi
*

« Odgovor #426 : sreda, 15.12.2004 : 12:50:06 »

Da ne bom narobe razumljena - za mene je visoko nošen rep pri borderju, rep, ki ga ima pes ves čas dvignjenega in/ali zavitega čez hrbtno linijo - tudi, kadar je povsem umirjen in nezainteresiran (v mirovanju).
Kadar se dva samca (ali samici) rangirata, in pri tem dvigneta rep, to ne pomeni tega.
Če pa nekdo želi svojega psa razstavljati in če pač večina sodnikov zahteva spuščen rep, potem se pač psa nauči, da ga tako nosi.
Logiran

deteljica
rad prihajam sem
*

« Odgovor #427 : sreda, 15.12.2004 : 13:33:37 »

točno tako....... in lažje je naučit psa, da nosi rep dol, kot pa takega brez značaja, da ga nosi gor. Cool, mislim, da bi se morali sodniki osredotočit glede repov predvsem na njihovo nastavitev.
Sploh fore raztavljanja in načina ocenjevanja nekaterih ne bom nikoli povsem doumela, čeprav se občasno pojavim
na "lepotni brvi".  Wink. Kar se mene tiče je veliko stvari pri ocenjevanjih in interpretacijah standardov skregano z zdravo pametjo Roll Eyes

Logiran
McOven
nekaj malega že vem
Sporočil: 131

« Odgovor #428 : nedelja, 19.12.2004 : 19:50:53 »

Ojla!

Pa smo dočakali...  Shocked (kajne Barbka  Wink)

Na obisku v Sloveniji je
It. Ch. Sequoyahpark The Legend - Link

Zgolj v informacijo seveda Cool
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #429 : nedelja, 19.12.2004 : 20:04:29 »

No no Mateja ne skopari z informacijami.
Čeprav če je na obisku je to že vsaj drugič Wink
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #430 : nedelja, 19.12.2004 : 20:51:28 »

Joj Mateja, kar dlake so mi šle pokonci!
Kdaj je prišel? Koliko časa bo tu?
Kdaj lahko pridirkam na obisk?

Simon (in ostali) - Link je eden najlepših borderjev, kar sem jih videla. Odlikujejo ga odličen eksterier, odličen značaj in odlične delovne sposobnosti. Ima odličen rodovnik in je - sploh in oh - odličen pes.

Upam, da bo v Sloveniji ostal daljše obdobje  Cheesy
Logiran

Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #431 : nedelja, 19.12.2004 : 20:55:58 »

Aaaaaaaaaaaa.  Roll Eyes Sem malo zabluzu. Sem mislil, da je Hamlet in da je tista beseda Link kakšna povezava, ki ne dela Grin.
Kje se ga da videt (vsaj na netu)?
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #432 : nedelja, 19.12.2004 : 21:27:34 »

Simon, Link in Hamlet sta iz iste psarne in - slučajno - sta oba v Italiji. Samo Link se ne razstavlja veliko (ima druge, pomembnejše naloge v življenju  Wink, kljub vsemu pa je Italijanski šampion v lepoti, mislim pa tudi, da mednarodni in vem, da je uspešno večkrat nastopil v Avstriji.
Kakšne dobre fotografije na netu ni, mislim, da bo najboljša narejena v Sloveniji.
Logiran

Simon_in_Bay
odvisnež

« Odgovor #433 : nedelja, 19.12.2004 : 21:42:28 »

Ok bomo počakali. Ampak še vedno ne vemo kaj dela v Sloveniji?! Bo tudi v Lj na razstavi ali je tukaj po čisto drugih opravkih? Koliko časa bo tu? Pri komu je?.....

Mislim... načnete neko temo da nas "razrajcate" potem pa ne poveste do konca Grin
Logiran
Barbka
midi
*

« Odgovor #434 : nedelja, 19.12.2004 : 21:47:35 »

Mislim, da to bo na ta vprašanja najbolje odgovorila Mateja  Wink .
Logiran

Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.